Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794430#p794430:3gii7nn5 je napisao(la):
GOJE » Sre Nov 18, 2020 12:33 pm[/url]":3gii7nn5]Zaista odlična analiza @Zuma. Potpuno sam ubeđen da su sva tri talasa vrlo slična po osnovnim brojčanim parametrima (uz specifičnost drugog talasa koji je imao manju smrtnost jer se desio leti i pogodio uglavnom mlađu populaciju). Naravno, zvanični podaci ne "govore" tako, ali znamo da oni (iz različitih razloga) nisu tačni.

...

Najavljeni su rezultati istraživanja koje pokazuje da je oko 20% stanovništva "imalo kontakt sa virusom", i stvorilo nekakva anitela - i to pre početka ovog trećeg talasa. Ugrubo, to bi značilo da je svaki talas doprineo sa oko 10% prokužavanja, i da ćemo oko NG imati 30%.

Ne treba verovati ni BIRN-u ni zvaničnim podacima, analiza đubre podataka ne može doneti pametan zaključak. Ne možete ni sabirati procente prokuženosti, na zapadu su radili ispitivanja i procenat ljudi sa antitelima se smanjio tokom leta. Naša zvanična metodologija se menja i šteluje po potrebi. Ovaj talas je mnogo gori od prethodnih, to govori neposredno kazivanje ljudi koji su na prvoj liniji odbrane. Plašim se da sada kaskamo sa merama...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794514#p794514:em2jaxs8 je napisao(la):
boca-ica » 18 Nov 2020 05:20 pm[/url]":em2jaxs8]Tolika razlicitost u odnosu na pre osam meseci budi sumlju da se NE radi o multi-mutaciji jednog virusa
Ispravno je zapitati se da li je utekao samo jedan virus ? :roll:

Ovo sto hara svetom, u talasima toliko je razlicito da je prosto NE moguce biti samo mutacija jednog istog

Nigde , ama nigde ne vidosmo poredjenje virusne jednostavne kratke DNK-RNK sa razlicitih koninenata a ni poredjenje izmedju drzava
koje se mnogo razlikuju u svemu sto je vezano za COVID 19 .
Sobzirom da je to potpis virusa pocinjem da sumljam da bi poredjenem
ustanovili da su totalno razliciti i da se ne radi o mutaciji
Pa i kod nas velika je razlika u svemu izmedju prvih i ovih talasa .... ajd moze biti kod nas i mutacija istog ....
moze ... ali tesko da je samo to to .....
:sesir:
Zar i ti sine Brute :)

Teorije zavera su opasne. To je kao postepeno trovanje organizma. U početku ne izgleda da kao da se nešto bitno dešava, ali zato kasnije ...

DNK kod virusa je već hiljadama puta sekvencioniran i to se stalno ponovo radi. Virus mutira stalno, ali su u pitanju promene tek jednog ili samo nekoliko aminokiselina. Zbog toga se stalno analiziraju eventualne promene ponašanja virusa, ali do sada nije uočeno da je ijedna od tih vrlo malih promena uticala na ponašanje virusa. Trenutni izveštaj o stanju u oblasti sekvencioniranja korona virusa gde ne samo da postoji poređenje o kome pričaš nego svako može pročitati tačno koji je nukeotid promenjen i kako:

Genomic epidemiology of novel coronavirus - Global subsampling.jpg

Promena težine posledica zaražavanja između talasa je rezultat mnogo faktora ali su verovatno dva glavna. Stariji su dobro naučili da su u većoj opasnosti pa se sada bitno bolje čuvaju. U prvom talasu je bilo opštih lokdauna koji jednako pogađaju sve, a kasnije ih nije bilo pa su se samo mlađi opustili, ali stariji ne. To je pomerilo naniže prosečno godište obolelih, pa su prosečne posledice manje jer je prosečni zaraženi mlađi, a zato je i njegov organizam u boljem stanju. Drugi faktor je što sada postoji bitno više iskustva u lečenju, lekarima su jasnije najbolje procedure u raznim situacijama, a imaju i nekoliko lekova koji nekada dokazano pomažu. Ta dva efeketa su smanjili prosečne statističke posledice zaražavanja. Međutim šta se desiti konkretnom pojedincu, ili u nekom gradu, je sasvim druga priča.

Naročito je značajan efekat prosečne starosti pa treba pogledati i sačuvati sledeći grafik koji daje zavisnost smrtnosti (Infection Fatality Ratio - IFR) od prosečne starosti obolelih. Ovo je logaritamski, a ne linerani grafik, pa je prava linija ovde ustvari eksponencijalna zavisnost. Lepo se vidi da se težina posledica kovida brzo povećava sa starošću, i to EKSPONENCIJALNO (ogroman raspon vrednosti na Y osi). Što je čovek stariji, to se sve brže povećavaju negativne posledice. Za stare ljude, kovid je zato smrtna presuda. Za one na drugom kraju ove eksponencijalne linije, tj za decu, kovid nije ni primetan. A za one negde između, sve zavisi od toga u kakvom vam je stanju organizam, tj koja sva neprimetna oštećenja ili genetska opterećenja imate ali i koliku ste količinu virusa primili (što zavisi od vremena izloženosti, prostorije i provetravanja, zaraznosti osobe, međusobnog odnosa ljudi, vrste aktivnosti u prostoriji, maski, životnih navika, socijalne distance, itd). Zbog toga je težina posledica nekog talasa zaraze VEOMA osetljiva na starosnu raspodelu obolelih. Problem je međutim i što će velika rasprostranjenost virusa među mladima sasvim sigurno proširiti virus i među starijima, pa se ni to ne sme dozvoliti. To je ukratko glavni deo objašnjenja razlike između tri talasa kovida, a ne mutacija virusa, mada sigurno ima još uticaja.

The log-linear relationship between IFR and age.jpg

Kako to da u ovom talasu ne cujemo negodovanje zdravstvenih radnika koje smo mogli cuti u prvim talasima?
Da li to znaci da je drzava sada mnogo bolje pripremljena?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794514#p794514:ppeo4iyj je napisao(la):
boca-ica » Sre Nov 18, 2020 5:20 pm[/url]":ppeo4iyj]Tolika razlicitost u odnosu na pre osam meseci budi sumlju da se NE radi o multi-mutaciji jednog virusa
Ispravno je zapitati se da li je utekao samo jedan virus ? :roll:

Ovo sto hara svetom, u talasima toliko je razlicito da je prosto NE moguce biti samo mutacija jednog istog

Nigde , ama nigde ne vidosmo poredjenje virusne jednostavne kratke DNK-RNK sa razlicitih koninenata a ni poredjenje izmedju drzava
koje se mnogo razlikuju u svemu sto je vezano za COVID 19 .
Sobzirom da je to potpis virusa pocinjem da sumljam da bi poredjenem
ustanovili da su totalno razliciti i da se ne radi o mutaciji
Pa i kod nas velika je razlika u svemu izmedju prvih i ovih talasa .... ajd moze biti kod nas i mutacija istog ....
moze ... ali tesko da je samo to to .....

Bravo za post!

Pričali smo o tome. Nema potrebe ponavljati. Različiti sojevi virusa ne mogu svetom propagirati trenutno. U vremenu i prostoru bi se videli jasni talasi širenja jednog soja virusa koji postepeno zamenjuje drugi. Po toku bolesti i statistikama bi bile jasno uočljive granice između dva toliko različita soja, itd. Ništa slično nije uočeno. Brojne male mutacije postoje, ali ne tolike da menjaju karakteristike bolesti.

:shock:
Zuma wrote:

" Zar i ti sine Brute :)

Teorije zavera su opasne. To je kao postepeno trovanje organizma. U početku ne izgleda da kao da se nešto bitno dešava, ali zato kasnije ... "
:evil:
Smeta mi ovaj pocetak tvog posta !
:twisted: :twisted: :twisted:
Jasno sam napisao da je to moje razmišljanje a ne podržavanje tudjeg !

Da li to znaci da treba da uvedemo zbog CORONE i delikt slobodnog razmišljanja jer slobodna opšta miso je več na klimavim nogama ?
Da li da pripremamo lomace za skori lov na veštice ?
Takvo etiketiranje da je neko Zaverenik samo na taj put vodi !

Ti barataš tudjim podacima a ja svojim razmišljanjem....
Niti ti, niti ja , ne mozemo biti nikada
sigurno uvereni da li je utekao jedan ili više slicnih virusa.iz nesretnog Wuhana il ko zna odakle.. i to iz raznoraznih razloga.

Srecom nema tu ni D od našeg dvoboja
osim gore napisanog sto mi je zasmetalo u tvom postu

U redu, slažem se. Verovatno u ovom slučaju nije trebalo tako započeti poruku jer to što si napisao ipak nije bio tipični slučaj takvog razmišljanja. Izvinjavam se.

Posto toliko prete ovih dana iz siznog staba opet, ne gine nam pandurski cas. Problem je sto ta mera nije dala rezultate nigde po svetu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794672#p794672:nzac6drw je napisao(la):
Zion Williamson » 19 Nov 2020 11:57 am[/url]":nzac6drw]Posto toliko prete ovih dana iz siznog staba opet, ne gine nam pandurski cas. Problem je sto ta mera nije dala rezultate nigde po svetu
Pandurski čas je naravno besmislen, ali u onom obliku koji je bio na proleće. Taj fazon nema izlaska iz doma od toliko do toliko sati, kao fazon virus samo u tom periodu kruži, a u onom drugom "slobodnom" delu dana virus nije tu. Nažalost je jedina validna opcija policijskog časa takva da je on ceo dan i da se iz doma izlazi samo u određenim slučajevima. A to Srbiji uopšte nije potrebno, nego to treba da bude krajnja, hitna opcija u slučaju da ima ne znam koliko mnogo novozaraženih dnevno. U Srbiji treba pre svega rešiti druge probleme koji uzrokuju povećanje - zatvoriti gastronomiju, pa i sve ostalo osim bitnih stvari (pekare, prodavnice, posta, itd) i lepo pojačati javni prevoz kako bi se smanjile gužve u vozilima. Ja sam ubeđen da je u Beogradu, pored gastronomije, glavni uzročnik širenja zaraze upravo javni prevoz. Ništa drugo.

Vratiti marketima regularno radno vreme da se ne povećava gužva. Zatvoriti kafiće, restorane, klubove, kladionice. Zabraniti privatne žurke. Eto, ne treba policijski čas. Mogu posle slobodno da se zaduže još par milijardi da daju sami sebi pare za gubitle koje im privatni biznisi pretrpe.

Ali ono što će se stvarno desiti će izgleda biti skraćenje radnog vremena svega na do 18h i pandurska noć od 18 ili 19h do 6 ujutro. I Vulin koji govori "mi policija".

Bar 90% će SNS dobiti na idućim izborima

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794681#p794681:1pzxy8bh je napisao(la):
unedfined » Čet Nov 19, 2020 11:39 am[/url]":1pzxy8bh]
Ali ono što će se stvarno desiti će izgleda biti skraćenje radnog vremena svega na do 18h i pandurska noć od 18 ili 19h do 6 ujutro. I Vulin koji govori "mi policija".

Bar 90% će SNS dobiti na idućim izborima

Da. Zabrane, policija, duge cevi, naredbe, Predsednik. Gradjani su time u vecini fascinirani. Narod to voli.
SNS je narod. Vlast koja je najbliza narodnom mentalitetu.

I jos nesto vazno. Narod sada sam hoce mere i zatvaranja.

Sejanje panike se nastavlja:
UŽIVO Dan počeo gore nego juče: Beograd krcat, Hitna vozila i do Požarevca
Hitna pomoć cele noći razvozila kovid pacijente u okolne gradove jer je Beograd krcat. Pelemiš upozorava da bi mere trebalo pooštriti odmah. Štab zaseda sutra.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794672#p794672:3bns85ea je napisao(la):
Zion Williamson » Čet Nov 19, 2020 10:57 am[/url]":3bns85ea]Posto toliko prete ovih dana iz siznog staba opet, ne gine nam pandurski cas. Problem je sto ta mera nije dala rezultate nigde po svetu
Bio je vec pokusaj u julu, jedva cekam opet.

Tako nešto sam i ja baš krenuo da napišem. :mrgreen:

Možda veći deo naroda pati od Štokholmskog sindroma, ali i dalje ima nas nekolicina bandoglavih, naopakih, zadrtih i ''negativnih'' koji nećemo dati da nam nelečeni psihotičari ometaju život. :wink:

Cenim vas nekolicinu, svaka vam cast.
Ali statisticki ste bez znacaja.

Kakva je situacija u gradovima Srbije u skolama?
Idu li deca, ima li zarazavanja? Nesto mi oni brojevi nisu jasni ( zvanicni) mada ne govore koliko je u izolaciji vec samo potvrdjenih slucajeva zaraze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794691#p794691:1btbe2td je napisao(la):
MC_ » Čet Nov 19, 2020 12:17 pm[/url]":1btbe2td]Cenim vas nekolicinu, svaka vam cast.
Statistički možda.
U praksi je bilo malo drukčije. Pošto onomad na proleće-leto kad je Psihotičaru zamirisala paljevina blizu Andrićevog venca, vrlo brzo je odustao od novih zaključavanja.

Beki":n2ik9rr7 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794672#p794672 je napisao(la):
Zion Williamson » Čet Nov 19, 2020 10:57 am[/url]":n2ik9rr7]Posto toliko prete ovih dana iz siznog staba opet, ne gine nam pandurski cas. Problem je sto ta mera nije dala rezultate nigde po svetu
Bio je vec pokusaj u julu, jedva cekam opet.
Koliko se ja sećam protest u Junu su bili Miša Vacić i drugari u odbrani svetinja i protiv Vučićeve izdaje Kosova i Metohije. Možda je neko prvog dana i krenuo na protest zbog najavljenog vraćanja vanrednih mera ali do večeri prvog dana je protest bio preuzet i preoblikovan.

Pa to samo znači da nisi bio ili da si loše informisan.

Btw otkud sad Miša Vacić? Zar nije bila priča da su Đilas, Tadić, Jeremić i Obradović iza toga?
Da su besni što nisu dobili izbore, pa su izveli narod... pardon, plaćenike i strange agente na ulice u pokušaju da sruše vlast?

Ne sećam se da je iko pominjao Vacića. Ovo su sad neki novi momenti... :kafa:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794691#p794691:3myc7e8i je napisao(la):
MC_ » 19 Nov 2020 12:17[/url]":3myc7e8i]Cenim vas nekolicinu, svaka vam cast.
Ta beznačajna statistika ti je omogućila da ne moraš i tokom leta da sediš u stanu. :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794702#p794702:1r0kwyg6 je napisao(la):
solecar » Čet Nov 19, 2020 12:58 pm[/url]":1r0kwyg6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794691#p794691:1r0kwyg6 je napisao(la):
MC_ » 19 Nov 2020 12:17[/url]":1r0kwyg6]Cenim vas nekolicinu, svaka vam cast.
Ta beznačajna statistika ti je omogućila da ne moraš i tokom leta da sediš u stanu. :wink:

Slazem se. I ja sam im duboko zahvalan.
Bio sam kukavica, a mozda i zbog godina i nisam ucestvovao u borbi s policijom.
Medjutim, protestima se na duzi rok malo toga moze izmeniti. Potrebna je podrska iznutra, a nje nema.
Sada nam izgleda sledi novo zatvaranje.

Vlast izgleda ide na zatvaranje, ne čine ništa korisno, ugostiteljski objekti otvoreni, škole nisu prešle na online nastavu. U ovom trenutku je bukvalno zdravstveni rizik otići na posao, jer je pitanje da li će biti mesta u bolnicama za par dana. I kad dođe do kolapsa zdravstvenog sistema uradiće jedino što znaju da urade - da nas zatvore po kućama.

Ako opet krenu protesti, treba biti pametan pa ne dopustiti ubačenim elementima da preuzmu proteste ko u julu. Jedini cilj protesta treba da bude oslobađanje RTS-a, ako neko bude nešto drugo predlagao biće odmah jasno da radi za vlast.

Ako ponovo pokušaju da nas zaključaju, ovoga puta biće značajnija statistika. :mrgreen:

Hoće protesti samo tako, Vulin već blokirao pola Bg igrajući se policijske protivterorističke vežbe. Taman su letos potrošili sav bajati suzavac, sad će moći da otpakuju novi...

Moram da priznam kako me oduševljavaju ljudi nesposobni da razumeju šta znači eksponencijalni rast pa sve najave zvaničnika da će "sutradan biti još više zaraženih" vide kao dokaz da je sve iscenirano i da su sve brojke lažne.

Znajući idiotizam naših vlasti mislim da će prvo pustiti da se svi pozaražavaju sada na Aranđelovdanu a onda proglasiti policijski... Možda i tenkove izvedu na ulice ovaj put, nisu od 9. Marta...

Vrh