Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784934#p784934:3dmjtvrd je napisao(la):
Earthmoving » 18 Oct 2020 10:18 pm[/url]":3dmjtvrd]Kapljična teorija je čudna jer ja nikad nisam dobio grip da je neko kašljao na mene, a ako i dalje važi Galilejeve tvrdnja da sva tela, nezavisno od težine, istom brzinom padaju, a koju je kasnije Nutn definisao ubrzanjem pada 9,81 m/s2, onda bi te kapljice, kada se iskašlju, morale ostati u vazduhu svega par trenutaka pre pada na zemlju. Jer, po Galileju, i kapljica, i topovsko đule padaju jednakom brzinom na zemlju, pa nije jasno kako se očekuje od kapljica da levitiraju i da ostanu u vazduhu duže od par trenutaka?
Tako što to važi samo u bezvazdušnom prostoru, tj kad nema JOŠ nekih sila sem te. Unutar atmosfere tela koja padaju ubrzavaju samo dok ne postignu terminalnu brzinu u kojoj se sila otpora vazduha izjednači sa silom zbog gravitacije Zemlje, pa dalje padaju tom brzinom, bez ubrzanja. Pošto je oblik vodene kapljice sa virusom sfera, otpor vazduha je proporcionalan njenoj površini (r²) a težina zapremini (r³), njihov odnos je 1/r, pa je za mikroskopski male sfere otpor vazduha daleko bitniji faktor od težine. Zbog je i najmanje, nama neprimetno pomeranje vazduha pomera na sve stane, pa i naviše, čineći da ne pada na Zemlju daleko duže nego što bi lebdelo nešto veće. Zbog toga se brzo ne taloži ni fina prašina koja lebdi u vazduhu, itd.

Veoma je bitno da čovek zna šta zna, a šta ne zna. Ili da bar nasluti gde su mu granice razumevanja. Ova tema bi onda bila daleko kraća i bolja.

Da, nije vakum, ima trenja, ali zato sam rekao "par trenutaka". Ali i pored trenja, kapljica bi trebala relativno brzo pasti privučena zemljinom težom, znači možda za par sekundi. Poenta je da ona ne može ozbiljno dugo ostati u vazduhu da bi nekoga ugrozila. Sem ako se ne kašlje nekome direktno u facu. Ali posle par sekundi, taj prostor je čist jer su kapljice vode morale popadati usled sile teže. To da voda ostane levitira minutima u vazduhu je neobična pretpostavka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784986#p784986:13t3i539 je napisao(la):
Earthmoving » Pon Okt 19, 2020 7:07 am[/url]":13t3i539]Da, nije vakum, ima trenja, ali zato sam rekao "par trenutaka". Ali i pored trenja, kapljica bi trebala relativno brzo pasti privučena zemljinom težom, znači možda za par sekundi. Poenta je da ona ne može ozbiljno dugo ostati u vazduhu da bi nekoga ugrozila. Sem ako se ne kašlje nekome direktno u facu. Ali posle par sekundi, taj prostor je čist jer su kapljice vode morale popadati usled sile teže. To da voda ostane levitira minutima u vazduhu je neobična pretpostavka.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wnafrAtfMzE[/youtube]

Ovaj video nema veze sa onim o čemu ja govorim: da kapljice relativno brzo usled teže padaju i da prostor posle par trenutaka ostaje čist od njih, a time i virusa ako se oni nalaze u kapima. Video pokazuje, i to usporeno ne u realnoj brzini gde bi mogli videti brzinu padanja kapljica, da kad čovek kine izleću kapljice na određenu daljinu, ne znam šta je tu novo?

Video sve lepo objasnjava, i kako se kapljice krecu, i zasto ostaju dugo suspendovane u vazduhu, i kako pomazu prenosenje patogena i zasto NE PADAJU ODMAH NA ZEMLJU. Jer su suspendovane u turbulentnom TOPLOM VAZDUHU koji izdisemo prilikom disanja, kijanja i kasljanja.

Naravno da video nema veze sa tim sto pricas, jer je baziran na nauci i naucnim istrazivanjima.

Evo recimo jedne studije koja se 99% slaže sa mojim mišljenjem. Osim da zbog te male verovatnoće svi moraju da nose maske.

http://rs.n1info.com/Zdravlje/a662197/Z ... renom.html

Premda se gotovo sav dokumentovani prenos koronavirusa dogodio u zatvorenim prostorima, stručnjaci kažu da je opravdano nositi masku i na otvorenom jer mali rizik zaraze postoji.

To se pre svega odnosi na događanja gde ljudi stoje blizu jedni drugima i duže vreme razgovaraju, poput političkih skupova ili zabava na otvorenom.

Otkako je počela pandemija, naučne studije dokazale su da se virus prenosi u restoranima, kućama, fabrikama, kancelarijama, na konferencijama, u vozovima i avionima.

U studiji sprovedenoj na 25.000 slučajeva, koja još nije prošla recenziju, otprilike šest odsto slučajeva povezuje se sa zarazom na otvorenom, poput sportskih događaja ili koncerata.

Reč je o ograđenim zonama gde se fizičko distanciranje nije poštovalo ili gde su ljudi ostajali neko vreme i kretali se uokolo glasno govoreći ili pevajući.

"Nismo identifikovali doslovno nijedan slučaj koji bismo povezali sa takozvanim svakodnevnim životom na otvorenom", rekao je autor studije Majk Vid, profesor na Univerzitetu u Kanterburiju.

"Za iste aktivnosti i istu udaljenost, spoljni prostor je puno sigurniji nego zatvoreni, unutrašnji", navodi se u studiji u kojoj je učestvovala grupa naučnika s američkih, britanskih i nemačkih univerziteta.

"Rizik prenosa znatno je manji na otvorenom jer se otpušteni virusi brže razređuju u atmosferi", napisali su naučnici, uspoređujući to s dimom cigarete.

Najmanje čestice kojima se virus može preneti, aerosoli, mogu plutati u vazduhu više minuta ili sati, u zavisnosti od provetravanja prostora. U prostoriji sa slabom ventilacijom moguća je akumulacija tih čestica. Ona je, na primer, moguća i u uskome prostoru između dve zgrade gde nema cirkulacije vazduha.

Kolika je količina aerosola potrebna za infekciju nije poznato, ali što je veća količina "veća je i verovatnost zaraze", rekao je Stiv Eledž, genetičar i stručnjak za viruse s Harvarda.

Vreme provedeno u blizini zaražene osobe ključan je faktor. Sekunda nije dovoljna za zarazu, verovatno se ipak radi o najmanje nekoliko minuta.

"Nema dokaza ni da se koronavirus prenosi mimoilaženjem ljudi na otvorenom", zaključila je grupa naučnika, ali u teoriji je i to moguće.

"Kad prolazimo pokraj ljudi, moguće je pokupiti dašak njihovog izdaha. Rizik je vrlo nizak, ali iz načela opreznosti maska ne može štetiti", rekla je Linzi Mar, stručnjakinja za transmisiju virusa aerosolima sa Univerziteta Virdžinija Teh.

Previše je varijabli da bi se mogao izračunati koliki je tačno rizik zaraze na trotoaru ili u parku. To zavisi od vetra, ali i od sunčevog ultraljubičastog zračenja koje deaktivira virus.

Sve upućuje na to da je rizik malli, ali maske su i dalje najučinkovitija sigurnosna strategija.

"Prolaznik možda kine baš u onom trenutku kad se mimoilazi s vama", plastično je objasnila Kristal Polit, profesorka epidemiologije na Jejlu.

He, pa ostaju dugo u vazduhu na videu koji je usporen xy puta. Na videu uopšte nema kretanje kapljica u prirodnoj brzini, dakle prevara.

Једино што, ако капљице стварно остају дуже у ваздуху, онда већ и здраворазумски може да се претпостави како хируршка маска која не "дихтује" добро, може чак и да повећа шансу за заражавање. Кад капљица упадне крозу рупу око носа - готово, нема струјања ваздуха да је однесе.

Mislim da ste pobedili sa zakljuccima, ovako nesto se retko vidja zaista svaka cast :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784986#p784986:3jp9dt3j je napisao(la):
Earthmoving » Pon Okt 19, 2020 8:07 am[/url]":3jp9dt3j]Da, nije vakum, ima trenja, ali zato sam rekao "par trenutaka". Ali i pored trenja, kapljica bi trebala relativno brzo pasti privučena zemljinom težom, znači možda za par sekundi. Poenta je da ona ne može ozbiljno dugo ostati u vazduhu da bi nekoga ugrozila. Sem ako se ne kašlje nekome direktno u facu. Ali posle par sekundi, taj prostor je čist jer su kapljice vode morale popadati usled sile teže. To da voda ostane levitira minutima u vazduhu je neobična pretpostavka.
Ono sto si rekao je:
Jer, po Galileju, i kapljica, i topovsko đule padaju jednakom brzinom na zemlju, pa nije jasno kako se očekuje od kapljica da levitiraju i da ostanu u vazduhu duže od par trenutaka?
Sto jasno asocira da par trenutaka znaci manje od sekunde, sto je glupost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=785023#p785023:2pfhjl1x je napisao(la):
Пантограф » Pon Okt 19, 2020 9:29 am[/url]":2pfhjl1x]Једино што, ако капљице стварно остају дуже у ваздуху, онда већ и здраворазумски може да се претпостави како хируршка маска која не "дихтује" добро, може чак и да повећа шансу за заражавање. Кад капљица упадне крозу рупу око носа - готово, нема струјања ваздуха да је однесе.
Ovo je za Nobelovu nagradu za medicinu, javi se komisiji u Svedsku.

Радо ћу да им се јавим: у Шведској нико не носи маску.

Куд баш њих помену, беммумиша...

Pa evo vi recite kolko vremena iskašljana kapljica sa 1,7m visine dugo pada na zemlju? Ne znam tačno, ali pretpostavljam usled trenja, oko 10tak sekundi. Ali posle svega par sekundi nakon iskašljavanja ona nije u nivou repiratornih organa čoveka ispred jer padne ispod 1,7m njegovih nosa i usta pa ih ne može udahnuti. Takođe, kolko stepeni od 360° kružnice (parčeta pite) zauzme iskašljano? Meni se čini svega oko 30° ili 1/10 prostora kruga oko zaraženog čoveka.

Cisto da ti pomognem da razradis dalje Earthmoving teoriju o kretanju kapljica - A sta ako nije svo covecanstvo sa ustima i nosevima na 1.7m visine?

Ako nije, pretpostavljam da je varijacija par sekundi razlike. Znači maske na otvorenom gde nema gužve prolaska od par sekundi su nepotrebne.
Dajte ljudi pokušavam kraće da pišem misleći da kapirate sami dalje ove detalje, ali ispada da moram detaljišem što mi nije želja.

Mislim da se svi slazemo da maske na otvorenom gde nema tolike guzve i nisu potrebne. Bez potrebe za redefinisanjem fizickih zakona niti logike.

Naravno, edge slucajevi uvek postoje - neko se nakaslje ili kine u tvojoj blizini i ne bude obziran da to uradi u maramicu niti makar u svoju shaku, ili vetar ili slicno strujanje vazduha nanesu na tebe patogene sa vece daljine, itd itd...
Sto naravno ne znaci instant bolest jelte...samo povecava mogucnost za istu. Lepo citirano u postu astrodulea iznad...zeeev

Upravo tako.

Ako je sve to tačno, a zaista verujem da jeste, i kada bi svi to znali i pridržavali se, nikakvi policijski časovi nam ne bi bili potrebni i rasterettili bismo zdravstveni sistem.

Najveći problem su kafići i klubovi i utakmice, a to donosi mnogo para i zato se sasvim svesno bira ekonomija, a ne zdravlje.

Naravno, ništa nije crno ili belo, moramo da naučimo da živimo i zarađujemo i za vreme pandemije.

Ali sve to pokazuje da je svetska ekonomija na prilično pogrešnim načelima postavljena i da je veliki jaz između onih koji imaju puno para i onih koji nemaju.

Uz bolju organizaciju (verovatno utopija), bogati bi mogli malo da iskuliraju, ne smanjuju plate, a država bi mogla da dotira ugrožene delatnosti (ugostiteljstvo i turuzam). Para ima dovoljno, ali pogrešno su raspoređene.

Naravno da svega ima dovoljno, i to za svakoga na ovoj planeti. I to ne dovoljno, već i više nego dovoljno...

Ali, nažalost, šta to vredi, kada 1% stanovništva planete drži skoro čitavo bogatstvo i resurse, tako da preostalih 99% ljudi na planeti jesu najobičniji taoci pohlepne i mentalno bolesne puke manjine.

To je veliki problem i izvor svih užasa, uključujući i ovaj aktuelni u ovoj temi.

Dakle, čovečanstvu predstoji ozbiljan globalni reset, koji će biti ubrzan aktuelnim dešavanjima.

Ali čekajte ljudi, odakle vama, Konu, ili Vučićevcima ideja da ja kašljem ne stavljajući ruku na usta, tj ja kašljem u nadlakticu i ustranu nadole baš po propisu. I što bi mene kažnjavali maskama ili policijskim časom ako ja radim sve kako treba? Zašto se polazi od toga da radim nešto što ne radim? Jel bi vama bilo lepo da vas neko prozove da ste lopovi i strpa u pritvor, a da ste pošteni? Kakav je ovo nakaradni sistem gde se pošteni kažnhavaju zbog drugih? Zar nije odgovornost od Haga ustanovljena pojedinačno, a ne za ceo narod đuture? Ovo što rade Vučićevci prema Srbima je gore od Haga.

Kapljice lete i kada pricas, zbog toga sluzi maska, kapis ?

Uzgred ni omrazeni AV ne nosi masku (samo bahato), jel treba na njega da se ugledamo ?

Earthmovinze, zabole njih sta radis ti ili sta radim ja. Oni ne smeju da zatvaraju kafice i klubove zbog vlasnika istih, nisu u stanju da uvedu postovanje mera ni u javni prevoz. Oni mogu da se bahate do mile volje sedeci bez maske u sali fakulteta ili igraju kolce u zatvorenom prostoru.
Ali vole da treniraju svoje stado ovaca. Najlakse demonstracijom sile i pretnjama jer im se tako moze, i ne znaju drugacije.

Prethodni protest su ubili policijom i svojim ubacenim elementima, tako da sad postoji manja sansa za spontani otpor represiji jer su ljudi u strahu od batina od policije ili sluzbinih piona i opste etikete da ako demonstriras protiv zatvaranja, da si neki mekusac levicar antifa terorista ili desnicar nacos ravnozemljas antivakser.

Onaj cirkus od prekjuce je sa namerom organizovan da se pokaze kakva bratija te ceka u drustvu ako se usudis da izadjes na ulicu kada uvedu novo vanredno stanje ili zatvaranje.

Ali nije mi jasno ako se oni bahate i ne nose, da mi pristanemo da budemo niže vrednosti, da nosimo? Zar nije bolje ne platiti kaznu i otići u zatvor (ako ima mesta i ajo su sudije tplki neljudi da zbog toga šalju ljude u zatvor dok ne kažnjavaju migranti koji bez papira im ulaze u zemlju? Meni su ova dva pitanja povezana, i iz principa nejednakosti ne bi platio)?
Što se tiče sledećih protesta, ako policija opet bude Vučićevska i terorisala narod, narod može staviti iskašljanu koronu u balone sa vodom, koji kad pogode ništa ne bole ali se tečnoat razlije.

Oni ne nose maske jer su bahati majmuni bez mozga. I manipulativna djubrad kojima je stalo do licnog imidza i kulta licnosti nedodirljivog vodje kome nista ne moze da se desi i koji je iznad svega. A mozda AV ni sam ne veruje da virus postoji, mozda mu je Nestorovic glavni savetodavac?

Ja nosim masku u zatvorenim prostorijama jer hocu da cuvam sebe i druge. I ne mislim da sam nize vrednosti zbog toga.

Japan je decenijama zemlja u kojoj je nosenje maske drustvena norma kada je neko bolestan i danas imaju ubedljivo najbolju situaciju sa covidom, ako uzmemo broj stanovnika, ogromnu gustinu naseljenosti i procenat starih. Jer njima nosenje maske nije nikakav egzistencijalan problem niti stvar licnih sloboda. Vec stvar razuma i kulturnog ponasanja. A ovde se divi Svedskoj, sa pisljivih 10 miliona ljudi na ogromnoj teritoriji gde je veci rizik da te jelen udari na putu. Je l Japanci misle da su manje vredni nesto ili imaju slicne komplekse? Njihov imperator (koji im predstavlja olicenje boga na zemlji) uvek nosi masku u javnosti. Ali zato nas veliki vodja (kao i jos neke u svetu) smatra da je iznad svega.

Beogradska arena od danas prima prve pacijente

Beogradska arena od danas je privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se leče od kovid-19, a ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je Vojska Srbije na raspolaganju svim građanima.

„VS je ispunjavajući naloge Kriznog štaba, kao i naloge vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, a prateći razvoj epidemiološke situacije, ponovo pripremila Arenu za pacijenate“, rekao je Vulin. Tu su, kako kaže, isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa, spremni, obučeni i potpuno snabdeveni.

Ministar je dodao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid bolnice u Štark areni nije bilo zaraženih lekara, tehničara niti higijenskog osoblja, upravo zato jer su svu oni znali kako treba raditi u ovakvim okolnostima.

„Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da nas slušaju, da budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo“, rekao je Vulin koji je naglašavajući da su uslovi za lečenje i u areni najbolji mogući, pozvao građane da nose maske ako žele da izbegnu virus.

Prema rečima glavnog medicinskog koordinatora bolnice potpukovnika Predraga Bogdanovića, tokom vikenda izvršeno je čišćenje i dezinfekcija privremene kovid bolnice u Štark areni, postavljeni su dodatni kreveti i sva neophodna dijagnostika.

Smeštajni kapacitet proširen je za 150 novih kreveta raspoređenih na trećoj etaži hale, te je sada za lečenje u Štark areni na raspolaganju 510 ležajeva, rekao je Bogdanović.

„Danas se okupila medicinska ekipa iz 15 zdravstvenih ustanova Beograda. To je sprega vojnog i civilnog zdravstva“, rekao je on i dodao da su u areni i lekari iz sistema vojnog zdravstva, iz VMA.

„Očekujem da će od sutra doći još nekoliko lekara, koji će biti medicinski koordinatori, vođe ekipe i koji će uložiti iskustvo i znanje i pomoći lekarima iz primarne zdravstvene zaštite“, rekao je Bogdanović i dodao da je u Štark areni trenutno angažovano 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, kao i da će se broj povećavati u zavisnosti od broja pacijenata.

Pacijenti će, prema njegovim rečima, biti trijažirani kao i do sada, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne bolesti KCS.

Pacijenti sa potvrđenom infekcijom, sa komplikacijom bolesti u smislu upale pluća, nakon laboratorijske i rendgen dijagnostike biće upućeni u Arenu.

Sa Vulinom je arenu obišao i načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić.

izvor: Studio B

Opet ću ponoviti analogiju sa pojasom u kolima - da li se vežeš zato što te tera zakon ili da sprečiš povredu? Ja kapiram šta radi većina i o njima nemam neko visoko mišljenje.

A da li se Mrkonjić veže u kolima ili ne - apsolutno me baš briga.

Vrh