Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Bezveze sam planuo i zaboravio da te mere postaju važeće tek kada se donese odluka Vlade.

Tako je bilo i pre da planemo kada se čuje izjava Kriznog štaba ili nekog političara.

Dok to ne izađe iz Vlade, ne treba se tangirati.

Bolje odmah da se tangiramo, nego posle da nas boli glava. Mada, kada čujem da su u Holandiji zatvoreni kafići i restorani, a kod nas sve živo predstavlja opasnost, posebno sportska dešavanja i pozorišta, osim onog u Holandiji, i ponovnog pretvaranja Arene u Coviod bolnicu, jasno je da nas ovde neko debelo u zdrav mozak.

Odluka kriznog štaba o obaveznom nošenju maski na otvorenom je opet pokazala koliko je Krizni štab slabo obavešten o najčešćim načinima prenosa virusa. Već 7 meseci naši životi zavise od odluka tih ljudi iz Kriznog štaba i oni ni posle 7 meseci nisu uspeli da nađu vremena da pročitaju najnovija istraživanja o načinima prenosa virusa. Ili da su barem napravili analizu na osnvou podataka koji su skupili u poslednjih 7 meseci došli bi do istog zaključka - maska na otvorenom, osim nekih masovnih okupljanja, nema nikakvu funkciju.

Oni jednostavno ne rade svoj posao - do sad bi već trebali da znaju na kojim mestima se ljudi najviše zaražavaju i da donose ciljane mere za te hot spotove - pre svega mislim na klubove, kafiće, kafane, radna mesta, eventualno škole, fakultete, učeničke i studentske domove. Na kraju donose odluke koje totalno maše poentu, ali tako kreiraju utisak da nešto rade i peru se od eventualne krivice ako epidemija po 3. put eksplodira u Srbiji.

S druge strane, kad doneseš odluku za koju znaš da se ljudi neće pridržavati, niti postoji način da tu odluku implementiraš, jer kako smo do sada videli, policija i inspekcija jednostavno neće da rade svoj posao, niti može iko da ih natera, onda bolje da ne donosiš takvu odluku. Jer će ljudi onda prestati da nose maske i tamo gde treba, u zatvorenom prostoru, zato što će oni koji to ne žele zbog nekih svojih sebičnih razloga, uvek imati argument protiv - zašto bi nosili maske kad je odluka o nošenju maske jednim delom besmislena, onim delom koji se odnosi na otvoren prostor.

Sve odluke koje su donete su pravno ništavne, jer je aktuelna vlast nelegitimna.

da li je ovo sledeci nivo zastite? svuda stalno svi...

Prilozi

• VAK_8371-1536x987.jpg
    VAK_8371-1536x987.jpg
    167,2 KB · Pregleda: 1.455
Eve jedne od najboljih rekapitulacija trenutne situacije u Evropi. Izjava regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu sa opisom stanja i preporukama za postupanje. Čini mi se da je osnovna poruka da su Aprilski i ovaj talas sasvim različiti. Zbog toga je SZO istovremeno eksplicitno protiv lockdown mera kakve smo imali u Aprilu, ali uz poruku da je to moguće samo ako se preduzimaju energične, pravoremene i usko ciljane mere usmerene samo na ona mesta gde će imati najveći efekat (kafane, veći skupovi, velike grupe bilo gde, itd), uz podrazumevani bitno veći stepen sleđenja opštih mera zaštite, socijalne distance i nošenja maski (što je poželjno povećati sa nivoa od 60% do nivoa od 95%). Dakle, virus neće otići sam od sebe pa su izvesne mere apsolutno neophodne, ali ako se poveća stepen pridržavanja ovih opštih i ne previše disruptivnih mera kao što su maske i socijalna distanca, onda ništa drugo neće biti potrebno i još ćemo da izbegnemo ekonomske, medicinske i mnoge druge negativne posledice lockdowna. Ima dosta jasnih i preciznih stavova, pa je korisno do kraja čuti šta ima da kaže.

15 October, 2020 - Statement from the Regional Director

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h8_b30QyruA[/youtube]

Najjače je kad ovaj stavi na facu masku koja stvarno štiti, a onda pohvali kada vlasti podstiču ljude da se štite maramicama sa lastišom koje ne štite.

Све маске штите, али не штите све једнако.

Од знатног дела аеросолних честица вас могу заштити и обична марама или шал, а камоли маска - чак и најобичнија.

Ти који тврде да „обичне” максе не штите, заснивају своје тврдње на чињеници да оне не стварају херметички затворен простор. То што нико није ни тврдио да стварају, и што тај ниво заштите већини није ни потребан, дотичне не занима. Јер, Боже мој - наратив.

Opet ti , da maske ne pružaju nikakvu zaštitu prvi bi ih hirurzi skinuli zar ne ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784341#p784341:1xr2an2l je napisao(la):
Žika » 16 Oct 2020 06:32 pm[/url]":1xr2an2l]Opet ti , da maske ne pružaju nikakvu zaštitu prvi bi ih hirurzi skinuli zar ne ?
Ne pružaju zaštitu hirurzima, nego operisanima - od hirurga. Ali, ovo je potpuno druga situacija, ne može da se poredi s tim. Takođe, u zemljama u kojima je obavezno nošenje maski trenutno se najbrže širi zaraza. A to je onda već sumnjivo. Lažna sugurnost? Pa ja rođenog oca ne mogu da ubedim da ne ide u poštu sa krpom preko usta, jer mu ne pruža zaštitu. Rekli na TV da pruža, jbg.

Trebalo bi dobro proučiti. A bojim se da gledamo eksperiment u realnim uslovima (Francuska, Španija, Italija, SAD) koji pokazuje da ne pomažu. Mislim, slikane su kutije sa hirurškim maskama na kojima piše da ne štite od virusa; ne znam kako se s tim onda ide na virus, umesto da se ugroženim grupama podele one na kojima piše drugačije. Ko kad sam u jednoj ćevabdžinici dobio račun na kojem piše 'ovo nije fiskalni račun' - ne verujem da je tu nešto otišlo u budžet. Možda i jeste, ko će znati.

Pa o tome svo vreme govorim, da se zdravi zaštite od bolesnih, da se smanji rasipanje virusa. Mašiš futbal svo vreme.
U aziskim zemljama je sasvim normalno da bolesni nose maske kako bi zaštitili zdrave.
Dve zaštite pa bile i loše su daleko bolja zaštita nego nijedna.
Kačio sam one snimke sa YT i vidi se koliko je rasipanje manje kada nosi maska i tako smanjeno treba da preleti i prođe kroz još jednu zaštitu.

Ali praksa... Ako maske štite, moralo bi da se zaključi da su gotovo svi slučajevi prenošenja u nekim od zemalja sa najbržim rastom zaraženih iz restorana i noćnih klubova, a to još nigde nisam pročitao. Preveliki su brojevi, i zaraženih, i onih koji nose maske, i mislim da i zakon velikih brojeva tu sad nameće neke korelacije... koje bi trebalo bolje istražiti.

Očigledno da jedan nije nosio masku a možda ..... Jer za sr.anje potrebno je više od jedne osobe.
Avgust , septembar su bili meseci totalnog opuštanja zato u oktobru haos. Ima tu i godišnjih odmora.
Lepo vreme i parkovi prepuni, restorani i ostale javne površine su idealne za širenje. Ranije je bilo zabranjeno da na javnom mestu bude više od 5 osoba, policija je opominjala pa i pisala kazne.
Paradoks da su kolege nahvatale na košarkaškom terenu, rečeno im je da mogu da igraju košarku ali bez ikakvih kontakta i da drže odstojanje 2m.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784382#p784382:1migf3ml je napisao(la):
Пантограф » 16 Oct 2020 08:23 pm[/url]":1migf3ml]Ali praksa... Ako maske štite, moralo bi da se zaključi da su gotovo svi slučajevi prenošenja u nekim od zemalja sa najbržim rastom zaraženih iz restorana i noćnih klubova, a to još nigde nisam pročitao. Preveliki su brojevi, i zaraženih, i onih koji nose maske, i mislim da i zakon velikih brojeva tu sad nameće neke korelacije... koje bi trebalo bolje istražiti.
Ne može se to zaključiti jer na zaražavanja utiče veoma veliki broj faktora, a nošenje maski je samo jedan od mnogih. Zatim i tamo gde se nose maske veliki broj ih ne nosi, a i oni koji ih nose ih ne nose uvek, niti ih uvek nose ispravno, niti su i one savršene. Ta korelacija i dobijanje statistički reprezentativnog uzorka za neki konkretan zaključak je izrazito složena pa se takvi zaključci ne mogu olako izvlačiti. Sem toga, postoji ogroman broj radova koji su baš ispitivali uticaj mera zaštite na širenje zaraze i svi su pronašli da one pomažu. Mada mi je deguntantno da uopšte ovde dokazujem tako nešto, jer već i samo to pretpostavlja da mislim da je moguće da ceo svet bude u zaveri tvrdeći da maske pomažu iako je sve to tobože izmišljeno. Ovo je samo prvih par sasvim slučajnih pogodaka na Guglu. Uopšte ne shvatam kako se oni mogu prosto unapred otpisati samo da bi se odmah posle toga prihvatio kao istina neki anonimni link ko zna koga. U čemu je razlika između njih i kako se to vama kao nepobitna istina preporuči baš jedan rad od hiljadu suprotnih, a o izvoru ne znate baš ništa sem da se slaže sa nečim što ste ionako unapred odlučili da je istina, pa su radovi ustvari nebitni, ma kakvi da su.

https://www.healthaffairs.org/doi/full/ ... 2020.00818
https://link.springer.com/article/10.10 ... 20-06067-8
https://www.nature.com/articles/s41467-020-17922-x
https://voxeu.org/article/unmasked-effe ... d-covid-19
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6940e3.htm

(maske uvedene oko 19. Juna, prvi efekti posle desetak dana):

mm6940e3-F.gif

Jutros, gledam i ne mogu da verujem. Ljudi nose maske na ulici. Za mene su to poslusni id***.

Ima jedna stvar sa tim "poslušnim idiotima". Naime, opet polazim od toga da su ljudi uglavnom glupi (stavovi iskazani u postovima forumaša ne predstavljaju mišljenje Foruma)

1) E sad, imamo te poslušne koji prate ono što kaže Krizni štab (tj. Vlada) i to je veoma dobro ako želimo da zaustavimo širenje virusa.

2) Imamo glupe koji misle da su pametni pa namerno rade sve suprotno od onoga što Vlada kaže. Tu bih stavio i antivakcinaše, 5G, kemtrejlere...

3) Imamo pametne koji znaju kako se virus širi i znaju kada je potrebno nositi masku.

Pošto je prva grupa najbrojnija, najvažnije je šta će oni raditi i zato je važno da se oni ne zbunjuju previše jer oni jednostavno ne mogu da shvate i primene osnovne mere tipa distanca i maska na onim mestima i situacijama kada je to to potrebno. Zato je najlakše (i na žalost najpametnije) da se kaže da maske treba uvek i svuda nositi.

Eto, ukratko, da ne davim previše, ali nadam se da shvatate šta hoću da kažem.

ps: problemi sa maskama su u 99% psihološke prirode zbog pogrešnih shvatanja (Slavica na Fejsu rekla da će nam mozak zakržljati jer ne dobija dovoljno kiseonika kad dišemo kroz masku i povećava nivo CO2 u krvi)

I da, naravno da je svakoj Državi potrebno što više poslušnih idiota jer se njima najlakše vlada. Tu sada ulazimo u onu realniju teoriju zavere da je sve ovo plan moćnika da se skrene priča sa bitnih stvari (za mene su to vazduh koji dišemo i hrana koju jedemo).

I pošto mnogi gledaju stavri crno ili belo, mora se shvatiti da nije svaka mera Vlade uperena protiv nas, jer kao što se i Vesiću omakne nešto drobo, tako i Vlada neke stvari radi kako treba.

Najgori su bahati idi*oti koji nece da nose masku, jer ona uglavnom ne stiti njih, ali to sto stiti druge od njih, zabole ih.
A najgori bahati idi*oti su javne licnosti koje propagiraju ovaj stav, posebno doktori.

Vrh