Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.892
Ne znam kako si došao do toga da ja ili drugi "verujemo" Vućiću, a pogotovo da ja imam ikakve veze sa politikom uopšte, a kamoli sa SNS-om. Postoji čitav veliki svet izvan Srbije, pa se gleda i šta kažu drugi, i šta čovek zna SAM na osnovu onih naučnih rezultata koji su dovoljno provereni, pa u tim oblastima nije potrebno verovati baš nikome. Takođe, moje procene šta je istina uopšte ne zavise od toga ko mi je neprijatelj ili prijatelj. Istina nije manje istina ako Vučić zbog svojih trenutnih interesa tvrdi nešto što je tačno, ili obrnuto. Ne znam kakve to ima veze bilo sa istinom, bilo sa onim što sam ja svih ovih godina pisao. A što se tiče para, kad budete pristali da odvajate pare za nauku umesto što o onima koji se time bave pričate sve najgore, onda će biti i boljih rezultata. To ne pada sa neba nego je rezultat opšte društvene klime koliko se nešto smatra važnim.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=777736#p777736:26lu8a0y je napisao(la):Earthmoving » 25 Sep 2020 06:51 am[/url]":26lu8a0y]Pa što ne znate koliko ima zaraženih koji nisu testirani, šta nama kukate, tolke pare dadosmo na vučićevske kvazilekarske starlete povećali ste mi reket poreza na imovinu, akciza na gorivo samo da bi njima punili džepove, a nizašta. Druga stvar ako veruješ podacima Vučićevaca, ti si Vučićevac, a mi njihovi neprijatelji ne priznajemo nikakve njihove lažne podatke. Kada ih skinemo s vlasti, promenićemo sve njihove lažne podatke u ispravne.
A kad je u pitanju ovaj twit kao još jedna od bezbroj Trampovih manipulacija usmerenih na izbore, da ukratko ponovim:
Kad ovi testovi otkriju da neko ima antitela, još uvek se ne zna da li to znači i da je zaštićen. Očigledno je da imuni sistem mora da reaguje ako čak i jedan jedini virus uđe u telo i počne da se razmnožava. Pa neki tragovi te reakcije mogu biti vidljivi na testu. Ali da li to znači da je tada zaista bio ozbiljno "zaražen"? Koliko virusa je potrebno za intenzivnu odbrambenu reakciju organizma, takvu da ona ostavlja zaštitu od budućih zaraza? To niko još ne zna, iako se recimo zna da težina toka bolesti zavisi od broja udahnutih virusa (zato donekle pomažu i loše maske). To sam ranije objašnjavao kao trku u vremenu između virusnog napada i odbrane. Isto važi i kod stvaranja imunosti, to zavisi od mnogo čega. Zbog toga je prerano da se zaključi da ako određeni procenat populacije ima antitela, onda je isti procenat zaštićen od nove zaraze. Niko od naučnika to ne tvrdi. Plus što nije jasno ni koliko su ti testovi specifični samo za kovid, i što je ovo tek nepouzdan broj dobijan na vrlo malim uzorcima.
A zatim, nezavisno od smrtnosti, jasno je i da će i za eventualnu malu smrtnost broj teških slučajeva bolesti biti veliki ako se veliki broj osoba zarazi za kratko vreme, što se uvek događa kod epidemije novim virusom na koga niko nije imun (za razliku od gripa). To zatim opterećuje medicinski sistem što onda proizvodi i višak smrtnosti od drugih bolesti, kao i efektivno povećanje smrtnosti od samog kovida, jer ne može toliko mnogo ljudi da odjednom ima vrhunsku negu koja jedina garantuje tu malu smrtnost od koje smo u ovoj pretpostavci pošli. Otuda neophodnost koncepta "zaravnjavanja krive" kod novih, visoko zaraznih virusa, čak i nezavisno od stepena smrtnosti. Plus ako je čovek zarazan pre simptoma pa je kontrola kretanja virusa skoro nemoguća.
I na kraju cela ova rasprava nema smisla jer se većina ljudi koji u svetu odlučuju o državnim merama protiv kovida u tome ne rukovode teorijskim raspravama o nepoznatim delovima medicine, nego prosto broje kolika je navala na bolnice. Pa kad vide da je sve zagušeno, ili će ubrzo biti, a da se kod gripa to NE događa, onda ZNAJU da je ovo GORE od gripa i da MORAJU da uvedu neke posebne mere zaštite kojih kod gripa nema. Čemu sve ove mistifikacije samo da bi neko dokazao svoje omiljene političke teorije meni stvarno nije jasno.