Sluzba se aktivno bavi strategijama za ovakve situacije jos od martovskih demonstracija 90ih. Cak bih rekao iskljucivo ovime. I imali su beskraj slucajeva za usavrsavanje od tada do danas. Uglavnom su strategije bile pogresne i iskljucivo samo reakcija na trenutna desavanja, pa smo na ulicama vidjali tenkove u pocetku, pa odrede batinasa u civilu koji su napadali po zavucenim ulicama, itd. Posle 5. oktobra nijedan vladalac Srbije nece da dopusti da mu se dogodi slicno, pa se aparat sluzbe polako okrece na preventivu, tj akciju umesto na reakciju
A uvidelo se da su sada navijaci ti koji mogu biti veoma koristan instrument u pravim rukama.
Prvi veliki test - demonstracije za Kosovo. To je bio prvi veliki miks drzavnih i paradrzavnih struktura sa demonstrantima.
Zatim parade ponosa. Svaka je bila vezbovni igrokaz drzavnih i paradrzavnih struktura.
Nakon 2012, i onoga skandiranja na stadionu, sluzba je resila da potpuno uposli bande na tribinama da prvo zavedu red na stadionima (jer buku protiv vodje je odatle tesko sakriti), dala im biznis, jednima unosne drzavne poslove a drugima poslove sa klanovima iz CG.
I posle smo imali scene gde lica sa tribina zavode red na demonstracijama, hvataju novinare u kragne i postaju istureno odeljenje za suzbijanje demonstracija
Policija svake godine otvoreno prikazuje vezbe sa scenarijima na makisu
Zato vreme se gradi liga kvaziopozicionih pokreta, sve izdanci iz 1389, mislim da je to najocigledniji rani primer delovanja sluzbe kroz osnivanje takvih pokreta zarad ostvarivanja ciljeva ekipe na vlasti.
I onda medijski narativ. Svaki, ali svaki bunt na ulicama je zigosan kao fasizam. Linc, silovanje i nasilje. Svaki pokusaj normalnih ljudi da iskazu svoje nezadovoljstvo je dobio "maskotu" kao sto su vesala. Motorna testera. Napadi na ovoga ili onoga. I sve to su radila lica iz slicnog miljea, da tako kazem
I samom sebi u poslednje vreme kad pokusam da se prisetim demonstracija na kojima sam bio, u glavi mi prvo padne "je l to onaj sa testerom u rts-u" ili sa vesalima? Meni je to postalo zastrasujuce jer pocinjem da kapiram sta je po sredi zapravo. Rajhstag, iznova i iznova i iznova.
I sinoc smo videli (trenutni) vrhunac - otimanje narodnog bunta zbog ludila Kaligule i lepljenje stigme fasizma. Sve smo imali na tacni. Narodni bes i spontano okupljanje. Uobicajeno vozilo hitne pomoci koju monstrumi nece da propuste. Vatrogasna kola koja idu u izlet do skupstine. Infiltraciju Nogoa sa ekipicom, uz njegove pozive na tviteru i OPA medju narod, navijaci na obe strane. Ne kazem da je ta karikatura nesto preterano doprinela, kao sto je OPA, ALI - demonstracije su sada dobile ime i prezime navodnog organizatora "nasilja nad policijom", etiketu fasista, ravnozemljasa i antivaksera..."Upad" u skupstinu (a to su vec radili pre koju nedelju, cisto skretanje paznje sa RIK cirkusa, po naredbi).
Sto me sve tera da izadjem i ja. Ali bolje opremljen.
Mojih 2 dinara na ovo od sinoc