Zuma » Sub Jun 20, 2020 7:30 pm[/url]":tpkuy88s]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749788#p749788:tpkuy88s je napisao(la):
Beki » 20 Jun 2020 03:20 pm[/url]":tpkuy88s]
To treba neko da se bavi time, neko kome je to posao, a ne da se narod zamajava. Ne mozemo ni ja, a ni ti da sprecimo da nas asteroid udari. A ne mozemo ni da doprinesemo da se budzet promeni i odvoji deo za naucnike koji rade na planetarnoj odbrani.
To je ono gde smo zapali danas i zasto ludi ljude i svaka devojka sa kojom sam izasao u poslednjih mesec, dva, ima anksiozni poremecaj, u 99 posto slucajeva zdravstvenu anksioznost, zato sto se stvara strah, a ne nudi resenje. Sa jedne strane su price o napretku tehnologije, produzavanju ljudskog zivota, mozda cak i vecnom zivotu, a sa druge strane smrt, bolesti i katastrofe na svakom cosku.
Mi smo trenutno k*** od ovce od civilizacije. Ako ce asteroid da me spici, necu ni da znam za njega, bolje da zivim zivot punim plucima do tog trenutka, a onda j*** ga, par trenutaka i gotovo. Jel to bolje ili imati sve informacije, a ne mozes nista da uradis i onda ziveti u agoniji mesecima pre nego sto nas stvarno rokne?
To treba tamo neki naucnici da resavaju, isto kao i sa koroman prehladom. Ja cinim sta je do mene, ako se zarazim i umrem, j*** ga. Sta ima da gledam spomenike mrtvih koje ti postavljas, sta ja imam od toga? Ok, video sam ih, shvatio ozbiljnost i sta sad? Da se sakrijem ispod kreveta i ne izlazim iz kuce?
A ne, nikako nije tako kao što si rekao. I upravo je tu ključ svega i osnovna greška tolikih ljudi. Ne postoji niko ko može umesto nas da ispravi stvari. Ne postoji niko kome je "posao" da bude pošten i pravedan, "da radi kako treba", da vodi računa o našim interesima, itd. Ovaj sistem je džungla i tu važe samo zakoni džungle. Ništa se neće desiti ako to sami ne pokrenemo i ne odradimo. Znaš li šta je savremena država i šta rade političari? Političari su u suštini poslovni menadžeri koji stalno mere odnos moći organizovanih društvenih grupa i tome prilagođavaju svoje delovanje. U takvom sistemu ne postoji "pravda", "poredak" i "moral". Svako dobija samo ono za šta može da se izbori u sukobu sa suparničkim grupama na slobodnom tržištu organizovane političke moći. Narod ima samo on prava za koja stalno, ponovo i ponovo, može da se izbori, i ima snage da ih očuva. Ako na primer radnici imaju pravo na opšte zdravstveno osiguranje, pravo na radnu zaštitu od poslodavca, itd, to je samo zato što se nekada, neko, recimo sindikatima i štrajkovima, izborio za ta prava, što ih je bukvalno "oteo" u borbi moći dok je bio politički jak. Što je dakle tako organizovan, postao i uticajan. Ako sledeća generacija naroda zaboravi da stalno mora da se bori da ih održi, ona će svoja tobožnja "prava" (koja nisu i prava već rezultat ranije nadmoćne političke sile) brzo izgubiti. Nije više dovoljno jaka da ih ima, pa ih u takvom bezdušnom sistemu gde je vrhunski arbitar svega samo odnos moći, ne može ni očuvati. U kapitalističkim sistemu imate samo onoliko koliko za sebe
otmete na takvom slobodnom tržištu.
Ukratko, ne možemo se oslanjati nekog drugog, na ideju da bi stvari u državi "trebale" da se odvijaju ne neki način, a da mi pri tome možemo da gledmo svoja posla očekujući da će to da odradi neko drugi, ili da tekovine bivše borbe trajno čuva neko drugi. Ko drugi? Nema takvog. Nema tu ni pravde ni poretka. Postoji samo oni koji znaju, mogu da se organizuju, i uspeju da se izbore da drugi poštuju interese njihove grupe. Zato je aktivizam toliko važan. Inače će političari umesto toga poštovati interese neke druge grupe koja je jača od ove nesposobne, bez obzira da li su to pecaroši, vlasnici splavova, "narod", neki bankari, vojska, veliki biznis, ili bilo ko treći.