Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749866#p749866:357vqh86 je napisao(la):
crveni karton » Sub Jun 20, 2020 9:14 pm[/url]":357vqh86]Dragisa Misovic je ponovo Covid bolnica, infektivna puna i u Beogradu i Nisu, Karaburma puna, Zvezdara se priprema. Vracaju osoblje sa odmora. Studente iz domova vise nemaju gde. Od sledece nedelje idu opet mere, samo da izguraju izbore. Mozete da mi verujete, a mozete i da sacekate da vam saopste nadlezni. Idemo novi krug

Ocekujete li opet policijski cas? To je omiljena mera nase vlasti.

Videcemo kao se isti ljudi koji se nisu plasili, poceli da se plase, pa opet prestali da se plase, pa kad On opet kaze da treba, opet da se plase.

Ne znam koliko su te vesti o bolnicama pouzdane, ali zato imamo nešto što jeste zvaničan podatak.

Inače, neki doktor skoro reče da ovo nije toliko dugo spominjani "rep epidemije" pošto repovi imaju običaj da budu sve tanji što su duži :lol:

... ali nisam to hteo da kažem, nego da je "rep epidemije" definisan smanjivanjem broja bolesnih, a to više nije slučaj. Od 10. Juna je PORASTAO broj obolelih za 222 osobe. Definitivno sada imamo pravilan višednevni rast broja obolelih. Dakle nikakve statističke slučajnosti u jednom stalnom i ravnomernom trendu od čak 10 dana.

Trenutno bolesnih 2020.06.20.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749883#p749883:636cotso je napisao(la):
marrecar » Sub Jun 20, 2020 9:59 pm[/url]":636cotso]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749866#p749866:636cotso je napisao(la):
crveni karton » 20 Jun 2020 10:14 pm[/url]":636cotso]Dragisa Misovic je ponovo Covid bolnica, infektivna puna i u Beogradu i Nisu, Karaburma puna, Zvezdara se priprema. Vracaju osoblje sa odmora. Studente iz domova vise nemaju gde. Od sledece nedelje idu opet mere, samo da izguraju izbore. Mozete da mi verujete, a mozete i da sacekate da vam saopste nadlezni. Idemo novi krug
Onako laički da pitam. Da li je ovo rekla-kazala ili je neka pouzdana informacija? Pitam iskreno, jer bi trebalo da dođem u Srbiju narednog vikenda, sa prijateljem koji bi ostao dve nedelje. Pa da li uopšte ima svrhe da dođe, ako bi morao u karantin. Isto bi i neka svadba bila, pa sad razmišljam da li će biti i dozvoljeno toliko okupljanje.

I klinički ima solidan broj bolesnih i očigledno je da naši ništa nisu naučili jer organizovati utakmicu je igranje sa životima.
Životima jer koga ne ubije korona ubiće ga glad ili lopovi.

Bolje ne dolazi jer ko zna na koju će listu Srbija dospeti.

Meni je više briga kasnije kada budem izlazio iz Srbije u avgustu, da li će onda građani Srbije biti na "crnoj" listi pa ću morati da budem u karantinu u Austriji ili ne daj bože da mi bude zabranjen ulazak generalno. Ionako sad kada bih došao, svakako bih bio kući neko vreme zbog porodice.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749873#p749873:380qsdgu je napisao(la):
Beki » Sub Jun 20, 2020 10:27 pm[/url]":380qsdgu]U stvari, necu pisati uopste vise ovde dok ova tema postoji i na vrhu je foruma. Pozdrav!

De ćeš bre :D jedva sam Pantografa prežalio što je otišao sa ove teme a sad i ti.. :D

Meni je Zuma ovde kao da gledam CNN.. Sa njim imaš maksimalno celovit i sistematičan prikaz uz dijagrame, objašnjenja... Nadam se da je svoje interesovanje i posvećenost nekako unovčio, jer to što on ovde nudi jeste vanserijski i po obimu i po sadržaju...

Njegovi postovi su informativni, a tvoji su zabavni, smešni... Ti imaš bolju sposobnost naracije i držanja pažnje a Zuma ima moć neiscrpnog prikupljanja informacija...

Obojica ste potrebni. :)

Pisao si o strahu i anksioznosti. Kod mene ni jedan Zumin post nije stvorio strah, a volim da budem informisan. Večeras sam se vozio 48icom na Voždovac, krcat bus, navijača je bilo da nije imalo iglu gde da baciš ali ja sam se vozio sa (kineskom, 3 put debljom od onih iz galenike) hirurškom maskom i savršeno se bezbedno osećao...

Mene adrenalin diže, tako da volim krizne situacije, ne deprimiraju me i ne čine anksioznim u negativnom smislu već me uzbuđuju... Ali volim i da preduzmem smislene mere predostrožnosti... Ne reagujemo svi isto... Meni je zaista ok period od marta na ovamo, a i pre toga sam bio ok, jer u Srbiji krize ne manjka... U nekoj Danskoj bih se verovatno ubio od dosade...

Na neke stvari možemo da utičemo i treba da ukazujemo a ne moramo biti naučnici...

Inače ja mislim da mere posle izbora neće biti drastično oštrije, iako će brojke biti realnije, pa ćemo valjda ponovo i zvanično preći tu psihološku granicu od 100 novoobolelih za 24h... Ali mislim da neće biti većeg pooštravanja mera u toku leta zbog ekonomije...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749883#p749883:1dx8tnls je napisao(la):
marrecar » Sub Jun 20, 2020 9:59 pm[/url]":1dx8tnls]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749866#p749866:1dx8tnls je napisao(la):
crveni karton » 20 Jun 2020 10:14 pm[/url]":1dx8tnls]Dragisa Misovic je ponovo Covid bolnica, infektivna puna i u Beogradu i Nisu, Karaburma puna, Zvezdara se priprema. Vracaju osoblje sa odmora. Studente iz domova vise nemaju gde. Od sledece nedelje idu opet mere, samo da izguraju izbore. Mozete da mi verujete, a mozete i da sacekate da vam saopste nadlezni. Idemo novi krug
Onako laički da pitam. Da li je ovo rekla-kazala ili je neka pouzdana informacija? Pitam iskreno, jer bi trebalo da dođem u Srbiju narednog vikenda, sa prijateljem koji bi ostao dve nedelje. Pa da li uopšte ima svrhe da dođe, ako bi morao u karantin. Isto bi i neka svadba bila, pa sad razmišljam da li će biti i dozvoljeno toliko okupljanje.
Dragiša Mišović nije ni prestajao da bude Covid bolnica. Ovo ti je informacija iz prve ruke. Majka je pitala za neke lekare i odelenja da li rade, pošto treba da ide na kontrole, a dobila je odgovor da nisu uopšte ni počeli da pretvaraju (vraćaju) bolnicu u normalno stanje, niti znaju kada će se to desiti. Ista situacija i što se tiče Gradske bolnice. Informacije su stare desetak dana.
Što se tiče ovoga što je rekao Crveni karton, meni je odavno bilo sumnjivo ovo, da bi mogli u toku iduće nedelje da vrate neke mere iz vanrednog stanja, te sam se sa nekim osnovnim stvarima dopunio, da ako se bilo šta desi, da ne moram da se mislim da li ću ih naći ili ne. Za neke stvari se ne razlikuje od uobičajenog stanja, jer pojedine proizvode koje koristim, ionako ne mogu da nađem svaki dan i na svakom ćošku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749919#p749919:1dx8tnls je napisao(la):
marrecar » 21 Jun 2020 01:25[/url]":1dx8tnls]Meni je više briga kasnije kada budem izlazio iz Srbije u avgustu, da li će onda građani Srbije biti na "crnoj" listi pa ću morati da budem u karantinu u Austriji ili ne daj bože da mi bude zabranjen ulazak generalno. Ionako sad kada bih došao, svakako bih bio kući neko vreme zbog porodice.
Kako je krenulo, ne bi me začudilo da ne može ni da se uđe, jer i ovako su već počeli da nam pojedinci zatvaraju granice ili uvode obavezu karantina (za sada).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749878#p749878:rt1c4bx6 je napisao(la):
Zuma » Sub Jun 20, 2020 9:49 pm[/url]":rt1c4bx6]Duhovito je uporediti situaciju u Srbiji i Kini, zvaničnu reakciju na nju i brojeve stanovnika. Recimo ovu vest B92:

Kina u haosu: Masovna testiranja, dnevni broj obolelih premašio brojke iz najgoreg perioda prvog talasa...

Vlasti u Pekingu sprovode masovna testiranja svih dostavljača i zaposlenih na gradskim tržnicama s ciljem da se uspostavi kontrola nad novim talasom.

Izvor: Tanjug subota, 20.06.2020. | 13:54
I stvarnost u obliku brojeva zaraženih u Srbiji (na 7.000.000 stanovnika) i Kini (na 1.393.000.000 stanovnika):

Znači u Kini je "haos" zato što su na skoro milijardu i po stanovnika imali u apsolutnim broju MANJE zaraženih od Srbije tokom čitave te uzbune. A kod nas tobože NIJE haos nego je normalno stanje, iako imamo veći broj zaraženih, a stanovništva kao tek trećina Pekinga koji je zbog ovoga maltene bio zatvoren?

Podaci: https://www.worldometers.info/coronavir ... try/china/
file.php
Podaci iz Kine su upitni, i sami znamo da tamo vlada cenzura i da ono sto kaze vlast to je to, nema ni pomisli da se upita da li neko malo lazira podatke da toboze ispadnu uspesni i uz propagandu pokazu kako je vlast iznad Boga pa je eto uspela brze i bolje da se izvuce nego svi. Svakako da su mere u Kini mnogo teze pa je i prenosenje manje, ali veoma su upitne te brojke. Nisu upitne brojke samo za virus, postoje i neke indicije da se i npr. ekonomski rast malo duva preko onoga sto stvarno jeste. Ne branim zapad, ali znamo mi vrlo dobro da nije ni tako bajno u Kini i znamo kako prolaze oni koji se suprotstave, a da ne pricam kako uzbunjivace pojede mrak. Cak i kod nas mozemo sumnjati da se malo reziraju brojke pred izbore, a zamisli tek u Kini koja je po slobodi govora protiv vlasti mnogo gora. :violina:

Baš me zanima kako se to sa maskom utvrđuje nečiji identitet na dan glasanja... Vrlo zanimljivo kako to pitanje nije ni pokrenuto...

Ili recimo neki penzioner dođe danas sa rukavicama da glasa... Hoće li teta ili čika sa sprejem da ga nateraju da ih skine? Uzmimo da recimo penzioner ne želi da skine rukavice, hoće li mu biti onemogućeno da glasa? Da li će to biti kršenje izbornih pravila ili je dozvoljeno da licu koje ne želi da skine deo lične zaštitne opreme u toku epidemije bude onemogućeno da glasa...

Ništa to niko, nigde nije pokrenuo ili ja barem nisam video da jeste, a važna su pitanja...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749895#p749895:2t0zaaug je napisao(la):
Zuma » Sub Jun 20, 2020 10:36 pm[/url]":2t0zaaug] Od 10. Juna je PORASTAO broj obolelih za 222 osobe. Definitivno sada imamo pravilan višednevni rast broja obolelih. Dakle nikakve statističke slučajnosti u jednom stalnom i ravnomernom trendu od čak 10 dana.

file.php

Zasto bas od 10. Juna? Da li je moguce to otkriti?

Sta je to sto je omogucilo drugim zemljama u okruzenju da imaju bolju situaciju od Srbije? (Osim mozda Makedonija)

Znam lično 2 lika koja su oboljela u zadnjih 10ak dana i kojima nisu dali rezultate testiranja, jedan je preko doktora prijatelja saznao da je test gotov i da je pozitivan iako jos nije dobio rezultat a testirao se u proslu nedelju, a drugome su dali juce iako je test bio gotov pre par dana i dali su mu rezultat tek kada je se zapucao i dosao do njih. Tako da ikako sam u prvom naletu vjerovao u zvanicne podatke sada im nista ne vjerujem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749919#p749919:s1snxag7 je napisao(la):
marrecar » 21 Jun 2020 12:25 am[/url]":s1snxag7]Meni je više briga kasnije kada budem izlazio iz Srbije u avgustu, da li će onda građani Srbije biti na "crnoj" listi pa ću morati da budem u karantinu u Austriji ili ne daj bože da mi bude zabranjen ulazak generalno. Ionako sad kada bih došao, svakako bih bio kući neko vreme zbog porodice.

Pa evo danas je Slovenija uvela obavezan karantin 14 dana za ljude koji dodju iz Srbije nezavisno od toga ciji su drzavljani.

Odjavio sam se sa ove teme jer je u prevelikoj meri 'prokužena', ali vam skrećem pažnju da je jedan zvaničnik naših sanitarnih vlasti u potpunosti objasnio strategiju Srbije protiv koronavirusa, pa nema razloga da mnogo lupate glave kako i zašto. Ja bih to nazvao 'beloruskim pristupom u toplim mesecima':

https://www.nedeljnik.rs/dr-vladimi...dobra-stvar-i-ko-niposto-ne-sme-da-se-zarazi/

Dodao bih da će se na prokužavanje školske dece ići, očigledno, u septembru, ali da bi to mogao da bude promašaj (tj. da je trebalo da bude sprovedeno u maju i junu), jer bi posle dva najtoplija meseca širenje virusa početkom školske godine možda moglo i da bude presporo - a jesen će biti blizu.

E, sad, da se odjavim definitivno. Dakle, znamo šta je posredi, a ko želi da nastavi da širi paniku ili da razmatra kako da se sakrije u što dublju rupu do jeseni 2021, može to i bez mene.

Nema sirenja paanike, svi ti meni poznati slucajevi imaju blage simptome i siguran sam da je ok da se sada zarazimo. Problem ostaju posebno osjetljive grupe ali i za njih je bolje da se razbole sada nego za par mjesci.

Iz mog ugla je problem laziranja brojki koje je u direktnoj vezi sa izborima.Makar po mom misljenju.

Ta logika o letnjem prokuživanju bi imala smisla kada bi mogao da hermetički razdvojiš stare od mladih. I kada bi imali neke dokaze daje virus oslabio. A o slabljenju virusa pričaju samo srpski lekari - i to ne svi. Takođe, kada bi toplo vreme tako značajno uticalo na virus, onda zemlje sa toplom klimom ne bi imale problema, a statistika kaže da nije tako. Ili barem ne kaže očigledno.

E sad, da ne bude da mislim da pričaju potpune gluposti - obe teze (slabljenje virusa i uticaj toplog vremena) nisu potpuno besmislene. Ali ako ćemo epidemijom da upravljamo na osnovu tih teza, onda ih treba dobrano potkrepiti nekim dokazima. A oni upravo kriju statistiku od nas. I još menjaju način vođenja statistike tako da su podaci neuporedivi tj. beskorisni. Ja nemam problem da oni menjaju način lečenja određenih grupa pacijenata ali ne smeju da menjaju kategorizaciju jer time uništavaju mogućnost poređenja starih i novih podataka.

Evo jedna mala informacija, koju je neko već spomenuo, sad samo od direktnog izvora. Moja majka je razgovarala sa učiteljicom mog malog brata, pitajući je da li će deca krenuti u novu školu od septembra u Leštanima. Ona joj je odgovorila da hoće, ali kao da već sada snimaju učitelji i profesori nove časove za televiziju. Navodno kao da će se krenuti normalno u septembru, ali bi već od oktobra opet bili časovi od kuće. Sad da li će tako zaista biti.

Iz više pouzdanih izvora sam i ja čuo da se već snima materijal za jesen. To ne mora da znači da će nastava biti tako organizovana. Možda neko izvlači pare iz budžeta, no nebitno.

Inače, što se tiče preporuka o nošenju maski, ovi izbori su odličan primer besmislenosti pojma preporuka jer najviši državni službenici iste uglavnom ne nose prilikom glasanja.

Znači imamo osobe koje bi u teoriji trebalo da nam budu primer i tu već postaje sve jasno (ne samo za epidemiju, već za bukvalno sve, jer kakav narod - takva vlast)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749967#p749967:30580f2u je napisao(la):
Пантограф » 21 Jun 2020 11:24[/url]":30580f2u]Odjavio sam se sa ove teme jer je u prevelikoj meri 'prokužena', ali vam skrećem pažnju da je jedan zvaničnik naših sanitarnih vlasti u potpunosti objasnio strategiju Srbije protiv koronavirusa, pa nema razloga da mnogo lupate glave kako i zašto. Ja bih to nazvao 'beloruskim pristupom u toplim mesecima':

https://www.nedeljnik.rs/dr-vladimi...dobra-stvar-i-ko-niposto-ne-sme-da-se-zarazi/

E, sad, da se odjavim definitivno. Dakle, znamo šta je posredi, a ko želi da nastavi da širi paniku ili da razmatra kako da se sakrije u što dublju rupu do jeseni 2021, može to i bez mene.
To što se pisanje pojedinaca karakteriše kao širenje panike mi je smešno koliko i ponašanje pojedinaca koji se prave da virus uopšte ne postoji sa ili bez dodatka o raznoraznim teorijama zavere. Da većinom nisu ti koji tvrde da ovde pojedinci šire paniku, ovi što spadaju u drugi ekstrem, pa da i uzmem za tačno. Što se tiče samog širenja panike, videli smo kako je to bilo nakon svakog obraćanja predsednika ili nekog od zvaničnika iz kriznog štaba, tokom vanrednog stanja. Čak smo dobili i povećan broj ljudi koji ima raznorazne psihičke probleme izazvane policijskim časom u kombinaciji sa višednevnim boravkom u stanu. Tada su se ljudi koji su bežali glavom bez obzira sa sela, odjednom setili istog tog sela sve njegove lepote, pa ajde brže bolje tamo. Naravno, i jedan deo ljudi koji nije pobegao sa sela u grad, je imao isti simptom. Evo sada imamo "Beloruski scenario", ali i kao rezultat toga imamo da nam drugi zatvaraju svoje granice ili moramo u obavezan karantin, ma koliko da imamo negativnih testova. Najbolji pokazatelji toga su tri scenarija koje smo dobili u kratkom roku: "Derbijski scenario", "Ozonirane babine scenario" i "Srpske majke / bake scenario". U Crnoj gori su novozaraženi slučajevi ljudi koji su bili na derbiju.

Mogu drugi da misle da samnom nešto nije u redu, ali ovo što sam izneo mi sasvmim dovoljno govori da situacija nije takva da smo pobedili virus i da je potreban oprez. Ja lično smatram da treba biti oprezan, ali ne sad da se paniči, nego da to bude nešto između maksimuma maksimuma relaksiranja i mera opreza u vreme vanrednog stanja. Za razliku od "opuštenih", nisam prestajao da perem ruke nakon posete toaletu, jer tako sam vaspitavan da to praktikujem godinama. Rukavice ne nosim više, ali ruke dezinfikujemposle izlaska iz gradskog prevoza, i nosim masku, kao što rade neki članovi ovde, pre svega Astrodule. Ovo radim radi lične zaštite, ali i zato što te i dalje ne puštaju svuda da uđeš bez maske. A i lično mi je oduvek bilo gadno kada vidim ljude koji sve živo ispipaju napolju, ili borave u WC - u a ne operu ruke, pa onda krenu da pipaju redom sve na voću i povrću... Takođe, i to što su nam bolnice i dalje Covid bolnice i što ne možeš normalno da se lečiš, mi sugeriše da treba da imam jednu dozu opreza.

Nit' nam je "Italijanski" scenario došao glave, nit' nam je "Španski" scenario došao glave, ali zato vrlo lako može da nam dođe glave "Beloruski" sacenario. Tu pre svega mislim na izopštavanje od strane drugih, jer koliko god se ovde stvari radile zarad viših ciljeva, drugima je jedini cilj da sačuvaju zdravlje svog naroda, kako god se to tumačilo, i u određenoj meri (postoje države gde se vodi luđa politika relaksiranja od naše).

P.S.
Bolje sprečiti nego lečiti.

Evo jos jedna neproverena informacija, ali da bude zabelezeno za svaki slucaj. Ovo je bas nepouzdano. Prijateljica kaze da su joj koleginice sa faksa, koje nisu iz Beograda, rekle da od ponedeljka nece biti medjugradskog prevoza. Sto me ne bi cudilo. Taman danas da se vrate svi koji su se setali da glasaju.

Zato što su daleko veće šanse da bude tačno, u određenom obliku, imajući u vidu trenutnu situaciju sa brojkama. Vidim da opet ima 90+ novih slučajeva, još jedna preminula osoba. A urađeno je tek nešto više od 3500 testova, čini mi se. U svakom slučaju, manje nego što bi trebalo da se testira, s obzirom da su brojke već nedelju dana, i više, prevelike da bi se obim testiranja smanjio.

Делује да је заиста смањен број тестирања и да је продужено чекање на резултате истих, како се не би прешла психолошка граница од 100 пре избора. Очекујем прелазак ове границе брзо након избора али не у неким катастрофичном обимима како неки медији и персоне наводе. Овде се све врти око избора како писање напредних медија и стручњака тако и писање опозиционих медија и стручњака. Ја више верујем овим опозиционим али мислим да су га последњих дана претарали, и да почињу да личе на напредне. Добро, не баш на Пинк, Информер и друге хард кор напредна гласила али свакако на РТС и слично. Најаве да је само у БГ ових дана имамо и по 400 новозаражених по дану и да нас одмах након избора чека полицијски час и сличне катастрофичне најаве су чисто политичарење које никако не подржавам и ако и сам бојкотујем изборе. Надам се да ће некад неко након месец дана и касније анализирати писање медија и видети где имамо право новинарство а где политичке комесара ако ових првих уопште има.

Едит: да не буде забуне, не оспоравам да је дневни број заражених заиста 400 дневно или више, али од почетка се не регуструје велико број заражених, како код нас тако и у целом свету и број стварно заражених је све време вишеструко већи него што се пријављује, и да та бројка није никаква катастрофа ако је не прати велики број преминулих у току дана.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749967#p749967:1txp29y7 je napisao(la):
Пантограф » Нед Јун 21, 2020 11:24 am[/url]":1txp29y7]Odjavio sam se sa ove teme jer je u prevelikoj meri 'prokužena', ali vam skrećem pažnju da je jedan zvaničnik naših sanitarnih vlasti u potpunosti objasnio strategiju Srbije protiv koronavirusa, pa nema razloga da mnogo lupate glave kako i zašto. Ja bih to nazvao 'beloruskim pristupom u toplim mesecima':

Dodao bih da će se na prokužavanje školske dece ići, očigledno, u septembru, ali da bi to mogao da bude promašaj (tj. da je trebalo da bude sprovedeno u maju i junu), jer bi posle dva najtoplija meseca širenje virusa početkom školske godine možda moglo i da bude presporo - a jesen će biti blizu.

Ако претпоставимо да наш медицински систем може да издржи месечно максимум од 10.000 заражених и да је потребно бар 50% становништва да се зарази онда ће нам требати 7.000.000/10.000 = 350 месеци или 29 година да природним путем стекнемо "природни имунитет". И то би било далеко од "тихог" прокужавања узимајући у обзир да смо ми за 3 месеца "првог таласа" имали мало јаче од 10.000 заражених укупно.

Нема природног имунитета без иранског сценарија а ни њима не делује да је помогао узимајући у обзир да се још не зауставља епидемија упркос масивном броју људи који су помрили.

Такође, слабљење вируса је лаж и није утемељена на науци и вирус је чак и међу младима више десетина пута смртоноснији од обичног грипа па и има оних који су од њега умрли или бар имали јако тежак облик. И за крај, нагло заустављање вируса и нулта толеранција према истом се показала као економски много боља мера него пуштање да се он тихо шири кроз популацију, као што се показало на примерима Кине и САД. Или Европе и Новог Зеланда. Земље које су нагло и потпуно реаговале су много боље економски прошле од оних које то нису. Овај вирус ће се врло лако економски и здравствено обити о главу људима у Србији због чисте саможивости, анти-научности и гордости.

Јести ли приметили како се сад, када се ситуација опет измиче контроли, уместо еспеесовског симпатизера Кона и напредњачке заове Кисићке, у јавности појављују озбиљнији појединци, попут др Верице Јовановић и др Срђе Јанковића?

Tok epidemije.

Ovo zaista postaje sumnjivo. Poslednjih pet dana, i to tačno onih 5 dana uoči izbora, broj novozaraženih je ravan kao da ga je neko povukao lenjirom, tj sa odstupanjima od neverovatno malih ±2 zaražena na nivou od 93. Čudno je što je u čitavoj istoriji ove epidemije u Srbiji, koji u celini vidite na sledećoj slici, nemoguće naći u sličnoj meri poravnat deo krive tokom 5 dana, sem u "nultom" trenutku epidemija, kad je smo se vrteli oko jednog zaraženenog i sa malim test mogućnostima, pa se to zaista nije uporedivo. Takođe broj mrtvih je poslednjih DEVET dana tačno jedan, svaki dan. Ni manje ni više. Dok je taj niz jedinica bio kraći rekao sam da to nije sumnjivo jer je prosek verovatno nešto malo ispod jedan, pa mora da postoji duži niz jedinica. Ali ovo sada ipak već izgleda malo predugačko. Sve zajedno nažalost sada ipak već JESTE postalo sumnjivo.

Dnevno pozitivnih na testu 2020.06.21.jpg

Poslednja dva dana je broj testova smanjen, mada je to verovatno deo redovnog nedeljnog ciklusa. Izgleda da vikendom praktično ne rade testiranja, tj da imaju samo dežurnu službu koja nema mogućnosti da radi veliki broj testova. Jeste da je epidemija, ali je za laboratorijsko osoblje odmor vikedom izgleda i dalje svetinja. Otuda ova jasna periodičnost u krivi broja urađenih testova.

Trenutno bolesnih 2020.06.21.jpg

Broj trenutno zaraženih nažalost kao da je još malo ubrzao rast.

Pogledajte prilog 1

Vrh