[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749967#p749967:30580f2u je napisao(la):
Пантограф » 21 Jun 2020 11:24[/url]":30580f2u]Odjavio sam se sa ove teme jer je u prevelikoj meri 'prokužena', ali vam skrećem pažnju da je jedan zvaničnik naših sanitarnih vlasti u potpunosti objasnio strategiju Srbije protiv koronavirusa, pa nema razloga da mnogo lupate glave kako i zašto. Ja bih to nazvao 'beloruskim pristupom u toplim mesecima':
https://www.nedeljnik.rs/dr-vladimi...dobra-stvar-i-ko-niposto-ne-sme-da-se-zarazi/
E, sad, da se odjavim definitivno. Dakle, znamo šta je posredi, a ko želi da nastavi da širi paniku ili da razmatra kako da se sakrije u što dublju rupu do jeseni 2021, može to i bez mene.
To što se pisanje pojedinaca karakteriše kao širenje panike mi je smešno koliko i ponašanje pojedinaca koji se prave da virus uopšte ne postoji sa ili bez dodatka o raznoraznim teorijama zavere. Da većinom nisu ti koji tvrde da ovde pojedinci šire paniku, ovi što spadaju u drugi ekstrem, pa da i uzmem za tačno. Što se tiče samog širenja panike, videli smo kako je to bilo nakon svakog obraćanja predsednika ili nekog od zvaničnika iz kriznog štaba, tokom vanrednog stanja. Čak smo dobili i povećan broj ljudi koji ima raznorazne psihičke probleme izazvane policijskim časom u kombinaciji sa višednevnim boravkom u stanu. Tada su se ljudi koji su bežali glavom bez obzira sa sela, odjednom setili istog tog sela sve njegove lepote, pa ajde brže bolje tamo. Naravno, i jedan deo ljudi koji nije pobegao sa sela u grad, je imao isti simptom. Evo sada imamo "Beloruski scenario", ali i kao rezultat toga imamo da nam drugi zatvaraju svoje granice ili moramo u obavezan karantin, ma koliko da imamo negativnih testova. Najbolji pokazatelji toga su tri scenarija koje smo dobili u kratkom roku: "Derbijski scenario", "Ozonirane babine scenario" i "Srpske majke / bake scenario". U Crnoj gori su novozaraženi slučajevi ljudi koji su bili na derbiju.
Mogu drugi da misle da samnom nešto nije u redu, ali ovo što sam izneo mi sasvmim dovoljno govori da situacija nije takva da smo pobedili virus i da je potreban oprez. Ja lično smatram da treba biti oprezan, ali ne sad da se paniči, nego da to bude nešto između maksimuma maksimuma relaksiranja i mera opreza u vreme vanrednog stanja. Za razliku od "opuštenih", nisam prestajao da perem ruke nakon posete toaletu, jer tako sam vaspitavan da to praktikujem godinama. Rukavice ne nosim više, ali ruke dezinfikujemposle izlaska iz gradskog prevoza, i nosim masku, kao što rade neki članovi ovde, pre svega Astrodule. Ovo radim radi lične zaštite, ali i zato što te i dalje ne puštaju svuda da uđeš bez maske. A i lično mi je oduvek bilo gadno kada vidim ljude koji sve živo ispipaju napolju, ili borave u WC - u a ne operu ruke, pa onda krenu da pipaju redom sve na voću i povrću... Takođe, i to što su nam bolnice i dalje Covid bolnice i što ne možeš normalno da se lečiš, mi sugeriše da treba da imam jednu dozu opreza.
Nit' nam je "Italijanski" scenario došao glave, nit' nam je "Španski" scenario došao glave, ali zato vrlo lako može da nam dođe glave "Beloruski" sacenario. Tu pre svega mislim na izopštavanje od strane drugih, jer koliko god se ovde stvari radile zarad viših ciljeva, drugima je jedini cilj da sačuvaju zdravlje svog naroda, kako god se to tumačilo, i u određenoj meri (postoje države gde se vodi luđa politika relaksiranja od naše).
P.S.
Bolje sprečiti nego lečiti.