Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Kako u kafićima održati distancu između ljudi? Crtanje linija po podu i nije neko rešenje, ljudi se stalno šetaju unaokolo, a sa njima se onda šeta i centar njihovog ličnog zaštićenog prostora ... Ali stvar spasava poznati Nemački talenat da se konačno rešenje uvek pronađe :lol:

200515100451-germany-cafe-noodle-distancing-exlarge-169.jpg

https://edition.cnn.com/2020/05/15/euro ... index.html

Treba sa sve 4 strane po jedna.. jer ovako kad je na 3 strane ovaj valjkasti deo, neko može s preda da ti priđe gde ga nema i ugrozi te...

Maska je ipak manje kabasta, možeš lakše da se krećeš i manje da brineš da li će te nečija blizina ugroziti.. Kad si u kafiću sa maskom, svako piće može na slamčicu.. a u restoranu, hrana može pasirana... Svaki obrok može da se samelje da bude tečan, pa na slamčicu...

Kao ljudi bez telesnih funkcija od vrata na dole sve na slamčicu i bez brige... Telo će se vremenom prilagoditi tečnim obrocima, a evolucijom će se narednim generacijama organi potpuno adaptirati (neki izgubiti funkciju a neki prilagoditi) na bezbedan način obedovanja...

Slično je i kod seksa, a distopijsku zamisao o tome kako će u detalje izgledati sex u eri korone, ostavljam nekom drugom da je razradi... :D

Inače juče sam išao sa maskom do supermarketa i bio sam jedini od relativno mlađe populacije da je nosi :) Bilo je par starijih i ja hehe.. a ja sam je stavio jer mi je brada porasla, pa me mrzelo da je sređujem a i ten mi je nešto sj**** bio ujutru bio sam crven, treba mi nekad sat, dva da se to samo smiri... i onda mi maska dobro dođe da me niko ne gleda :D To je jedan od benefita maske što ne moraš da se sređuješ, skraćuješ bradu, žene ne moraju da se šminkaju, nevažno je da l' si umiven, oprao zube ili skratio dlake iz nosa... samo izađeš i boli te uvo... :)

Da budem iskren, najbolji aspekt mog lica su upravo oči i pogled... Sve drugo mi je prosečno, ali u delu koji ostaje svima vidljiv i pored maske, dominiram :D Tako da su benefiti maske kod mene očigledni...

Tanzanijski predsednik ima nešto da kaže. Don't worry, be happy.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hG_cCSBIcOo[/youtube]

"Pas i tri kućne mačke koji žive u Holandiji zaraženi su korona virusom, javila je danas televizija RTL pozivajući se na ministarku poljoprivrede te zemlje.
"Sve upućuje na to da su vlasnici zarazili ove životinje", citirala je RTL ministarku Karolu Šuten, prenosi Rojters. . ." http://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/holandi ... 24968.html

Ako je ovo tačno, onda ima širom Sveta mnogo zaraženih životinja i mutacije virusa u njima mogu da se vrate na ljude. To je vrlo čudan virus i izgleda da će biti još iznenadjenja o njegovim osobinama.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1684381

I tako okriviše prevoznike u mom rodnom gradu (ne kažem da autobusi nisu nikakvi i da nije bilo više ljudi nego što je smelo, sami su se ponudili kao žrtve). Istina je da su se vlasnici Jure bunili i tražili hitno pokretanje firme i pretili da će da odu iz grada i Srbije, a nažalost svi znamo politiku naše zemlje. Znam solidan broj ljudi koji radi tamo, nadam se da virus stvarno nije toliko opasan koliko se priča (moje mišljenje je da nije) i da će svi biti dobro.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Iz jučerašnje polemike mojih drugara, akademskih građana, prenosim finale:

- Pouzdanost PCR testova je onolika koliko su dobri prajmeri. Ako prajmeri (DNK sekvence, tj. delovi gena koji su specifični za ono što detektuješ) nisu dovoljno dobri, tj. ne prave razliku između različitih korona virusa, onda ni testovi nisu dobri i ne može im se verovati. Međutim, sama metoda jeste dobra i pouzdana, s tim što je komplikacija činjenica daje ovaj virus RNK virus, koji se odmah u ćeliji replicira, bez ikakvih međukoraka. O tome sam te već obavestila ranije. Drugo, nemoguće je falsifikovati toliki broj smrtovnica, a ni umiranje, koje ti porediš sa umiranjem od gripa, nije na godišnjem nivou, nego za ova 4 meseca. Moj izvor informacija nije tv, nego sajtovi sa Interneta. Mogla bih da se složim da neko preuveličava ili loše izračunava smrtnost od ovog virusa, ili laže, ali ne mogu da prihvatim da se to radi sistemski i orkestrirano iz nekih mutnih izvora moći em novca. Ne mogu da prihvatim jer ljudi umiru, a virus ne bira koga će ubiti, ni po nacionalnosti, ni po uzrastu, ni po imovinskom stanju. Farmakomafiji se više isplati da u životu ostanu hronični bolesnici koji najviše umiru od ovog virusa, kako bi što duže mogli da im prodaju lekove. To ne može da zameni vakcina koju mnogi neće hteti ili neće moći da uzmu/priušte. Tvoja podela stvari na "crne" i "bele" govori samo o tvojoj mentalnoj rigidnosti. Za mene ništa nije ni sasvim crno, ni sasvim belo - živimo u sivoj zoni. Treba biti kritičan prema informacijama, ali ne i prihvatati ih bez dobrih, proverenih argumenata, čemu si veoma sklon. Prema tome, ne dotiču me se tvoje pogrešne kvalifikacije, niti me vređaju jer su od nekompetentnog izvora. Ono što pričam, ja i proveravam, a ti kako hoćeš. Svakako je zanimljivije "trovati" ljude proizvodima nečije psihopatologije.

- Ne, nepouzdanost bilo kog PCR testa u dijagnostici nije posledica izbora "prajma". Posledica je potpune, očigledne i temeljne ekstrapolacije koja sa logikom nema nikakve veze. O ovome sam pisao 100x i još pričao o tome s tobom, ne mogu da verujem da moram ponovo.

Dakle RT-PCR umnoži eventualno prisutnu RNK milion puta pa je pretori u koncentraciju proteina koji prajmer diktira. U laboratorijama BSL 4, gde je apsolutno sterilno sve, od hrane koju dobijjaju zverčice do vazduha, predmeta itd. pozitivan rt-pcr je pouzdan pokazatelj da je zverčica uspešno namerno zaražena ili, ako je negativan, da nije. A najčešće se ne uzima bris iz ždrela nego iz isečka tkiva koje je najviše pogođeno ciljanim virusom. Zverčice su posebne vrste, soja i legla, kontrolišu se i prate od dolaska na svet da bi se znali svi parametri koji utiču na imunitet. Za takve potrebe je test i smišljen pre decenije. Za pravilno testiranje je razvijena biohemijska procedura, aparatura i sistem licenciranja, što sve košta milione dolara. Samo deo laboratorije gde stoji gvožđurija mora da bude BSL 3.

Zašto se onda to nije koristilo ranije u medicini? Počelo je da se koristi u kliničkim studijama u USA uz jasnu ogradu da ljudi nisu lab. pacovi i da rezultati mogu da daju pogrešnu sliku. Pa zašto se onda rade? E, to je druga tema, koja će ti se još manje svideti od ove.

U normalnoj sredini (ne u kliničkim studijama gde se ljudi prate bar par nedelja u relativno sterilnim prostorijama, ne u laboratorijama BSL 4) rt-pcr na osnovu brisa ili šlajma nema ama baš nikakvog smisla. Pozitivan rezultat, sve i da ne potiče od RNK koji je došao iz vazduha, bio prisutan na štapiću za bris pre uzimanja uzorka, doleteo sa pljuce vozača kola laboratorije ili na neki drugi volšeban način, koji nije teško zamisliti s obzirom da se mi krećemo kroz okean RNK.ova, sve da se stvarno nalazio u testiranom - pozitivan rezultat NE ZNAČI da je virus prisutan (moguće je da je nastao iz raspadnute ćelije koja je ko zna kako došla do testiranog) niti ako je prisutan da je virulentan (vojni stručnjaci znaju koliko je teško stvoriti jezgro sa agensima koji mogu da zaraze nekog, između ostalog, potrebna je velika koncentracija zaraženih ćelija, enzima, sredine koja omogućava zaštitu i pH koji pogoduju virusima itd., PCR čak nam ne kaže ni da li je našao jedan ili trilijardu virusa, to je potpuno svejedno) niti, ako je virulentan da li je uopšte došao u poziciju da napadne neku ćeliju (mukus u našoj zdravoj sluzokoži je najneprelaznija noćna mora za sve viruse) niti ako je napao da li je uopšte došlo do infekcije, a ako jeste da li je došlo do razboljevanja a ako je došlo da li je došlo do simptoma a ako jeste da li je testirani zarazan. Ovom voziću razloga zašto je korišćenje rt-pcr besmisleno treba dodati i superbrzi maglev voz - negativan rezultat nikako ne znači da testirani nije prenosilac (inficiran, zaražen, oboleo).

Ovome treba dodati da je posebno besmisleno juriti poseban korona virus jer se oni, posebno za vreme propagacije rekombinuju sa ostalim korona virusima pa je samo pitanje dana kada će testovi da budu beskorisni. Ljudi koji se bave korona virusima i ničim drugim (svi zaposleni u vojnim laboratorijama, jer osim veterinara, samo se vojni biohemičari bakću s njima jer su sjajni za lako i jeftino pravljenje biološkog oružja) to i rade jer se biološko oružje na bazi korone posle par nedelja rastopi propagacijom kroz neprijateljsku živu silu pa je neškodljiv za okupatora.

I na kraju, korišćenje samo testa, sve i da ga ima nekog smisla koristiti, za koronu a ne za druge uzročnike je idiotizam. Npr. kad nekog nesrećnika navuku na respirator, u brisu će, zbog narušene sterilnosti pluća, biti nesumnjivo još bar 10 različitih korona virusa, virusi gripa A, B, C, D, pneumokoka, raznih gljivica i ko zna sve čega ne, posebno ako je u infektivnoj u kojoj se zaraziš od velikih boginja čim pogledaš u oronulu fasadu ili onog idiota od Stevanovića, SNS načelnika.

Dakle postoji razlog zašto takav test nikada ranije nije korišćen za dijagnostiku, a kamoli za zatvaranje ljudi - nema veze s mozgom!!!

Dakle verovatno postoji i razlog, o kojem niko ne raspravlja a to je mnogo važnije od diskusije o očiglednom - zašto se koristi očigledno pogrešna dijagnostika, zašto se pričaju gluposti zamotane u statistiku, koja sve da je dijagnostika ok, nemaju nikakv veze sa stvarnošću, zašto se koriste nelogične i besmislene metode borbe protiv virusne epidemije, zašto se ljudi sa zapaljenjem pluća stavljaju na respiratore, što nikada ranije niko nije radio, zašto se ne koriste lekovi (makar eksperimentalno, uz objašnjenje i saglasnost obolelog) i na kraju ZAŠTO SE FALSIFIKUJU SMRTOVNICE!!!

Falsifikovanje smrtovnica je svuda krivično delo a o nametnutoj praksi da se sprovodi u svim zdravstvenim sistemima su pričali lekari iz Italije, UK, USA, Nemačke, Hrvatske, Srbije, Kine itd. Malo mi je glupo da pričam o tome i da ti šaljem linkove. Ja stvarno nemam ništa sa tom tvrdnjom, a nisam čuo da to problematizuje bilo ko ko je informisan. Lekari su lepo dobili uputstvo da svako ko je umro a imao je u nekom trenutku pozitivan PCR ili je bio u blizini nekog ko je imao pozitivan PCR mora da se proglasi žrtvom COVID-19. Nikakva zavera, nikakva izmišljotina, naredba koju su dobili milioni lekara.

O statistici tek ne bih da raspredam, ako nisi primetila koliko je pogrešno i glupo primenjivati MSEIR i SIR matematičke metode u posmatranju propagacije virusa u nekoj populaciji, smatrajući da su svi ljudi podjednake jedinke i da se ponašaju i reaguju podjednako, a naknadno vršiti preseke po informacijama koje su potpuno nebitne, kao što je godište rođenja ili mesto stanovanja, onda uživaj u Scipion Nasice Sisters Theatre.

Edit: par slova.

Činjenica je da zemlje širom sveta počinju da glume neku normalu iako nisu stoprocentno sigurne sa čime zaista imaju posla. Koji cirkus. Ajde što političari lupetaju kao Maksim po diviziji, već su i stručnjaci puni nesuglasica. Ne znaš više kome da veruješ. Nikom? Takva atmosfera podstiče paranoju i teorije zavere. Tim bez poverenja nije tim, tako ni država bez poverenja naroda.

Poznajem ljude koje je strani poslodavac odbio da vrati na posao. Rade od kuće preko računara do daljnjeg. Neće ljudi da izazovu povećanje udela neproduktivnih radnika, samim tim i pad profita izlaganjem zaposlenih zarazi. Bezo obzira na pandemiju američke firme su već shvatile da im nije potreban zakup tolike kvadrature skupog poslovnog prostora ukoliko deo zaposlenih radi od kuće. Uz to neće biti sramoćeni kao "trovači vazduha" niti kao nehumani poslodavci (osoblje će dobiti svojih 2h dnevno od života nazad uz smanjenje stresa i rizika od povreda u saobraćaju).

Bloomberg: Novartis CEO Says Covid-19 Vaccine May Take Until End of 2021

Neće vakcina biti dostupna širem tržištu pre 2022. Narasimhan kaže da će biti potrebno godinu i po - dve dana.

A što se prevoza tiče kako je B92 preneo Radojičić je naveo da je prevoz jedno od najrizičnijih mesta za prenos virusa, da prate situaciju.

Btw kad smo već kod pomenute tematike šta sad ova dva scenarija mogu nama značiti?

Citylab: How Will Americans Commute After Lockdowns End?
Citylab: A Post-Pandemic Reality Check for Transit Boosters

Postoji rizik da JGP sa ove strane bare srednjoročno završi "jedva iznad" granice socijalne usluge usled gužvanja udela vidova putovanja sa svih strana. Kod nas gubitak može biti veći ukoliko se uzme u obzir još i kumulativni efekat teleputovanja i starenja populacije (i uz povećanje broja putovanja po glavi stanovnika pašće ukupan broj putovanja).

Beograđani su 2015. putovali 24% peške, 1% biciklom, 49% javnim prevozom i 26% privatnim mortornim vozilom. A kako će 2035? Fragmentacija vidova prevoza, uz dva nova - samoupravljajuća drumska vozila i samoupravljajuće vertikalno poletno-sletne letelice jednostavno je neizbežna.

Fragmentacija jeste opasna, ali istovremeno delovanje više disruptora može biti pogubno. Pitam se ako u SAD 1/3 korisnika JGP ne žali za istim tokom pandemije koliki će procenat putnika kod nas preći na neki od alternativnih vidova prevoza u narednih 10-15 godina? Ukoliko se ne bude tako često putovalo moći će da se priušti manji broj skupljih, ali znatno bržih, pouzdanijih i neuporedivo udobnijih vožnji.

Mislim da dolazi do "zamrzavanja" izazvanog šokom, odnosno pasivnosti u momentu kada je potrebno najracionalnije odreagovati na prepreku. Ne znaju šta ih čeka u narednih 5 meseci, kamoli za 15 godina.

Novi kovid sindrom napada evropsku decu, Srbija ga još nema

Posle vesti da je oko 230 dece u Evropi do sada obolelo od novog sindroma upale koji se povezuje sa Kovidom 19, a da je dvoje dece preminulo, pitali smo epidemiologa Zorana Radovanovića šta bi moglo da stoji iza neobjašnjivog sindroma koji buni stručnjake.

Od posledica oboljenja jedno dete je preminulo u Britaniji, a drugo u Francuskoj. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da se pod hitno i vrlo pažljivo mora istražiti neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu. Simptomi upalnog sindroma su visoka temperatura, stomačne tegobe, osip, srčane smetnje.

“Za sada se ne zna da li je koincidencija, ali prvo se mislilo da simptomi te dece liče na Kavasaki sindrom. U pitanju je uzročno posledična veza. Sumnjivo je što Kinezi o tome nisu ništa saopštili, izgleda da su se koncentrisali samo na starije, deca su kod njih bila ili bez ili sa blagim simptomima kovida. Ovaj virus sistemski pravi oštećenja i nije lokalizovan samo na pluća. Čuli ste za ljude koji su gubili čulo mirisa, to znači da dolazi i do mozga. U skladu s tim moguće je da neka deca koja su predisponirana tako reaguju i imaju simptome sindroma. Kavasaki je neprijatno autoimuno oboljenje koje ako se leči na vreme ne mora da dože do komplikacija i dete se izvuče. Lekari bi trebalo da obrate pažnju na simptome kod dece. Koliko znam mi do juče nismo imali nijedan takav slučaj”, rekao je Zoran Radovanović.

Prema preliminarnoj defiiniciji SZO, sindrom je češći tokom aktuelne pandemije ali pojavljuje se i kod dece koja nisu pozitivna na Kovid 19.

“Za sada znamo veoma malo o ovom sindromu upale”, rekla je epidemiolog SZO Marija van Kerkove.

izvor: Nova S

Ako ovo nije dovoljan dokaz da treba da se okanemo Evrope i okrenemo Kini i Rusiji, ne znam sta je...

Duleja,

tu raspravu koji si nam preneo sam zahvaljujući najavi počeo čitati kao ozbiljan i stručan tekst sve do trenutka dok nisam pročitao kako je virus tobože "idealan za pravljenje biološkog oružija" (što je već smešno, jer nema ničega što je za to manje pogodno), a da se "posle par nedelja rastopi propagacijom kroz neprijateljsku živu silu, pa je neškodljiv za okupatora", što je već ordinarno bulažnjenje. Posle toga se nastavlja u istom smislu, RT-PCR test je tobože totalno neupotrebljiv. čime su jednom potezom milioni stručnjaka u celom svetu, svih vera, svih nacija, pripadnosti, ličnog morala i interesa pretvoreni u neku vrstu spolja kontrolisanih zombija, gde se bukvalno ne može pojaviti ni jedan jedini disident ili uzbunjivač da kaže ono što je "očigledno" čak i slučajnom komentatoru na Internetu. Da je PCR test izmišljotina koja ne radi ništa korisno, da su svi u svetu pod čvrstom kontrolom jednog tajnog centra moći, itd, itd, to su klasične gluposti klasičnih vernika globalnih zavera i na to se više ne isplati potrošiti ni pet minuta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739113#p739113:1usydbqd je napisao(la):
Beki » 16 May 2020 07:19 pm[/url]":1usydbqd]Ako ovo nije dovoljan dokaz da treba da se okanemo Evrope i okrenemo Kini i Rusiji, ne znam sta je...
Ako ovo nije dovoljan dokaz da treba da se okanemo Kine, Rusije i Amerike i okrenemo Evropi, ka apsolutno jedinom u svetu preostalom čuvaru kakvih-takvih ljudskih prava i demokratskih ideala u moru sada već potpuno pobesnelih diktatora koji su namirisali krv i svoju šansu u svetu idiokratije, onda ne znam sta je...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739113#p739113:2ihref2n je napisao(la):
Beki » 16 May 2020 07:19 pm[/url]":2ihref2n]Ako ovo nije dovoljan dokaz da treba da se okanemo Evrope i okrenemo Kini i Rusiji, ne znam sta je...

ne verujem da su deca i virusi razliciti bilo gde u svetu, ali razlika izmedju Evrope i Rusije i Kine je to sto cesh mozda cuti o ovakvim stvarima u Evropi, dok u Kini i Rusiji to necesh jer ce zatvarati lekare "koji remete javni mir" i sve ce biti "super" dok ne zatvore grad

VICE: Snowden Warns Governments Are Using Coronavirus to Build ‘the Architecture of Oppression’

Reče Snowden na 20:27 da treba da okrenemo leđa svima. Niko nije cvećka. Narod zauzet do te mere da razmišljanje o reakciji na akcije zlikovaca predstavlja misaonu imenicu. Pred izbore su svi fini, posle podivljaju. Kaže da je ova pandemija jedan od izuzetno retkih momenata u našim životima kada je sistem toliko napet i proširen a vođstvo toliko jasno van svojih granica da imamo mogućnost ne reformativnih već revolucionarnih promena, da zapravo možemo izmeniti način funkcionisanja društva, strukturu sistema koji kontroliše i utiče na naše živote. Treba da se zapitamo kako želimo da taj sistem izgleda, a ukoliko ne donesemo te odluke sami neko će umesto nas.

Taj čovek jeste prekršio zakon, jeste mu jednako teško poverovati kao vladinim organizacijama, ali on ih je svukao do gole kože pred celim svetom. Ako to rade liberalne SAD nije lako zanemariti sposobnost vladajućih režima trampovih političkih neistomišljenika - širom sveta. Ovakav članak bi u Kini odmah bio uklonjen a ko zna šta bi bilo sa novinarima. Iskreno ne znam da li da mu verujem, s obzirom na njegove sposobnosti, ali znate kako se ono kaže - gde ima dima ima i vatre. Zašto se svi redom ponašaju onako kako pokazuju iz sata u sat, dana u dan uoči ove krize?

CNN: China is installing surveillance cameras outside people's front doors ... and sometimes inside their homes

Horor. Ne, to nije naučnofantastična distopija. To je sada stvarnost. Welcome to the future.

Mondo: Vučić: Migranti upadaju u kuće u Šidu, kradu... zato sam poslao vojsku!

Evo ga, ne treba nam Putin ili Đinping...niti Tramp ili bilo ko drugi for that matter, ovaj ti ovde pokazuje zloupotrebu moći usred dvorišta.

Od koga to moguće glasače vojska sada brani dok je policija ljubi je majka preokupirana poslom posle vanrednog stanja? Ti migranti nisu vojska političkog protivnika koja ovu zemlju napada. Ko ih je pustio preko granice? Isti čovek koji je i zaražene pustio preko granice kad nije smeo. I eto kako sad odjednom pred izbore posle pobede nad pandemijom može da se pokaže, da reaguje... ekspresno. Pre lokalnog širenja zaraze kao nije mogao. Možda tada nije imao dovoljno jako međunožje, ne znam... :roll: :bash:

A što je najgore ovi hohštapleri pred skupštinom se ujedinili. Teško nama ako pobedi SNS, teško nama ako ne pobedi. Sa ovim narodom ozbiljno nešto nije u redu. Nikako da izađe na kraj sa samim sobom. Pametni su odavno otišli. Ostala šaka jada da se bori za prevlast.

Istoričari izmišljaju krive drine, nije se izašlo iz Neolita bre. Nije se maklo ma ni milimetar. Samo se iznalaze novi načini za teranje stare prakse. Zar ne vidite da se još vodi ista priča? Ko je izmislio posed, parče zemlje, ko je izmislio odbranu, ko je izmislio špijunažu komšija? Strah i paranoja vladaju već hiljadama godina - razum izgubiše u svemu tome.

To su isti oni koji štošta kriju od pokrovitelja - naroda. Narod je odgovoran što dozvoljava da mu se išta radi iza leđa, uz to na njegovu štetu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739126#p739126:3n85t3ye je napisao(la):
Zuma » Sub Maj 16, 2020 8:03 pm[/url]":3n85t3ye]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739113#p739113:3n85t3ye je napisao(la):
Beki » 16 May 2020 07:19 pm[/url]":3n85t3ye]Ako ovo nije dovoljan dokaz da treba da se okanemo Evrope i okrenemo Kini i Rusiji, ne znam sta je...
Ako ovo nije dovoljan dokaz da treba da se okanemo Kine, Rusije i Amerike i okrenemo Evropi, ka apsolutno jedinom u svetu preostalom čuvaru kakvih-takvih ljudskih prava i demokratskih ideala u moru sada već potpuno pobesnelih diktatora koji su namirisali krv i svoju šansu u svetu idiokratije, onda ne znam sta je...
Zar moram salu da objasnjavam? Naslov je da virus napada evropsku decu, pa ako mi okrenemo ledja Evropi i udruzimo se sa Kinezima i Rusima i pravimo se da nismo Evropljani, onda nam ni virus nece napadati decu.

Jbt.

Kao što vidiš izgleda da takvu šalu ipak treba objašnjavati zato što recimo meni nije ni na pamet palo da bi tvoja poruka mogla biti zamišljena kao šala. A to je zato što mi takođe ne pada na pamet da još jednu novu i nepoznati bolest po defaultu, dakle pre bilo kakvih informacija, tretiram kao izmišljotinu dokonih svetskih manipulatora koji žele narod da uplaše što više, pa samo traže šta će sve povezati sa kovidom da bi ga učinili još strašnijim. Jer je koliko sam te sada razumeo, upravo je to jedini mogući izvor duhovitosti u ovom slučaju (Covid po takvima tobože uopšte nije strašan, pa ga treba pustiti da pobije koliko već ljudi uspe da pobije, da bi par Američkih krajnjih desničara koji već decenijama plasiraju ovakve "globalno zavereničke" idiotluke imalo veći profit na tuđim životima).

Problem je nažalost sasvim stvaran, to što se dešava samo nalik Kawasaki bolesti, a ustvari je opet nešto sasvim novo. U Americi je pogođeno više od 100 dece, u Engleskoj takođe više od 100, a Italijanska studija kaže kako da se kod njih desilo čak tridesetostruko povećanje bolesti sa takvim simptomima. Pri tome je sada već sasvim jasno da Covid-19 uopšte nije samo respiratorna bolest već neki neobični monstrum koji napada bukvalno ceo organizam, pa kako se kome zalomi. I još se ta nova epidemija dešava upravo tokom Covid epidemije, a jedan deo bolesne dece su i testirani pozitivno na virus. Pa je apsolutno logično pretpostaviti da postoji veza, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija izdala posebno saopštenje samo o tome.

Tako da se izvinjavam što sam u takvim okolostima preskočio da shvatim šta automatski izgleda šaljivo sa stanovišta ortodoksnih vernika u globalne manipulatore "koji samo smišljaju nove strahove za narod" (a ustvari narod "ne treba da se plaši već da radi bez straha" i zarađuje za velike gazde, jer se za svakoga ko završi na groblju vrlo lako nađe zamena u nekome ko je takođe očajan i bez posla)

More US children ill from rare syndrome with possible link to coronavirus
New York governor Cuomo describes ‘truly disturbing situation’US states looking into condition likened to Kawasaki disease
https://www.theguardian.com/us-news/202 ... -children-

Up to 100 children in the UK have been affected and studies suggest the same reaction is being seen in children elsewhere in Europe.
It is likely to be caused by a delayed immune response to the virus which looks like Kawasaki disease.
https://www.bbc.com/news/health-52648557

In the past month we found a 30-fold increased incidence of Kawasaki-like disease. Children diagnosed after the SARS-CoV-2 epidemic began showed evidence of immune response to the virus, were older, had a higher rate of cardiac involvement, and features of MAS. The SARS-CoV-2 epidemic was associated with high incidence of a severe form of Kawasaki disease. A similar outbreak of Kawasaki-like disease is expected in countries involved in the SARS-CoV-2 epidemic.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31103-X/fulltext

A kad ste globalni mediji i ti, Zuma, došli u fazu da 'possible' izjednačite sa 'to je to'? Ko je ovde 'teoretičar zavere'?

Sami pišu: 'Neka deca sa bila pozitivna na kovid'... To je uzročno-posledična veza? Bože me sačuvaj i sakloni. Jeste li išli vi, politički korektni Anglosaksonci, u školu?

Bez moralisanja Zuma kada te poznajemo u dusu i znamo da uzivas u celoj situaciji. Cim je otvorena tema, znalo se ko ce najvise da pise ovde, postavlja kilometarske postove, grafikone... Mogao sam odmah da se kladim na to, cak sam i hteo sa jednim forumasem, ali ne mozemo da se kladimo kod obojica mislimo isto.

A salu i dalje nisi shvatio.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738927#p738927:2xn4g9gm je napisao(la):
Zuma » 15 May 2020, 23:51[/url]":2xn4g9gm]Kako u kafićima održati distancu između ljudi? Crtanje linija po podu i nije neko rešenje, ljudi se stalno šetaju unaokolo, a sa njima se onda šeta i centar njihovog ličnog zaštićenog prostora ... Ali stvar spasava poznati Nemački talenat da se konačno rešenje uvek pronađe :lol:

200515100451-germany-cafe-noodle-distancing-exlarge-169.jpg

https://edition.cnn.com/2020/05/15/euro ... index.html

Moja prvobitna ideja je da svako nosi sombrero sa što širim obodom :)

3CohmAZDbd2Pj0R_ydG3b8KvyzeJmGj4hxue-LWf_eKWt36agAZSTKLrVPDkdxZnpY_U9UuO3uFP2t1J9pL88QJEeVv9VLBx_OIx4iLRWG_sSCMR0Q

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739335#p739335:o0vtilac je napisao(la):
astrodule » 17 Maj 2020 13:22[/url]":o0vtilac]Moja prvobitna ideja je da svako nosi sombrero sa što širim obodom :)

3CohmAZDbd2Pj0R_ydG3b8KvyzeJmGj4hxue-LWf_eKWt36agAZSTKLrVPDkdxZnpY_U9UuO3uFP2t1J9pL88QJEeVv9VLBx_OIx4iLRWG_sSCMR0Q
Kako uopšte uspeva da drži to čudo na glavi?

Више и не могу да откопам, сећам се да се више пута понављало да "ако се спасе и један људски живот од конкретно и само смрти од Ковид 19, све ове мере су биле и више него оправдане".

Подсетићемо да је аутомобилски саобраћај вишеструко смртоноснији од свих болести дисајних органа заједно, и да ће чак и ове године највероватније сустићи Ковид 19 у свету (не и у појединим земљама).

Које напредне мере би сте предузели по том питању?

Одлика рационалних друштава је предузимање система мера везаних за полагање вожње, контролу возача да ли возе под дејством алкохола и опојних средстава, раздвајање аутомобилског од осталог саобраћаја, другачија решења раскрсница, пребацивање великог дела транспорта на безбедније видове... Али сама градња аутопутева сама по себи није мера за побољшање безбедности, већ је утицај на безбедност само додатни ефекат. Градити аутопут због безбедности саобраћаја је ипак и даље мање идиотски него уводити полицијски час због вируса.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739286#p739286:1aii2k65 je napisao(la):
Beki » Ned Maj 17, 2020 12:04 pm[/url]":1aii2k65]Bez moralisanja Zuma kada te poznajemo u dusu i znamo da uzivas u celoj situaciji. Cim je otvorena tema, znalo se ko ce najvise da pise ovde, postavlja kilometarske postove, grafikone... Mogao sam odmah da se kladim na to, cak sam i hteo sa jednim forumasem, ali ne mozemo da se kladimo kod obojica mislimo isto.

A salu i dalje nisi shvatio.

I za onu forumašicu Biciklistkinju sam mislio da je žensko i onda se iznenadio :) To ovde kao da je pravilo, i ako slučajno naletiš na ženski nik ili avatar, ne brini ništa, rod će biti muški :)

I pređosmo 100tku ponovo sa brojem zaraženih... who is to blame? :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739243#p739243:2r0dny10 je napisao(la):
Пантограф » 17 May 2020 09:31 am[/url]":2r0dny10]A kad ste globalni mediji i ti, Zuma, došli u fazu da 'possible' izjednačite sa 'to je to'? Ko je ovde 'teoretičar zavere'?

Sami pišu: 'Neka deca sa bila pozitivna na kovid'... To je uzročno-posledična veza? Bože me sačuvaj i sakloni. Jeste li išli vi, politički korektni Anglosaksonci, u školu?
Pa zar smo došli do tragičnog nivoa da treba objašnjavati razliku? "Possible" znači "moguće", a to znači ni manje ni više od toga što kaže, dakle da nešto JESTE moguće, a ne sigurno, uz u praksi važnu dodatnu pretpostavku da je verovatnoća za to dovoljno velika, pa se isplati to uopšte spominjati i istraživati kao realnu mogućnost. Za razliku od toga "teorija zavere" je nešto što ima VEOMA malu verovatnoću da je moguće, toliko malu da se ne isplati troštiti vreme na njeno dalje razmatranje.

A zašto je novi sindrom nalik Kawasakijevom dovoljno verovatan i važan? Prvo zato što tako nešto do sada nije bilo opisano u literaturi, pa je u pitanju nešto sasvim novo, što je u savremenoj medicini neobično i važno već samo za sebe. Pa zatim zato što se odjednom i upravo tokom svetske pandemije covida-19 pojavljuju bukvalno STOTINE takvih slučajeva po celom svetu, a ranije čitav sindrom nije bio čak ni poznat, a kamoli da se pojavljivao u tolikom broju. Pa pobogu, kolika je pamet i kolike su škole potrebne da bi se pretpostavilo da tu, ne samo "možda", nego čak "verovatno" postoji neka veza i da to treba ispitati!? Čak je i Svetska zdravstvena organizacija izdala posebno saopštenje.

Za sada je par istraživača iznelo provizornu početnu hipotezu da to možda izazivaju neke posledice previše jakog imunog odgovora na prisutnost ovog virusa kod tinejdžera (previše jak imuni odgovor je inače jedan od poznatih uzoka smrti kod težih slučajeva kovida). A poznato je da postoje asimptotski i blagi slučajevi kovida i među opštom populacijom, a pogotovo kod dece i tinejdžera gde je skoro isključivo tako. Pa je sasvim realna prepostavka da su i oni pacjenti sa ovim sindromom, kod kojih SADA nije detektovan virus, njemu ipak bili izloženi ranije. Naravno da sve to treba ispitati i da nije sigurno jer je tek sada shvaćeno da to uopšte postoji, ali je problem istovremeno i realan, a ne "izmišljen", i veza sa kovidom je PRVA i za početak najrazumnija pretpostavka koja se mora istražiti, pogotovo zato što bi zbog tekuće pandemije potvrda te hipoteze mogla imati bitne posledice za donošenje mera protiv pandemije covida-a9 budući da je do sada smatrano da su deca uglavnom izvan opasnosti. Za sada je srećom u pitanju mali procenat pogođene dece, ali je valjda jasno koliko je važno da se to do kraja razume jer je pandemija u svetu tek počela, a tek nas čekaju sledeći talasi.

Koji je deo ove logike nejasan i zašto sam pobogu morao da objašnjavam zbog čega je do sada nepoznata bolest koja pogađa decu u sred svetske pandemije nešto potencijalno važno? Zar su vam teorije zavera toliko izobličile osnovne osećaje o verovatnoćama i značaju pojedinih tema?

WHO izjava:
https://twitter.com/DrTedros/status/1261583051424964608

WHO opis sindroma:
Multisystem inflammatory syndrome in children and adolescents with COVID-19
Scientific Brief
15 May 2020
https://www.who.int/news-room/commentar ... h-covid-19

Jedinu 'teoriju zavere' ja ovde mogu da vidim oko delovanja dela stručne i ostale javnosti koji već mesecima, na osnovu NAUČNO NEDOKAZANIH ČINJENICA, na osnovu bajanja i vradžbina, sprovodi besmislene mere poput dezinfekcije ulica i trotoara, posipanja plaža varikinom, zabrane seksa (gradonačelnik na Siciliji), zatvaranja zdravih ljudi u stanove i sl. A zbog čega deca u SAD i Britaniji obolevaju od nečega - pa, possibly od nekog idiotskog leka ili namirnice kojima ih kljukaju, jer, to ima više smisla nego od kovida, koji kod mnogih obolelih mališana nije ni utvrđen...

Zbog čega se u ovom trenutku širi panika? Zašto u tome učestvuje SZO, koja treba da brine o zdravlju, uključujući mentalno?

Krenula je i priča: Zašto Kina i to nije prijavila?! Sad su kriva kineska deca što ne obolevaju od kawasakija? Pa, u Kini su jači suzuki i Honda, možda zato.

Šta pojedine države donose kao mere, i zašto to rade, je sasvim druga stvar od reagovanja Svetske zdravstvene organizacije, i to ne treba mešati. A pogotovo je besmisleno u to mešati medijske spinove, click bait vesti, političke strategije i teorije zavera. Što se medicine i SZO tiče ne shvatam ko širi paniku? Kažu da se pojavio za sada redak novi sindrom za koji postoje dobri izgledi da je povezan sa ovim virusom pošto postoji jasna korelacija u vremenu pojavljivanja i u broju slučajeva između jednog i drugog, i zatim kažu da se to mora ispitati jer nas verovatno tek čekaju sledeće faze pandemije. To je sve. Ko tu širi paniku ili govori nešto što nije tačno ili primereno ovom trenutku?

Vrh