Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Jutros na prvoj
"Teska noc...izbila nova zarista u mesta u koja su se vratili ljudi iz inostranstva (pancevo, kovin)...." ovaj dramoser je zaista odlepio. I dalje su problem gastosi a ne fabrike i gradilista koja i dalje rade...

Stalno se broje mrtviu raznim zemljama. Kao da je svima ljudski zivot jednako vazan, kao da se svi jednako plase smrti?

Ako posmatramo razne drzave, ako se posmatraju mere i njihov uticaj na slobodu ljudi, primecujemo razlicite modele.

Kineski model: apsolutna kontrola pojedionca, ropski mentalitet. Sve u svrhu ocuvanja drzave i drustva.
Srpski model: ponizavanje, besmislene mere, - sve u svrhu odrzanja vlasti jednog coveka. Celo drustvo se muci zbog vladara.
Srednjoevropski model: zemlje koje su nasle balans izmedju borbe protiv epidemije i slobode(AUstrija, Hrvatska, Ceska)
Americki model (USA, Svedska, Holandija...) : zemlje hrabrih ljudi, vaznija ima je sloboda od zivota pojedinca, ali i zrtvovanje zajednice ekonomiji.

Hvala Zuma. :kk: :sesir: I potpuno se slažem.
Još pre svega ovoga razmišljao sam u više navrata koliko bi mnoge stvari bile bolje kada bi se, primera radi, deci u školama Sociologija bolje prenosila. Ne da bi mlatili napamet termine i lekcije, nego da bi shvatili da svi mi živimo na istom komadu kamena u svemiru, i da zavisimo jedni od drugih. Potpisujem da bi tako bilo manje kriminala, manje ratova, manje sukoba... a sigurno i manje drugih problema. Jer bi se intelekt i para usmeravali na prave stvari, a ne u gluposti (u svakom smislu te reči).

Da, kamo sreće, jedino što ja ne vidim nikakvu renesansu, bilo u predavanju sociologije, bilo u čemu drugom da nam sledi iza ovoga. Vidim veću nemaštinu, uskraćenosti svake vrste i kolosalno nesnalaženje u novim okolnostima uporedivo sa vremenom posle Prvog svetskog rata.

Ja koliko vidim najveća žarišta su bolnice, starački domovi i vojska.

Nešto nisam primetio da se neko zarazio u šetnji.

Što se tiče budućnosti, slede nam Uskrs i Prvi maj i 100% sam siguran da će nam vikendi biti zabranjeni do sredine maja sigurno. Ne zato što je to pametno, već zato što naša vlast organizacioni i mentalno nije sposobna da uradi nešto smisleno.

Što se tiče penzionera, njima nema izlaska iz kuće bez maske sigurno narednih godinu dana dok se ne pronađe vakcina.

Što se tiče mlađih, ne znam za druge, ali u zatvorenom prostoru (van kuće) planiram da nosim masku dok broj obolelih ne bude jednocifren.

Ekonomija - propast u mnogim oblastima.

Sport - bez publike.

Fitnes oprema za kod kuće i kurirske službe i priprema hrane (ketering) - eksplozija.

Panto - vidim to i ja. To jest, i to je jedan mogući ishod.
Mada... ruku na srce, i iz Prvog svetskog rata su izvučene neke pouke, zar ne...?
Jeste da nije izvučeno dovoljno, čim je kasnije bila Velika depresija, a potom i novi, još gori globalni rat.
Ali ipak je to dovelo do formiranja Lige nacija, potpisivanja konvencija, razvoja psihologije, razvoja medicine, brojnih izuma...

Videćemo. :?

Slusam kako ljudi razgovovaraju. On i i dalje zude za putovanjima, telefonima i slicno.
Mentalno, svi su na liniji vlasti (cak i ovde na Dorcolu).

Mislim da ce u buducnosti doci do imitiranja ponasanja u proslosti, koje vise nece biti moguce. Vec sada, sa zalom u glasu, kukaju kako nece moci u Grcku. Svi znamo da se radi o tipicnom sprskom status-govoru. Putovanjima i pricama o potrosnji se u Srbiji stice status.

Sada ljudi i dalje pricaju, ali se destinacija promenila. Sada se hvale kako ce ici na najskuplje destinacije u samoj Srbiji.

Kada kriza jos povuce, verujem hvalice se odlazskom u Knez MiIhajlovu.

Nikakve pouke nece biti izvucene.

Ako granice budu otvorene, a broj zaraženih bude mali, ja planiram Grčku na leto. Gužvu ne volim, maska od apartmana do plaže, cene će nadam se biti niske - milina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726866#p726866:2w53hszz je napisao(la):
astrodule » Ned Apr 12, 2020 10:28 am[/url]":2w53hszz]Ako granice budu otvorene, a broj zaraženih bude mali, ja planiram Grčku na leto. Gužvu ne volim, maska od apartmana do plaže, cene će nadam se biti niske - milina.

Kako ce se oni koji idu od juna do septembra, svi spakovati u Avgust i deo Jula?
Sustina nove krize je "Nema za sve i nema kao pre".

Sada vise necemo moci da se igramo burzoazije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726835#p726835:2925zuw1 je napisao(la):
Zion Williamson » 12 Apr 2020 09:30 am[/url]":2925zuw1]
Ma gde se lako izdrzi. Psihicki uzas. Ogroman je problem kad je ovako idealno vreme napolju a tebi nije dozvoljeno da izadjes pod pretnjom kazne.
Dodje mi da izadjem u setnju sat vremena pa sta bude, pobegnem pandurima ako krenu da me jure, cenim da sam brzi od 99%, nece valjda pucati
Radojicic vec najavio produzenje sledece nedelje.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1674618

Aj sad zamislite uvedu od cetvrtka 17:00 do Utorka 5:00 :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: :x :x :x :x
Postacemo retardirani i atrofirati potpuno
I sta cutacemo ko misevi na to umesto da svi izadjemo u znak protesta.
J*** mamu
A sad zamisli kako je starijim ljudima. Oni su pod 24-časovnim policijskim časom i zatvoreni u svom obično vrlo malom stanu već skoro MESEC DANA! A pri tome mogima je stalno kretanje medicinska obaveza a ne prosto pogodnost. I još prličan deo njih sada već ima i ozbiljan svakodnevni problem šta će da jede ... sasvim bukvalno.

Ne kažem da su patnje sredovečnih i mlađih neozbiljne ili da nemaju pravo da kažu kako se osećaju. Nego da sam očekivao čitav masovni nacionalni pokret opšte pomoći starijima u situaciji koja bukvalno nema presedana. Ali je ispalo da je odziv bedan prema razmerana potreba, naravno, uz sve pohvale dobrovoljcima. Međutim odnos potreba i onoga što im se pruža je tragičan. Opšta emotivna zatupelost i fragmentacija društva po svim šavovima koji u njemu postoje.

Nažalost, ovo možda bolje nego bilo šta drugo pokazuje kakvo je stanje u Srbiji.

E da, još jedna stvar za budućnost. Ko je najviše ugrožen - gojazni, dijabetes, srčani, plučni bolesnici, ukratko svi oni koji vode nezdrav način života (prihvatam da je genetski problem kod navedenih kod manje od 5%)

Znači U ZDRAVOM TELU ZDRAV DUH.

Izbacite đubre iz ishrane, počnite se baviti sportom, dovedite se u red. Ako ne možete sami, platite trenera, ali bolje vam je da naučite sami.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726868#p726868:mprsb27r je napisao(la):
Zuma » Ned Apr 12, 2020 10:31 am[/url]":mprsb27r]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726835#p726835:mprsb27r je napisao(la):
Zion Williamson » 12 Apr 2020 09:30 am[/url]":mprsb27r]
Opšta emotivna zatupelost i fragmentacija društva po svim šavovima koji u njemu postoje.
Nažalost, ovo možda bolje nego bilo šta drugo pokazuje kakvo je stanje u Srbiji.

Bravo!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726867#p726867:2celkqbt je napisao(la):
MC_ » 2 minutes ago[/url]":2celkqbt]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726866#p726866:2celkqbt je napisao(la):
astrodule » Ned Apr 12, 2020 10:28 am[/url]":2celkqbt]Ako granice budu otvorene, a broj zaraženih bude mali, ja planiram Grčku na leto. Gužvu ne volim, maska od apartmana do plaže, cene će nadam se biti niske - milina.

Kako ce se oni koji idu od juna do septembra, svi spakovati u Avgust i deo Jula?
Sustina nove krize je "Nema za sve i nema kao pre".

Sada vise necemo moci da se igramo burzoazije.

Ne pričam o svima, već o nama koji to mogu da organizuju (frilenseri i slični). Samo još da zaradimo...

"Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da ima smisla očekivati da policijski čas sledećeg vikenda počne ranije, odnosno da traje duže, i naveo da će odluku o tome, kao i o ponašanju za vreme pravoslavnog Uskrsa, doneti epidemiolozi i stručna lica zajedno sa nadležnima"

mozda je bolje da ostane tamo gde je i do sada bio i da cuti kao i obicno ?

mislim da, ako do utorka broj novozarazenih ne padne na ispod 150, nama ne gine taj produzeni vikend kod kuce

Ja imam rezervisanu planinu sredinom maja i planiram da idem. Mislim da će se do tad sve manje više dovesti u red. Što se tiče mora, samo ako bude stanje normalno i to negde u septembru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726877#p726877:8k8ru8d5 je napisao(la):
mradulovic » Ned Apr 12, 2020 11:44 am[/url]":8k8ru8d5]mislim da, ako do utorka broj novozarazenih ne padne na ispod 150, nama ne gine taj produzeni vikend kod kuce

Ne verujem njihovim brojkama nimalo kad mogu da ih steluju prema svojoj agendi kako hoce.
Verujem da ce smanjivati brojeve da bi rekli "eto mere su uspele"

Neko od novinara bi na sledećoj konfereneciji za štampu trebao da ih potseti da je "obaveštavanje javnosti", tj javno praćenja toka epidemije nemoguće sa brojevima koji oni objavljuju jer fali redovno objavljivanje jednog od najvažnijih. Koliko je ljudi do sada ozdravilo? Bez toga ovi drugi uopšte ne govore koliko ih je sada još uvek bolesno. Ukupan zbir svih do sada pozitivnih nije dovoljan pošto se ne zna šta se sa njima u međuvremnu desilo. Koliko je i dalje u bolnici, i u kojoj vrsti bolnice?

Zatim, šta tačno SADA obuhvata termin "hospitalizovani"? Računajući one na raznim mestima nalik Beogradskom Sajmu, gde čak ima i onih koji samo čekaju rezultate? Ili bez tih koji čekaju? Ili bez svih lakih i asimptotskih slučajeva na Sajmu? U početku su "hospitalizovani" (valjda) bili svi oni koji ne boluju kod kuće. Ali na šta se sada misli pod tim terminom?

Pa zatim, šta bi sa onima kojima je u početku rečeno da su pozitivni, da idu kući i tamo odleže pošto su laki slučajevi? Da li su oni premešteni na Sajam? Ili nisu? Ili neki jesu, a drugi nisu? Da li se oni broje, u koji grupu objavljenih brojeva oni spadaju, ako su u ijednoj od njih?

Zatim, šta je sa onima koji su preležali bolest i imaju dva negativna testa, pa im je (koliko sam razumeo) rečeno da idu kući tamo budu u izolaciji još neko vreme (za svaki slučaj). Kako se oni vode u ovoj statastici? Kao izlečeni (tj nema ih u ovim brojevima) ili se još vode kao bolesni dok im ne prođe samoizolacija, pa mogu da se vrate na posao?

Pa zatim je ova mešavina kumulativnih zbirova od početka epidemije i trenutnih vrednosti pomalo nezgrapna za analizu i direktno neuporediva, mada je to najmanji problem. (Ukupni) broj (do sada) pozitivnih na testu nikada ne može početi da se smanjuje, pa je prilično bez veze kao glavni pokazatetlj stanja (gde je čitava poenta upravo to smanjenje) a tako ispada po značaju koji mu se pridaje na konferencijama za štampu.

Ukratko, umam utisak da je neko u samom početku epidemije, bez puno razmišljanja, prosto na cedulju prepisao naslove prvih par kolona iz neke svoje lične ad-hok Exel tabele, pa onda TO dao ovima što ih čitaju na konferenciji za štampu, i da su tako po inerciji nastavili od tada pa sve do sada. Doduše, povremeno dodajući i još neke brojeve kako im kad padne na pamet, iako su oni za praćenje neupotrebljivi jer neće biti redovno saopštavani i sutra i sledećih dana.

Pa apelujem na novinare da pitaju, a da neko iz toga štaba za praćenje bar malo promisli i počne da makar pri kraju epidemije saopštava POTPUN (da pokriva sve grupe) i precizno definisan skup pokazatelja koji je praktično upotrebljiv u praćenju njenog toka. Jer trenutno ne znamo čak ni koliko je ljudi bolesno u ovom trenutku. Valjda im to nije važno?

Isključio sam se iz ovozemaljskog zivota i pošteno se naspavao.Vreme između spavanja sam iskoristio da završim svu papirologiju sa posla (iznenadih se kad sam našao nešto iz septembra 2019.).TV uglavnom isključen,novine i bljuvotine ni ranije nisam puno trošio,čak sam i ovaj forum smanjio(šala) :gobb: .U kući smo očistili svaki pedalj i iz zaborava vratili društvene igre,klinci su na minimumu sa igricama na PS i kompjuteru.
E sad,što se tiče budućnosti i ovog virusa,renesanse i opamećivanja.Mislim da svi vi grdno grešite.Prvo,ovo će proći brže nego što mislite.Već sledeće nedelje će naš peijatelj "kojeg izuzetno cenimo"Kurc ublažiti zabrane,za njim će krenuti i naši nemački prijatelji a onda jedna po jedna i ostale zemlje srednje Evrope.Već početkom maja u većini tih zemalja će biti otvorene prodavnice široke potrošnje a polovinom maja i javne ustanove.Zemlje koje zavise od turizma će već u junu otvoriti granice a u julu će krenuti i putovanja avionom.
Mi ćemo u celoj toj priči da gazimo po tankoj liniji između interesa i predizborne kampanje.Brat Si će nam dati zeleno svetlo,proglasićemo pobedu (naravno jedan od nas će biti junak te pobede) i mi ćemo kao i veći deo Evrope krenuti dalje.Što se tiče ocekivanja da smo iz ovoga nešto naučili,da smo shvatili vrednosti života,drugačiji pogled na svet,sociologija,empatija...sve su to gluposti koje će prosečan Srbin da zaboravi čim mu se vrati "normalan" život..Maske,ograničenja,preventiva će pasti u vodu čim u julu ovaj virus ponovo bude jedan od najsmešnijih na svetu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726876#p726876:mp33m3bq je napisao(la):
tzoran1 » 12 Apr 2020 11:40[/url]":mp33m3bq]"Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da ima smisla očekivati da policijski čas sledećeg vikenda počne ranije, odnosno da traje duže, i naveo da će odluku o tome, kao i o ponašanju za vreme pravoslavnog Uskrsa, doneti epidemiolozi i stručna lica zajedno sa nadležnima"

mozda je bolje da ostane tamo gde je i do sada bio i da cuti kao i obicno ?
Pa ne može stalno da ćuti. Mislim može, ali onda ne bi više bio to što je trenutno. Ono što je rekao da se veliki broj ljudi (procentualno) pridržavamo mera i da to treba pohvaliti, je bilo njegovo iskreno obraćanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726890#p726890:6q0ooz7f je napisao(la):
Tikvica » 12 Apr 2020 11:28 am[/url]":6q0ooz7f]
Mi ćemo u celoj toj priči da gazimo po tankoj liniji između interesa i predizborne kampanje.Brat Si će nam dati zeleno svetlo,proglasićemo pobedu (naravno jedan od nas će biti junak te pobede) i mi ćemo kao i veći deo Evrope krenuti dalje.Što se tiče ocekivanja da smo iz ovoga nešto naučili,da smo shvatili vrednosti života,drugačiji pogled na svet,sociologija,empatija...sve su to gluposti koje će prosečan Srbin da zaboravi čim mu se vrati "normalan" život..Maske,ograničenja,preventiva će pasti u vodu čim u julu ovaj virus ponovo bude jedan od najsmešnijih na svetu.
To bi tako možda moglo da bude tek od trenutka kad svi budu vakcinisani. A dotle će proći prlično vremena u kome će nas virus sam potsećati da je još uvek tu, i da ga još niko nije "pobedio", ma šta bilo ko pričao na televiziji. Potsećam i na to da oni koji padnu na visokohvaljeni raspirator trenutno imaju grubo rečeno tek oko 50:50 šansu da prežive, sa ko zna kakvim stanjem pluća posle toga, i to kod one srećne polovine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726890#p726890:1ijrmf92 je napisao(la):
Tikvica » Ned Apr 12, 2020 12:28 pm[/url]":1ijrmf92]Isključio sam se iz ovozemaljskog zivota i pošteno se naspavao.Vreme između spavanja sam iskoristio da završim svu papirologiju sa posla (iznenadih se kad sam našao nešto iz septembra 2019.).TV uglavnom isključen,novine i bljuvotine ni ranije nisam puno trošio,čak sam i ovaj forum smanjio(šala) :gobb: .U kući smo očistili svaki pedalj i iz zaborava vratili društvene igre,klinci su na minimumu sa igricama na PS i kompjuteru.
E sad,što se tiče budućnosti i ovog virusa,renesanse i opamećivanja.Mislim da svi vi grdno grešite.Prvo,ovo će proći brže nego što mislite.Već sledeće nedelje će naš peijatelj "kojeg izuzetno cenimo"Kurc ublažiti zabrane,za njim će krenuti i naši nemački prijatelji a onda jedna po jedna i ostale zemlje srednje Evrope.Već početkom maja u većini tih zemalja će biti otvorene prodavnice široke potrošnje a polovinom maja i javne ustanove.Zemlje koje zavise od turizma će već u junu otvoriti granice a u julu će krenuti i putovanja avionom.

Upravo to. Nismo nista naucili, niti cemo. Ljudi ce se vratiti starom nacinu zivota kao da nista nije bilo pogotovu kod nas. Renesansa :lol: :lol: :lol:
Jedino mislim da turizam nece biti isti narednih par godina a mozda i trajno. U smislu merice vam temperaturu kad sletite negde, kad uvedu vakcinu mozda ce vam traziti potvrdu da ste primili da bi usli u zemlju......

Naravno da su Radojičića stavili da kaže tu izjavu, jer uvek on to čini kada su u pitanju neke stvari koje će se veoma malom broju ljudi svideti.
Inače, povodom te teme kako kome pada ovaj za sada najduži policijski čas, odnosno izolacija. Ja bih samo rekao da tu vrlo važnu ulogu igra činjenica da je potpuno zabranjen izlazak, odnosno da psihološki utiče ta činjenica na težinu. Npr ja u Austriji uopšte ne izlazim iz stana, osim do prodavnice, i tako već mesec dana. Najduže što sam bio napolju je bilo možda dva sata, ali uvek je izlazak kraći od sat vremena. I to izađem možda na svaka 3-4 dana. Ali u glavi mi stoji ta činjenica da ja jednostavno mogu da izađem kad god hoću, koliko god hoću i gde god hoću, i to mi dosta olakšava ovu samoizolaciju. A da s druge strane znam da uopšte ne smem da izađem, ne bih izdržao uopšte.

Normalne zemlje olabave mere, ali uz napomenu da svi moraju da nose maske u zatvorenom (Austrija) i poštuju mere socijalnog distanciranja.

Naš pandur to ne može da shvati i neće moći da razlikuje razgovor prilikom slučajnog susreta sa poznanicima gde svi drže 2m rastojanja od pijančenja na klupici.

Ja i dalje ne mogu da objasnim što su ženu i mene na jednoj i pojedince sa ostalih klupica oterali pre desetak dana (osim gornjom rečenicom).

Главна медицинска сестра грудног оделења Опште болнице „др Алекса Савић“, Слађана Миленковић, изгубила је битку за живот, јер је и сада у епидемији корона вирусом вредно радила, била предана свом послу и као прави хуманиста пре свега, водила рачуна о здрављу пацијената.

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/in- ... Nt7EJnlHDc

Vrh