Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Upravo je stigla naredba studentima da sutra do 18h isele studentske domove u Beogradu. Ukoliko bude potrebe domovi će biti korišteni za karantin pacijenata.

A zašto ne probati, makar na jedan dan, metodu da pripadnici Policije i Vojske koji na ulicama vide starije ljude, ih usmeno ne opomenu i apeluju da ostanu kod kuće?

Zašto odmah mora ekstrem i volovske metode? I zašto vlast i mediji (pa čak i ljudi) poistovećuju penzionera koji ode do parka ispred da prošeta kao i svaki dan... sa penzionerom koji se bespotrebno vozika autobusom, čeka u redovima ili šetka po supermarketu?

Sve ovo jako ide na ruku vladajucima.
Narocito te zabrane i pretnje.
Znaju da se narod kod nas lozi na hapsenja, zatvore i duge cevi.
Ljudi intimno sve vise veruju da je virus neka zavera protiv vlasti, a da vojska moze oruzano da se suprotstavi virusu koji je mozda nedelo nekog zlog tajkuna koji hoce "sve da nam pokvari". Zato vlast pokazuje duge cevi na ulicama, kao sto se pokazuju manekeni.

vojska-1.jpg

Gledam neku reportazu sa penzionerima. Pitaju ih zasto su napolje...ovaj jedan cica hrani golubove, neka baba 85 godina izasla da kupi razglednicu?!
Zar je moguce da su toliko glupi i neodgovorni? Jedva cekam da pocnu da ih kaznjavaju po dzepu.

Bitno je da će nas duge cevi spasiti svega.

Kakve veze za sprečavanje širenja virusa imaju ova tri majmuna sa mašinama za ubijanje ljudi koji se šećkaju u centru Beograda, osim stvaranja panike? Ako hoćeš da sačuvaš živote, mašina koja ne namenjena za ubijanje nije baš logična posledica toga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718058#p718058:295e1ve1 je napisao(la):
Max15 » Pon Mar 16, 2020 5:09 pm[/url]":295e1ve1]Gledam neku reportazu sa penzionerima. Pitaju ih zasto su napolje...ovaj jedan cica hrani golubove, neka baba 85 godina izasla da kupi razglednicu?!
Zar je moguce da su toliko glupi i neodgovorni? Jedva cekam da pocnu da ih kaznjavaju po dzepu.
Uh nitkov jedan, pa zar ne razmišlja o tome da će da zarazi golubove!!! :evil: :evil: :bash: :bash:

Sram da ih bude! :evil:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718061#p718061:22r39lyz je napisao(la):
Biciklistkinja » Pon Mar 16, 2020 5:29 pm[/url]":22r39lyz]Bitno je da će nas duge cevi spasiti svega.

Kakve veze za sprečavanje širenja virusa imaju ova tri majmuna sa mašinama za ubijanje ljudi koji se šećkaju u centru Beograda, osim stvaranja panike? Ako hoćeš da sačuvaš živote, mašina koja ne namenjena za ubijanje nije baš logična posledica toga.

Koliko god istinito. ovo je izolovano misljenje u Srbiji.

Postoji mitski simbol "vojska", asocijacija na silu, na ono na sta se Srbi loze.

Inače, koga zanima, ovo što vidite na ulicama gradova sad su pripadnici Specijalne Brigade. Ne Vojne policije (bar po mojim saznanjima i slikama).

Naravno, kao što su ljudi počeli da primećuju, potrebe za nošenjem dugih cevi i prsluka nema. U ovakvim situacijama, gde se Vojska poziva da bude vidljiva na ulicama, da čuva objekte i da sprečava nerede, sve što joj je potrebno od opreme je ovo. Standardna oprema Vojne policije pri angažovanjima u gradu:

Trg_parada_pripreme_7.jpg

Dodaš na ovo par štitova, šlemova i suzavaca koji mogu da stanu u bilo koji džip ili kamion i izvuku se po potrebi... i to je sve što Vojsci treba za čuvanje javnog reda i mira u gradu.
Automatska puška i prsluk neće ništa više pomoći vojniku koji razdvaja dvojicu u tuči nego da ima samo pištolj. A pendrek i suzavac će mu itekako pomoći.

Ali kao što svi znamo, mora malo da se napravi drama i cirkus. I otud Specijalna brigada na ulicama. :roll:

Predlazem tenkove sledece i to da upere cev na svakog penzionera koji se nadje na ulici.

Ne vredi ni policijski čas ovde kad ljudi prosto neće da uključe mozak. Sad čujem, biblioteka u G. Milanovcu radi. Ljudi, nije ovo rat pa da se pravite uspešni preko nametanja radne obaveze, cilj je smanjiti broj socijalnih kontakata. Izgleda da to ljudi imaju problem da shvate. Može Brbnabićka da pizdi na TV-u koliko hoće, džaba kad priča debilima.

Mislim da sam shvatio zašto su se tako žestoko okomili baš na starije ljude, toliko da prete i policijskim časom. A o mlađima, koji ustvari praktično jedini prenose virus, jedva da je išta rečeno ova dva dana. U početku sam pretpostavljao da je to prosto zato što stariji mogu biti tvrdoglavi i inertni, pa ih treba više ubeđivati. Ali nije to u pitanju. Nego starije ljude vide kao one koji najviše ugrožavaju zdravstveni sistem. Zbog težeg toka bolesti kod starih, ako se neko od njih razboli, skoro obavezno zauzme jedan krevet u bolnici. A ako se razboli neko mlađi, postoje dobre šanse da jedan deo njih bolest može da preleži i kod kuće. Tako da se iza onolikih izliva nesebične brige i ljubavi prema onima "koji su napravili su sve što imamo u našoj zemlji" ustvari krije činjenica da su sada naglo postali teret i opasnost. Brnabićka je to dovoljno jasno i rekla, jer ne apeluje na sve, nego samo na one starije, iako oni po Kineskim podacima čine manje od 30% zaraženih i zbog malog opsega kretanja, vrlo male raznovrsnosti i brojnosti kontakata veoma malo sami doprinose širenju:

Ona je navela da je jutros na ulicama Beograda i u saobraćaju videla velike gužve i veliki broj starijih sugrađana na ulicama, pekarama, prodavnicama.

"Molim vas da svi preko 65 godina shvate najozbiljnije i zbog vas i zdravstvenog sistema. Moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju, kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi", rekla je Brnabić.
https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/premi ... 03026.html
I mada mogu da razumem potrebu i hladnu logiku koja stoji iza ovoga, ipak onolike emocije i izlivi ljubavi prema starima odjednom ostavljaju otužan utisak kad sa velikim zakašnjenjem shvatite o čemu se ustvari radi.

Momci, ne moramo da nazivamo naše vojnike 'majmunima' - nosio sam sličnu uniformu i sličnu pušku i mene to vređa. Ono, baš me vređa. I sigurno nisam jedini. To ko im je ministar uopšte nije faktor ovde.

Takođe, ne moramo da budemo na strani sirotog starine koji je izašao da hrani golubove - samo zato što ne volimo SNS. To nema veze jedno sa drugim, a čiča je, izvan svake sumnje, neodgovoran čovek. Možda je i glasač SNS-a. Možda se baš on, golubar, divi Vulinu. Svojih godina, ako je pri čistoj svesti, može samo da se stidi.

Ajde malo da smanjimo emocije, jer, ipak je ovo malo bolji forum od onih gde može da se diskutuje - samo emocijama.

Danas čekao u red u banci, niko ne vodi računa o rastojanju od 2 metra, svi se pribijaju jedni uz druge kao da će time brže da udju.
Niko ne razmislja, zaista poražavajuće.

Vojska na ulicama je očigledno iz propagandnih razloga. Mera deluje besmisleno, ali ako će to nekog naterati da stvari shvati ozbiljno, onda je mera opravdana. Mislim da to namerno gađa stariju populaciju koja se, iz meni nepoznatih razloga, loži na vojsku.

Ja sam politički za 180° od ekipe na vlasti. Ali sad je tako je kako je i neko mora da bude glavni, i hajde da ih slušamo. Ja nemam problem sa Brbnabićkom i Vučićem u ovom trenutku. Realan problem je što su na razna mesta stavili beskorisne poslušnike. Dok je sve bilo ok to nije bilo bitno ali sada kad je ozbiljna frka imamo odluke na nižim nivoima koje su besmislene. Čak i kada im AV i Brnaba nacrtaju šta treba oni i dalje teraju po svome. I zato imamo gomile institucija koje rade umesto da budu zatvorene i obrnuto (primer prevoza u BG).

Samo u domu na Bezaniji ima 600+ kreveta, a Beograd ima 400 respiratora. Ukoliko se virus prosiri po istom...

Da se vratimo na virus... možda je već bilo, ali da li je neko pravio analizu geo područja na kojima je bilo najviše zaraženih/umrlih i korelaciju sa nekim drugim faktorima?

Zapanjujuće je koliko mape zagađenosti vazduha, sa PM česticama i ne samo njima, koreliraju sa širenjem zaraze i smrtnim slučajevima. Lombardija ima najlošiji vazduh u celoj Evropi kada uzmemo prosek za celu godinu. O Kini da i ne govorimo. Da li je moguće da dugotrajna izloženost tim česticama utiče na kvalitet pluća i ceo imuni sistem, pa onda gde imamo uparene loše efekte (virus+vazduh) zaraza odnosi puno više života? Sigurno doprinosi u nekoj meri, ali to onda znači da bi severno od Alpa morala biti obrnuta priča.

Na Balkanu je vazduh isto vrlo loš, ja se samo nadam da ovo nije neka direktna korelacija...

Sa pozicije poslodavca: kako obezbediti zaposlenima da ne dolaze na posao i da brinu o deci, svojim starim roditeljima i sopstvenom zdravlju, a istovremeno im obezbediti plate i ekonomsku sigurnost?

Ukupan obim poslovanje očigledno opada, a država će ponuditi neku pomoć samo najugroženijim granama - turističkom, ugostiteljskom sektoru... Ko će pomoći frizerima, majstorima, raznim manjim i srednjim proizvodnim i uslužnim delatnostima?

Ovo su pitanja od izuzetne važnosti, čije stravične posledice ćemo tek početi da osećamo

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718061#p718061:2oca3ofg je napisao(la):
Biciklistkinja » 16 Mar 2020 05:29 pm[/url]":2oca3ofg]

Kakve veze za sprečavanje širenja virusa imaju ova tri majmuna sa mašinama za ubijanje ljudi koji se šećkaju u centru Beograda

Sta su ti kriva ova 3 vojnika koji su na duznosti i u sluzbi gradjana?
Skupi hrabrost koju nemaš i reci im to u lice umesto sto vredjaš pripadnike vojske i lupetaš gluposti anonimno ispred ekrana.

E odlicno. prosecna penzija ovde je 27000 i to znaci da ako neko nema nikog ko ce mu doneti malo hrane rizikuje kaznu u visini polugodinjih primanja.
.
osoba starijih od 65 godina ima skoro 2000000 u Srbiji. mozda 200000 zivi samo u domacinstvu i nemaju decu ili mladje rodjake koji ce ici i kupovati umesto njih. ko ce im obezbediti hranu da prezive sledecih par meseci. ?
stvarno citajuci zajedljive komentare nekih ovde na forumu pitam se koje su to nehumane nesaosecajne nemilosrdne osobe.

Samo da odgovorim na komentar koji se odnosi na moj komentar iako je off ali moram.

Majmun je svako ko u životu izabere da nosi mašinu za ubijanje bilo koga. To su pametni momci sigurno i sigurno su mogli da postani doktori, a ne da im svrha bude potencijalno ubijanje.

@tzoran1
Sinovac? Komšijin unuk koji donosi i svom dedi? Komšija? Predsednik kućnog saveta? Zaposleni u obližnjoj radnji?

Treba biti malo kreativan, dobro je i pod stare dane i naročito tad, zbog moždanih vijuga.

@biciklistkinja
Majstore, srpski vojnik nije majmun, nego najveći mučenik ove zemlje - kao retko koje. Ne piši koješta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718094#p718094:u4d640n9 je napisao(la):
Biciklistkinja » 16 Mar 2020 07:32 pm[/url]":u4d640n9]Samo da odgovorim na komentar koji se odnosi na moj komentar iako je off ali moram.

Majmun je svako ko u životu izabere da nosi mašinu za ubijanje bilo koga. To su pametni momci sigurno i sigurno su mogli da postani doktori, a ne da im svrha bude potencijalno ubijanje.

Ti si celu priču sveo na to sto nosi pušku, pa i policajac nosi pištolj, jel su i oni majmuni?
Oni su tu da te brane, ne da te ubijaju. Država bez vojske ne može da opastane. I njihovi zadaci idu mnogo dalje od patroliranja sa oružjem.
Glupo je da imaš strah od vojnika i da ih vredjaš.

Vrh