Šta je novo?

Energetika

Priroda koja je 2014. godine uništila najveći kop uglja u Srbiji.

Nikada nismo čuli detaljniji opis posledica te poplave. Kako voda može da uništi otvoreni kop? Šta se tačno tada desilo? Sem toga, to je bilo pre 8 godina.

Takođe, stalno se navodi nedostatak uglja. U čemu je tačno problem? Otkrivka? Oprema za kopanje? Ranije ga je bilo, ali je nestao baš sad? Koliko treba vremena za otvaranje nove površine?

I šta se SADA radi da se u Kolubari sredi stanje? Nedostatak ovakvih elementarnih informacija baca sumnju na sve ostalo, čak i kad se / ako se / zaista vredno radi da se stanje popravi. Cela zemlja je taoc energetike, a mi I DALJE ne znamo ni šta se dešava? Nije li to čudno? A čovek bi naivno pomislio da je informisanje od svega najlakše.
 
Poslednja izmena:
Данас написах пријатељу: некада је до до праве инфомрације било јако тешко долазити јер никакви канали нису постојали, и ниси знао куда за инфомрацијом. Сада неможеш да препознаш праву инфомрацију у гомили гована. Чак и да наиђеш случајно на њу, нећеш је препознати јер је и она умазана.
 
Данас написах пријатељу: некада је до до праве инфомрације било јако тешко долазити јер никакви канали нису постојали, и ниси знао куда за инфомрацијом. Сада неможеш да препознаш праву инфомрацију у гомили гована. Чак и да наиђеш случајно на њу, нећеш је препознати јер је и она умазана.
Huxley Orwell.jpg


Orwell vs Huxley

Usput, kad si ovde, kako se beše zove ona knjiga koju si pominjao i preporučivao na forumu i o čemu se beše radi?
Znam da je zvučalo kao nešto dobro i poučno, al ne mogu da se setim o čemu tačno beše. Sad ću da zapišem trajno.
 
Dr Miloš Banjac, profesor Mašinskog fakulteta tvrdi da se potrošnja električne energije (izgleda) nije bitno povećala, tako da bar to možemo eleminisati kao jedan od uzroka ovako drastičnog (a pre svega naglog) nedostaka električne energije (dijagram, crvena linija). Postepena degradacija proizvodnih kapaciteta zbog svih nabrojanih uzroka bi bila nešto očekivano. Međutim, bar gledano sa strane, ipak ostaje utisak da se desila relativno nagla promena nagore, a to je već nešto što traži konkretnije i preciznije zvanično objašnjenje. Što nismo čuli iako su štete i posledice ogromnih razmera. Ja milijardu evra nisam u stanju ni da zamislim, a to je samo direktan novčani izdatak, i to još njegov mali deo (ostalo su efekti pokrenute inflacije, šteta u privredi, itd, itd).

Banjac1-768x451.png


„Treći segment je električna energija. Do pre nekoliko godina imali smo dovoljno električne energije iz sopstvenih kapacitata. U finansijskom smislu, taj bilans je uvek bio pozitivan za EPS. Kada je reč o energetskom bilansima, EPS je ponekad bio u minusu, ali je sve to dosta dobro funkcionisalo. Očigledno je tu došlo do krupnih poremećaja i nekakvih grešaka, tako da EPS više nije u mogućnosti da proizvodi dovoljne količine električne energije za potrebe potrošača u Srbiji“, kaže profesor. ...

„Prema dostupnim pokazateljima, u poslednje dve godine (2021. i 2022.) je došlo do povećanja potrošnja energenata. Međutim, energetski bilans Republike Srbije radi se tako da su jedino pouzdani (i dostupni) podaci za 2020. godinu. Pokazatelji za 2021. godinu predstavljaju očekivano stanje, a 2022. godina je ono što se projektuje kako će biti. Kada je reč o strukturi potrošnje energije, mi zaista imamo evidentan porast potrošnje kod obnovljivih izvora energije i porast potrošnje energije, koja se odnosi na naftu i naftne derivate. Potrošnja kod ostalih energenta, odnosno, električne energije je bez bitne razlike u odnosu na proteklih nekoliko godina”, konstatuje dr Banjac.

 
Usput, kad si ovde, kako se beše zove ona knjiga koju si pominjao i preporučivao na forumu i o čemu se beše radi?
Znam da je zvučalo kao nešto dobro i poučno, al ne mogu da se setim o čemu tačno beše. Sad ću da zapišem trajno.

У међувремену сам читао још али ова обавезно:
Жан Бодријар "Симулакруми и Симулације"
Е кад то усвојих, онда мало тежа храна:
Ги де Бор "Друштво Спектакл" у ствари, не занм како су га и ако су код нас превели оригинал: "La Societe du Specatle" тип је мрачан до бола и јако је конфузан. Почео је као ултра комуниста, али је временом очвруснуо у идеји и раскринкао је свет у коме је он живео (нажалост, убио се 1994), то је свет у коме сада живимо ми.

У међувремену свима који нису гледали, топло препоручујем филм "Wag the dog" са Робертом де Ниром и Дастином Хофманом. Све је увезано и кад се прочитају књиге и одгледа филм, у глави се деси страшна бура, после које следи просветљење.
 
Ги Дебор, и психогеографија, морају бити обавезно штиво на форуму који се бави градом;)
 
Baš sam danas razmišljao o ovome što reče Stomatolog gore.

Vučić kaže da je Hrvatska nepouzdan dobavljač nafte, pa će onda da gradi naftovod do Drača!? Albanci su mu pouzdaniji?

Isto tako, gradi naftovod do Mađarske da se prikopča na njihov sistem kojim dolazi nafta iz Rusije.. a uvedene sankcije na rusku naftu.

I koja će onda nafta da nam dođe iz Mađarske?

Umesto da dogovori sa Rumunima da se spojimo na njihov naftovod od Pančeva, gde je i rafinerija, odakle bismo, rumunskim naftovodom do luke Konstanca mogli da kupujemo i dobijamo koju hoćemo naftu iz sveta.

Ovo što govori Vučić je teška budalaština, šta taj čovek priča... Uopšte, sa Rumunijom ne gradi nikakve odnose, a kroz istoriju smo najbolje odnose imali s njima. Uhvatio se autoritarnog Orbana, da jedan drugom čuvaju leđa, i ove bede iz Otvorenog Balkana... a Rumunija kao da ne postoji.
 
Lignit koji se koristi u našim elektranama je najmlađi ugalj, ima najnižu kalorijsku vrednost i ima najviše vlage u sebi (do čak 75%).
Rudarski basen (RB) Kolubara je pod svim vlastima bio leglo korupcije, pod uticajem politike i na njega su vršeni pritisci iz različitih uticajnih grupa.

Svaki otvoreni kop kroz vreme mora da se širi zbog otkrivanja novih slojeva uglja.
Meštani oko RB Kolubara su uvek kroz vreme vršili pritisak i ograničavali širenje kopova (prvo su godinama bili protiv izmeštanja groblja, izmeštanje magistrale, pomeranje vodnih tokova, izmeštanje čitavih sela, prodaje zemljišta), a to je glasačka mašinerija kojoj ni jedna vlast nije želela da se usprotivi.

30 godina se je tako samo crpilo, a jako malo se je ulagalo u stručnjake, remont opreme, novu opremu i u nasipe vodotokova. Do svega se kod nas odnosimo aljkavo i po sistemu lakoćemo, ma izdržaće ili ma neće se to desiti. Sve se radi od danas do sutra, u zavisnosti od trenutne situaciji, bez dugoročnih planova.

Kop je poplavljen 2014. godine i sva oprema i mašine u njemu koje vrede nekoliko desetina miliona evra. Otvoreni kopovi kao i zatvoreni imaju pumpe koje neprekidno rade i održavaju nivo podzemnih voda na što nižim nivojima. Nekoliko meseci je bilo potrebno da voda iz te novonastale bare se isprazni. I naravno voda je učinila svoje, rastopila i tako dosta vlažan otkriveni ugalj, pomešala slojeve zemlje i uglja i još više smanjila njegovu nisku kalorijsku vrednost i pretvorilaga u blato. Oprema je takođe bila potopljena i blokirana.

Lignit koji je u kopu nije isto kao onaj koji se prodaje za domaćinstva. Taj koji se prodaje za kućnu upotrebu je obrađen (osušen).

Godinama se je govorilo da se ugalj za TENT meša sa mazutom da bi mu se povećala kalorijska vrednost. Godinama se je smanjivalo odkopavanje otkrivke (zemlje) jer je to onaj nepopularni posao zbog koga mora kop da se širi ali širenje kopova uticajne grupe ograničavaju, a stare odkopane zalihe su se trošile. Pod uticajne grupe mislim na meštane, ekologe i stručnjake koji se zalažu za prelazak na zelenu energiju. I još jedan problem je da je trenutno aktivni kop u prošlosti loše geološko istražen, ugalj nije u kompaktnom sloju nego je prošaran zemljom.

I jednostavno kada se decenijama ništa ne planira i ne radi na vreme i kako treba, mora u jednom trenutku doći do tačke pucanja sistema. Nemože se uvak oslanjati na sreću. Sistem će se normalizirati tek kada se otvori novi kop koji će biti dobro geološko istražen i bogat kvalitetnim ugljem, a za to je potrebno vreme. Jer i oko toga opet postoji rat raznih interesnih grupa.

Danas sam napisao nekoliko objava na ovoj i predhodnoj strani ove teme o energetici u Srbiji i bilo bi mi drago kada bi još neko prokomentariše tekuće probleme iz svog ugla.
 
Poslednja izmena:
Ja inače uopšte ne kapiram kako će nas to naftovod iz Mađarske spasiti bilo čega u vezi sa ruskom naftom. Mađarska i Slovačka su trenutno (zapamtiti reč trenutno) izuzeti iz mera zabrane uvoza ruske nafte iz samo jednog razloga - nemaju druge naftovode do neke od luka. Koliko znam EU je već uvrstila JANAF u strateške firme, sa primarnim ciljem da se napravi grana naftovoda koja bi omogućila mađarskoj drugi opskrbni pravac. Pri tome i Mađarska i Slovačka nisu se protivile zabrani reeksporta - dakle ruska nafta može stići do njih, ali su preuzeli obavezu da je neće prodavati dalje.
I sad ako mi napravimo naftovod do Mađarske, koja tačno nafta bi trebala da teče kroz njega?
Zašto se uporno ne naglašava da je zabranu transporta ruske nafte podržala i ista ta Mađarska, i da je i ona glasala da se ne uvede izuzeće za nas.
Ja uopšte ne razumem koju bi mi to naftu sad onda iz Mađarske dobijali?
Da se razumemo - lično mislim da treba da imamo naftovod ka manje više svim okolnim državama (i to ne sad već od ranije), samo ne razumem kako ovaj trenutno bilo šta rešava u pogledu ruske nafte?

Mađari primarno izuzeća traže samo za sebe, ali guraju do maksimuma i kada osete da su u riziku da sebe izlože nekom ograničenju ili merama EU (smanjenje novca iz fondova i slično) onda kažu OK - tako da uvek izvlače maksimum za sebe (što je legitimno), ali je naivno misliti da bi podmetali sebe za nas i reeksportovali naftu iako su se sve zemlje saglasile da ruska nafta preko EU do nas ne može. Hrvatska se na kraju ovde apostrofira samo zato jer jedini naftovod ide preko nje.
 
4xrtMKf11atxf5Sbqpcl.jpg



JANAF od Siska ima dva pravca već decenijama, ka Mađarskoj i ka Srbiji.
Mađarska ima još jedan pravac snabdevanja naftom i to iz Rusije preko Belorusije i Ukrajine.

U nacrtu novog paketa sankcija EU prema Rusiji, Srbija je imala izuzeće kao i Mađarska, Hrvatska, Slovačka, Bugarska (da se dozvoljava transport nafte iz Rusije) ali Hrvatska je uložila prigovor na to izuzeće samo za transport ka Srbiji uz pomoć jedne baltičke i još jedne pribaltičke države.

Više o JANAF-u i novim naftovodima sam napisao na predhodnoj strani ove teme.


Oil_pipelines_in_Europe.png
 
Poslednja izmena:
Ali, koliko je nebulozna situacija bila i do sada.. I dok nije bilo rata u Ukrajini, sa Hrvatskom smo odavno u turbulentnim odnosima, a dozvolili smo da imamo snabdevanje naftom samo iz tog pravca.

Dakle, da kupujemo rusku naftu koja se dovozi tankerima iz Rusije do Hrvatske, pa odatle do nas.. Umesto da smo izgradili barem vezu do Mađarske, odakle bi nam stizala ruska nafta... ne, mi kupovali i dovozili okolo naokolo, plaćali Hrvatima skladištenje i transport, jer se nije razmišljalo strateški i nikoga nije bilo briga što imamo samo jedan pravac snabdevanja.
 
Mi smo kupovali naftu iz Iraka i Libije decenijama, čak je rafinerija nafte u Pančevu i projektovana na osnovu parametara nafte iz Iraka i Libije.
SFRJ je imala odlične diplomatskje odnose sa obe države, naše firme su dosta radile u tim državama, a oni su nama za to davali naftu.
I zato se je sva nafta dopremala morskim putem i zato smo mi bili prvenstveno orijentisani na JANAF.

Uvoz nafte iz Rusije se je drastično povećao tek ove godine od početka rata u Ukrajini.
Evroatlanske zemlje su uvele ograničenja (sankcije) na uvoz ruske nafte, rusi su cenu snizili i zato smo mi počeli više nafte da uvozimo iz Rusije.
Ali opet mislim da je bolje praviti naftovod ka Rumuniji i povezati se na njihov naftovod i luku Konstanca i imati mogućnost preko još jedne rute uvoziti naftu iz bilo koje države sveta nego graditi naftovod ka Mađarskoj preko koje možemo uvoziti samo rusku naftu ako to dozvoli Ukrajina i Belorusija.

Rumuni su nam dopremali naftu čak i u vreme sankcija železnicom i Dunavom, sa njima nikada nismo imali nekih većih nesporazuma tako da su se uvek pokazali kao prijatelji.
 
Poslednja izmena:
Slažem se, ali u normalno vreme ne bi škodilo da smo napravili i vezu sa mađarskim sistemom.
 
Дошло је време да се праве танкери река море.
 
Ako Ukrajina zatvori ventil na naftovodu iz Rusije (Belorusije) ka Mađarskoj onda će i mađari postati 100% zavisni od Hrvatske i JANAF-a.
Ali oni imaju tu sreću da su u EU pa su se izborili za svoje izuzeće od sankcija, tako da Mađarska može i sada preko Hrvatske i JANAF-a da uvozi rusku naftu.

Trenutno nam Iran i Venecuela isto nude naftu po povoljnoj ceni ali pošto ta nafta dolazi morskim putem mi trebamo naftovod ka nekoj luci na moru.
Ako želimo izbeći Hrvatsku onda treda tražiti alternativni pravac za naftovod ka državi koja ima more.
Hrvatskoj se izgleda gadi naših 50 miliona evra godišnje koje dobija od nas za takse, transpor i skladištenje nafte.
 
Poslednja izmena:
У међувремену сам читао још али ова обавезно:
Жан Бодријар "Симулакруми и Симулације"
Е кад то усвојих, онда мало тежа храна:
Ги де Бор "Друштво Спектакл" у ствари, не занм како су га и ако су код нас превели оригинал: "La Societe du Specatle" тип је мрачан до бола и јако је конфузан. Почео је као ултра комуниста, али је временом очвруснуо у идеји и раскринкао је свет у коме је он живео (нажалост, убио се 1994), то је свет у коме сада живимо ми.
Hej. Svaka ti cast na literaturi.
Ove knjige sam citaopre oko 15 godina i u Srbiji sam sreo osim tebe samo jednog coveka koji razume njihov znacaj.
 
У међувремену сам читао још али ова обавезно:
Жан Бодријар "Симулакруми и Симулације"
Е кад то усвојих, онда мало тежа храна:
Ги де Бор "Друштво Спектакл" у ствари, не занм како су га и ако су код нас превели оригинал: "La Societe du Specatle" тип је мрачан до бола и јако је конфузан. Почео је као ултра комуниста, али је временом очвруснуо у идеји и раскринкао је свет у коме је он живео (нажалост, убио се 1994), то је свет у коме сада живимо ми.

У међувремену свима који нису гледали, топло препоручујем филм "Wag the dog" са Робертом де Ниром и Дастином Хофманом. Све је увезано и кад се прочитају књиге и одгледа филм, у глави се деси страшна бура, после које следи просветљење.

1. U društvima u kojima preovlađuju moderni uslovi proizvodnje,
život je predstavljen kao ogromna akumulacija prizora. Sve što je neka-
da bilo neposredno doživljavano, udaljeno je u predstavu.

2. Slike odvojene od svih aspekata života stapaju se u jedinstveni
tok stvari, u kojem prethodno jedinstvo života više ne može ostva-
riti. Fragmentarno opažana stvarnost regrupiše se u novo, sopstve-
no jedinstvo, kao odvojeni lažni svet, predmet pûke kontemplacije.
Specijalizacija slika sveta dostiže vrhunac u svetu nezavisnih slika, koje
obmanjuju čak i same sebe. Spektakl je konkretizovana inverzija života,
nezavisno kretanje neživota.

3. Spektakl se u isto vreme ispoljava kao sâmo društvo, kao deo druš-
tva i kao sredstvo objedinjavanja. Kao deo društva, to je fokusna tačka
naše vizije i svesti. Sâma činjenica da je reč o odvojenom sektoru govori
o tome da se nalazimo u domenu obmane i lažne svesti: jedinstvo koje
spektakl postiže nije ništa drugo do zvanični jezik opšteg razdvajanja.

4. Spektakl nije samo skup slika; to je društveni odnos između ljudi
posredovan slikama.
5. Spektakl se ne može shvatiti samo kao vizuelna obmana koju stva-
raju masovni mediji. To je pogled na svet koji se materijalizovao
 
OPEC smanjuje proizvodnju nafte.
Jos jedan parametar u jednacini.
Sa stanovista energetike losa je skupa energija ali jako, jako dobra stvar ako razmisljamo ekoloski.
 
Najzad dobre vesti, bar za sada. Počeli smo da koristimo gas za proizvodnju struje jer su skladišta puna. Vodostaj je drastično veći, tj prvi put trajnije viši od proseka još od januara, pa je moguća veća proizvodnja u hidrocentralama. Vreme je i dalje veoma toplo pa nema potrebe za grejanjem. Vetrogeneratori u pikovima proizvode i 350 MW pošto smo ušli u jesen, pa je vreme nestabilnije, dakle pogodno za čestu pojavu vetra. Punimo reverzibilnu hidroelektranu kao rezervu za kasnije.

Rezultat je da prvi put posle godinu dana izgleda da imamo uglavnom uravnoteženu razmenu sa inostranstvom, tj da više ne uvozimo struju kad se posmatra duži period u kome se uobičajena mala uvozno-izvozna balasiranja sistema međusobno ponište.

Bilans El. energije, Srbija, 2022.10.09.jpg


Vodostaj Save 2022.10.09.jpg
 
Doduše, na ovo bi ipak trebalo dodati da ako sad i nema troškova uvoza električne energije, zato ima novih, ranije nepostojećih troškova za gas koji se koristi za proizvodnju struje (mada samo u udelu od 5,2%), a njegova cena jeste pod uticajem energetske krize i bitno viša nego što je bila (čak i za "prijateljske" države). Međutim koliko je to novca nije moguće reći bez ozbiljnijeg računa koji ima i nekoliko nepoznatih faktora. Mi jesmo gas dobili po manjoj ceni od tržišne ali, po tim cenama, ne dovoljno za zimu (plus što i gasovod u Bugarskoj može biti zatvoren u bilo kom trenutku). Pa je sad pitanje koliki će biti trošak tako proizvedene energije, da li ćemo moći kupiti još gasa, i po kojoj će ceni to biti. Sa druge strane, ipak će sigurno biti jeftinije od kupovine struje zimi. I na kraju, 174 MW nije puno, ako ostali izvori zakažu.
 
Poslednja izmena:
Vrh