Pošto je očigledno da je elektroprivreda u teškom stanju, a tek idemo ka zimskom periodu, rešio sam da se malo više potrudim oko nalaženja podataka jer se samo tako bar donekle može videti šta se dešava. Na kraju sam ipak uspeo da nađem dovoljno dobre tabelarne podatke. Na nesreću to je bilo nekih dvedesetak tabela od po 9000 rekorda svaka, i to za svaku godinu posebno, pa tek onda ide njihovo kombinovanje, pisanje formula i programiranje. Zato je sve malo potrajalo, ali sad bar imam makar osnovni pregled šta se sa električnom energijom dešavalo tokom poslednje dve godine. Malo je reći da sam se na kraju šokirao rezultatom.
Podaci pokrivaju period od početka januara 2021. do kraja septembra 2022. Sa državama u susedstvu imamo intenzivnu razmenu zbog balansiranja sistema i nabavljanja onih količina koje nekome trenutno fale. Kad se svi izvozi i uvozi struje sa svakim od njih saberu za čitav ovaj period, dobija se konačni bilans naše razmene (uvoz je pozitivan broj, izvoz negativan):
Sa Mađarskom, Bosnom i Makedonijom se vrtimo oko nule, tj razmena je u proseku uravnotežena. Koliko izvozimo toliko i uvozimo.
Donekle Hrvatsku, a naročito Kosovo, mi snabdevamo energijom. Naš izvoz njima je bitno veći od uvoza.
Međutim Crna Gora, Rumunija i, naročito, Bugarska, nas snabdevaju energijom. I to u velikim količinama.
Kad se sve sabere, u velikom smo minusu. Neto smo uvezli smo čak 4.000.000 megavat časova energije. Da nema Bugara u Srbiji bi nastupio opšti raspad sistema i privrede. Od njih smo kupili čak 5.431.000 MWh.
Ako se pogleda kako se naš uvoz električne energije menjao tokom vremena, dobije se ovakav grafik. Minimalni vremenski interval je jedna nedelja, pa vrednosti na desnoj Y osi govore koliko je energije uvezeno u periodu od sedam dana. Na levoj Y osi je srednja snaga za tu energiju, tj ako agregat te snage radi nedelju dana, onda on proizvede toliko energije. Naš uvoz je predstavljen pozitivnim brojevima, iznad X ose, a naš izvoz negativnim, ispod X ose.
Ovde se može videti par zanimljivih stvari. Tokom zime 2020/2021 sve je radilo savršeno. Čak smo bili neto izvoznici struje u sred zime, u januaru, februaru i martu.
Početkom maja nešto se ozbiljno pokvarilo. Postali smo uvoznici struje, i to stalni. Srećom, to je već kasno proleće i leto, pa je potrošnja bila mala, a onda i manjak struje nije bio veliki. Ipak, više ni jednom nismo upeli da budemo neto izvoznici.
Međutim sa dolaskom jeseni 2021. i prvih malo hladnijih dana, nastupa totalni raspad. Uvoz struje naglo skače i ostaje na nenormalno visokim nivoima ČITAVU GODINU DANA! Iz inostranstva non-stop vučemo, tj svaki dan kupujemo, ekvivalentnu snagu od oko 500 MW! Kao ilustracija, to je više od svake turbine na Đerdapu, više od svakog pojedinog od šest blokova TENTA A, i samo nešto malo manje od jednog bloka TENTA B. Koji je, valjda, nešto najveće što imamo. I mi toliko kupujemo stalno, non-stop, godinu dana. Pri tome leto 2022. i letnja vrelina nimalo ne pomažu jer i u sred leta kupujemo negde između 300 i 400 MW snage, a negde u maju i 600 MW! Tj ispada kao da smo u inostranstvu na godinu dana zakupili čitavu jednu elektranu, bar sudeći po količini kupljene energije.
Najzad, prvi dobar znak je došao krajem septembra 2022. kad smo posle godinu dana po prvi put uspeli da se vratimo do X ose, tj do nule i uravnotežene razmene sa susednim zemljama. Međutim treba imati na umu da su tad reke nadošle, što omogućuju Đerdapu da bolje radi, i da je istovremeno i dalje veoma toplo vreme. Pitanje je šta će biti kad stvarno zahladi i kad se reke opet spuste. Nadam se da će se te revizije proizvodnih kapaciteta brzo završiti. Međutim koje su tu snage u pitanju, da li će biti dovoljno uglja za njih tokom cele zime, kakvi će vodostaji biti, šta će se još pokvariti (jer uvozom drastično menjamo tip uglja i kaloričnu vrednost, a kotlovi to ne vole), i koliko je povećanje potrošnje zbog zime? Bez tih brojeva je nemoguće reći kakvi su nam dalji izgledi.
Na sledećoj slici vidite odnos proizvodnje i dela energije koja nam je nedostajala, tj koliko smo povrh toga uvozili (stacked bar chart). Tokom zime 2021. uvoz je negativan, tj imali smo i viškove, izvozili ih i lepo zarađivali na tome. Međutim posle toga nastaje haos jer nam u pojedinim trenucima fali i čitavih 20% energije, a maltene konstantno između 10% i 20%. Normalne varjabilnosti i manjkovi bi trebali biti oko 1%, a ne 20%. To je apsurd.
Ovakva očigledno neregularna situacija sad zahteva i odgovor na pitanje: koliko nas je to "zadovoljstvo" koštalo?
Da bih procenio tu vrednost bilo je neophodno nekako doći do podataka o načinu na koji se menjala cena pri kupovini el. energije tokom ove dve godine. Zbog drastičnog skoka cena svih vrsta energija i rata, to je neophodno, jer bi neka statična i "prosečna" cena dala lažnu sliku. Za razliku od podataka o prekograničnom prometu energije, o kojima vodi računa EU i
pan-
European network, pa su pristupačni i tačni, ovde su moguće samo procene. Na kraju sam iz raznih dijagrama na Internetu sastavio neku približnu sliku promene cene na "spot" tržištu. Za njenu tačnost je nemoguće garantovati ali ne trebalo da postoje baš velike greške. Na kraju je i Zorana Mihajlović dala intervju nekim novinama i time potvrdila da je moj sledeći račun dovoljno tačan. Cena se kretala otprlike ovako. Ako neko ima bolje podatke neka šalje.
Sad je moguće izračunati koliko smo para potrošili za ovako nenormalan uvoz struje od januara 2021. Kao što vidite tempo je bio između 10 i 20 miliona evra NEDELJNO.
A ukupno to onda izađe - držite se dobro za nešto čvrsto - jedna MILIJARDA EVRA !
Da sam tačno računao imam i potvrdu od Zorane Mihajlović:
„Mi smo prethodnog dana uvezli samo jedan odsto, ali smo pre toga uvozili četiri, 11 ili 12 odsto.
Od oktobra prošle do septembra ove godine Srbija je dala 1,1 milijardu za uvoz struje. Noćas smo uvezli blizu jedan odsto, što nas je koštalo skoro 240.000 evra“, rekla je Mihajlović.
Koliki je značaj racionalne potrošnje električne energije u prestojećem zimskom period kao i to koliko i koje mere štednje mogu da daju najbolje rezultatate čulo se na stručnoj konferenciji „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji”, koju je danas organizovala Redakcije Energije...
energijabalkana.net
Ona uzima kraći period i dobija 1,1 Milijardu, a ja duži, pa ispada 950 miliona. To se dobro slaže jer smo početkom 2021. struju izvozili i tako zarađivali, period koji ona ne obuhvata, što mom računu za toliko umanjuje ceh koji se platio kasnije. To su zato maltene isti brojevi, pa više nema sumnje:
Kroz prozor smo bacili milijardu evra. Savršeno nepotrebno.
Tačno je da je opšte poskupljenje energije zbog rata naduvalo tu sumu, ali zašto smo UOPŠTE morali da uvozimo struju kad smo odmah pre toga bili i izvoznici, a potrošnja se nije značajno povećala? To je suština. Mogli smo čak i da ZARADIMO veoma dobro. Šta se pobogu desilo (sem poznatog)?
Šta smo sve mogli sa MILIJARDU EVRA u džepu?
Šta će ljudi jesti dok ne uštede toliko?
Koliko dugo?