Šta je novo?

Energetika

Kritika je zdrava stvar koja se često meša sa autošovinizmom a sistem se služi time u svoju korist optuživajući zdravu kritiku upravo kao autošovinizam.

Po tom modelu - Kada bi te neko prebio barjakom od srpske zastave, on bi bio patriota a ti bi bio autošovinista jer bi se bunio.
 
Sve sto nam se lose desilo desilo nam se zbog nas samih.
Nije. Ne sve. Eno ti na temi Izbori se sinoć povela priča baš o nekim delovima naše moderne istorije. Imaš tamo zanimljivog štiva za čitanje, pa se informiši malo kako su neke zajednice ovde nastajale a kako su nestajale, zbog koga i zbog čijih interesa. Ali kapiram da nećeš, za tebe je verovatno 100.00% kriv samo i samo srpski narod.
Kritikovati svoju zemlju - ne znaci da je mrzis i prezires.
Ja sam lepo napisao da postoje paćenici koji nisu u stanju da se zaustave na kritici nego likuju kad god se desi nešto loše a ćute kao mutavi kad god se desi nešto dobro.
Jel misliš da bih napisao tako nešto nakon samo jednog pogleda na jedan post nekog takvog paćenika? Ne. Znam o čemu pričam, gledam te ljude već duže vreme, i vidim kako iz njih izbija prezir prema svemu i svakome u Srbiji, a sami ne umeju da daju odgovor za koj moj onda žive u zemlji u kojoj se osećaju tako grozno.
Kada ih pita čovek a šta bi oni uradili, ili pokuša bilo kakvu realnu konstruktivnu diskusiju s njima, oni se prave retardirani ili beže. I tako više puta.
Taj tvoj stav - kritikujes- prezires- a onda sto zivis ovde - je duboko vrednosno poremecen.
To nije moj stav, očigledno nisi ništa razumeo, a i sam uskačeš u rasprave koje te se ne tiču, valjda sa željom da ispadneš neki dobročinitelj ili advokat.
Kao što rekoh iznad, jedno je dobronamerno kritikovati, a drugo je imati izlive ludila tipa ''hahaha jao kao sam srećan što su nam svetske sile lupile šamar hahaha tako nam i treba''
E to je poremećno ponašanje.
Znaci Srbija ce platiti preskupu cenu sto pokusava da opet kao 1990 pisa uz vetar i bude mimo regiona i Evrope. Opet cemo skupo platiti igranje na Rusku kartu, to je jasno kao dan. Nazalost vecini ovde to nije jesno. I misle bas suprotno, da je nasa buducnost da budemo balkanski Kalenjingrad, balkanska Belorusija?!?!?! Ne slazem se sa time i necu da cutim.
A ti si zaključio sve to na osnovu čega? Jednog ili dva nečija posta na ovoj temi? :unsure:
Nemam sumnje da i mene svrstavaš u neke Rusofile i zatucane Balkance, opet, zato što ne razumeš neke stvari i zato što bez ikakvog predznanja uskačeš u rasprave koje te se ne tiču. Video si par postova članova na ovoj temi i odlučio si na osnovu toga da su svi koji ne misle kao i ti ovaj gorepomenuti paćenik, automatski Rusofili i zatucane Srbende koji bi da Srbija bude nova Belorusija, jel tako?

Pa evo da ti kažem odmah, ne možeš biti dalje od istine. Pošto je moj stav da svako i sve treba da se kritikuje, i koliko mi se zgadila Evropa, toliko mi se zgadila i Rusija. S tim što jesam za okretanje i držanje uz EU zato što smo mi unutar njene sfere uticaja, pa nemamo luksuz da budemo ničiji i samostalni. To zna svako ko na ovom forumu obilazi više od jedne te iste teme, pa je mogao da pročita šta imam da kažem o svemu ovome, i isto tako i o našoj krivici i brljotinama. Uostalom, dovoljno je bilo da neko pročita ovaj moj post na prošloj strani i da uvidi da sve svetske sile smatram smradovima i psihopatama, te da mi je svih podjednako pun kufer. A šta mislim o našoj vlasti i njenom rukovodstvu, isto se moglo videti na stranama pre. Ali avaj, razumem šta je - ljudi poput vas sve to izignorišu i aktiviraju se samo kada se neko usudi da kaže bilo šta loše na račun zapada. I onda svi potežete etikete ''Rusofil'' i ''Srbenda'' i lupate ih svima, jer ne možete da zamislite da postoji neko ko ne misli baš 100.00% kao vi i ne možete da zamislite da neko ne bude granične ličnosti, te da ne mora da automatski voli jednog i mrzi drugog, ili obratno.

E to je poremećeno ponašanje.
 
Poslednja izmena:
P.S.
Nex, da te pitam nešto - da li postoji ijedan scenario, ijedan događaj u kome bi ti napisao i priznao bilo šta loše i pogano u vezi EU i SAD?

Znam da za Srbiju misliš da je najgore zlo, licemerje i septička jama na svetu. To mi je jasno. I što se mene tiče - slobodno. Mislim briga me, nek misli ko šta hoće. (jedino me čudi zašto još uvek ostajete u tako groznoj zemlji ali dobro, kako god, vaša stvar). Samo pitam, da li postoji ijedan scenario - ne samo vezan za Srbiju nego za bilo šta na svetu - gde bi ti podvukao crtu i rekao ''ok, ovi iz EU i SAD sad već prelaze liniju gde se ponašaju kao smradovi''?
Naravno, moja crvena linija je gasenje Alfa Romea. Ako to dozvole tamo neka se nose u tri lepe, dogodine u Prizrenu poyy
E to je poremećeno ponašanje.
 
постало је сизифовски тешко, водити разговор у коме одашиљеш, али сходно, и ишчекујеш, разумно и на-аргументима-засновано, изношење ставова/погледа/виђења/...

"дијалог" се своди на то ко је гласнији; безобразнији, и на то како што сладострасније, опљунути другачијемислећег, а да би пожњео аплаузе себи сличних

није то нити нова, нити ендемска појава везана за Србију, али пошто овде живим, а не у Гамбији или Бутану, и пошто видим да такво и размишљање, и следствено понашање, ескалира, наравно да ће ми овде и највише сметати...
 
Оно што свако од нас може да учини, је да се мало пошегачи, унесе мало шале, комике. Одмах је све боље. Или да приупита (знајући да на твом аватару не живи ни Били Кобам, ни Брајан Блејд, које сам и лично гледао, те бих умео и да их препознам), ко то доврага обитава на том малом парчету мог монитора, док, неретко с уживањем, читам твоје постове?
 
Svi ovi koji nas ubedjuju kako je zapad zlo, kako EU nije za nas i kako je za nas najbolje da budemo izolovano rusko ostrvo, "rupa na zlatnom tepihu" su na platnom spisku NIS-a.

Nije bas tako. Evroatlantistkinja Danica Draskovic je u uprvanom odboru. Prima platicu od 7000+ E i brani nas od ruskih spijuna.
 
Znaci Srbija ce platiti preskupu cenu sto pokusava da opet kao 1990 pisa uz vetar i bude mimo regiona i Evrope. Opet cemo skupo platiti igranje na Rusku kartu, to je jasno kao dan. Nazalost vecini ovde to nije jesno. I misle bas suprotno, da je nasa buducnost da budemo balkanski Kalenjingrad, balkanska Belorusija?!?!?! Ne slazem se sa time i necu da cutim.
Manir iskusanig bota. profesionalno odradjena zamena teza.

Niko ne zeli da Srbija bude ruska guvernija ali niko ne zeli ni nedemokratski sistem iz Brisela.
Hocemo da budemo samo Srbija.
Rusija ili EU zanimaju nas u okviru nasih interesa.

Prica o "domacem zadatku" koji nismo ispunili je nivo slinavog deteta koji ceka da mu odrasli obrise nos.
Iza price o "zapadnim vrednostima" krije se autoritarni um. Onaj ko zeli da mi ispunjavamo zadatke Brisela ili Moskve neka ide da ih ispunjava.
Jedna od zapadnih vrednosti je osito terorizam jer kada ne mogu da konkurisu na trzistu dizu gasovode u vazduh.
Da li treba da se priklonimo terorsitima?
 
:)
овај великан бубњолупа, је на аватару:
Ааааа, да. Добро, олд скул. Мени брзоплетом и неозбиљном, више леже ови мало врцопуци и фјужн мајстори попут Кобама, или људи стварно необичног стила и харизме попут Блејда.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
Ne, ti nam objasni sta kaze FSB


Pa ko oce da cestita nek cestita
 
Poslednja izmena:
Ne koristim usluge FSB, imam daleko jacu licnu obavestajnu sluzbu, koja kaze da SAD spremaju ukidanje sankcija Venecueli sto je jako povezano sa energetikom jer je Venecuela proizvodjac heavy, sour crude nafte.

Venecuelu su iste SAD pre par godina proglasile za zlocinacku i nedemokratsku drzavu, sponzora terorizma, nesto uzasno i najgore na svetu, nesto ruzno itd.
Ne samo to, predsednika Venecuele, Nikolasa Madura su pokusali i da ubiju, nasli su mu i zamennika koga su marionetske vlade takozvane EU priznale za legalnog predsednika. U saradnji sa FSB, tamosnje sluzbe su osujetile ubistvo Madura.

Medjutim, Nikolas Maduro, inace sofer po znaimanju bio je pametniji od briselskih fasista pa je jos uvek na vlasti.
Sada, kad je gusto za naftu, pruza mu se prilika da postane voljen i cenjen u USA i demokratskom Zapadu, mozda cak i u EU punoj moralne vrline.
Iz USA niko nece pitati marionetske vlade EU kako ce to da pravno izvedu.
 
Naftovod iz luke Konstanca koji ide kroz Rumuniju je već sagrađen i sada je na nekih 300km od Pančeva.
Još pre 15 godina se je govorilo da će biti nastavljena njegova izgradnja do Srbije i Pančeva.
 
Pošto je očigledno da je elektroprivreda u teškom stanju, a tek idemo ka zimskom periodu, rešio sam da se malo više potrudim oko nalaženja podataka jer se samo tako bar donekle može videti šta se dešava. Na kraju sam ipak uspeo da nađem dovoljno dobre tabelarne podatke. Na nesreću to je bilo nekih dvedesetak tabela od po 9000 rekorda svaka, i to za svaku godinu posebno, pa tek onda ide njihovo kombinovanje, pisanje formula i programiranje. Zato je sve malo potrajalo, ali sad bar imam makar osnovni pregled šta se sa električnom energijom dešavalo tokom poslednje dve godine. Malo je reći da sam se na kraju šokirao rezultatom.

Podaci pokrivaju period od početka januara 2021. do kraja septembra 2022. Sa državama u susedstvu imamo intenzivnu razmenu zbog balansiranja sistema i nabavljanja onih količina koje nekome trenutno fale. Kad se svi izvozi i uvozi struje sa svakim od njih saberu za čitav ovaj period, dobija se konačni bilans naše razmene (uvoz je pozitivan broj, izvoz negativan):

Bilans El. energije, Srbija, 2022.10.08, 1.jpg


Sa Mađarskom, Bosnom i Makedonijom se vrtimo oko nule, tj razmena je u proseku uravnotežena. Koliko izvozimo toliko i uvozimo.

Donekle Hrvatsku, a naročito Kosovo, mi snabdevamo energijom. Naš izvoz njima je bitno veći od uvoza.

Međutim Crna Gora, Rumunija i, naročito, Bugarska, nas snabdevaju energijom. I to u velikim količinama.

Kad se sve sabere, u velikom smo minusu. Neto smo uvezli smo čak 4.000.000 megavat časova energije. Da nema Bugara u Srbiji bi nastupio opšti raspad sistema i privrede. Od njih smo kupili čak 5.431.000 MWh.

Ako se pogleda kako se naš uvoz električne energije menjao tokom vremena, dobije se ovakav grafik. Minimalni vremenski interval je jedna nedelja, pa vrednosti na desnoj Y osi govore koliko je energije uvezeno u periodu od sedam dana. Na levoj Y osi je srednja snaga za tu energiju, tj ako agregat te snage radi nedelju dana, onda on proizvede toliko energije. Naš uvoz je predstavljen pozitivnim brojevima, iznad X ose, a naš izvoz negativnim, ispod X ose.

Bilans El. energije, Srbija, 2022.10.08, 2.jpg


Ovde se može videti par zanimljivih stvari. Tokom zime 2020/2021 sve je radilo savršeno. Čak smo bili neto izvoznici struje u sred zime, u januaru, februaru i martu.

Početkom maja nešto se ozbiljno pokvarilo. Postali smo uvoznici struje, i to stalni. Srećom, to je već kasno proleće i leto, pa je potrošnja bila mala, a onda i manjak struje nije bio veliki. Ipak, više ni jednom nismo upeli da budemo neto izvoznici.

Međutim sa dolaskom jeseni 2021. i prvih malo hladnijih dana, nastupa totalni raspad. Uvoz struje naglo skače i ostaje na nenormalno visokim nivoima ČITAVU GODINU DANA! Iz inostranstva non-stop vučemo, tj svaki dan kupujemo, ekvivalentnu snagu od oko 500 MW! Kao ilustracija, to je više od svake turbine na Đerdapu, više od svakog pojedinog od šest blokova TENTA A, i samo nešto malo manje od jednog bloka TENTA B. Koji je, valjda, nešto najveće što imamo. I mi toliko kupujemo stalno, non-stop, godinu dana. Pri tome leto 2022. i letnja vrelina nimalo ne pomažu jer i u sred leta kupujemo negde između 300 i 400 MW snage, a negde u maju i 600 MW! Tj ispada kao da smo u inostranstvu na godinu dana zakupili čitavu jednu elektranu, bar sudeći po količini kupljene energije.

Najzad, prvi dobar znak je došao krajem septembra 2022. kad smo posle godinu dana po prvi put uspeli da se vratimo do X ose, tj do nule i uravnotežene razmene sa susednim zemljama. Međutim treba imati na umu da su tad reke nadošle, što omogućuju Đerdapu da bolje radi, i da je istovremeno i dalje veoma toplo vreme. Pitanje je šta će biti kad stvarno zahladi i kad se reke opet spuste. Nadam se da će se te revizije proizvodnih kapaciteta brzo završiti. Međutim koje su tu snage u pitanju, da li će biti dovoljno uglja za njih tokom cele zime, kakvi će vodostaji biti, šta će se još pokvariti (jer uvozom drastično menjamo tip uglja i kaloričnu vrednost, a kotlovi to ne vole), i koliko je povećanje potrošnje zbog zime? Bez tih brojeva je nemoguće reći kakvi su nam dalji izgledi.

Na sledećoj slici vidite odnos proizvodnje i dela energije koja nam je nedostajala, tj koliko smo povrh toga uvozili (stacked bar chart). Tokom zime 2021. uvoz je negativan, tj imali smo i viškove, izvozili ih i lepo zarađivali na tome. Međutim posle toga nastaje haos jer nam u pojedinim trenucima fali i čitavih 20% energije, a maltene konstantno između 10% i 20%. Normalne varjabilnosti i manjkovi bi trebali biti oko 1%, a ne 20%. To je apsurd.

Bilans El. energije, Srbija, 2022.10.08, 3.jpg


Ovakva očigledno neregularna situacija sad zahteva i odgovor na pitanje: koliko nas je to "zadovoljstvo" koštalo?

Da bih procenio tu vrednost bilo je neophodno nekako doći do podataka o načinu na koji se menjala cena pri kupovini el. energije tokom ove dve godine. Zbog drastičnog skoka cena svih vrsta energija i rata, to je neophodno, jer bi neka statična i "prosečna" cena dala lažnu sliku. Za razliku od podataka o prekograničnom prometu energije, o kojima vodi računa EU i pan-European network, pa su pristupačni i tačni, ovde su moguće samo procene. Na kraju sam iz raznih dijagrama na Internetu sastavio neku približnu sliku promene cene na "spot" tržištu. Za njenu tačnost je nemoguće garantovati ali ne trebalo da postoje baš velike greške. Na kraju je i Zorana Mihajlović dala intervju nekim novinama i time potvrdila da je moj sledeći račun dovoljno tačan. Cena se kretala otprlike ovako. Ako neko ima bolje podatke neka šalje.

Bilans El. energije, Srbija, 2022.10.08, 4.jpg


Sad je moguće izračunati koliko smo para potrošili za ovako nenormalan uvoz struje od januara 2021. Kao što vidite tempo je bio između 10 i 20 miliona evra NEDELJNO.

A ukupno to onda izađe - držite se dobro za nešto čvrsto - jedna MILIJARDA EVRA !

Bilans El. energije, Srbija, 2022.10.08, 5.jpg


Da sam tačno računao imam i potvrdu od Zorane Mihajlović:

„Mi smo prethodnog dana uvezli samo jedan odsto, ali smo pre toga uvozili četiri, 11 ili 12 odsto. Od oktobra prošle do septembra ove godine Srbija je dala 1,1 milijardu za uvoz struje. Noćas smo uvezli blizu jedan odsto, što nas je koštalo skoro 240.000 evra“, rekla je Mihajlović.


Ona uzima kraći period i dobija 1,1 Milijardu, a ja duži, pa ispada 950 miliona. To se dobro slaže jer smo početkom 2021. struju izvozili i tako zarađivali, period koji ona ne obuhvata, što mom računu za toliko umanjuje ceh koji se platio kasnije. To su zato maltene isti brojevi, pa više nema sumnje:

Kroz prozor smo bacili milijardu evra. Savršeno nepotrebno.

Tačno je da je opšte poskupljenje energije zbog rata naduvalo tu sumu, ali zašto smo UOPŠTE morali da uvozimo struju kad smo odmah pre toga bili i izvoznici, a potrošnja se nije značajno povećala? To je suština. Mogli smo čak i da ZARADIMO veoma dobro. Šta se pobogu desilo (sem poznatog)?

Šta smo sve mogli sa MILIJARDU EVRA u džepu?

Šta će ljudi jesti dok ne uštede toliko?

Koliko dugo?
 
Poslednja izmena:
Više od pola godine te 2021. je blok B1 (snage 670MW) u TENT-u B bio u remontu, tako da taj veliki uvoz tokom proleća, leta i jeseni 2021. godine je bio planiran.
TE Morava je otišla u hladnu rezervu iz ekoloških razloga.
U zimi 2021/2022 desilo se je nekoliko havarija na blokovima i na mašinama na kopovima.
Pad kvalitete uglja iz rudarskog basena Kolubara je posledica i katastrofalne poplave celokupnog kopa 2014. godine.
Svi blokovi su jako stari (najmlađi imaju već više od 30 godina) i više nisu tako pouzdani.
Naše održavanje svega je dosta aljkavo.
Blokovi kada su i građeni su građeni uz pomoć štapa i kanapa, mešavina ogromnog broja proizvođača opreme (TE Kostolac B1 i B2 odličan primer) zato isto nisu tako pouzdani.
Potrošnja električne energije se svake godine povećava.
U proteklih nekoliko godina stručna javnost u energetici je podeljena na dve moćne stuje (ugalj ili zelena energije) i dok su se oni prepucavali vreme je prolazilo, problemi ostajali.
I na kraju došla je na naplatu nesposobnost i ministatstva i rukovodstva EPS-a jer ti ljudi nisu znali da se nose sa svim tim problemima i izazovima.
 
Poslednja izmena:
Koja smo mi hit država.. cela zemlja se snabdeva samo preko jednog jedinog naftovoda, koji, vrhunac, ide preko Hrvatske...koju vođa i okolina ne mogu očima da vide... govori se o energetskoj krizi godinama, mi nemamo prošireno gasno skladište, ili izgrađena barem još 2...nemamo veze ka naftovodima u Mađarskoj i Rumuniji... nemamo još par hidroelektrana, regulisan tok Velike Morave i sistem centrala na njoj... a id*** vlada već 10 godina.

Da, imamo Bg na vodi i spomenik Nemanji..
 
Za probleme u energetici nije kriva samo trenutna vlast, krive su sve vlasti unazad 40 i više godina.

Čak možda ova poslednja vlast je najmanje kriva od svih u proteklih 30 godina. Oni su bar pokrenili izgradnju novog bloka B3 u TE Kostolac (snage 350 MW) koji je u sklopu EPS-a. Počela su velika ulaganja u obnovljive izvore energije, vetro parkovi (trenutno snage oko 350 MW) koji su nažalost u stranom vlasništvu. Odrađeni su veliki remonti na nekoliko blokova, povećana je njihova snaga, ugrađena je filter oprema. Ulaže se dosta novca u poslednje vreme na izgradnju novih dalekovoda, remont starih dalekovoda i izgradnja novih i remont starih trafostanica, da bi se smanjili ogromni gubici na prenosnoj mreži koji su skoro duplo veći kod nas u odnosu na razvijenije zemlje i 50% veći su sada nego kod nas pre 30 godina. Tako da nije istina da se u energetici ništa neradi, istina je da se neradi dovoljno jer 30 godina ništa nije rađeno. Problem su klimavi temelji koji su nasleđeni iz proteklih decenija. Rat između dve struje stručnjaka, da li se oslanjati i dalje na ugalj ili preći na zelenu energiju je veliki problem. Priroda koja je 2014. godine uništila najveći kop uglja u Srbiji. Stara i nepouzdana oprema koja je na kraju svog radnog veka i za koju više ni remonti nisu dovoljni.

Vlast od 2000. do 2011. za EPS nije marila mnogo, obećavali su nastavak izgradnje TE Kolubara B (2 x 350MW) na koji čekamo već skoro 40 godina ali od toga se vrlo brzo odustalo pod pritiskom EU i ekologa. Ništa novo nije sagrađeno. Ulagalo se u nužne popravke opremene koja je stradala u NATO bombardovanju. Koliko se sećam u tom periodu je samo započet remont na HE Đerdap 1 i u TENT A, odrađen je remont na nekoliko blokova i povećana je snaga. Ostalo je nekako funkcionisalo jer je bilo 20 godina mlađe.

Vlast od 1990. do 2000. zbog sankcija, ratova, slabe ekonomske situacije u energetiku nije ulagala ništa, oprema je izkorištavana do krajnjih granica izdržljivosti ali pošto je bila 30 godina mlađa, pojedini blokovi su tada bili i potnuno novi i sve je nekako funkcionisalo, a tada su još bile aktivne i u našem sastavu elektrane na Kosovu i Metohiji. Pod NATO bombama i grafitnim bombama mnogo elektroenergetskih postrojenja je stradalo, dosta opreme je uništeno i oštećeno.

Do 1990. godine ulagalo se je u elektroprivredu ali o tome su dosta odlučivali i obrazovani ali zato staromodni ljudi ali i sa sigurnošću mogu reći bilo je i nestručnih kadrova. Zbog kredita sa svih strana sveta, tako je oprema za naša energetska postrojenja dolazila sa svih strana. Ko je iz energetike dobro zna koliko je bilo problema u projektovanju, izgradnji, nabavci opreme, montaži opreme na više blokova u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Neki blokovi su vrlo brzo posle početka rada bili havarisani i popravke su trajale mesecima pa i godinama.

Ne zaboravite i da se kod nas kao i svugde u svetu potrošnja električne energije konstantno povećava. Kada 30 godina ne sagradiš ni jedan novi blok normalno je da će se sa vremenom postajati sve veći uvoznik električne energije. Jer neki blokovi će zbog kraja radnog veka morati biti i isključeni.

Naši energetski stručnjaci su još i sada u glavama u periodu od 1980. do 1990. kada su planirali samo elektrane na ugalj i hidroelektrane. Na našu veliku žalost još uvek 50% stručkanja razmišlja samo o termoelektranama na ugalj što je po meni porazno. Zdravlje nacije bi ipak trebalo biti prioritet ali opet ne fanatički prioritet. Svi oko nas su još pre 40 i više godina počeli ulagati u nuklearnu energiju, a za nas su to još uvek snovi. Čak slovenci i hrvati su od nas i u zajedničkoj državi bili napredniji i pametniji i više brinuli o potrebama i zdravlju svoga naroda, primer izgradnja zajedničke nuklearne elektrane. Hrvatska elektroprivreda i sada ulaže u vetro parkove dok kod nas to još uvek rade samo stranci. Hrvatska elektroprivreda ima ogromnu mrežu punjača za električna vozila i tako širi svoje poslovanje dok kod nas sve stoji i mi još uvek sanjamo o nekim utopičnim lažnim boljim vremenima od pre 30 godina.

Energetika je živ sistem koji se menja iz godine u godinu, zbog novih tehnologija, ekonomije, ekologije, politike... A naša energetika i polovina stručne javnosti još uvek živi u prošlosti, a ne u sadašnjosti, a o budućnosti nažalost još uvek ni ne sanja.
 
Poslednja izmena:
Jadranski naftovod (JANAF) je projektovan pre 45 godina. Radi se o sistemu prijema brodova, velikim skladištnim kapacitetima i cevovodima. Projektovan je tako da podmiruje potrebe skoro svih rafinerija u tadašnjoj bivšoj državi (Rijeka, Sisak, Bosanski Brod, Modriča, Novi Sad, Pančevo, Lendava) i da omogućava transport nafte ka Mađarskoj i drugim državama centralne Evrope. Zato je izabrana trasa kroz Hrvatsku, koja je bila i najjeftinija za gradnju pošto sigurno 2/3 naftovoda ide kroz ravnicu. Projektovale su ga američke kompanije. Naftovod je pušten u rad pre 40 godina. Za informaciju, godišnje je Hrvatska samo od Srbije na osnovu skladištenja, transporta i taksi prihodovala oko 50 miliona evra.

Zašto mi od raspada bivše države nismo razmišljali o još nekom dodatnom pravcu snabdevanja naftom teško je reći. Najverovatnije iz ekonomskih razloga jer izgradnja takvih kapitalnih projekata je dosta skupa. Za transport u nužnim situacijama smo se oslanjali na transport Dunavom koji je naravno skuplji od naftovoda. Pre 15 godina se je pričalo o produžetku izgradnje rumunskog naftovoda do Pančeva koji već postoji i koji ide od luke Konstanca ka zapadu Rumunije. Ali najverovatnije rumunima nije u interesu, a našima nije bila na vrhu prioriteta izgradnja 300km naftovoda koliko fali do Pančeva. Kao što znate i na izgradnju Turskog toka (novog pravca snabdevanja gasom) smo čekali više od 14 godina koji je svima bio prioritet. I na kraju i taj gasovom nismo sami izgradili ni na našoj teritoriji nego je u našem vlasništvu 50%, 50% u ruskom dok je u drugim zemljama na trasi većinski vlasnik (51%) država domaćin.

I opet ponavljam nije samo politika kriva nego i nestručna stručna javnost koja još uvek živi u vremenu od pre 30 i više godina. Previše smo staromodni, presporo se prilagođavamo sadašnjosti, a o budućnosti ni ne razmišljamo i zato nas sve iznenadi i dovodi u neočekivanu i neprijatnu situaciju iz koje sve teže nalazimo izlaz.
 
Zanimljivo je u današnjim vestima je i ovo:

"Do pre nekoliko meseci, Srbija je gotovo dve trećine nafte dobijala iz Iraka, zatim u proseku 15 odsto preko Rusije, iz Kazahstana 10 odsto, dok je iz Norveške stizalo oko jedan odsto. Međutim, u prethodnom periodu je država sa 16 na 60 odsto povećala uvoz ruske sirove nafte, koja je pojeftinila, zbog čega je značajno smanjem uvoz iz Iraka, ali i Kazahstana."
Dakle mi smo u svom ovom zamešateljstvu povećali uvoz nafte iz Rusije. OK, reći će se - pa bila je jeftinija, i to je ekonomski sasvim opravdan razlog - ali ja tu imam mnogo veći problem, ako se radila nabavka jeftinije nafte u drastično većim količinama nego ranije, a celu ovu godinu derivati poskupljuju prateći cenu nafte na svetskim tržištima - zašto se velika količina jeftinije ruske nafte nije prelila u jeftinije ili barem nepromenjene cene za nas potrošače (a da se ne lažemo naše cene su među najvišima, a po miksu ulaznih količina nafte gde je sad 60% jeftinije ruske to nikako ne bi imalo ekonomskog opravdanja, osim ekstra profitiranja uskog kruga ljudi/kompanija).
Posto je sad aktuelno pitanje cene goriva, pokusao sam na svim vestima razlicitih portala da napisem i sumiram ovo saznanje a u isto vreme da uradim test zbog sebe da vidim gde zivim. Srbija=Severna Koreja. Nijedan portal nije odobrio moj komentar. Toliko.
 
Novosti, 8.10.2022

ISTORIJSKO VUČIĆEVO OBRAĆANJE NACIJI: Nema sankcija Rusiji; tzv. Kosovo ne može u UN; Rastu plate i penzije; Novčana pomoć mladima​


Energetska kriza - Hrvatska nepouzdan snabdevač​

Srbija godinama ima samo jedan naftovod "Janaf" i on ide preko Hrvatske, podseća predsednik, a Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač.
Uložićemo 12 milijardi u infrastrukturu u narednih 6 godina - najavio je on.
Srbija će krenuti u izgradnju 128 kilometara nafotvoda Novi Sad - Mađarska. Nafotovod bi mogao da košta do 100 miliona evra.
Ideja je da gradimo naftovod i kroz Severnu Makedoniju do Luke Drač, kako bismo premrežili našu zemlju naftovodom. Mogao bi da košta do 100 miliona evra - rekao je Vučić.
Nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte i 59 dana za benzin, otkrio je on.
Radimo na novim skladištima nafte. Postoje dve ponude. Jedan je britanski predlog, ali oni traže posebne uslove za arbitraže i ponudu konzorcijuma naših naftaša - rekao je on.
U ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa, saopštio je Vučić. Rezerve imamo u ruskom, mađarskom delu skladišta i u Banatskom dvoru.
Nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima da imamo još skladišta u Srbiji. Sa 660 miliona tona u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva meseca gas, a da nam nijedan kubni metar ne dođe Turskog toka - tvrdi predsednik.
On je podsetio da je naša cena gasa 330 evra, a u Hrvatskoj 674, u Nemačkoj 2095...
Povećanje cene gasa neće biti ne posebno značajna i građani Srbije mogu mirno da čekaju zimu po tom pitanju - rekao je Vučić.
U ovom trenutku nema potrebe da uvozimo struju, tvrdi on.
Jutros u četiri sata smo uključili TE-TO Zrenjanin - kazao je Vučić.
Ističe da naši ljudi rade sve bolje, iako je situacija veoma komplikovana.
Kada bude skok cena struje, to će biti u veoma razumnim i malim okvirima - rekao je Vučić, a Srbija će "i dalje biti zemlja sa najnižom cenom električne enrergije".
U narednom periodu moramo i sa Indijcima i Kinezima razgovaramo o izgradnji još jedne rafinerije na našoj teritoriji, a naftu možemo da uvozimo i iz Irana i Venecuele, ali tu pogodnost ne možemo da iskoristimo jer imamo samo jednu rafineriju - tvrdi Vučić.
U ovom trenutku gradimo unutrašnje gasovode, objašnjava Vučić.
Gradi se Aleksandrovac - Tutin. Sad rade ubrzano posle milion problema koje smo imali - kazao je on i objasnio da je sever Srbije dobro gasifikovan.
Sa mađarskim partnerima razgovaramo da se još bolje uvežemo i predlog imamo da postanmo suvlasnici nuklearnih elektrana Pakš 1 i Pakš 2, a to bismo platili novcem, objasnio je on.
Naša zemlja ima novca i dobro je što smo obezbedili milijardu evra od UAE, javni dug je na 53,7 odsto BDP-a.
SAD duguju 1000 puta više od Srbije, ako se posmatra apsolutni dug, ali oni imaju 400 puta veći BDP - rekao je Vučić.
 
E sada počinjemo da pravimo po meni velike greške. Moj komentar na gore objavljeni članak u Novostima.

Problem dopremanja nafte rešavati preko Mađarske i Albanije je po meni greška. Mađarska ne izlazi na more tako da dopremanje nafte iz tog pravca morskim putem iz bilo koje tačne na svetu se ne rešava, naftovod koji doprema naftu iz Rusije u Mađarsku ide preko teritorije Ukrajine tako da ulagati novac u trenutno vrlo nesiguran pravac po meni nije opravdan. Drugi pravac koji se pominje preko Makedonije i Albanije je gotovo isto rizičan kao onaj preko Hrvatske, ako naljutimo albance po pitanju Kosova i Metohije oni će nas ucenjivati kao što nas Hrvatska ucenjuje sada po pitanju rusko nafte. Po meni pravci preko Rumunije ili Grčke i Makedonije su mnogo bolji za Srbiju.

Što se tiče novog skladišta gasa u Srbiji mi moramo to i bez rusa da uradimo. Što se tiče proširenja gasno skladišta Banatski Dvor tu smo nažalost zavisni od rusa jer su nažalost vlasnici pola skladišta ali pravim argumentima jih treba pritisnuti, da se i to skladište proširi. Mogu biti srećni što u Srbiji još uvek posluju brez ikakvih ograničenja i moraju prestati samo sebično gledati na svoje interese jer je Srbija u ovoj situaciji dosta podmetnula leđa za njih, mnogo više nego što su oni za nas tokom NATO bombardovanja.

Dozvoliti strancima ili domaćim privatnicima da grade i upravljaju skladištima nafte je po temi isto greška. To bi morala država da ima kao što ima robne rezerve. Svi smo čitali kako su se privatne firme odnosile do rezervi. Da nedođemo u situaciju koja se kod privatnika često dešava, njihova skladišta puna, trgovine prazne jer skladištari čekaju višu cenu za plasman robe na tržište.

Što se tiče ulaganja Srbije u izgradnju nuklearne elektrane u Mađerskoj to maksimalno podržavam i žalim što se i kod nas još uvek ne razmišlja o izgradnji nuklearne elektrane. U mestu Paks u Mađarskoj koje je udaljeno od naše granice 60km pre 40 godina pušten je u rad prvi nuklearni reaktor. Danas ta elektrana ima 4 reaktora snage po 500MW (ukupno 2000MW). Do kraja ove godine je planiran početak gradnje dva nova bloka od po 1200MW (ukupno 2400MW) . Gradnja je dogovorena sa rusima.
Nažalost mi smo sa Mađarskom povezani samo jednim dalekovodom 400kV Subotica - Segedin. Najveća sramota je da u dugoročnim planovima Elektromreže Srbije (EMS) nije izgradnja dodatnih dalekovoda ka Mađarskoj nego izgradnja dodatnog dvosistemskog dalekovoda ka Hrvatskoj, tako da ćemo ako se ništa u planovima ne promeni tu energiju iz Mađarske dobijati preko Hrvatske.
Kao zanimljivost Nuklearna elektrana Krško 2 je već dobila energetsku dozvolu tako da je projektovanje već u toku.
 
Poslednja izmena:
Istorijski dan.jpg

Nema sankcija Rusiji; tzv. Kosovo ne može u UN; Rastu plate i penzije; Novčana pomoć mladima​

3oEduEXUqdFxXwJejS.gif

Kada bude skok cena struje, to će biti u veoma razumnim i malim okvirima - rekao je Vučić, a Srbija će "i dalje biti zemlja sa najnižom cenom električne enrergije".
Nabijem ga ja na najnižu cenu električne energije.
 
Vrh