Šta je novo?

Energetika

Šta god da je uzrok ovolikog pada napona potrebno je što pre prijaviti, reklamirati jer napon od 130 V je daleko iznad svih tolerancija, što bi se reklo defekt.
 
Da Dragane, bas neko u Zaovinama koristi klimu. Pa tamo je jutarnja temperatura malo iznad 15 stepeni, a oko podneva jedva predje 30 i od 15 h lepo opada.
 
@dragan , pitao sam te da li znas nesto o poskupljenju struje?

Sta si se uprpio, ne pitam te nista radi retorike ili politickih debata, nego me zanima jel ima informacija hoce li biti poskupljenja i kada.
 
Poslednja izmena:
Nemam takav "pristup informacijama", već samo pretpostavljam da još nije ni doneta odluka o poskupljenju, a verujem da će biti jednocifreno.
 
Electricity prices in Europe have updated all-time highs due to the reduction in gas supplies from Russia - Financial Times.

In Germany and France, the leading EU countries, prices per megawatt/hour of base load for the next year set new records, reaching values of 325 and 366 euros, respectively, according to a study by a British publication.
 
A sad odjednom sve može.....


Atanacković: Solarni paneli na mreži za 20 dana​

BIZNIS Autor:FoNet05. jul. 202216:40

Građani mogu da grade solarno postrojenje na sopstvenom objektu samo uz obavezu pribavljanja Izjave izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković

Ona je u pisanoj izjavi istakla da je za stavljanje solarnih panela „na mrežu“, umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas potrebno oko 20 dana, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje.


Skrenula je pažnju i da je kupac-proizvođač nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u Srbiji prvi put uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), i da je to krajnji kupac koji ima pravo da priključi postrojenje koje koristi za potrebe sopstvene potrošnje, a da višak proizvodnje preda u distributivnu mrežu.

Kada je reč o konkretnoj proceduri, pojasnila je da, nakon postavljanja solarnih panela, licencirani inženjer pregleda instalacije, i daje izjavu da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima, a zatim se građanin obraća snabdevaču radi zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa EPS snabdevanjem.

Po zaključenju ugovora, snabdevač bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju o zaključenom ugovoru, a u roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem.

Кada dođu ovlašćena lica Elektrodistribucije, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu odgovornog izvođača radova da je ugradnja izvršena u skladu sa tehničkim pravilima struke.

„Pošto se uvere da je ugradnja, naročito priprema mernog mesta ispravna, ovlašćeni povezuju na mrežu i upisuju kupca-proizvođača u registar“, rekla je Atanacković.

Naglasila je da je rezultat pojednostavljene procedure da je do 4. jula 64 fizičkih i osam pravnih lica upisano u registar kupaca-proizvođača, a da je ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,15 megavata (MW).

„Prema podacima EPS Snabdevanje i Elektrodistribucije Srbije podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW“, izjavila je Atanacković.

Najavila je da Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da radi na iznalaženju mogućnosti kako bi račun za kupca proizvođača bio još manji, i da je angažovana i Svetska banka, koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvođača.

„Nakon završene analize biće predložene mere kako bi se računi dodatno smanjili“, rekla je Atanacković.
 
Potpuno suprotno predhodnom clanku, realna slika poslovanja sa nasim javnim preduzecima.
 
U poslednje vreme u užičkim selima sekundarni razvod (od trafoa 10/0,4KV do krajnjih potrošača) vode samonosivim kablovima koji su mnogo otporniji na vetar, grane, padavine... Za kraća rastojanja naravno da je najbolji podzemni vod, ali često nije moguće - teren, imovinski odnosi, buduća gradnja...
 
Evo kako izgleda energetsko srce Srbije - RB Kolubara juče:
20220705_192835.jpg
20220705_193158.jpg
20220705_193234.jpg
 
Potpuno suprotno predhodnom clanku, realna slika poslovanja sa nasim javnim preduzecima.
Bravo za odličan upozoravajući članak.
Iako sam veliki zagovornik solara znao sam da EPS mora zagorčati život građanima, jer većih lu..ža verovatno nema u Srbiji. Pazi sad ideje genijalaca, kad dakle stvoriš viškove svojom solarnom elektranom, pa želiš kasnije da ih koristiš, oni ti je isporučuju uz plaćanje troškova za obračun pristupa sistemu po ceni od nešto preko 3 din za skupi kWh i preko 1og dinara za jeftini kWh. Dakle kao komercijalno, industrijsko postrojenje, kao što plaća npr. moja firma. Takođe su prećutali akcize i pdv. Neverovatno
 
Па чекајте тек је у повоју, релативно мало људи је уложило нема тела које би дало отпор.
Са друге стране, систем мора да се штити, јер ће Солар да прави еленергију онда када има сунца а не кад је потрошачима потребно.
 
Sistem se štiti jer dobija energiju od solara koju može dalje da prodaje ili čuva svoje rezerve, kao npr. vršne, akumulacione HE. Noću može da pumpa za reverzibilne elektrane. Svakako ne mora da naplaćuje troškove pristupa kao u industriji.
 
Ево како се зелено пројављује у разним нијансама

При чему могу да се сложим за нуклеарке (иако је потенцијално опасно, али не мора да буде) али гас, који као главни продукат после сагоревања даје тај омражени угљен диоксид?! Дакле кад им треба, онда ће да зажмуре и окрену главу, али кад треба нас да кецају, онда ће из све снаге.

Ускоро ће немачка да попали своје термоелектране.
 
Dragane u načelu podržavam ovakve ideje, ali sam skeptičan u pogledu izvora za biomasu. Ako su to šume, onda sam donekle protiv, jer mislim da i trenutna proizvodnja peleta ima granice. Ustvari nemam podataka pa ne bih ništa zaključivao unapred.
 
Znaci raubuju se hidropotencijali?
 
Pa video si sigurno slike praznih jezera što smo postavljali. Ne znam kako će ih dopuniti do zime. HE su odličan obnovljivi izvor energije. Ko nam je kriv što zadnjih 30 i više godina nismo napravili ni jednu HE, a imamo tako dobre potencijale.
 
Dragane u načelu podržavam ovakve ideje, ali sam skeptičan u pogledu izvora za biomasu. Ako su to šume, onda sam donekle protiv, jer mislim da i trenutna proizvodnja peleta ima granice. Ustvari nemam podataka pa ne bih ništa zaključivao unapred.
Toplana je nova, ali je ložač stari!!! Videli smo ove zime šta uradiše sa pribojskom toplanom na biomasu. Zamalo u stečaj da je oteraju za 3 meseca rada.

Pad proizvodnje za gotovo Gigavat na TE. Voleo bih da mi neko objasni zašto se ovo dešava, da li je u pitanju uvozni ugalj koji dolazi sukcesivno ili ...
1657186582128.png
 
Vrh