Šta je novo?

Energetika

U Beogradu opet isključenja struje zbog revizije dalekovoda: Pogledajte da li ste na spisku​


Elektromreža Srbije (EMS) je saopštila da se danas do 16 časova izvodi godišnja revizija nekoliko dalekovoda u Beogradu, zbog čega će bez struje ostati trafostanice Beograd 12 i Beograd 27.


Pogledajte prilog 136290

Inače, u svakom drugom poslu i tržištu, neopravdano uskraćivanje usluge potrošačima, pogotovu pred najavljeno poskupljenje, dovelo bi do jake reakcije tih potrošača, a možda i bojkota ili tužbi. Ali srećom po EPS gangrenu, u Srbiji živi jako puno somova i zlatnih ribica, tako da će se sve ovo progutati i brzo zaboraviti. Isto kao i poskupljenje od 30% kad nas odvali krajem leta.
Годишња ревизија је нешто што је јако битно за стабилност ЕЕС, то му дође као превентивно одржавање. Такође, то одржавање ради ЕМС који има далеководе на високом напону и искључује цела подручија тако. Да уз овакве ревизије трафостанице не би остајале без напајања морала би да се ради изградња нових далековода који би напајали трафостаницу са других извора или трафостаница, итд.. Питање је да ли је то оправдано или не. Свакако боље искључење једном годишње зарад превентиве него хаварија.
 
Dok raspravljate o opcijama par slika za odmor očiju. Zlatarsko jezero se puni, ali polako. Izgleda da je bio i remont. Svakako nedostaju kiše.
20220515_135958.jpg
20220515_135940.jpg
 
Samo da ga u junu opet ne isprazne kad se upali gigavat klima u staklenim zgradama. u mojoj firmi klima za 13000 kvadrata radi jos od prvog maja.
 
Nivo je za 2 nedelje kako centrala ne radi, porastao tek nešto više od metra.
Mnogo brže se puni Sjeničko, pa će vrv, presuti vodu u nekom trenutku.
 
Kao što je neko iznad pomenuo možda su ugasili neki od blokova u ciglani kako bi ga vratili prvobitnoj nameni :)
 
Drva u Priboju 60 evra, a seče se na teritoriji opštine, koja je prebogata šumom kao i ceo kraj.....
 
Drva u Priboju 60 evra, a seče se na teritoriji opštine, koja je prebogata šumom kao i ceo kraj.....
Imam rodjaka koji je napustio "civilizaciju" i vratio se u svoje selo u južnu Srbiju.Pošto nema penziju još on proteklih desetak godina živi od preprodaje svoje šume koje ima ali pošto nema mašine i ljudstvo ta cena za metar drva je bila do skoro maksimalno 20 eura..Sada čujem da je skočila na 40+...Mnogo ljudi tamo tako žive godinama a ovo sa energijom će samo ubrzati propast naših šuma.
 
Другим речима, ова власт се уватила у европски воз који јури у суноврат. Одавно Европа живи превише добро у односу на то колико ради.
 
Cena grejanja u Priboju je 88 din po kvadratu, to je cena još od vremena grejanja na mazut iz stare FAP toplane. Pominjao sam da je od ove zime aktivna nova toplana na biomasu. Politika te izgradnje je bila da je biomasa mnogo jeftinija od mazuta, pritom se može nabaviti iz lokalnog resursa. Proračun je bio da za cenu mazuta na biomasu može da se greje 24h bez prekidan.
Čim se završila grejna sezona odma je počelo izglasavanje o poskupljenju grejanja, neki predlozi su bili i 180 din po kvadratu ali će "srećom" poskupeti samo 30 posto. Već sam u par navrata prenosio probleme u nabavci biomase i grejnoj sezoni koja je jedva završena zbog nedostatka sredstava.

Sa druge strane, direktor stare toplane koji je u penziji se protivio celom konceptu biomase. Zamislite količinu posečene šume na dnevnom nivou da bi se obezbedilo 20 MW snage.

Treći problem koji se javio je prenizak dimnjak za pribojsku kotlinu. Sav dim se spušta u grad i zagađenost je veća nego ikada. FAPov dimnjak je možda i 3 puta veći.


Pored gradske toplane par godina ranije napravljena je mini toplana na biomasu koja će grejati kompleks škola. Po izgradnji gradske toplane ta školska je postala bespotrebna jer je sve ponovo povezano na zajednički sistem. 2 000 000 evra je koštala i ima zaposlene nove radnike. Sada je koriste u sinhronu sa gradskom toplanom na istom sistemu da ne ispadne da su džabe pravili. Jedina prednost je što škola može biti izolovana u slučaju većeg kvara na toplovodu.
 
Nadam se da će biti vetra, ove sadasnje se ionako okreću jednom nedeljno.
 
Ове баш боли брига кад дува, није њихово да брину где ће са вишковима...

Јужни Банат је једнино место у Србији где дува толико да постоји нека рачуница, на другим местима мислим да нема ни толико...
 
Pored problema sa proizvodnjom, mene užasno nervira sto u poslednje vreme svaki novi strujomer postavljaju na bandere. Ionako imamo problem sa urbanizmom, a sa ovim samo dodatno naružuju grad. Znam da su nesposobni da otkriju ko im krade struju, ali ovo je stvarno teški debilizam.
 
Pritom gomila razvodnih ormana na banderi udareno ili slomljeno, jer često ulazi u profil puta pa ga kamion ili kombi zakači pri prolasku. Takvo postavljanje strujomera prvi put sam video u grčkoj pre 15 godina. Odvratno.
 
Subjektivni osećaj je da Kokin Brod i dalje stoji sa niskim nivoom. Potpeć je niži nego ranije, "plaža" je veća za nekoliko metara.
 
TE danas pale na svega 1100MW. Za 10 minuta je opala proizvodnja za preko 500MW, sto znaci da je negde neka havarija bila, to nije planski.

Od hidro nema vajde bez dobre kise, a kada kazem dobre to znaci ona prava kisa koja pada bez prekida 2 dana. Sanse za to su 0%. Gledam po meteroloskim forumima dugorocno se ne nazire neki ciklon koji bi mogao da nam donese ozbiljnu kisu.
 
Ih, pa trebalo je za ovih 10 godina da naučiš da su naprdnjacima uvek krivi svi drugim sem njih sami. :D Ako nisu ''oni bivši'' onda je to narod.
 
Срам их било, битанге обичне. И Респиратор је данас респирирао неке бљувотине на ту тему, како и сам штеди струју.
 
Vrh