Šta je novo?

Energetika

Malo ispod maksimuma. Nisam primetio da je od zadnjih problema sa eps Potpeć imao znatne varijacije sa akumulacijom za razliku od ostalih jezera iz sistema.
 
 
Драгане, ено и барбика исто кука.
Lupa po običaju, vreme je da se odmori od vlade i posveti kuhinji. Juče je gostovala na jednoj tv stanici i pola sata pričala o svemu i svačemu, raznim propustima kao da ona nije bila u vladi 10god.

Naravno, pominjala je i "Đerdap 3" kao hibridnu RHE sa vetrenjačama i solarnim panelima. Kao da priča o Diznilendu, ali nije rekla ni jednu reč o "Bistrici" za koju se sprema dokumentacija.
 
Zorana, lupala ne lupala, opataje na miniatarskom mestu. Ko je tu drži, znamo, ali sigurno nw po stručnosti.
Za ono što se početkom decembra dogodilo u Tent, u svakoj iole ozbiljnoj zemlji, u najmanju ruku resorni miniatar bi bio smenhwn, a verovatno bi pala i vlada. Ali, ovde ne vlada vlada, već politika "Ne dam..." Zato ni jedan Epsov problem do jeseni niti će biti niti može biti rešen.
To je previše kompleksan sistem, prilično inertan, dugo otporan na probleme. Ali, kad se jednom usele, mnogo će vode preći preko brana dok se ne reše. A još ako to radi ista ekipa koja ga je i uvalila, onda se čini i da su nerešivi.
 
Lupa po običaju, vreme je da se odmori od vlade i posveti kuhinji. Juče je gostovala na jednoj tv stanici i pola sata pričala o svemu i svačemu, raznim propustima kao da ona nije bila u vladi 10god.

Naravno, pominjala je i "Đerdap 3" kao hibridnu RHE sa vetrenjačama i solarnim panelima. Kao da priča o Diznilendu, ali nije rekla ni jednu reč o "Bistrici" za koju se sprema dokumentacija.
Па то само и показује какав је она фикус
 
Mnogo me nervira, žali se voditelju o stanju u energetici kao da nije bila u vladi 10 god.?! A, sve to vreme je pirčala i najavljivala neke radove, jer mnogo voli da govori o rokovima. Sada nema jednu reč samokritike o svojoj odgovornosti, već dalje priča kao da je ona "nevina" o stanju u energetici.

U tom periodu je počela izgradnja termo-bloka u Kostolcu koja još nije završena, a nije počela izgradnja Rev.HE "Bistrica" koja je do sada mogla biti završena. O uništavanju EPSa za vreme njenog boravka u vladi, kao "vrhunskog stručnjaka energetike" ne mogu ni da pišem. To me posebno pogadja jer sam kratko vreme radio na izgradnji TENT2 i video koliki je to projekat.
 
Pa tu imamo sizofrenu situaciju zato sto je ona bila u sukobu sa direktorom EPS-a. Neko je njega postavio, a neko je nju postavio. I onda ona nije smela da ga dira i da mu se mesa, a jasno je bio da Grcic vodi EPS u propast.

Naravno da bi u normalnoj zemlji ona bila smenjena, a celo rukovodstvo EPS-a u zatvoru.
 
Bila je u sukobu i sa direktorom Srbijagas-a, ali ona je odgovorna zašto ih nije naterala da izgrade dugo najavljivano proširenje skladišta gasa B.Dvor i izgradnju novog skladišta u Itebeju.

Nama su bitna dva skladišta gasa ne samo radi kapaciteta, već zato što iz jednog skladišta ne može da se dnevno izvlači gas koliko nam treba zimi, a iz dva bi već mogli da izvučemo većinu dnevne potrošnje.
 
Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30, a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.
 
Znaci kenuo probni balon 30%, svi negoduju al cemo se dogovoriti da bude 10% i svi ce pevati kako je dobro sto nije 30%. Klasika
 
" . saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije." :)

Te njihove "izvore" mogu da okače o . . ili ih neko zeza ili malo da pokrenu priču, pa kad bude poskupljenje za domaćinstva do 10%, onda svi srećni.

PS. . utrča mi "Zion" sa sličnom pričom.
 
Verujem da imaš bolje izvore od Demostata. Pretvorio sam se u uvo
 
Nije ovde reč o mojim izvorima, koje naravno nemam, već o njihovim izvorima. Da li neko normalan može da poveruje o poskupljenju od 30% za domaćinstva?

Ni oni koji su to objavili ne veruju, ali je zgodna "vest" za naslovne strane.
 
Možda ćemo biti srećniji ako je uopšte bude imalo, nego da li će poskupeti 10 ili 30%.
Ako u sledećih nekoliko nedelja ne bude kiša poput onih iz 2014, ništa od punjenja jezera.
 

Prilozi

  • IMG_20220505_222621.png
    IMG_20220505_222621.png
    40,8 KB · Pregleda: 78
@dragan

Samo pitam, hipotetički - šta ćeš uraditi ako za par meseci SNS talog zaista digne struju za 30%, odnosno 70%, a ti ovde prethodno insistirao i pričao da ''neće biti nikakvog većeg poskupljenja''? Hoćeš li se - ako se to desi - javno izviniti i korigovati stav?
 
Poslednja izmena:
Има ли негде чланак или видео који детаљно објашњава стање са енергетиком код нас и лепо преточене бројке / капацитете? Мени је тешко мало да пратим више бацакања бројкама да ли се одређена снага односи на годишњу производњу, производњу по сату, колико је то у односу на наше потребе, колико ће конкр инвестиција да повећа наше годишње капацитете и сл.
 
Има ли негде чланак . .

U ovom članku ima link i za "Strategiju do 2025. . ." sa takvim podacima.

Inače, ovde odgovaram samo o temi, a ne o tome "šta bi bilo, kad bi bilo".
 
Šta će biti kad bude...
A poskupljenje od 30/70% neće biti toliko. Izaći će mesija i reći da će, zahvaljujući njegovim mudrim odlukama, poskupljenje biti samo simbolično, od tek 10-15%, za razliku od trulog i mrskog nam Zapada koji će ae grejati u ćošku, jer je tamo 90 stepeni.
Artiljerijska priprema za to ide već danima po medijima koji kažu da tamo nema hrane, a kod nas eto u izobilju svega. Možemo čak i žetvu da preskočimo.
A situacija je takva da bi trebalo da nas pozove da umesto u vetar, radimo to u jezera. Ionako ćemo obale pretvoriti u poljoprivredne površine.
 
У предсезони цена пелета је 38.000-40.000 Т, на јесен можемо само да нагађамо колика ће бити цена.
 
Reče @stex_pb pre neki dan da i Radoinjsko jezero opada. Tačno je, otišao sam i slikao i vidi se niži nivo u odnosu na moje ranije slike kada je bilo puno. Znači da Bistrica mora da radi, ali verovatno povremeno, jer je ova akumulacija mala i ako nema dotoka od Zlatarskog jezera sa Kokinog Broda, brzo bi se ispraznila. Ranije je @branik navodio (a ja slikao) da se na akumulaciji u Kokinom Brodu poznato "ostrvo" pretvorilo u poluostrvo i da narod ide kolima da šeta. peca i roštilja, sada je situacija malo povoljnija, jer nivo se polako podiže i ostrvo ponovo postaje ostrvo. Mada loša hidrološka prognoza ovo svakako ne ubrzava. Dve slike su jedna sa Radoinjskog, a druga sa Zlatarskog jezera.
20220504_191858.jpg

20220505_190004.jpg
 
Tu je bila najniža tačka tog novog puta. Porastao je nivo izgleda oko jednog metra. Dobro je da raste, ali pošto nije bilo povećanog priliva od padavina, verovatno je rezultat ili preraspodele proizvodnje u kojoj je Kokin Brod malo pauzirao, ili je Sjenica radila pojačano.
 
Vrh