Šta je novo?

Energetika

Objektivno, ona i treba da bude odgovorna. Ali, neće je smeniti. To bi već bilo priznanje da na visokom nivou ne valja. Ona je deo prepletene mreže.
 
Коначно да су отворили уста!
Само зашто тек сада, кад проблем већ постоји! То се бунтује пре него ли се изграде ветрњаче
Gotovo je nemoguće suprotstaviti se sistemuvkoji su nametnuli ministarka i gen direktor
 
Na početku državna preduzeća služe za isisavanje para putem uhlebljenja poslušnika i izmišljanja radnih mesta. Prave se naduvani tenderi za ortake, uvde podizvođači u posao, iznajmljuju bageri 25h dnevno. I to tako traje godinama i svi su oni srećni jer pare pristižu, a stara garda održava nekako sistem. Međutim, đubre se gura pod tepih i na kraju tepih nije dovoljno velik i svo đubre se pojavi i kreće raspad preduzeća što vidimo ovih dana.

To je OK dok si na vlasti dva mandata, ali ako si duže na vlasti, e onda počinješ da jedeš go*na koja si izas*ao.
 

Razočarao me Nuklearni Mića. :( Toliko izlaganje a na kraju se sve svede na to da su krivi ovi iz kruga dvojke i Zorana Zmihajlović.
A Đilas, Šolak, strane agenture, sabotaže, Kurti... to ništa. :(

Pa bre Mićo, Tauruse srpski, pa mogao si bar Đilasa malo da potkačiš za kraj... Idi bre...


E al šalu na stranu, ovo moralno prepucavanje Pečenjara i Zmihajlovićke me podseća na onaj konflikt advokata i bankara.
Pršte moralnu kuršumi i rikošeti na sve strane bogte! :D Sve same moralne planine i oličenja etike i poštenja.
 
 

Republika Srpska prodaje HET!​

BANJALUKA – Dokapitalizacija preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koja se planira prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva. Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresovana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS).

 
Nije rekao koju su njegove zamerke Zorani. Da radi za strance, lobi i ostala opstala opta mesta. Ali šta konkretno? Da hoće da zatvori kopove? DA ugasi termocentrale? Ne verujem.
 
Pa jel iko iz Naprdnog taloga ikada konkretno kaze zameram opoziciji to, to i to i uradio bih to tako i tako?

Pa ne kaze. Bitno je samo da se laje na nekog i da se masa bez mozga animira i huska protiv nekog da se skrene paznja sa sopstvenih svinjarija.

Epa isto to rade, kako drugim strankama, tako i medjusobno. Jer ipak je to stranka placenika, ljudi bez duse i integriteta.
Naravno, ne sumnjam da ce i Zmihajlovicka da mu vrati istom merom.
A mozda i nece, bar ne na isti nacin, ali ce da mu se osveti na neki drugi.

To je takav soj ljudi. Osvetnici, placenici, skretaci odgovornosti i (s)tvorovi koji ce uvek da bace drugog pod voz samo da sebe izvuku.
 
Poslednja izmena:
Meni deluju kao skup jedinicara koji su ponavljali 6 razred, ali su se na drugaciji nacin "snasli" u zivotu. Ali EPS gospodo, ne trpi jedinicare
 
Унитарстраначка борба у СНС постаје све гласнија. Мислим да Зока жели да повећа увоз струје кваровима на производним постројењима. Иза тога може да стоји јасан лоби.
 
Poslednjih par dana HE lepo peglaju mrežu pa se preko dana ne uvozi više od 500Mw. TE i dalje ne mogu da pređu 2500Mw, koliko god se trudili da na kratko vreme pojačaju proizvodnju, na se opet vraća na 2000-2500. To nam je izgleda maksimum ove zime što će da nalože....
 
Opet muzu Zaovine i troše ono što je podignuto tokom prazničnih dana.
2500MW je maksimum za termo u ovom trenutku. To je daleko od istaliranih tehnoloških mogućnosti i tehnološkog minimuma koji je za većinu blokova u Tent oko 85%. A i to se postiže ogromnom količinom mazuta.
Ovaj profesor sa ETF sve je lepo objasnio.
 
Narocito onaj deo oko balansiranja. Ako zele za uvode GW obnovljivih izvora onda lepo da obezbede i skladistenje u nekoj formi a ne da eps mora sve da balansira.
 
Е ту долазимо до крунског места! Складиштење кошта, шта год то било!

Ако је реверзибилна, милијарде су у питању и године изградње, и у старту ККД 75%
Ако су поља литијумским контејнера то је огромна свота новца (опет милијарде) и кратак животни век, а споле не знамо како та рециклирамо тај литијум
Ако су то разног типа конверзије, све су слабије од 75% (говорим не о протоиповима већ о реалним производима) и опе стотине милиона

Све у свему, скупо, и онда не би била тако слатка прича и не би ницале ветрњаче и соларне фарме као печурке после кише.
 
Још мало прича из Зекине рупе!

Milorad Grčić podneo ostavku: “Upozoravam Vladu Srbije da se EPS već duže vreme bori sa lobijem koji bi da zatvori kopove i termoelektrane”​


Nedeljnik.rs
-
12/01/2022
1


Share
https://www.facebook.com/sharer.php...cic-podneo-ostavku-uputio-pismo-vladi-srbije/
https://twitter.com/intent/tweet?te...avku-uputio-pismo-vladi-srbije/&via=nedeljnik
https://plus.google.com/share?url=h...cic-podneo-ostavku-uputio-pismo-vladi-srbije/
PrintScreen/YouTube/RTV Mag

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić podneo je “neopozivu ostavku na tu funkciju”, kako piše u pismu koje je uputio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, prenose mediji.
Kako navodi, prethodno je pismo prosledio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
“Ne znam nikoga ko nije grešio i probleme koji postoje, ali i uspehe koje smo ostvarili, mogu nabrajati danima. Umesto toga, kao odgovoran i čestit čovek, podnosim svoju ostavku, zbog onoga sto se u narodu zove objektivna odgovornost”, piše Grčić.

“Vodio sam EPS dd poplava koje su 2014. godine zadesile našu zemlju i osim ljudskih žrtava, koje su nemerljiv gubitak, u značajnom obimu devastirale elektroenergetski potencijal naše države, pa sve do zastrašujuće kampanje protiv rudarskog kompleksa i termoenergetskog sektora”, dodaje.
Istakao je, uz osećanje lične odgovornosti, da nije bilo dovoljno novih investicija, za šta smatra da je “lično odgovoran”. Takođe je naglasio i da je u poslednjih šest godina u EPS uloženo 2,36 milijardi evra.
“Pre nepunih šest godina investicije u EPS su stajale, ništa se nije radilo, sve je bilo u fiokama. Skoro svaki projekat je bio problematičan. Zasukali smo rukave, krenuli su pregovori i počeo je rad”, ističe Grčić.
On je naglasio i da nije protiv “zelene energije”, ali da je preduslov ulaganja u održive izvore energij stabilan sistem koji može da obezbedi sigurnost snabdevanja.
“EPS se već duže vreme bori sa lobijem koji bi Srbiju da baci na kolena, da zatvori kopove i termoelektrane. Rade to za tuđi interes, potpuno otvoreno. Skovali su planove da Srbija ostane bez struje, ali ih je zaustavio Aleksandar Vučić. Zahvaljujući podršci i zalaganju predsednika Srbije neće biti ugašeni blokovi A1 i A2 u TENT A, neće biti ugašena termoelektrana Kostolac A. Bio je plan da se ovi blokovi ugase najkasnije 2023. Biće urađene revitalizacije koje će im osigurati stabilan rad usaglašen sa svim merama zaštite životne sredine”, istakao je Grčić.
U zaključku pisma predsednici Vlade Srbije, Grčić je “upozorio da ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”.
“Gospođa Mihajlović radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgrađuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države”, zaključio je Grčić.
 
Stize dakle novi V.D. Sa nekom egzoticnom karijerom.
 
Ne bi me začudilo da se nekom Bati Gašiću poveri funkcija.
 
Да поготову што биа овиз дана активно шпарта по епсу
 
Oво је још скандалозније, да се министарка прави као да нема ништа са ресором који јој је дат на управљање. Па све што се десило је једнако и њена одговорност!
 
 
Kako je preko noći propao biznis koji je na Kosovu po podrumima pravio milione? Samo u Leposaviću nađena oprema koja troši struje kao 500 kuća

Sedam dana nakon što je kosovska vlada zabranila rudarenje kriptovaluta, policija je saopštila da je zaplenila oko 340 komada opreme za rudarenje kriptovaluta na tri lokacije. Samo oprema koja je zaplenjena u Leposaviću troši struje isto koliko i 500 domaćinstava, saopšteno je zvanično.


Da nije bilo globalne energetske krize koja je i u južnoj pokrajini dovela do restrikcija, pucanja sistema i borbe za svaki kilovat struje, vrlo je verovatno da do ovakvog poteza policije ne bi ni došlo. Već neko vreme javna je tajna da je rudarenje kriptovaluta u južnoj pokrajini i više nego unosan posao i to zbog činjenice da oni koji se njime bave ne plaćaju struju, a koja je i ključni trošak u celom poslu.

U Južnoj Mitrovici, zaplenjeno je 67 strojeva za proizvodnju kriptovaluta, kod Podujeva su nađena tri komada opreme za rudarenje kriptovaluta, dok je oko 300 komada oduzeto Ssamo u Leposaviću. Sva ova zaplenjena oprema troši struje kao oko 600 domaćinstava što uzimajući u obzir prosečan račun iznosi oko 3 miliona dinara mesečno.

Imajući u vidu da je sve te poslove držala nekolicina ljudi, priča o zaradi je i više nego jasna.

Koliko je rudarenje kriptovaluta u južnoj pokrjini uzelo maha govori i još jedan podatak. Prema jednom izvoru, u Srbiji ima oko 10 bankomata za kriptovalute - jedan u Nišu, po dva u Beogradu i Novom Sadu, ali i četiri u Prištini.

A, cela priča je počela da se intenzivira pre oko 3 godine. Početkom 2018. digitalni časovnici priključeni na električnu mrežu u Evropi počeli su da “gutaju” minute zbog neočekivanih i dotad neviđenih fluktuacija i poremećaja u naponu. Najpre su “izgubljena” tri minuta u januaru, a zatim još tri u februaru.

Zvaničnici su uskoro ustanovili da ovi “strujni udari” potiču sa severa Kosova, iz severnog, srpskog dela Kosovske Mitrovice, ali i iz podruma okolnih sela, te da se na toj teritoriji masovno proizvode kriptovalute.

Kako je te godine pisao "Bafler", sa masovnim rudarenjem bitkoina su najpre počeli Srbi iz Severne Mitrovice, a operacije su uskoro narasle do neslućenih nivoa, pogonjene besplatnom električnom energijom.

Vrlo brzo su im se pridružili i Albanci, koij su ubrzo počeli da prebacuju "majnere", tj. računare u srpski deo Kosovske Mitrovice.

 
Vrh