Šta je novo?

Energetika

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=913384#p913384:1m2t9qel je napisao(la):
stex_pb » Pet Dec 31, 2021 11:33 am[/url]":1m2t9qel]Vodostaj naravno da utiče, to se može videti na grafikonu energyfluxa. Jer se akumulacije prazne, ne mogu konstantno da imaju maksimalnu snagu.
Ispod grafikona "Hidro" je "Pumpa" koji pokazuje pumpanje vode u jezera, pa je zato "crven" i uvek je u minusu jer troši el.energuju.

Inače, cena je jutros bila oko 50e, s sada oko podne je 100e . . . skoro džabe. :)
 
Naravno da znam, iz elektro struke sam.
Pumpa je uvek u minusu jer se na tom grafikonu samo beleži pumpanje. Kasnije ispuštanje iz Zaovina se beleži na grafikon hidroelektrana.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=913057#p913057:2jo70pvy je napisao(la):
StaraMo » Čet Dec 30, 2021 11:01 am[/url]":2jo70pvy]
stex_pb":2jo70pvy je napisao(la):
Izgleda da je prozivodnja preko 2000Mw iz TE kod nas naučna fantastika... Opet smo ispod 2000 i u opadanju.
Pitanje je i ostalih blokova,možda si zapazio onaj dan kad je predsednik prozivao Miću da mu je rekao da ne gasi A5.A sprema se i remont Tenta A,biće napeto sigurno.
Sistem se duuugo ne može oporaviti. To nije bio samo havariski prekid, koji se popravi i nastavi kao da ništa nije bilo. Ovo je sistemski slom i sve se održava enormnim havarijakim uvozom koji ima svoju cenu, promenljivu, do duše, ali visoku. I plaćaće je do aprila, koliko god trebalo, pod uslovom da je bude.
Blokovi TENT ako i rade, ne mogu postići svoje kapacitete dugo. Šteta je ogromna
 
B92, 31.12.2021. 11:09
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/vu ... cu-2081107

Vučić: Svi blokovi u pogonu u Obrenovcu i Kostolcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su svi blokovi u termolektranama u Obrenovcu i Kostolcu u pogonu i da će građani imati dovoljno struje.

Na pitanje šta se dogodilo pre nekoliko dana kada su bile havarije na blokovima B1 i B2 u TENT-u Obrenovcu, pošto se pojavila informacija u javnost da te havarije nisu bile slučajnost, a ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da ipak jeste slučajnost i da je glavni razlog nemar, kao i da smo zbog nemara u EPS-u morali da kupujemo struju po visokim cenama, Vučić je gostujući na TV K1 rekao: "Ja, inače, imam drugačije viđenje, bar delimično drugačije viđenje od onog kakvo ima Zorana, ali da bih pokazao poštovanje, a ne nipodaštavanje – prećutaću, ministarka je u pravu".

Vučić je rekao da tu ništa nije jednostavno, već komplikovano, kao što i sam život nije jednostavan.

"Ne možete da analizirate stvari na tako prost način. Rezultat je važan i šta će građani da osete", dodao je predsednik.

Kaže da je najvažnije da građani ne moraju da brinu, pošto će biti dovoljno struje, gasa, nafte i ostalih energenata.

Napomenuo je da smo nekoliko dana zbog problema u Obrenovcu morali da dokupljujemo struju na berzi, da je to sada rešeno, kao i da sada jedino imamo problem sa količinama kvalitetnog uglja.

"Danas su u pogonu svi blokovi i u Obrenovcu i Kostolcu, jedino imamo problem u termoelektrani 'Morava' ali je ona mala", dodao je Vučić.
 
Elektromreža Srbije, 31.12.2021. 16:50
https://ems.energyflux.rs/


202112311700.jpg
 
TE Kolubara A (5 blokova) 239 MW ili 270 MW
TE Morava (1 blok) 125 MW

TE Nikola Tesla A (6 blokova) ukupna snaga 1766 MW
TE Nikola Tesla B (2 bloka) ukupna snaga 1300 MW
TE Kostolac A (2 bloka) ukupna snaga 310 MW
TE Kostolac B (2 bloka) ukupna snaga 697 MW

Ako su svi blokovi u pogonu u Obrenovcu i Kostolcu proizvodnja bi morala da bude 4073 MW.
Naša proizvodnja u proteklih nekoliko dana u termoelektranama je između 1900 i 2300 MW, najviše što sam video u proteklih mesec dana je oko 3000 MW, a povremeno je radila i termoelektrana Morava.
Koji blokovi su van funkcije?
 
Da svi blokovi su u funkciji a mi uvozimo skoro 25% struje..... SNS mašinerija više ne može ni da kontroliše koliko laže, izgubili su se u aferama.
 
Negde sam čitao da su ugalj prebacivali baržama iz Kostolca za Obrenovac kad je bio manjak uglja u Obrenovcu. Pa me zanima zar ne bi bilo jeftinije da se uveze ugalj i doveze Dunavom nego da se uvozi struja. Mi imamo problem sa termoelektranama zbog manjka kvalitetnog uglja, pa bi se to moglo jednostavno rešiti tako što se ugalj doveze sa nekog drugog mesta, a na svu sreću TENT je izgrađen pored Save pa je moguće dopremiti ugalj rekom. Ako se Kinezima isplati da uvoze ugalj iz Australije, onda bi se i nama isplatilo da uvozimo ugalj rečnim transportom.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
 
Da li si svestan količina potrebnih na sat i na dan?
Kako god da se sopremi, ostaje problem manipulacije njim - istovar, doprema... Samo za jedan blok potrebno je bar 30 kamiona na sat.
 
Naravno da nije moguće potpuno zameniti upotrebu kolubarskog lignita, a nema ni potrebe jer je dovoljno dodavati neki % boljeg i kaloričnijeg uglja iz naših podzemnih rudnika. JP Resavica ima u svom sastavi neke rudnike koji bi značajnije mogli da šalju ugalj u TENT.
https://www.jppeu.rs/bogovina.html

Pošto je utvrdjeno da je kolubarski lignit sve lošiji, onda odmah mora da se uloži 100-200mil evra u rudnike i transportne vozove kako bi se obezbedilo optimalno gorivo sa što manjom upotrebom mazuta. Tako bi bilo i manje zagadjenje i duže bi trajali filteri. Znači uglja imamo, ali mora da se organizuje proizvodnja i transport za TENT.
 
Upravo tako, kako @dragan reče.

Samo da dodam da je i 2014. nakon poplava, uvožen ugalj iz Rumunije, sećate li se?

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
U dužem periodu blokovi TENT ne mogu postići visok procenat kapaciteta.
Ovakav odnos proizvodnje biće sada naša nova realnost. Menadžment nije i neće skoro biti zamenjen.
Stručan menadžment, dve - tri godine njegovog rada, pa da pričamo o dizanju na 90%.
Kolubaraki ugalj može još dugo da greje obrenovačke kotlove, ali mora da se ispuni nekoliko uslova: da se otkupi zemlja, da se uloži u otkrivku i da ss nabavi još jedan bager.
To ova ekipa nije uradila jer je kvarilo bilanse. Bilo im je samo bitno da prikazuju što bolje rezultate. Zato se samo vadio ugalj gde se zadesila oprema, bez mogućnosti biranja. Da bi se premestio bager, treba vreme, treba i novo pripremljeno nalazište... Toga nije bilo, nije ulagano, to nekad zahteva i smanjenje iskopanog uglja... I tako je taljigalo na inerciji velikog sistema. A onda je stalo kao kad Cigo kaže da mu je konj crkao taman kad ga je naučio da ne jede.
Konj EPS je crkao i reanimacija, ako i da rezultate, potrajaće.
Ali ista ekipa koja ga je ubila sad treba da ga reanimira. Nonsens i apsurd?
 
A kako se završio taj uvoz iz Rumunije i zbog čega je obustavljen?
Ljudi, trebaju vam dve kompozicije na sat!
Ne može se ni beskonačno dodavati neki drugi kaloričniji ugalj jer postrojenja, nlinovi i kotao niisu dizajnirani za mrki ili kameni ugalj, već samo za lignit i za stabilizaciju vatre mazutom.
6000kj treba po kg, preko toga je bacanje energije u vetar. Ne loži se tamo kao u šporet smederevac pa najbolje greje kad ubacimo suvo drvo i usija plotnu.
Zaboravite na uvoz uglja, nego treba hitno intezivirati radove na kopovima, otvarati nova polja, raditi na drugom koloseku i postaviti stručne ljude i dari im odrešene ruke.
Argument da nije bilo restrikcije ne stoji, jer sad besomučno uvoze i do sada su spiakali sve ovo što sam nabrojao + jednu manju elektranu. Čak i danas na 15C, dok ne radi ni jedna firma a jede se ono spremljeno pred praznik, kad se uvozi samo 700MW/h, bismo imali restrikcije, a kamoli kad je bilo hladno, nije bilo praznika i uvoz išao na 40%potrošnje. A ni tih 700MW nije malo. To je više od snage jednog obrenovačkog A bloka, to je Perućac...
A dodatna srećna okolnost je jeftina praznična struja u okruženju, dobra hidrologija i visoke temperature, pa su se stvorili uslovi da se pune Zaovine i da se pravi zaliha za naredne nedelje kad proradi privreda i zahladi vreme.
 
Može se "beskonačno dodavati" bolji ugalj u nekom odredjenom procentu kako bi se postigla odgovarajuća kalorijska vrednost od tih "6.000kj po kg". Nije to nikakav problem i već se povremeno radi.

Za ostalo se slažem, tj. da EPS mora mnogo bolje da radi, posluje i planira. Već sam ovde predložio da se uvede Vanredno stanje sve dok ne bude izvoznik el.energije.
 
Uvoz iz Rumunije je bio "afera" koja je dostupna na netu, pa se neću iscrtati na to, jer mi nije ni cilj bio da o tome diskutuje o, već o tome da je uvoz uglja kao energenta kojim će se "oplemeniti" domaći lignit moguć i rađen i ranije.

Što se tiče stvari koje su izneo u kasnijem postu, neke stvari su mi kontradiktorne u odnosu na saznanja koja imam iz drugih izvora.
Naime, ti navodiš kako nije odrađena eksproprijacija, ali ja znam sigurno da je u Radljevu na primer odrađena, jer kolega je tamo imao imanje koje mu je isplaćeno. Takođe ono što sa sigurnošću znam je da su isplatili i ovaj deo uz magistralu, jer je Ibarska pomerena i deo kopova je proširen na tu stranu.
E sad, što bi Bosanci rekli "đe je BA zapelo" (?) a ja bi dodao na to i "ko je odgovoran što nema dovoljno pripremljenog goriva (uglja) za TENT?

Jer kao što seljak ne ide u decembru u šumu da sprema ogrev, već spreman čeka zimu, tako su i u EPS-u morali imati i rezerve na samim deponijama kod TE, ali i na kopovima, kao i kopove spremne za eksploataciju u zimskim uslovima.

Odgovornost, to je ključna reč.

Tako da neke stvari jesu

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Da li je ikada u istoriji bila ovakva situacija u TENT-u i EPS-u opste ?
Da nema zaliha, da su im svi blokovi ispali zbog nemara.
Tu ne racunam bombradovanje i poplave, jer je to visa sila.
 
Колико је мени познато, не! Нажалост ситуација ће бити још гора, јер ће сада требати и времена и много новца да се доведе све на пристојан ниво. Негативна селекција,избор апартчика и широм распрострањени непотизам одсамо врха државе на дело изазивају катастрофалне последице, које се неће завршити само на епс-у,нажалост!
 
То ће морати хитно да се мења. Клика мора да схвати да на системе мора да ставља одговорне у способне људе са именом, именом оца и презуменом а не Мићу
 
Nešto jest kupljeno, pomeranje sela kasni, a otkrivke mora da bude mnogo, da može da se bira odakle se kopa. Ali, onda fali bager. Za njegovo premeštanje nekada trebaju meseci. Na nekim mestima jalovina je do 70m i ta njeno uklanjanje treba vremena.
Svojevremeno, 2009,10,11.kada su beleženi proizvodni rekordi, imalo je otkrivenog uglja za godinu dana proizvodnje, i moglo se birati odakle se kopa u kom trenutku, zavisno od potreba i vremenskih uslova.
Isto tako, pred zimu na deponijama bivalo je ugja za rad i do 60 dana. Setite se snegova 2012.kada je na teritoriji cele zemlje proglašena vanredna situacija zbog snega. Proizvodnja je izdržala, padala je mreža. Uglja je bilo iako je sneg najveći neprijatelj kopanja i transporta. Na tim deponijama obeležavana su polja prema kvalitet, pa se i odatle biralo šta se i kad uzima. Kad sam rekao da eksproprijacija kasni, nisam mislio da su došli do međe neotkupljene zemlje, ali da mora i više i brže.
Bilo bi zanimljivo da jednog dana čujemo kako je palo naređenje da se B1 vrati na mrežu posle remonta. Da li su ispoštovane sve procedure, da li su slušani stručni i iskusni ljudi kad je došlo do havarije posle mesec dana rada?
Da nije odluke donosio neki stručnjak, menadžer, neadekvatnog obrazovanja koji je iskustvo sticao radeći u nekoj srednjoevropskoj zemlji?
Ne znam ja o ovome ništa, možda u nekoj svojoj oceni i pogrešim. Tu ste vi da me korigujete i hvala na tome. Pratim sve doatupne informacije, sajtove, razmišljam i zaključujem.
A siguran sam da se ovaj problem ne rešava dolaskom na elektranu, vikom i drekom, pretnjama kaznama i optuživanjem...
Kako požar da gasi onaj koji ga je izazvao? Zašto je stvorena atmosfera u kojoj problema nema, jer su bili pod tepihom? Da li su imožda ispaštali ljudi koji su na njih ukazivali, pa ostali kasnije zaćutali? Tako se obično dešava kad političke odluke nadjačaju stručne.
 
. .. Tako se obično dešava kad političke odluke nadjačaju stručne.....
Širiš političku negativnu energiju
ajd sa manje slova da pojasnimo

Političko postavljanje bilo je i pre Komunistička partija je odredjivala pored čelnika i kompletna rukovodstva , pa mešala se u izbor stručnjaka, inžiinjera gotovo do običnog izvršioca
i u ondašnjim težim okolnostima cvetale su ruže svuda

Razlika je samo u tome što ondašnjim ,,izabranima ,, je bilo stalo da njihov segmet doprinosa u poslu da bude za svaku pohvalu....
Danas svuda nikom nije stalo, otaljavaju i toliko bedno da se trude da bude još bednije .
Podguzna buva kad se najede izmili ponosno na čelo ... pa bruka...
Postoje i časni izuzeci ali ih ostali gledaju ko budale ....
O leku necu pisati to je vec druga tema...
:sesir:
 
Ajd sto su zas*ali i onesposobili TENT, desava se to ovakvim pacerima.
Ali sto se prave ludi, e tu vec nema opravdanja:
https://rs.n1info.com/biznis/eps-nijeda ... -havarije/

Pa ciji je to novac, kad vam je Jorgovanka prosledila par stotina miliona E iz NBS ?
A i da nije, EPS je drzavno preduzece.

Bar da apeluju na stednju struje, nego nista, muk...
Belosvetski populisti i demagozi.
 
boca-ica":3uy6glh3 je napisao(la):
. .. Tako se obično dešava kad političke odluke nadjačaju stručne.....
Širiš političku negativnu energiju
ajd sa manje slova da pojasnimo

Političko postavljanje bilo je i pre Komunistička partija je odredjivala pored čelnika i kompletna rukovodstva , pa mešala se u izbor stručnjaka, inžiinjera gotovo do običnog izvršioca
i u ondašnjim težim okolnostima cvetale su ruže svuda

Razlika je samo u tome što ondašnjim ,,izabranima ,, je bilo stalo da njihov segmet doprinosa u poslu da bude za svaku pohvalu....
Danas svuda nikom nije stalo, otaljavaju i toliko bedno da se trude da bude još bednije .
Podguzna buva kad se najede izmili ponosno na čelo ... pa bruka...
Postoje i časni izuzeci ali ih ostali gledaju ko budale ....
O leku necu pisati to je vec druga tema...
:sesir:
iako sam protiv konstantnog hejtovanja, mislim da nikakva negativna energija nije u pitanju, osim ako ne misliš na negativno u odnosu proizvodnje i potreba

Slobodan sam da kažem da je ovo sa EPS-om "dramatično" kao i "nezapamćeno u novijoj istoriji "
(Namerno njihova terminologija)

Elem, politika se uvek i svuda upliće u sve svere društvenog života, pa i poslovanja. Nije to nepoznanica ni na demokratskom i tržišno orijentisanom zapadu. Ovde je problem što se prevršila svaka mera u zanemarivanja struke, zanemarivanju nauke.
Možeš dekretom 100 i 1000 puta pomeriti maksimalnu meru aflatoksina u mleku, ali ne možeš od surutke napraviti sir.
Tako i sa ovim ugljem, mazutom i količinom blata u uglju. Postoji granica do koje će sistem izdržati nečistoće, nako toga će stati.
Dakle, možeš postaviti i politički obojenog direktora koji nema pojma, možeš ga snimati kako lupeta, možeš ga i glorifikovati, ali ispod njega na nižim nivoima MORAŠ imati bar neke ljude koji znaju posao i koji će ga savesno obavljati.
U protivnom ako gramzivo na sva mesta postaviš ljude koji su "tvoji" , koji su poslušnici i koji su pritom neznalice, dođeš u situaciju da se odluke donose po sistemu "meni most deluje ok. Da se ja pitam, ja bih preterao autobus".

I za kraj malo crnog humora (ili ne)
Realno, super smo prošli. Jer zamislite da smo umesto TE u Obrenovcu imali nuklearku?
HBO bi imao materijal za dobru seriju, bolju od Černobilj, zar ne?

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
chiko":3qqi9kx2 je napisao(la):
Pa ciji je to novac, kad vam je Jorgovanka prosledila par stotina miliona E iz NBS ?
A i da nije, EPS je drzavno preduzece.

Sasvim je moguće da država nije direktno intervenisala iz budžeta. EPS mora da ima velike rezerve novca, a mogu da uzme kredite i slično. NBS je tu radila samo menjačke poslove.
Mada šteta jeste ogromna i na kraju će sve to otplati građani Srbije kroz veće račune. Sreća u nesreći je što su uskoro izbori, pa sigurno neće povećavati cenu struje do proleća.
 
Ma šta ko mislio, hejtovao ja ili ne, vreme će pokazati da sam u pravu.
Samo nam može pomoći da se nastavi ovakvo vreme. Ne treba zaboraviti i da su kapaciteti dalekovoda na interkonekciji ograničeni i da se ne može besomučno povećavati uvoz, posebno kad na jednoj strani ne bude slobodne energije. Sad srećom dolazi sa svih strana. Šta ako počnu da ispadaju 400KV dalekovodi?
Danas je ceo dan pumpano u Zaovine i to je dobro i sve dok je ova cena i dok jw manja potrošnja, treba dizati vodu. Ali, Zlatarsko je potpuno prazno. Nije ga oporavio ni povećani dotok Uvca i pritoka zbog topljenja snega. Tako je i sa drugim akumulacijama.
Hidro su danas dobacivale nešto preko 800MW. Štedi se voda za poslepraznični udar. Celokupna proizvodnja termo je ispod kapaciteta samo TENT za oko 30%. Toliko o tome da se siatem oporavlja. Rade svi blokovi, ali ni blizu instalisanog kapaciteta.
Verovap ko ili ne, u velikom smo problemu. Nema ni mnogo prostora za zaduživanje EPS. Ostaje samo da NBS izda nešto kao obveznice, što je zapravo štampanje para. Sa tog aspekta april je daleko, i zbog grejne sezone i zbog izbora. Svako produžavanje ove agonije, kasnije će imati višestruke posledice. Deviznim rezervama će braniti ovaj precenjeni dinar dok bude moglo i trebalo. A raskol između zvanične i nezvanične cene evra, vldi nas u nestašice. Ko ima više od 45 godina sigurno pamti drugu polovinu 1991, celu 1992.kad se zaletalo i konačno eksplodiralo 1993. Prvo je nestalo uvozne robe, pa onda i domaće, osim onih proizvođača koji su imali pristup devizama po zvaničnom kursu. Tada je finansiran rat. Sad se finansira uvoz struje i nerealni dinar zarad prosečne plate u evrima. I tako će narod da ogladni, smrzne i sedi u mraku. Tada, šta će drugo, nego da razmišlja. Već viđeno sve. A onda, bojim se samo da ne otperjaju sa onim našim zlatom.
 
Vrh