Ma nema nikakve energetske policije, samo čišćenje planete od parazitizma i hohštapleraja u vreme trostruke svetske krize. Ova kriza, u kombinaciji sa ekonomskom od epidemije, je drmnula svet i počela da jača pitanje koliko je normalno da se troši energija jedne Poljske na tehnologije koje ničemu ne služe, u njih ulažu špekulanti i profiteri, koriste ih kriminalci i mutni tipovi, a cela ideja počiva na sumanutom konceptu da se dovoljno ljudi uvede u deluziju da elektroni u strujnim kolima i toplota iz računara (od beskrajnog rada) nešto vredi i da treba bukvalno sipati materijalna i finansijska sredstva u jednu crnu rupu bez dna.
Pazi, ja sam već prošao kroz XY ovakvih priča i diskusija. Osim kada sam pričao sa jednim prijateljem i istinskim blockchain entuzijastom, s kojim sam čak svojevremeno i učio programske jezike, te znam koliko zna, znam šta misli, znam u šta istinski veruje... osim njega, svi drugi ljudi s kojima sam pričao o kriptovalutama i blokčejnu, videlo se iz aviona da su tu samo i samo zbog profita. Koliko god me ubeđivali u suprotno. I argumenti im se uvek vrte oko ''pa valjda i ja imam pravo da zaradim'' (pa makar druge ometao i obmanjivao), ''ti si samo ljubomoran što nisi investirao u tu kocku'' (a ja poslom pratio BTC na dnevnom nivou od 2016 do 2018, kad sam mogao da biram hoću li isplatu u njemu ili u normalnoj valuti, i uz to, kockanje me nikad nije zanimalo) do ''ne razumeš ti to''.
Štaviše, ovaj zadnji tip mi uglavnom serviraju upravo oni koji se najmanje i razumeju u celu stvar, ili vide da činjenice nisu na njihovoj strani pa počnu da mi filozofiraju o ''većem dobru'' i grandioznim idejama. Za to vreme, ja samo sedim, gledam, kažem im ''ok, glup sam, nauči me, prosvetli me'' i čekam da mi objasne i sruše stavove i argumente. Ali to se nikad ne desi jer oni ni ne pokušaju (jer ne umeju, ne znaju) i uvek se završi tako što oni pobegnu pod nekim izgovorom ''nemam ja vremena za ovo'' i ''ne razumeš ti to''. A neki od njih ne bi znali ni da razlikuju procesor od grafičke a ovamo bi da me uče programerskim stvarima.
Tako da, da se ne vrtimo više u krug, a i da ne idemo u offtopic, da se vratimo na suštinu - dok neko od uvaženih članova ne priloži neki argument ili dokaz koji govori suprotno, ostaje presuda da kriptopapazjanije troše struje više nego jedna Poljska, a da ništa vredno i korisno pritom ne stvaraju, i da su velikim delom zaslužni za ovu krizu i situaciju u kojoj se nalazimo sad. I da ova kriza, kakve god prirode bila, treba da bude čuk u glavu celoj planeti da se mane ćorava posla i leba bez motike i da počne da rešava goruće probleme od kojih nam svima zavise sudbine i sredine. Ako to znači eutanazija jednog parazitskog sistema koji troši kao Poljska, a ništa vredno ne stvara, onda će tako i da bude. A ide se polako ka tome, ne zato što neko formira energetske policije ili slične gluposti, nego zato što kao što se ispuvao DotCom mehur, ispuvaće se i ovo. I tad će mnogi da se javljaju u centre za beskućnike i psihijatrijske ustanove. No dobro, to je već druga tema. Sve u svemu, vreme je da se taj eneergetski parazit dovede u red.