Šta je novo?

Energetika

Али како да повучем више, треба ми више.
Па исто даш захтев за повећање одобрене снаге, они сад морају да провере да ли треба да се мења проводник до бројила, друго бројило, осигурачи итд. па ти дају понуду за радове.

То је скупље.

Не само што је скупље, него ти намерно направе од тога немогућу мисију. Онда сами нуде да ти на црно уграде фалш лимитаторе.

Не само што је скупље, него ти намерно направе од тога немогућу мисију. Онда сами нуде да ти на црно уграде фалш лимитаторе.
Увек имаш избор, као и за све у нашој држави:
1. Ћути и трпи;
2. Предај се и побегни;
3. Бори се за боље.

Ја сам лично за то да дистрибуције буду локална комунална предузећа, свака општина да има своју, па онда да не могу да се ваде на неке главоње из Београда.
Како гласали тако нам и било.

ПС. Мада ја сам такође против локалних комуналних предузећа, по мени на локалу полиција, ватрогасци, школство, здравство, комунална предузећа, дирекције итд. не треба да буду независна правна лица већ организациони део општине а не овако 300 неких малих моћника, директора, управних одбора, помоћних служби итд.

Čemu ovo služi a pri tome ni ne radi ? 😄

Srbija izmenama zakona uvodi tarife za sve faze izgradnje nuklearne elektrane

Највећи проблеми изградње НЕ нису економски, инжењерски па ни политички већ административни.

Баш ме нервирају "стручњаци".

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Novu ekonomiju da bi situacija bila bolja da je bolja i hidrološka situacija. Međutim, to ne znači da EPS za ovakav scenario nije mogao da bude pripremljen.

“Postoji nauka koja se zove hidrologija, koja treba da se koristi za planiranje. Generalno, EPS treba da angažuje stručnjake iz najrazličitijih oblasti – primera radi, geologe koji će istražiti zemljište na kom se kopa ugalj, rudarski inženjeri da kažu kako treba da se kopa, hidrologe koji će da urade predikciju padavina, pa da onda EPS zna da ne može da iskoristi čitavu akumulaciju. I onda se desilo to da su proizvodili više nego što su mogli da bi popravili svoje loše bilanse, jer nisu vršili predikciju padavina”, kaže Zdravković.

Пријатељу узми ти врши предикцију падавина за слив Дунава годину дана унапред, постани милијардер и узми Нобелову награду. Или још боље дођи у ЕПС па се покажи уместо изигравања селектора из фотеље. Има разних наука али изгледа да највише има електромашинскорударскогеолошких инжењера код нас, знају све али не раде ништа.

Gavrilović za Novu ekonomiju objašnjava da EPS ima problem i sa proizvodnjom lignita u Kolubari, koji je veoma lošeg kvaliteta, odnosno niske kalorijske vrednosti. Prema njegovim rečima, EPS i Ministarstvo rudarstva nemaju snagu da se izbore sa tim lošim kvalitetom.

“Kolubari se plaća po toni iskopane rude, a ne po toni kalorijske vrednosti. Kada bi se to regulisalo, kada bi se plaćalo samo za rudu određenog kvaliteta, onda bismo sprečili i buduće havarije, do kojih je dolazilo jer se kopalo praktično sve što je crno, bez obzira na kvalitet”, zaključuje Gavrilović.

Шта је било доброг угља у Колубари отишло је 90-их.
Колубара је усисана у ЕПС још пре више од 10 година, не плаћа јој се ништа, са копа иде мало купуса, мало меса а у просеку је сарма. Кад сазнаш како да егзактно измериш енергетску вредност композиције од 1.500т угља па тако на 25.000.000 т/год. јави да се обогатимо заједно.

Нема у нашем угљу и хидрологији ништа егзактно, имаш најбоље и најгоре могуће вредности за неки период, неку статистику за између па се сналази како можеш.

Јесте ЕПС задружна матора кобила али да не претерујемо са шибањем.

Само оно што се не слажем:
Енергетска независност - то за Србију не постоји
Заједничка међународна електрана ван територије Србије - лоша идеја, требају нам десетине TWh/god.
Солар као извор енергије - није оствариво економски због сезонског складиштења енергије
Решење за нафту - Нафта није проблем, може да се плати има је на тржишту, проблем је гас, нема га за све.

Исти аутор:

Vrh