Šta je novo?

Energetika

Зар не може и код нас преко GEFF да се реализује инвестиција без динара са 20% субвенције и још да сам бираш извођача а не да те условљавају њиховим?

Kako majke ti bez dinara kamata skoro 10%?

Kako majke ti bez dinara kamata skoro 10%?
Без динара личног улагања, нема учешћа.

Да, постоји камата на кредите али и субвенција 15% до 20%.

У Црној Гори сви потрошачи плаћају таксу на СО2 из које се финансира тај програм, увешћемо и ми то убрзо па ће сви да плаћају а само неки да имају бескаматни кредит.

Значи код нас нижа цена електричне енергије свима и камата ако узимаш кредит, у ЦГ виша цена електричне енергије свима и без камате само ономе ко инвестира у солар.

Шта ли је праведније?

Без динара личног улагања, нема учешћа.

Да, постоји камата на кредите али и субвенција 15% до 20%.

У Црној Гори сви потрошачи плаћају таксу на СО2 из које се финансира тај програм, увешћемо и ми то убрзо па ће сви да плаћају а само неки да имају бескаматни кредит.

Значи код нас нижа цена електричне енергије свима и камата ако узимаш кредит, у ЦГ виша цена електричне енергије свима и без камате само ономе ко инвестира у солар.

Шта ли је праведније?
Ne plaćaju svi plaćaju oni koji potroše 300kw i to samo na potrošnju iznad 300kw.To je taksa za podsticaj OIE. Mi imamo taksu za podsticaj povlašćenih kupaca i akcizu za struju koja je 7,5% koju Crna Gora nema plus je pdv 7% kod nas je 10%. Cena struje sa svim stavkama na računu je približno ista. To ne pokriva kamatu od 10% ne bi pokrivalo ni da je kamata 2%. Takodje tamo i dalje mogu da se uzimaju GEFF krediti nisu ovom uredbom zabranjeni kao i ceo Balkan. Tako da ne znam šta tebi zvuči pravednije?

Da dodam da tih 15-20% koje dobijate kod GEFF ne daje naša država već se to finansira od para iz donacija EU.

Vrh