Šta je novo?

Energetika

Око доста тога се слажемо, око доста тога не али одосмо прешироко.
Хајде да покушамо другачије, само логички.

Kad budu veće plate i minimalci, onda možemo da pričamo i o skupljoj struji.

Не живимо у бајкама већ у тешком капитализму.

Да би биле веће плате и минималци морамо да производимо више додате вредности тако што предузећа буду конкурентнија на тржишту да би остварила већу добит.
Конкурентнија су ако имају већи удео знања у производу и нижу цену улаза (рад, енергија, сировине). Цена сировина такође зависи од цене енергије пошто је доминантни трошак у преради сировина опет енергија.

Да би нам више остајало од минималаца морамо мање да разбацујемо енергију а то нећемо урадити са нижом ценом већ смањењем разбацивања, које је доминантно на грејање (објекти без термо изолације).

Закључак је да би биле веће плате и минималци цена прво енергије за домаћу привреду мора бити нижа од тржишне а не за становништво.

Слажемо ли се?

Poslednja izmena:
Slažem se donekle.

Ne mislim da ima toliko razbacivanja, bar ne među domaćinstvima. Mislim da je i to priča koju je skuvala i servirala država da bi prikrila i relativizovala svoju korupciju, nenormalno trošenje i nestručnost. Ima rasipanja među domovima u nekoj meri, ali daleko je od problema broj jedan.

Naslušao sam se mnogo laži i opravdavanja pljački običnog čoveka za ovih 10-15 godina, i na polju energetike, i na polju ekologije, ekonomije... da znam kad neka tvrdnja ima nekog rezona i osnove a kad je samo izgovor da se neki teret ponovo baci na grbaču kmetovima a oni lepo opljačkaju da bi se popunili tuđi propusti ili pak džepovi.

Sve ovo što država ovde radi smrdi na greenwashing i klasično pljačkanje da se popune rupe i dugovi, pogotovu onaj dil sa đavolima iz MMFa. Nema tu neke istinske želje da Srbija postane energetski efikasna, ekološka, da se više raširi solar, da se olakša proizvodnja struje, nagrade štediše, kazne rasipnici, kazne kradljivci... Dokle god Grčić i čopor oko njega ne tucaju kamen u kamenolomu za džabe, da otplate dug društvu, ne verujem ni u kakvu državinu priču o brizi za energiju, energetsku efikasnost i ekologiju.

Poslednja izmena:
Vrh