Lepa diskusija, da bi shvatio kako se obračunava električna energija kad ugradiš solare, treba ti elektro fakultet, a i ekonomski ne bi bio loš. Neka hvala sa eps-om ništa zajedničko. Moji planovi će biti u domenu solarne energije, ali van mreže.
Zanimljivo. Dakle hipotetički u jednom mesecu da proizvedeš 1000 kwh a u sledećem 0 kwh, i u oba meseca da potrošiš po 500 kwh. Da li to znači da ćeš u oba meseca plaćati EPS-u po 500kwh po ceni od 3.9 dinara?Kako se uzme, ako si veliki potrošač nije mnogo. Ko ostaje u zelenoj zoni njemu solarna elektrana i ne treba. Cena KWh u plavoj zoni je 13, a u crvenoj 27 dinara, pa leti ako trošiš preko 1000KWh umesto 15-20 hiljada plaćaš 3-4, dok zimi kad naguraš 2000KWh umesto da platiš 35-40 hiljada plaćaš manje od 10.
Одакле му производња у НТ, зар није то од 23ч до 7ч ујутро?Tako je, nema blok tarife za mrežarinu, 3.9 dinara po KWh fiksno. Plus, treba imati na umu da i u najgorim mesecima (decembar, januar) sa elektranom od 10KW imaš 300-500 KWh proizvodnje.
Problem u njegovom slučaju je undersized sistem i to što će imati vrlo mali višak za zimu, i razumem frustraciju, samo je upućena na pogrešnu adresu.
Зато и пропагирам термосолар за домаћинства са којим ће се потрошња спустити испод 350kWh/mes и на тај начин стално бити у зеленој тарифи.Lepa diskusija, da bi shvatio kako se obračunava električna energija kad ugradiš solare, treba ti elektro fakultet, a i ekonomski ne bi bio loš. Neka hvala sa eps-om ništa zajedničko. Moji planovi će biti u domenu solarne energije, ali van mreže.
Da, to mi nije palo na pamet, u Beogradu je jeftina struja od ponoći do 8. Možda je on iz nekog drugog grada. Ali opet eksportovanih 2KWh je premalo. Može da bude da baš u tim ranim jutarnjim časovima troši svu proizvodnju direktno ili ima konstantnu senku od nekog obližnjeg objekta ili nepovoljnu orijentaciju panela. Po meni je ovo drugo najverovatnije.Одакле му производња у НТ, зар није то од 23ч до 7ч ујутро?
Да, ремонт је ваљда завршен само на једном.Ne znam da li ste primetili, ali izgleda da RHE Bajina Bašta koristi samo jedan agregat.
Kao neko ko ima iskustva u radu u firmama za proizvodnju elektroenergetske opreme, moram da napomenem da smo mi malo tržište i da bi firma koja bi proizvodila ovako ozbiljne proizvode morala da bude prvenstveno izvozno orjentisana kako bi bila finansijski samoodrživa. To naravno nije nemoguće, čak je i generalno dobra stvar, ali nije nešto što može na brzinu da se uradi. Treba bar 10-ak godina da se stvori baza domaćih stručnjaka i visokokvalifikovanih majstora, da se usvoje tehnologije, izgradi brend, steknu ozbiljnije reference... U Srbiji postoji nekoliko fabrika transformatora, ali ne postoji fabrika prekidača, postrojenja i ostale opreme.4. Улагање у сопствену производњу компонената, прекидача трансформатора, далековода.