Šta je novo?

Energetika

Kad dupe zine , samo radi svoje alavosti

,, .... jednostavno – cene skaču radi „poboljšanja finansijskog i operativnog položaja EDS-a (Elektrodistribucije)“. Sama kompanija, odnosno EDS, po zakonu takođe ima prava da zatraži uvećanje cena na godišnjem nivou ukoliko joj troškovi rastu, ali se to nije desilo.... ,,

Izvor :
Није алавост.

Издвајањем Електродистрибуције из ЕПС-а се најзад види колико кошта то што имамо "губитке" на дистрибутивној мрежи од 15%.

Од тих 15% 10% је крађа, што да плаћа струју вила на Дедињу итд.

Неко то мора да плати па пошто је најмање оних који троше преко 1000kWh/мес. онда ће бити и најмања бука.

Ово за спуштање прага значи да ми који се грејемо на струју одосмо у црвено. Ја сваки месец зими прелазим и 1600. 5 чланова, три ТА пећи, два бојлера, једно бројило...Не знам шта бих рекао, да се буним, нисам економичан, да ћутим не иде.. За енергетску ефикасност, кредит од ~20к евра у старту..
Препоручио би да размотриш неки термосолар комплет са барем 300l бојлером а поред топле воде за купање на њега прикључи и машину за веш и судове.

Такође замена прозора би требала да је исплатива у року од 2 године, поготово ако узмеш нешто средњег квалитета са стаклима за 4 годишња доба или успеш да ухватиш субвенцију за енергетску ефикасност у општини.
Blok tarifa je izuzetno nepravedna jer isti uslovi važe za neko samačko domaćinstvo kao i za tvoje domaćinstvo od pet članova.
Праведност је субјективна. Исто тако би се могло рећи да је неправедно што је самачко домаћинство нека старица без прихода а да од њих 5 3 има посао.

Нетржишно управљање ценом електричне енергије има велике последице.

Блок тарифа је направљена тако да они који троше мало имају нижу цену енергије али зато они који троше више имају вишу. Можда би било више фер да сви имају исту цену?

Препоручио би да размотриш неки термосолар комплет са барем 300l бојлером а поред топле воде за купање на њега прикључи и машину за веш и судове.
Koliko se korisnost termosolara preklapa sa grejnom sezonom?
Možda ja baš ne razumem tu tehnologiju, očekivao bih da to zimi ne radi, i da evenutalno postoji period u martu i oktobru kada može da ugreje vodu, a kući je potrebno dogrevanje.
April do oktobra razumem, ali tad se ne ide u crveno.

Koliko se korisnost termosolara preklapa sa grejnom sezonom?
Možda ja baš ne razumem tu tehnologiju, očekivao bih da to zimi ne radi, i da evenutalno postoji period u martu i oktobru kada može da ugreje vodu, a kući je potrebno dogrevanje.
April do oktobra razumem, ali tad se ne ide u crveno.
Може да смањи 100kWh до 200kWh у зависности од потрошње топле воде за домаћинство. То смањење у ствари смањује укупну потрошњу тако да се смањи потрошња у црвеној а можда му то буде довољно да упадне у плаву тарифу.

Иначе управо пријатељу реконструишем систем кућног грејања да убаци термосолар који би чак искористио за догревање у прелазном периоду.

Оваква је диспозиција опреме пошто се задржава постојећа опрема осим солара.

Другачије би било кад би се радило све ново.

1753173406596.png

Може да смањи 100kWh до 200kWh у зависности од потрошње топле воде за домаћинство. То смањење у ствари смањује укупну потрошњу тако да се смањи потрошња у црвеној а можда му то буде довољно да упадне у плаву тарифу.
Čak i zimi? Ili ljudi van grejanja odu u crveno?

Čak i zimi? Ili ljudi van grejanja odu u crveno?
Грејање или хлађење простора + грејање санитарне воде заједно оде у црвено. Ако смањиш грејање санитарне то се умањује из црвене. Лети исто као и зими ако много користиш климу.

Скренуо бих пажњу да имате програме кредитирања са субвенцијом 20% трошкова од стране ЕБРД-а https://ebrdgeff.com/serbia/rs/ ако би улагали у термосолар.

Грејање простора + грејање санитарне воде оде у црвено. Ако смањиш грејање санитарне не одеш у црвено.
Ma to mi je jasno (i sad izvni što sam dosadan, iskreno). Da li termosolar pomogne i zimi oko grejanja vode, ili samo proleće-jesen?

Edit: pošto ako je uglavnom kad se prostor ne greje, ostaneš u crveno

Ma to mi je jasno (i sad izvni što sam dosadan, iskreno). Da li termosolar pomogne i zimi oko grejanja vode, ili samo proleće-jesen?
Помаже и зими ако на њему нема снега али мање, код нас око 60-75% мање.

Зато је цело знање у димензионисању панела, складишта топлоте ("бафера") и њиховом избору, један панел ти је довољан лети али 3 зими. 3 панела лети прегрејеш јер не користиш толико воде па ти онда требају квалитетнији панели (са селективним премазима) и техничка решења против прегревања. Мали "бафер" брзо потрошиш али је велики скуп итд. Није баш једноставно као што рекламирају али није ни страшно а по мени боље од адекватног електро солара.

Bez obzira što ne znam koliko ti sistemi koštaju, ne vidim kako bi mogli da budu isplativi. Ako imaš veliku porodicu i bojler od 120 litara greješ svaki dan u nižoj tarifi verovatno ćeš potrošiti 200-300 kWh max i sve će te to koštati manje od 1000 dinara mesečno, za manje porodice verovatno pola toga. Zimi je očigledno slab efekat, jedino ako si na ivici crvene, a leti teško da će te baš vratiti u zelenu zonu. Eventualno smanje praga crvene zone može da podigne isplativost.

Mislim, verovatno se investicija isplati za par godina, ali velika za******* za simboličnu uštedu...

Bez obzira što ne znam koliko ti sistemi koštaju, ne vidim kako bi mogli da budu isplativi. Ako imaš veliku porodicu i bojler od 120 litara greješ svaki dan u nižoj tarifi verovatno ćeš potrošiti 200-300 kWh max i sve će te to koštati manje od 1000 dinara mesečno, za manje porodice verovatno pola toga. Zimi je očigledno slab efekat, jedino ako si na ivici crvene, a leti teško da će te baš vratiti u zelenu zonu. Eventualno smanje praga crvene zone može da podigne isplativost.

Mislim, verovatno se investicija isplati za par godina, ali velika za******* za simboličnu uštedu...
Исплати се само ако си у својој кући са потрошњом у плавој и црвеној у току године и то ако си већ изоловао објекат и заменио прозоре и врата.

ПС. И са још увек ниском ценом енергије код нас.

Poslednja izmena:
Gledam iz svog ugla, odlično izolovan objekat, letnja potrošnja između 1000-1200 kWh, zimska oko 2000 nekad i preko, prelazni period između 1600 i 2000, i vidim stotinjak evra uštede na godišnjem nivou. Nek sam omašio 100%, nek bude 200 evra. U isto vreme solarna elektrana će da uštedi skoro 2000 evra.

Gledam iz svog ugla, odlično izolovan objekat, letnja potrošnja između 1000-1200 kWh, zimska oko 2000 nekad i preko, prelazni period između 1600 i 2000, i vidim stotinjak evra uštede na godišnjem nivou. Nek sam omašio 100%, nek bude 200 evra. U isto vreme solarna elektrana će da uštedi skoro 2000 evra.
Интересантно.

Можда би било корисно да направимо неко поређење која се корист може очекивати од улагања у електро или термо солар, ако је грејање или хлађење да убацимо и рекуператор?

Да не би упоређивали бабе и жабе да кажемо:
1. Улагање 3000ЕУР, без субвенција и уградње;
2. Само гледамо уштеду у kWh, без продаје назад ЕПС-у.

На шта месечно трошите толику енергију, то је као за 3 просечна домаћинства или једно са привредном делатношћу?

Грејање или хлађење простора + грејање санитарне воде заједно оде у црвено. Ако смањиш грејање санитарне то се умањује из црвене. Лети исто као и зими ако много користиш климу.

Скренуо бих пажњу да имате програме кредитирања са субвенцијом 20% трошкова од стране ЕБРД-а https://ebrdgeff.com/serbia/rs/ ако би улагали у термосолар.

Прозори су исто битни, ја сам температуру воде у радијаторима смањио за 5°, на 50, због нове столарије. Иначе кућа без изолације, само гитер блок и фасада од 2-3цм малтера. Сад уштеда на томе зависи од величине куће и типа котла.
Уз те ГЕФФ кредите можеш дочекати и субвенције од општине/града за унапређење енергетске ефикасности.

Пошто вас је много у кући пробај мењати сијалице да буду ЛЕД, то ће то исто уштедети ~50kWh.
Претпостављам да си на граници за црвену, пошто тек сада би упао у њу, па свака ситница значи. И чишћење каменца са бојлера ти може смањити рачун.
Ја сам променом сијалица и новијим фрижидером смањио просечану потрошњу за око 180kWh.

Многочлана домаћинства троше далеко више струје, јер машине за судове и веш раде и по неколико пута дневно (не зезам се). Шпорет и рерна су стално активни, сваки дан се неколико њих тушира. Из набавке се долази са коферима хране и фрижидери/замрзивачи су већи и често се пуне и отварају. Сви имају телефоне, слушалице, тротинете, рачунаре, и осталу технику - колико год да појединачно мало троше, помножите то са 2, 3, 5. Ако је већи број укућана, они свакако и спавају и бораве у више просторија и генерално већим становима и кућама, па је потребно више клима и грејних тела.

Интересантно.

Можда би било корисно да направимо неко поређење која се корист може очекивати од улагања у електро или термо солар, ако је грејање или хлађење да убацимо и рекуператор?

Да не би упоређивали бабе и жабе да кажемо:
1. Улагање 3000ЕУР, без субвенција и уградње;
2. Само гледамо уштеду у kWh, без продаје назад ЕПС-у.

На шта месечно трошите толику енергију, то је као за 3 просечна домаћинства или једно са привредном делатношћу?
Za solarnu elektranu od 10kW treba bar 10 hiljada evra ulaganja, verovatno i malo više ako izabereš renomiranog izvođača i kvalitetne komponente.

Očekivana proizvodnja je od 12 pa čak do 17 hiljada kWh godišnje uz DC oversizing. Velikoj većini domaćinstava ovo pokriva kompletnu potrošnju u višoj tarifi. A predavanje i povlačenje viškova je ogroman benefit koji je retko gde u svetu dostupan. Svako ko razmatra ugradnju solarne elektrane treba da ga ugrabi do kraja sledeće godine. Ko je veliki potrošač ovo je no brainer.

Što se koristi tiče, smešni računi za struju, bekap u slučaju nestanka struje i saznanje da si ovim slepcima iz eps-a pomogao malo i to na ekološki način su sasvim dovoljni za mene. Još ne moraš da se brineš da li će da ti propadnu pare ko ekipa s Cena nekretnina.

Goje je lepo objasnio potrošnju.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Многочлана домаћинства троше далеко више струје, јер машине за судове и веш раде и по неколико пута дневно (не зезам се). Шпорет и рерна су стално активни, сваки дан се неколико њих тушира. Из набавке се долази са коферима хране и фрижидери/замрзивачи су већи и често се пуне и отварају. Сви имају телефоне, слушалице, тротинете, рачунаре, и осталу технику - колико год да појединачно мало троше, помножите то са 2, 3, 5. Ако је већи број укућана, они свакако и спавају и бораве у више просторија и генерално већим становима и кућама, па је потребно више клима и грејних тела.
Za solarnu elektranu od 10kW treba bar 10 hiljada evra ulaganja, verovatno i malo više ako izabereš renomiranog izvođača i kvalitetne komponente.

Očekivana proizvodnja je od 12 pa čak do 17 hiljada kWh godišnje uz DC oversizing. Velikoj većini domaćinstava ovo pokriva kompletnu potrošnju u višoj tarifi. A predavanje i povlačenje viškova je ogroman benefit koji je retko gde u svetu dostupan. Svako ko razmatra ugradnju solarne elektrane treba da ga ugrabi do kraja sledeće godine. Ko je veliki potrošač ovo je no brainer.

Što se koristi tiče, smešni računi za struju, bekap u slučaju nestanka struje i saznanje da si ovim slepcima iz eps-a pomogao malo i to na ekološki način su sasvim dovoljni za mene. Još ne moraš da se brineš da li će da ti propadnu pare ko ekipa s Cena nekretnina.

Goje je lepo objasnio potrošnju.
Баш због машина за судове и веш као и за туширање говорим о термо солару.

Мој лични пример је баш такав који сте навели, четворочлана породица са у просеку више од једне машине за веш + једна за судове дневно + машина за сушење веша + велики замрзивач и одвојени велики фрижидер па се крећем између 300 и 400kWh/мес.
Сва расвета је LED, аутоматско паљење само у кухињи.
Али топла вода, грејање, машине за судове и веш нису на струју већ на припремљену топлу воду.

Мислим да све зависи који систем грејања је усвојен у објекту.

Ако је грејање на електричну енергију исплати се по приоритету изолација, прозори, рекуперација, оптимизација грејања (нпр. инверторске климе или за централно грејање бафер од најмање 2000l са електричним грејачем за грејање само на нижу тарифу) па тек онда соларна електрана ако и даље има потрошње у црвеној тарифи.

Ако је грејање на течна или чврста горива онда термо солар ако има потрошње у црвеној или доста у плавој.

Мислим да је улагање исплативо ако се умањује потрошња у црвеној и делом у плавој тарифи, за зелену улагати је неисплативо.

Такође бих свима скренуо пажњу на вентилацију, мислим да би свако требао да измери садржај СО2 у просторима у којима спава, недовољно вентилирамо простор пошто штедимо на грејању и хлађењу али последица је висока влага и нездрав ниво СО2.

1753252853485.png

Kolika je uopšte cena termosolara za domaćinstvo od npr. 5 članova, ključ u ruke?

Veliki problem koji ja imam s tim je i što bih sigurno morao da lupam pločice u kuhinji, vešernici, verovatno i u kupatilima. Skoči mi pritisak od pomisli na to. Majstora ne volim da vidim ni na reklami.

Kolika je uopšte cena termosolara za domaćinstvo od npr. 5 članova, ključ u ruke?

Veliki problem koji ja imam s tim je i što bih sigurno morao da lupam pločice u kuhinji, vešernici, verovatno i u kupatilima. Skoči mi pritisak od pomisli na to. Majstora ne volim da vidim ni na reklami.
Зашто би лупао плочице, па само се прикључи кроз плафон уместо садашњег бојлера?

То за мајсторе и ја имам исти рефлекс.

Пошто доста зависи од објекта мислим да је реално 3000ЕУР до 5000ЕУР за неки ниво средњег или вишег квалитета пошто имају оне субвенције од 20%.

Јефтини крећу од 1500ЕУР https://sorabi.rs/termosifon

Poslednja izmena:
To ako imaš jedan bojler i jedan krug tople vode. Ali ako imaš više, tu ti treba vodoinstalater, keramičar i moler. Pakao. :ROFLMAO: A i cene su jake, po meni nedovoljno jeftinije u odnosu na pv sistem. Sa ovom trojicom skoro pa jednake.

I solarne elektrane pa i toplotne pumpe imaju mogućnost da se dopune sistemima za zagrevanje vode, ali upravo zbog tih silnih radova ih ne bih uzeo u razmatranje.

Vrh