Šta je novo?

Energetika

Skoro negde naleteh na vest da je lista čekanja na dizel agregate ogromna ali u smislu izdavanja hala sa rezervnim napjanjem za pottebe AI i cloud kompanija.A posle današnjih dogadjaja evo šanse za biznis.

Ево шта се дешава када вам порасте патка.

Понекад се питам да ли је циљ Закона о енергетици да генерише нову струку "Тумач закона". Јесте енергетика компликована али га претераше.

Gomila preduzetnika koje poznajem odustali si od statusa kupac-proizvođač zbog administrativnih peripetija. Svi su se odlučili na proizvodnju bez slanja u mrežu. Čak i jedna državna firma je među njima.

Gomila preduzetnika koje poznajem odustali si od statusa kupac-proizvođač zbog administrativnih peripetija. Svi su se odlučili na proizvodnju bez slanja u mrežu. Čak i jedna državna firma je među njima.
Каквих административних перипетија ако не повећаваш снагу прикључка кад не треба више ни реконструкција објекта по Закону о планирању и изградњи, ни услови за прикључење, ни стручни надзор, ни комисија за технички преглед, употребна дозвола за електрану итд.

Ne znam tačno ali moja firma je to odbila kao nešto komplikovano. Proizvodimo samo za naše potrebe, manjak vučemo iz mreže, ako ga ima.

To je bilo pre više od dve godine kada smo razmatrali prodavanje, i odustali smo.

Ispali im solari pa izbacili sve ostalo.

Iskreno nisam se udubljivao kako radi kontroler tačno, ali u glavnom ništa ne ide u mrežu. Mašina u svakom trenutku meri snagu koju vučemo iz mreže i balansira na neki način. Mi konkretno nemamo mnogo panela ali znam za sistem od 250kw koji radi ma isti princip
Kad stignem pogledaću specifikaciju invertera da vidim šta on tačno uradi.

Шијаковић о пуцању система у Шпанији:

Ispali im solari pa izbacili sve ostalo.
Solari na celom Iberijskom polusotrvu da odjednom da ispadnu - teško. Ko zna kakvo nepredviđeno s…e se desilo, verovatno su veliku ulogu imali obnovljivi izvori bez skladišta, ali da na Iberijskom polusotrvu iskoče svi solari odjednom, zaista teško. Po grafovima oni su u par sekundi imali ispad konzuma u ukupnom kapacitetu od 12 GWh.

Satelitska proba nekim impulsom ?
Šta kaže EU el. magnetno pracenje zracenja , da li je bilo povecano nekog momenta ?
ako je njihova proba, trudice se da ostane misterija

Мреже нису застареле већ имају одређене техничке захтеве за изворе енергије који се на њих прикључују. Пошто струка више не учествује у изради закона сад се може на мрежу прикључити шта инвеститор хоће а грађани морају да папрено плаћају да би тако нешто накарадно функционисало.

ПС. Да појасним, мрежа се не прави за интеграцију неуправљивих извора, већ су постојали захтеви за управљивост извора који се на њу прикључују. Ветар и солар нису управљив извор без припадајућих складишта енергије на истом месту прикључења на преносну мрежу.
Политичари замишљају да коло може да се игра кад неки у колу седну на земљу или почну да трче кад им падне на памет.

Poslednja izmena:
Увек треба послушати шта проф. Д. Ружић са Илиноис унив. има да каже.

Nedavno objavljena vest od strane TASS-a i RT-a, kopiram prevod ispod:

May 9, 21:15,
updated May 9, 22:11

Likhachev: Russia and Serbia begin cooperation in the construction of nuclear power plants​

The head of Rosatom emphasized that this issue has already been included in the agenda of relations between the two countries
MOSCOW, May 9. / TASS /. The visit of Serbian President Alexander Vuchich marks the beginning of cooperation between Russia and Serbia in the construction of nuclear power plants. This was reported to journalists by the head of Rosatom, Alexei Likhachev.

"In fact, the current visit of Vuchich marks the beginning of a new stage of work with Serbia regarding the possible deployment of nuclear power plants in Serbia. This is such a significant moment, from today, nuclear energy has actually been officially put on the agenda of Russian-Serbian relations, "he said.

In Serbia, a law of 1989 was in force prohibiting officials from carrying out activities, coordinating and discussing the construction of nuclear power facilities and the nuclear fuel cycle in the country. At the end of 2024, this ban was lifted.

Nedavno objavljena vest od strane TASS-a i RT-a, kopiram prevod ispod:
Уф, капитална опрема може доћи само Дунавом поред нове, највеће у ЕУ, САД војне базе која се управо гради...

Остваривост енергетских пројеката се оцењује у техничком, економском и политичком домену. Откуд знам, можда је ово неки 7D дипломатски шах.

Да се поновим "Мале државе могу само да бирају чији ће вазали бити а своју оданост доказују заклињањем кад од газде купе војне радаре, ПВО системе, бојне авионе и електране зато што их онда газда држи у шаци".

Нико нормалан није вазал свима, не можеш их никад све задовољити па ти стално неко уврће ...... уши.

Poslednja izmena:
Бар нуклекарна енергија није ствар данашње политике.
Мени лично у овом моменту је избор добар, јер Руси имају најбољу технологију.

Бар нуклекарна енергија није ствар данашње политике.
Баш напротив:

A set of legislative proposals will be tabled in June asking all EU member states to make "national plans" to phase out Russian gas, nuclear fuel and oil imports, according to the European Commission.

Мени лично у овом моменту је избор добар, јер Руси имају најбољу технологију.

Једно је што су напредни у истраживачком домену али њихови реактори у комерцијалној понуди су по примењеној технологији заостали иза AP1000/CAP1000/CAP1400/HPR1000 поготово у дигиталним системима управљања и пасивној сигурности.

Где ћеш безбедније од БРЕСТ.
Аутоматика и микроелектроника им се џиновским корацима развија, верујем да ће ускоро и комерцијални пројекти бити опремљени њима. у сваком случају, ово што је горе написано је тек почетак преговора, до нечег конкретног могу да прођу године, ако не и деценије.

Мени су Руси далеко прихватљивији избор од Француза.

Где ћеш безбедније од БРЕСТ.
Аутоматика и микроелектроника им се џиновским корацима развија, верујем да ће ускоро и комерцијални пројекти бити опремљени њима. у сваком случају, ово што је горе написано је тек почетак преговора, до нечег конкретног могу да прођу године, ако не и деценије.

Мени су Руси далеко прихватљивији избор од Француза.
Слажем се, али БР-300-ОД је истраживачки реактор, прототип, до комерцијалног има доста да се гура.

БР-1200 је реактор чији развој веома пратим али први неће почети са изградњом пре 2040-е у Русији и 2050-е у свету а ми до тада увелико остадосмо без термоелектрана.

FOAK First Of A Kind - прототип
NOAK Nth Of A Kind - готов производ

Из доста разлога опције су нам само Gen III+ реактори:
AP1000 NOAK USA
CAP1000 NOAK CN
HPR1000 NOAK CN
CAP1400 NOAK CN
EPR FOAK FR
EPR2 FOAK FR
VVER1200 NOAK RU
APR1400 NOAK KR

Све остало су концепти, прототипови или мртви пројекти.

Од GenIV постоји CPR600 NOAK CN али то је брзи реактор који служи за производњу материјала за атомску бомбу па није на тржишту.

А шта је са модуларним електранама? Додуше код Руса само једна која ради, на "Академику Ломоносову". Мени се чини да је то најбржи начин да се уђе у атомску енергетику- Тим пре што постоји могућност да се систем скалира према потребама. И све дотле, док се не изграде нормалне електране.

А шта је са модуларним електранама? Додуше код Руса само једна која ради, на "Академику Ломоносову". Мени се чини да је то најбржи начин да се уђе у атомску енергетику- Тим пре што постоји могућност да се систем скалира према потребама. И све дотле, док се не изграде нормалне електране.
Све нуклеарке иду ка модуларности, ту је предводник AP1000 и клонови.

Вероватно мислите на мале модуларне електране (SMR), али вам нико не говори да су оне:
1. Најмање 2х скупље по инсталисаном GW;
2. Немају развијено гориво. Гориво се развија барем 20 година, причао сам о томе;
3. Све су или концепти или прототипови осим РИТМ-200 са ледоломаца класе Лидер.

Просто нису економски конкурентне осим у специфичним случајевима (велики бродови, удаљене локације без инфраструктуре итд.) које оправдавају њихову драстично већу цену енергије.

Такође Србији треба 20 до 40 TWh/god. a то је 2,2GW до 4,5GW инсталисане снаге тј. 2 до 4 нормална реактора од по 1,1GW до 1,4GW.

За 20 година ће се вероватно ово променити где доста очекујем од Newcleo AS200.

"Potrebne su nam, što prije, fleksibilne elektrane na plin koje nas mogu opskrbljivati energijom kada nema vjetra i sunca", izjavila je Reiche na samitu Ludwiga Erharta u Bavarskoj tri dana nakon preuzimanja ministarske dužnosti.

Moramo brzo raspisati javne natječaje za elektrane na plin minimalnog kapaciteta 20 gigavata kako bismo sačuvali energetsku sigurnost, dodala je.

Nedavni nestanak struje u Španjolskoj pokazao je po njezinim riječima koliko su elektrane na plin važne.

Da bi njihova gradnja bila isplativa, tvrdi Reiche, potrebni su "dugoročni ugovori za opskrbu plinom" i realan pogled na energetsku tranziciju.

Treba također precizno utvrditi je li povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u proteklim godina bilo optimalno ili smo previdjeli sistemske rizike i troškove takve politike, napomenula je Reiche.

Прпа а?

Поменух већ да у овом веку постоје само два избора за основни енергетски микс:
1. Гасне + хидро електране;
2. Нуклеарне + хидро електране.

Самостални солар+ветар+неопходна складишта енергије су прескупи, мора да се дода и гасна електрана.

Vrh