Šta je novo?

Energetika

Цитат са беспућа Интернета, по мени релевантан за ову тему:

"Ja znam za koje studente želim da me leče kad dopadnem godina, ispod čijih nadstrešnica ću smeti da sednem i pripalim cigaru, i zbog kojih ću moći da stavljam decu mirno na spavanje znajući da nuklearnu elektranu ne vode ex-krimosi sa kalemarskim kursom."

На нама је.

Зашто би хидроелектрана била необновљив извор енергије?

Још нисмо решили проблем седимента у акумулацији.

Резултат производње енергије у систему подстицаја за мале произвођаче током 2024:

1742464121780.png

Процечна набавна цена те енергије РСД26,568млрд./1,841TWh=14,43РСД/kWh=122,3ЕУР/MWh

Ценовник: https://www.eps.rs/cir/snabdevanje/Documents/oie/Tabela iz clana 4 Uredbe o podsticajnim cenama od marta 2025.pdf

Извори:
https://www.eps.rs/cir/snabdevanje/Documents/oie/Izvestaj o kolicini i strukturi proizvedene elektricne energije u sistemu podsticaja u 2024. godini.pdf

Danas sam primetio da smo na Infostan računima dobili novi namet, preduzeće BEO ČISTA ENERGIJA.

Naime mi sad plaćamo privatnoj firmi da spaljuje naše smeće i od toga proizvodi struju i zarađuje! Pored sufinansiranja elektrana kuma Petrovića preko računa za struju sad smo postali finansijeri i privatne spalionice.

vrlo zanimljivo bas me interesuje da li je to potkovano zakonskim propisima Srbije ili nekakvon preporukom EU
sta kaze zakon na to, ili je to samo tako nelegalno ubaceno u racun

Odlično pitanje za pravnike, ja ne koristim usluge pomenutog preduzeća niti sam sa njima sklopio neki ugovor. To što su oni poizvođač nije moj problem. Ovom logikom možemo da počnemo da plaćamo i gorivo privatnim firmama koje teraju ugalj ka Tentu.

Danas sam primetio da smo na Infostan računima dobili novi namet, preduzeće BEO ČISTA ENERGIJA.

Naime mi sad plaćamo privatnoj firmi da spaljuje naše smeće i od toga proizvodi struju i zarađuje! Pored sufinansiranja elektrana kuma Petrovića preko računa za struju sad smo postali finansijeri i privatne spalionice.
Не зарађује ако јој не платиш.
vrlo zanimljivo bas me interesuje da li je to potkovano zakonskim propisima Srbije ili nekakvon preporukom EU
sta kaze zakon na to, ili je to samo tako nelegalno ubaceno u racun
И све по закону...
Odlično pitanje za pravnike, ja ne koristim usluge pomenutog preduzeća niti sam sa njima sklopio neki ugovor. To što su oni poizvođač nije moj problem. Ovom logikom možemo da počnemo da plaćamo i gorivo privatnim firmama koje teraju ugalj ka Tentu.
Плаћаш и накнаду за произвођаче ОИЕ, па РТС, па коришћење водног добра итд. а сад ти смета кад треба да платиш "зелено" спаљивање отпада?

Hvala na podsetniku šta sve plaćamo a smeta nam. Sve izmišljene takse. Spremnost pogonskog sistema vodovoda, ma nemoj. Tri stavke za smeće odvojeno ko da je NASA pa "tretiraju otpad", a sad i još spalionica.

Hvala na podsetniku šta sve plaćamo a smeta nam. Sve izmišljene takse. Spremnost pogonskog sistema vodovoda, ma nemoj. Tri stavke za smeće odvojeno ko da je NASA pa "tretiraju otpad", a sad i još spalionica.
Моја омиљена је акциза на утрошену електричну енергију на коју се још обрачунава ПДВ.

Омиљена је пошто и после пар месеци истраживања нисам нашао где иду те паре, а нису мале.

Cena struje za privredu dosad je, u prethodnih godinu dana, iznosila 94 evra po megavat-satu. Međutim, EPS je privrednicima počeo da šalje ponude za zaključenje novih ugovora – sa višim cenama.

Kako za Novu ekonomiju kaže Zoran Drakulić, vlasnik kompanije Point Group, EPS je poslao dve ponude. Prva ponuda je da struja do kraja godine košta 106,14 evra po megavat-satu. Druga ponuda je da se sklopi ugovor koji će trajati duže, do kraja 2026, a da cena struje bude 101,9 evra po megavat-satu.

Vrh