Пошто сам се залетео хајде да наставим:
Утврдили смо да је боље бити ефикаснији него се расипати енергијом па сад да одговоримо да ли је технички могуће производити довољно електричне енергије за случај данашње Србије (без икаквог повећања ефикасности објеката или раста потрошње) али са електрификованим грејањем и транспортом?
Проширио сам претходну табелу тако што сам унео претпостављен степен корисности којим се нека енергија конвертује из електричне и на тај начин добио процењене потребе електричне енергије.
За контролу сам упоредио са вредностима предлога развоја Српске енергетике израђеног од стране САНУ:
https://odborzaenergetiku.rs/akademijski-odbor-za-energetiku-srpska-energetika.html
Ко се и мало интересује за енергетику има одличног стручног материјала на
https://odborzaenergetiku.rs/
Ја 63,8TWh
САНУ 52,5ТWh
ОК, ја сам претпоставио далеко виши степен електрификације, важно је да није погрешено много.
Тренутно електричне енергије производимо 29TWh/год. нето (зато што доста оде на сопствену потрошњу) тако да 64TWh/год. није технички неоствариво.
Сада треба да пронађемо који је економски оптималан микс извора и складишта електричне енергије за 64TWh/год. Зашто микс па зато што ни један извор електричне енергије самостално не задовољава захтеве цене електричне енергије, расположивости, робусности, загађења итд.
Ово је коска пошто је потребно донети претпоставке о:
- периоду који разматрамо - неки енергетски објекти трају 20год. а неки 100год. ако узмемо кратак рок правимо велику грешку;
- цени задуживања - за пројекте од 10+ година камата почне опасно да утиче;
- цени СО2 - политичка одлука ЕУ колика ће бити;
- дугорочној цени извора и складишта енерије - гаса, нуклеарног горива, батерија, соларних панела, ветрогенератора;
- улагања у преносну мрежу - нпр. ако је солар по кућама онда су ниска али ако имамо велики удео великих соларних електрана требаће нам нова преносна мрежа;
- робусности система - велико ослањање на прекограничну трговину ради стабилности система доноси осетљивост на спољашње цене али и на прекиде снабдевања ван наше контроле. Робуснији систем је скупљи краткорочно али се дугорочно исплати.
Реални учесници у електро енергетском миксу Србије могу бити:
- Гасне електране
- Нуклеарне електране
- Хидро електране
- Ветро електране
- Соларне електране
- Реверзибилне хидро електране
- Батеријска складишта
Све остало није релевантно са становишта нето 64 GWh/год.
Да не бих измишљао топлу воду ево до чега је дошла
САНУ на стр.257 :
МГСИ није стварно разматрало колико би нас коштала њихова стратегија.
Важно је барем пролетети кроз овај документ да би видели колико могу да нас коштају погрешне одлуке у енергетици.
Наравно пошто сте видели шта све се мора претпоставити а и колико то може утицати на нашу будућност било би лепо да негде имамо отворени модел енергетске стратегије Србије на Интернету у којем би могли да варирамо вредности претпоставки па да видимо резултат а не као што су САНУ или МГСИ дале само за неке варијанте.
Покушавам нешто да направим али не обећавам ништа.