Šta je novo?

Energetika

Ovo ne moze da uzme privatno lice. 10kW je maximum koji EPS prihvata da prikluci.

Baš htedoh da pitam. A poljoprivredno gazdinstvo recimo?
Граница за статус купца-произвођача електричне енергије је:
Домаћинства 10,4kW
Остали 50kW.

Сви купци-произвођачи се прикључују на дистрибутивну мрежу, тако да све информације и сагласности добијају у ЕДС - Електро Дистрибуцији Србије а не ЕПС.

Ovo ne moze da uzme privatno lice. 10kW je maximum koji EPS prihvata da prikluci.
Znam naravno,zato sam i napisao udruženje.
Neka to na kraju bude i nečiji mali biznis jer bi model koji sam opisao ustvari značio besplatnu vožnju za te vlasnike jer subvencije za elektro auta obično odu na jači model,bolju opremu a ne rešavaju ključni problem ...energiju...

I naravno znam da od toga nema ništa i to sam u gornjim postovima i obrazložio.

I razumljivo kod on grid sistema i mora tako.

Sa druge strane taj primer gore pokazuje da bi investicija od 20-30 hiljada eura mogla zadovoljiti nedeljne potrebe bar 30 budućih e vozila koja ovako automatski čim izadju na ulicu iz salona idu na teret kilavog elektroenergetskog sistema i umesto bilo kakvog rešenja postaju značajan problem

Pisao sam na temi o e vozilima i tamo smo diskutovali da je prirodno zbog radnog vremena ljudi a sunčanog dela dana da parkinzi velikih firmi istvari budu lokacije takvih zajedničkih punionica.

Sami punjači male su jeftini i to su obične sklopke sa modulom za komunikaciju sa autom i spoljnim svetom

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Пошто се занимам за економску оправданост електрана ево мало занимљивости из анализе оправданости НЕ Кршко 2:

На цену произведене електричне енергије највише утиче трошак финансирања.

CAPEX ~ 10.000 ЕУР@JAN2024/kW
OPEX ~ 42-46 EUR@JAN2024/MWh

1729589886806.png

1729589748253.png

ПС. Србија се тренутно задужује варијабилно по 6М Еурибор + 0,5-1% или фиксно за 2-3%.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Sa mnogo čime iz ovog videa se mogu složiti ali me generalno nervira jedna činjenica koju mnogi analitičari zaborave a to je analiza koliko tog istog čelika,zinka, aluminijuma,bakra ,stakla itd proguta moderna gradjevinska industrija u poslednjih 20 godina.

Koliko resursa smo samo uzurpirali željom da vozimo sve veće ,sve teže sve opremljenije dzipove automobile.

Jel civilizacija nestala 70tih godina kada je izašao golf 1 koji je sada manje više u rangu VW Up modela.
Šta nam je tačno falilo tada,brzina ,udobnost, prostranost.

Broj poginulih se ponovo vraća na proseke 80 tih

Da ne pominjem modernu industriju gedzeta,robe široke potrošnje i energetske zahteve svega gore nabrojanog

Vrlo često analiza počne tim tonom i onda treba odustati od svega a ovamo karavani prolaze

Jednostavno ako smo na ovoj planeti svi u istom sosu moramo se malo vratiti spartanskom načinu života i preispitati šta nam je zaista neophodno a šta sa viškovima možemo raditi u korist svih

Jedan od lepših primera su te nesrećne klimatske promene koje su pre izvesnog vremena ljudima dale do znanja da će biti problema.

A kako je odreagovao moderni kapitalistički svet.

Izmislio jeftine klima uredjaje,ugradio ih u svaki kutak na celom svetu i povećao produktivnost i proizvodnju kao i enormnu potrošnju el energije.Očas posla rešen problem.

I čemu sada da se nadamo?

Sa mnogo čime iz ovog videa se mogu složiti ali me generalno nervira jedna činjenica koju mnogi analitičari zaborave a to je analiza koliko tog istog čelika,zinka, aluminijuma,bakra ,stakla itd proguta moderna gradjevinska industrija u poslednjih 20 godina.

Koliko resursa smo samo uzurpirali željom da vozimo sve veće ,sve teže sve opremljenije dzipove automobile.

Jel civilizacija nestala 70tih godina kada je izašao golf 1 koji je sada manje više u rangu VW Up modela.
Šta nam je tačno falilo tada,brzina ,udobnost, prostranost.

Broj poginulih se ponovo vraća na proseke 80 tih

Da ne pominjem modernu industriju gedzeta,robe široke potrošnje i energetske zahteve svega gore nabrojanog

Vrlo često analiza počne tim tonom i onda treba odustati od svega a ovamo karavani prolaze

Jednostavno ako smo na ovoj planeti svi u istom sosu moramo se malo vratiti spartanskom načinu života i preispitati šta nam je zaista neophodno a šta sa viškovima možemo raditi u korist svih

Jedan od lepših primera su te nesrećne klimatske promene koje su pre izvesnog vremena ljudima dale do znanja da će biti problema.

Izmislio jeftine klima uredjaje,ugradio ih u svaki kutak na celom svetu i povećao produktivnost i proizvodnju kao i enormnu potrošnju el energije.Očas posla rešen problem.

I čemu sada da se nadamo?
На жалост изгледа да је од људске креативности јача људска грамзивост.

Sve više ljudi se priključuje po metodu da ne prodaje struju već da iz mreže uzima onoliko koliko zafali. To cak rade i velike firme, jednostavnije je od petljanja sa epsom

Nije to ništa naspram trošenja električne energije koliko i jedna Poljska da bi se rudarile virtuelne valute i održavali u životu virtuelni svetovi.

A kad se priča o konzumerizmu, neizostavni element svake diskusije je Phobos kartel, koji je još pre 100 godina postavio temelje i institucionalizovao konzumerizam i planiranu zastarelost kao novi standard.

To sve ima veze čak i sa klimatskim promenama, jer 50-100 godina nametanja uređenja i mentaliteta u kome se sve pravi tako da bude potrošno, a sve pokvareno šalje na deponiju i zamenjuje novim, naravno da sa sobom povlači brdo gladi za energijom, rudama, drvetom, betonom, itd...

Inače evo npr ja nedavno odnesoh kod električara 50 godina stari Maulinex mikser da mu sredi istrošeni kabl. I eno ga, nazad u akciji, radi ono za šta je i napravljen. I nadživeće 90% novih smeća. I inače se trudim da lično pazim sve što imam i da kupujem samo ono što mi realno treba. Ali neko ko nema staro, ili nema kako da ga popravi, nema druge nego da kupuje novo. A to novo se bukvalno pravi da se pokvari što pre (posle isteka garancije). Imaš televizore koji se prave tako da im popuca kućište i nosači/spojevi kada se otvaraju. Jedan od milion primera, da ne nabrajam sad. Čak su i hranu uspeli da uvedu u tu priču, sa proizvodima koji se kvare i buđaju sve brže (iako su, paradoksalno, sve puniji hemije).

Zapadnjačke korporacije i kapitalisti su ti koji su (prvi) nametnuli svetu takvo bolesno i neodrživo uređenje. Jer su mentalno oboleli, uglavnom zbog pohlepe i svojih kompleksa.

Poslednja izmena:
Kad smo već spominjali nuklearke - možda primenjivo kod nas - kinezi su razvili i u komercijalnu upotrebu pustili prvi reaktor 4. Generacije HTR-PM, razvijen na osnovu high-temperature gas-cooled reactor koncepta koji je razvio nemački profesor Rudolf Schulten još 60-ih godina. Reaktor koristi helijum za hlađenje i prenos toplote. Dosad je izgrađeno dva reaktora snage oko 210 MW, prvi je postigao prvu kritičnost 2021 i posle godinu dana priključen na mrežu, drugi oko godinu dana kasnije.
Dizajn ovakvog reaktora je inherentno siguran, odnosno ako se desi da dođe do otkaza sistema za cirkulaciju rashladnog medijuma, reaktor ima takvu konfiguraciju i manju gustinu energije u odnosu na klasične reaktore, da je u stanju da se čak i prirodnom konvekcijom ohladi kada je zaustavljen, pri čemu je i konfiguracija goriva takva da nema opasnosti od isticanja radijacijom onečišćenih gasova.
Pre godinu dana je urađen i test - zaustavili su pumpe i čekali, temperatura je isprva porasla, ali se posle zaustavljanja reakcije reaktor uspešno ohladio bez prinudne cirkulacije rashlađivača (kod klasičnih reaktora je upravo to problem što i zaustavljen reaktor još izvesno vreme proizvodi visoku temeperaturu od samoraspada pobuđenog goriva, iako je lančana reakcija zaustavljena, i taj višak toplote se mora odvoditi do potpunog hlađenja).
Druga zanimljiva stvar - možda vrlo interesantna za nas - veličina i snaga reaktora od skromnih 210 MW je namerno ciljana kako bi mogao da se koristi kao zamena za ugljem pokretane kotlove 7nklasičnim termoelektranama, jer planiraju da njime modernizuju ugljene termoelektrane po unutrašnjosti Kine.

Nisam još pogledao video, ali me zanima, da li se u procene povećane potražnje za struju zbog EV generalno uračunava smanjena potražnja za struju koju troše veliki pogoni za preradu fosilnih goriva kao što su rafinerije?

NISova rafinerija u Pančevu, primera radi, troši (dosta) više struje nego celo Smederevo.

Зато су и направили ТЕ-ТО да могу да подмирују сопствене потребе.

U tekstu piše da maksimalna subvencija za elektranu do 50kw iznosi 60.000 eura.
Verovatno se misli na baterijski bekap(nadam se) jer cene elektrana te snage su oko 30.000 a sada ima nekih akcija i po 20.000.

Al kako da se ugradiš ako je subvencija jednaka realnoj ceni?

Al kako da se ugradiš ako je subvencija jednaka realnoj ceni?
Možda ću sada ispasti smešan ali ne isključujem mogućnost da su ovaj projekat uradili prošle godine ,nije tada bilo para u budzetu a sad ga samo uzeli iz fioke .

Drugo verovatnoća je da su planirali cenu baterija .

Treću mogućnost isključujem jer mi valjda imamo institucije sistema gde to može biti sankcionisano.

• Sviđa mi se
Još jedna u nizu nelogičnosti u promovisanju solara je i da se opštinama prepusti odluka da li će ili neće da učestvuju u programu subvencija i onda se ljudi osećaju diskriminisani
Zar energetika nije opšte pitanje i zar gradjani nisu ravnopravni.
IMG_20241027_090759.jpg

Та струка нека само објасни шта ћемо са конзумом на 110kV кад нема довољно трансформаторских капацитета 400/110kV.

Некад није могао свако да се разуме у енергетику...

А о "конзервирању" боље да не причамо.

Нажалост на свим нивоима у Србији следи хаос, тако то бива када памети нема. Боље речено није јој дозвољено да се искаже....

Sto se tice izvoza i uvoza sumnjam da RZZS opet muva nesto sa podacima. Cene su otisle u nebesa, a mi smo navodno u junu izvezli struje za svega 37.9 miliona evra, a uvezli za 36.3 miliona evra.
Tako su 2022 prikazivali mizerne brojke do novembra te 2022 smo navodno uvezli struje za svega 316 miliona evra, da bi u decembarskom izvestaju uradili kao neku reviziju podataka zbog "izmenjenog obuhvata elektricne energije" i ispalo da smo uvezli 5 puta vise tj za milijardu i 574 miliona evra. 😁
У периоду Јан-Јун 2024. добит ЕПС-а РСД32,8млрд а по изјави из прилога у периоду Јан-Сеп је добит скоро РСД30млрд.
Ово је једини релевантни податак који говори о финансијском утицају летњег увоза електричне енергије. Видећемо тачније кад ЕПС објави званични извештај за Јан-Сеп 2024.

30 милијарди динџи у плусу. А спалили смо због оног лика из печењаре, милијарду евра. Тј ми се још нисмо опоравили од удара?

Vrh