Na vanrednoj sednici Vlade, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao je nadležne da počnu sa neophodnim pripremama za promenu legislative o nuklearnoj energiji.
- Do 2050. godine trošićemo četiri puta više električne energije nego danas. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo, ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki - rekao je predsednik Vučić.
Vanrednoj sednici Vlade ispred "Elektroprivrede Srbije" prisustvovao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora.
Istakao je da će druga tema razgovora biti nuklearna energija, ali da je neophodno pripremiti zakonske okvire za to. - Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. 70 odsto struje dobija iz nuklearne energije i oni su spaseni što se toga tiče. Mi ćemo do 2050. godine, četiri puta više električne energije trošiti nego danas. Mi nikakve šanse nemamo. Šta god radili, kako god radili nikakvu šansu nemamo ni pola od toga da obezbedimo. Bićemo zemlja bez električne energije ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. Jedino rešenje je izgradnja velikih i malih nuklearki. Francuska ima i nuklearno gorivo i podićićemo to na nivo strateških razgovora sa predsednikom Makronom. Pripremite sve za promenu legislative u Srbiji - izjavio je predsednik i dodao da je to zelena, čista energija.
Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo.
Нуклеаркама су неопходни велика складишта енергије јер су исплативе само ако раде на номиналној снази тако да су за њих неопходне реверзибилне хидроелектране или за случај примарног расхладног круга са течним солима велики резервоари са течним солима."Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo, ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki", rekao je Vučić. "
Ovo izgleda prilično definitivna tvrdnja. Međutim uzevši u obzir dugo vreme potrebno za domaću pripremu za nuklearke, to ne znači da odmah, kao neophodnu dopunu solarnoj i vetro energiji, ne treba graditi sve reverzibilne hidro elektrane za koje postoje prirodni potencijali. I Bistricu i Đerdap. To će uvek biti i jeftinije i pouzdanije od nuklearki. Da ne govorimo o strateško-političkoj nezavisnosti od stranaca, što sa nuklearkama nije moguće ništa više nego što je bilo sa naftom i gasom. A svet ide u vreme novog hladnog rata i još većih sukoba i ucena nego što su ovi sada, pa će to ubuduće biti i od možda presudnog značaja.
Vučić: Naša vojna industija mora da poraste tri puta; "Biće jedan od najvažnijih sastanaka do sada"
"Naša vojna industija mora da poraste tri puta u narednom periodu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.www.b92.net
Нуклеаркама су неопходни велика складишта енергије јер су исплативе само ако раде на номиналној снази тако да су за њих неопходне реверзибилне хидроелектране или за случај примарног расхладног круга са течним солима велики резервоари са течним солима.
Већ сам причао, Ђердап 3 је наменски пројектован као део хидро нуклеарног система где је 4 Westinghouse блока по 1,2GW (2 Sremska Mitrovica, 2 Kostolac) требао да балансира тј од базног извора 4,8GW+-0 направи 4,8GW+-2,4GW
Што се тиче независности од странаца ни један део за наше хидроелектране се не прави у Србији.
Zuma , kakva je (statistička) tendencija opšteg vodostaja gledano kroz globalno zagrevanju a vodostaj bitno utiće na našu proizvodnju ?
Tačno, ali hidrocentrale ne zahtevaju gorivo koje se uvozi. Pa iako nismo nezavisni dok se ne naprave, i eventualno oko retkih perioda ozbiljnijeg održavanja koje ne možemo izvesti sami, ipak se sama pogonska "sirovina" za proizvodnju energije ne uvozi. To je najbolje čemu se možemo nadati i u pogledu nezavisnosti energetskog sektora i u pogledu proizvodnih troškova. Dakle energetska strategije izgleda savim jasno. Maksimalno iskoristiti sve hidropotencijale, i za proizvodnju i za balansiranje, uz nivo pratećih solarnih i vetro elektrana koje toliki balansni kapaciteti mogu da podrže, pa TEK ONDA, ako procenimo da će nam i tada neostajati energije, ići na nuklearke. Dotle ćemo valjda biti spremniji za njih. Ako nam tada budu potrebne, što zavisi od rasta potrošnje. Ova Vučićeva procena rasta potrošnje mi izgleda malo previše arbitarna.
Од кога купујеш ПВО, борбене авионе и електране он те држи у шаци наредних 50год. Добро је да те не држи у шаци више њих али добро бирај ко ће то бити наредних 50 год.Брате, навалили ови французи на нас ко смрт на бабу
Vlada usvojila memorandum - Strateško partnerstvo o nuklearnoj energiji s Francuzima
Vlada usvojila memorandum - Strateško partnerstvo o nuklearnoj energiji s Francuzimawww.ekapija.com
Нисам сигуран колико су они вредни тог посла, њихове нулклеарке нису све у топ стању иако су они своју економију подигли зављујући баш нуклеркама, али ово што сад раде није им на част.
Управо то и јесте проблем јер французи нису први у технологији. На Канаду не бих рачунао, јер са њима не знам да ли смо ишта крупно урадили инфраструктурно, као и са Британцима уосталом.
Остају Руси као број 1 и Кинези као вероватно најповољније решење.
На тржишту реално нуклеарну електрану може понудити:Rusija i Kina po običaju najbolji u svemu.
Jel? Gde ima da se vide rangiranja i parametri po kojima se rade?Није смешно, јер постоје реалне тачке које може свако да провери и постави.
Ma znam... Vidi se.Нема везе са злободневно политичким дешавањима.
Da, bolje bi nam bilo da smo ostali Slobina Balkanska Severna Koreja.Јер, проблем је у томе што ми државну имовину од окобарског преврата губимо и све је мање новца којима држава располаже, немамо више банака. Прихватили смо се либералне економије и изубили све то смо имали, а заузварт смо добили, "инвеститоре"