Šta je novo?

Energetika

Стижу велики минуси, па ћемо видети како ће се Епс носити са тим!?
 
Sitno granje ostaje u kamionima ,krupno se odvaja na licu mesta. Inače ovo smeće iz Crne gore. Uzvodno od Priboja bila je samo jedna deponija u koritu Lima, u Prijepolju, koja je prošle godine zatrpana i trajno zatvorena.

Inače čitao sam da Srbija plaća penale Bosni zbog ispuštanja smeća ka Drini ali ujedno ne naplaćuje penale Crnoj gori.
Koliko im je to krupno što odvajaju, ako je ono na kamionu sitno? Sve taman za moj kotao.
 
Bukvalno se tovari u šticara. Velika stabla. Sad verujem da bi moglo i to sitnije al pitanje ke ko će to da prčka i odvaja.
 
1621902967698849794.jpg
 
Mozda je to neko na dubokom odvojio. Nisu ni oni ludi. Tamo bi trebalo svo smece da se sortira, barem je tako bilo na pocetku
 
o negativnim ekoloskim efektima vetroparkova.

Lopatice vetrogeneratora se ne mogu reciklirati, pa se gomilaju na deponijama
Kompanije traže načine da se nose sa desetinama hiljada oštrica koje su došle do kraja svog života.

 
Зато што извозимо. Чудо да није још 3-4 пута јефтније. Да увозимо, било би по 600-700.
 
Зато што извозимо. Чудо да није још 3-4 пута јефтније. Да увозимо, било би по 600-700.

Ali i Bugarska izvozi konstantno pa im nisu cene tako niske. Mozda nismo ugovorili taj izvoz pa onda prodajemo bud zasto, daj sta das.
 
Ma da to nasi nakupci uzimaju po toj ceni od epsa, a prodaju po evropskim cenama na trzistu, a masne provizije u dzepove kumova, familija i politicara. Sva sreca sto je ova drzava na takvom klimatskom podrucju, tako plodne zemlje i bogata prirodnim bogastvima, da nije davno bi pomrli od gladi i propali potpuno koliko je godinama sve vlasti i njihovi tajkuni pljackaju, a pogotovu ova.
 
Предухитри ме Мајстор, но ево да остане забележена рекордна производња (6340MW). Топла зима је омогућила не само нижу потрошњу у децембру и јануару, већ је уштедела и хидро и термо потенцијале, а осим тога је до сада незабележена количина падавина константно притицала у акумулације, што се током хладних зима не дешава. Дакле електроенергетски систем Србије је захваљујући метео условима ову зиму не само преживео, већ је био изузетно стабилан, оборивши реорде у производњи и (што је најневероватније) чак смо и доста извозили струју.

Bez naslova.jpg


Неко је питао за цене, али и ту постоји објашњење у виду ЕПРС. Постоји нека врста договора између ЕПРС и ЕПС, тако да се Србија "испомагала" прошле зиме из дринских ХЕ, а сада то враћа. Ти трансфери се свакако не раде по тржишним ценама (ако се уопште и прате на берзи цена струје).
 
Treba napomenuti i da se na berzi strujom trguje za dan unapred.
 
 
Naravno, cim se nesto tako desi, odmah iskoci neki blok. Ili ga oni ugase iz nekog razloga.
TENT B2 od 650MW je bio van mreze 2 dana, juce je vracen i otisla je proizvodnja u tih 3600MW, jutros od 04:41 je opet van mreze. Sumnjam da sada kada je ogromna potrosnja idu na neke remonte i planski van mreze.
 
Много је рекорд (барем за последњих неколико година) пао баш ових дана. Када бисмо сабрали те појединачне резултате (ТЕ: 3653MW, ХЕ: 2699MW, BE: 370MW, ГЕ: 411MW), долазимо до застрашујућих 7133MW, који су у повољним метео условима већ сада краткорочно могући. Наравно, на дужи рок је то неоствариво, али конзум у пику, не прилази ни до 6000MW, па није ни потребно.
 
Тренутно не прелази, али треба имати у виду да ће са ремонтом пруга део терета колати кроз Србију на електро вучи. Даље, још нису све фабрике саграђене.
Добра ствар је што се спрема нека огромна снага солара у наредној петолетки што би бар делимично да реши питање растуће потрошње.
 
Добра ствар је што се спрема нека огромна снага солара у наредној петолетки што би бар делимично да реши питање растуће потрошње.
Stvarno se sprema? Nisam ništa čuo oko toga, osim prazne reči raznih birokrata, od ministarke pa na dole. Nema još ni jedan projekat, nema izdvojenih sredstava za solarne centrale, prezjumeri su još uvek u limbu i neszadovoljni, itd
 
Vrh