Šta je novo?

Energetika

А да се купи један док се ови који су у служби поправљају један по један?
 
Pozdrav svima, posle par godina pracenja foruma resio da se registrujem. Pratim cene struje od prosle godine i danas je neverovatna anomalija sa cenama. Mislio sam da je neki bug na energy flux ali proverio sam i na evropskom sajtu. Da li ima neko objasnjenje za ovako niske cene, negde su i negativne?
 
Празници и топло време зе ово доба године па је потрошња нижа, самим тим и потражња. Ако су негативне цене онда је то због веће произбодње, обично ветроелектрана па се плаћају трошкови балансирања на ниже.
 
Screenshot_20221231_101050_Chrome.jpg
 
Dobro vreme da rade pumpe tokom celog dana koristeci jeftinu energiju ili su popunjeni kapaciteti jezera ili ne mozemo uvoziti preko neke kolicine
 
Pozdrav svima, posle par godina pracenja foruma resio da se registrujem. Pratim cene struje od prosle godine i danas je neverovatna anomalija sa cenama. Mislio sam da je neki bug na energy flux ali proverio sam i na evropskom sajtu. Da li ima neko objasnjenje za ovako niske cene, negde su i negativne?

Razlog je verovatno kombinacija nenormalno toplog vremena i visokog vodostaja. Naprimer Sava i Dunav u Beogradu imaju najviše vodostaje u odnosu na čitavu ovu godinu, a temperatura je praktično prestala da pada krajem novembra, iako je za Beograd prosečni godišnji minimum tek negde početkom ili sredinom januara, pa bi u normalnim godinama nastavila da pada tokom celog decembra. Tenutno su proseci temperatura bar 5 stepeni veći nego što bi smeli da budu. Klimatske promene napreduju brže nego što je iko očekivao. A visok vodostaj znači da hidroelektrane mogu da daju više struje nego inače. Zbog toga imamo kombinaciju manje potrošnje i veće proizvodnje, pa je i cena na spot tržištu mala.
 
Cak i u negativnim klimatskim promenama ima i nesto dobro, da preguramo zimu bez restrikcija.
 
Не сумњам да је тако. Али ЕПС као експлустант треба да има пул делова и да багери буду од једног типа и што више делова да може да се користи где год да затреба.
15-20 милиона, а колико смо спалили пара на увоз прескупе енергије?
 
I nova godina i 2 zvanična poskupljenja, 1 povećanje poreza i XY drugih pratećih poskupljenja. 😁 :bubanj:

Ali neka, neka, dokle god raja većinski ćuti i trpi, samo nek se tovari. :bubanj:
Cak i u negativnim klimatskim promenama ima i nesto dobro, da preguramo zimu bez restrikcija.
Istina, samo mene brine ako je ovakva zima, šta li nas tek čeka za leto. Doduše ne mora da obavezno da bude neke veze, ali obično je bude. Ovako topla leta znači sveopšte zagrevanje, što dalje znači i još toplija leta. Podavićemo se već na proleće u vlagi i toploti. Ako se ovaj trend nastavi, uskoro će zime biti mačji kašalj, a leta, odnosno preživljavanje leta će biti ono što je nekad bilo preživljavanje zime. Pogotovu kada u gradovima živa prešiša 40 pa boravak napolju bude i agonija a i elementarna nepogoda. Dok će zime biti kao jače jeseni i ništa više, ništa posebno.
 
Poslednja izmena:
Apsolutno sam siguran da ni jedan blok nije ispao zbog havarije već zbog hitnih održavanja. Kad smo poslednji put diskutovali o takvim ispadima pitao sam jednog inzenjera šta se dešava, nije ima pojma da je išta ispalo, već je pomenuo da jure svaki sekund u kom nešto može da se isključi radi servisa a bez posledica.

Kud ćeš bolji tajming nego 20 stepeni u januaru.
 
To nije baš previše različito od havarije, sem što se donekle bira njen trenutak. Pitanje samo postaje zašto smo dozvolili da "hitna održavanja" moraju da budu tako česta. Nije zima pravi trenutak za njih, pa makar trenutno bilo 14 stepeni.
 
Pa očito, tokom prošlg leta, suše i skupog uboza, nije bilo vremena da se odrade godišnji planirani radovi.
I sad, lovi kad može, da ne bi došlo do havarije. Sam bog ih pogledao sa ovim vremenom. I nas uz njih.
 
Очигледно се манипулише са временом због Украјине, поларни ветрови су окренути на северну америку, овде се прска сваки дан. Овај пут нам је то на корист. Бар до 10.јан температуре ће бити пролећне, чак је топло по планинама. Наравно то ће пре или касније имати последице јер природа никад не остаје дужна, видећемо шта нас чека на пролеће и лето због ових модификација! Код мене на преко 1000 метара кренуо репух да цета 1. јанура...
 
Ево чланак који описује будуће слободе за возаче аутомобила, није само проблем енергија и батерије, сад видимо да је главни проблем злоупотреба софтвера!

SAD: „Veliki Brat“ će pomno pratiti gde se vozite – Zakon o infrastrukturi postavlja prekidače za isključenje u sva nova vozila​

Pisalo/La Nulta Tačka 2. Januara 2023.


Ako Kongres Sjedinjenih Država ne reaguje, ono što predstavlja američku slobodu uskoro može nestati. „Veliki Brat“ će pomno pratiti gde se vozite jer po zakonu o infrastrukturi biće postavljeni prekidače za gašenje u sva nova vozila i tim činom Amerika se pretvara u policijsku državu.

Veb stranica Motorious je u petak objavila da je bivši američki kongresmen Džordžije Bob Bar alarmirao zastrašujuću stavku zakopanu u zakonu o „infrastrukturi“ Bajden-Mekonela, koji je usvojen u avgustu 2021.

Prema Baru, vlada SAD-a će sada imati moć da isključite svako vozilo ako utvrde da učestvujete u bilo kojoj „ilegalnoj“ aktivnosti.


Prema članku koji je napisao bivši američki kongresmen Bob Bar, skriven u nedavno usvojenom zakonu o infrastrukturi, negativno će uticati na vozače širom Sjedinjenih Država ako prođe, jeste mera za ugradnju prekidača za zaustavljanje vozila u svaki novi automobili, kamioni i SUV koje se bude prodao u SAD-u.

Ovaj propis se verovatno neće sprovesti u celosti narednih pet godina, tako da možda ima vremena da se uradi nešto po tom pitanju.
Kao što smo do sada videli i u SAD-u i u drugim zemljama, ono što predstavlja „poštovanje zakona“ može se drastično promeniti preko noći. Na primer, u septembru je na Novom Zelandu zaustavljen automobil, a putnici su uhapšeni kada je policija otkrila da je prtljažnik pun jela od piletine iz KFC-a.

Oni su krijumčarili brzu hranu kupcima u zatvorenom Oklandu. Ipak, ne tako mnogo ranije, isporuka narudžbi u restoranima ljudima se smatrala uglednom, legalnom aktivnošću.


Bar ističe da zakon, koji je potpisao predsednik Bajden, navodi da prekidač za zaustavljanje, koji se naziva sigurnosnim uređajem, mora „pasivno pratiti performanse vozača motornog vozila da se tačno utvrdi da li je taj vozač možda oštećen.“

Drugim rečima, Veliki brat će stalno pratiti kako se vozi.

Ako uradite nešto što je sistem programiran da prepozna kao oštećenje vozača, automobil bi se jednostavno mogao ugasiti, što bi moglo biti neverovatno opasno.


Postoji mogućnost da program prekidača za zaustavljanje oceni vožnju kao neregularnu i nakon toga, motor se neće upaliti.

Ima još..

Ovaj „sigurnosni“ sistem prekidača za gašenje bi bio otvoren za pristup, ili drugim rečima, postojala bi „zadnja vrata“. To bi omogućilo policiji ili drugim državnim organima da joj pristupe kad god.

Da li bi im bio potreban nalog da to urade? Verovatno ne. Još bolje, hakeri bi mogli da pristupe i ugase vaše vozilo.

Da sumiramo, američka sloboda za upravljanjem novim vozilom od avgusta 2026. biće podložna nekoj vrsti algoritma koju je dizajnirao režim. Automobil bi se mogao ugasiti u bilo koje doba dana, potencijalno ugrozivši živote.

Zamislite samo da vozite 60 mph niz prilično prometan autoput i iznenada se zaustavite usred ničega.

Povrh ovoga, američka prava iz Četvrtog amandmana će potpuno nestati.
Policajci će imati zakonska ovlašćenja da zaustave automobil. Sat brzo otkucava, sloboda je na meti.

Amerika će zvanično postati totalna policijska država.
 
Svaka čast i kapa dole za par ljudi koji se trude da činjenice prenesu i objasne onakve kakve jesu, bez previše svojih ličnih ubeđenja i proročanstava. Posebno sam impresioniran strpljenjem sa kojim to rade jer sa druge strane imaju grupu koja je puna predrasuda, zatvorenog uma i kroz svaki post ponavlja iste floskule, u suštini svoje predrasude.
Neću navesti koji su koji, ali mislim da ih svi prepoznajemo, a i oni sami sebe.
 
"Meteorolog Đorđe Đurić konstatovao je da temperature ovih dana odgovaraju prosečnim maksimalnim temperaturama za april mesec, da su i za 15 stepeni više od proseka"


A što se tiče vodostaja i hidrocentrala (Sava, Beograd, 2022. godina):

Vodostaji Nivogram, Sava Beograd 2022.png
 
Poslednja izmena:

Zanimljiv kratak tekst o broju solara u Nemačkoj kao i ciljevima do 2030 i ukupnim kapacitetima.
 
Вучић, Н1 и НВО на истом задатку

 
Па шта је спорно у томе да има независни (професионални) менаџмент?

Тренутно имамо једно државно предузеће на чијем челу је Чех, и које је после двадесетак година (мислим први пут од 2003.) сишло са државне сисе. Реч је о Ер Србији. То је пут и за ЕПС.
 
Да треба да га воде људи који уствари то знају, а не нечији брат од тетке, се сви слажемо. Али врв иде прича овако да би нас "научили" да је уствари супер што ЕПС неће бити наш него од неког ко га купи.

А ово за Ер Србију је можда и до тога што су драли Русе са ценама карата више него станодавци са киријом (уколико им је ово прва година у плусу).
 
Vrh