Šta je novo?

Energetika

На ХЕ Перућац још увек један прелив ради, ево има бар 7 дана како огромна количина воде оде у неповрат јер РХЕ Заовине треба средити да не губе воду! Очигледно је да Дрина има потенцијал за бар још једну РХЕ, да ли има негде места за њу не знам! Што се тиче окружења и двиних хрвата, муслимана, албанаца, бугара, милогораца...ја не желим НИКАД да будем као они, што се тиче културе назови " цивилизације " европе то тек не желим ( педерастију, педофилију, самонуиштење породице ). Ако већ хоћемо да се угледамо на неку развијену земљу онда може у неким аспектима Јапан, Финска.
Samo si zaboravio da sveštenici kod nas već godinama sprovode sve ove gore navedene nepodopštine pa i krivična dela kad su u pitanju maloletnici i da nisu ni blizu ruke zakona, već ponajviše u statusu "gurni pod tepih" - što se na tom "trulom" Zapadu ipak rešava, naše premeste u "zlatni kavez" i nikom ništa, glume moralne gromade.
 
Samo si zaboravio da sveštenici kod nas već godinama sprovode sve ove gore navedene nepodopštine pa i krivična dela kad su u pitanju maloletnici i da nisu ni blizu ruke zakona, već ponajviše u statusu "gurni pod tepih" - što se na tom "trulom" Zapadu ipak rešava, naše premeste u "zlatni kavez" i nikom ništa, glume moralne gromade.
Одакле ти идеја да ја људе у црном сматрам добрим ( част изузетцима )? Не бих сад да улазимо у блискоисточне зезалице ( јеврејество, све верзије хришћанства, све верзије ислама, све верзије комунизма, и ево на крају глобализам кроз пландемију и сва четири јахача апокалипсе ). Ништа од тога није наше! Проблем везан за ову тему, је што иста горе побројана екипа уништава кроз одабране дупеулакаче и дебиле енергетски систем земље, ем неће бити струје, а оно што је буде, биће прескупа. А то нема везе ни са Русима, Кинезима, Индијом....него и искључиво само са колективним западом!
 
Povodom ovoga sam pričao sa inženjerom koji je radio više remonta i na Perućcu i na Zaovinama.
Kaže da apsolutno nije tačno da se voda gubi pored cevi.

U cevima mora uvek da bude 100% vode i svaki vazdušni čep pravi ogromne probleme.
Ukoliko bi bilo oticanja mimo cevovoda ispraznilo bi se jezero za jednocifren broj dana
Да си пратио тему, видео би да сам детаљно описао проблем, није ствар у цевима него у делу без цеви кјои пролази кроз камен, туда нестаје огромна количина воде и нарушава стабилност свега около!
 
Zar nije već dogovoreno da Kinezi ugrade cevi i u tom delu?
 
Planira se nova gasna elektrana, zelena energija sve više uslov za investicije (zbog očekivanja da će inače njihov budući proizvod biti opterećen budućom CO2 taksom)

"Pričali smo o tome da Srbija postane deo tog Južnog gasnog koridora koji je za nas veoma važan i koji treba da nam diverzifikuje način snabdevanja gasa u našu zemlju. Pričali smo o tome, da kao deo podizanja kapaciteta našeg energetskog sistema, izgradimo novu gasnu elektranu u Srbiji, što to će biti predmet razgovora u narednim nedeljama", naveo je Mali.

Istakao je da kad kada je reč o struji, da je važan njihov zeleni koridor, kabl koji ide ispod Crnog mora koji treba da snabdeva strujom i Rumuniju, Mađarsku.

Navodi da u Srbiji veliki broj investitora traži da struja koju koriste bude proizvedena iz obnovljivih izvora energije, zbog čega je to pitanje postalo deo paketa o kome se diskutuje u Azerbejdžanu.

Ministar Mali je podsetio da smo pokrenuli proces restrukturiranja našeg energetskog sistema, da se definiše strategija razvoja naše energetike za narednih 30 godina, sa idejom da imamo više obnovljivih izvora nego sada.

"Ovo je za nas veoma važno. Azerbejdžan će igrati veliku ulogu u tome. Nama je važno da diverzifikujemo broj partnera sa kojima radimo", rekao je Mali.

Istakao je da ima još puno posla da se uradi, ali da projekti kad je energetika u pitanju moraju da budu finansirani na pravi način.

 
Samo da podsetim da pumpa radi svaku noć i to već mesecima.
Раде пумпе, али се језеро пуни само до одређене коте, велика је опасност за саму брану на Заовинама као и околном терену, јер негде нестају огромне количине воде, а нико нема појма где!
 
Kako to da odgovorni na brani ne znaju za "veliku opasnost i ogromne količine"?! . . Izgleda da to i nije preveliki problem, ali koji svakako mora da se sanira.
 
Kako to da odgovorni na brani ne znaju za "veliku opasnost i ogromne količine"?! . . Izgleda da to i nije preveliki problem, ali koji svakako mora da se sanira.
Наравно да знају, због тога се језеро и не пуни преко одређене коте, а паника никоме не ттреба!
 
Бистрица осим саме бране и пумнпно-генераторског посторојења треба и да се повеже на систем далководима, тако да је то једно од оних следећих празних места иза Бистрице. Далеководи су исто оззбина ствар јер коштају не мало а потребна су и постројења за развод.
 
Prošle godine je sagrađena potpuno nova trafostanica 'Bistrica' u Subotića polju u Radoinji.
Izgrađen je rasplet četiri postojeća dalekovoda od 110 i 220 kV (između HE 'Kokin Brod' i HE 'Potpeć'; TS 'Požega' – TS 'Pljevlja 2'; TS 'Zlatibor 2' – HE 'Kokin Brod' i HE 'Bistrica' – Bajina Bašta).
Izgradnjom ove trafostanice su obećali da će ukloniti 'kruto' elektroenergetsko čvorište Vardište kod Bajine Bašte. 'Kruto' čvorište je nepouzdano povezivanje više dalekovoda u jednoj tački, bez mogućnosti da se pouzdano upravlja s njima.
U tom području bi trebala uskoro da počne izgradnja dvosistemskog 400 kV dalekovoda (Obrenovac - Bajina Bašta - Pljevlja) koji će prenositi viškove električne energije iz centralne i istočne Evrope preko Srbije ka Crnoj Gori i Italiji podmorskim kablom ispod Jadranskog mora koji je već postavljen.
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Juče, 21.12. potpisan novi dvogodišnji ugovor kojim se obezbeđuje transport nafte JANAF-om za NIS.
 
Проблем везан за ову тему, је што иста горе побројана екипа уништава кроз одабране дупеулакаче и дебиле енергетски систем земље, ем неће бити струје, а оно што је буде, биће прескупа. А то нема везе ни са Русима, Кинезима, Индијом....него и искључиво само са колективним западом!
Istini za volju kompletna energetika u ovoj zemlji je ruska prćija. Mnooogo više nego kolektivnog zapada. Pogledaj samo ljude na čelu ministarstva/EPS/NIS/NISGAS-a zadnjih xx godina. I za vreme omraženih bivših, energetiku je čvrsto držao SPS.
Iako zanemarimo, a nemožemo, naftno-gasni sektor koji je 100% pod kontrolom baćuški i gledamo samo proizvodnju struje tu su gasne TETO, Đerdapi...
 
Да си пратио тему, видео би да сам детаљно описао проблем, није ствар у цевима него у делу без цеви кјои пролази кроз камен, туда нестаје огромна количина воде и нарушава стабилност свега около!
Pratio sam.
Zato sam i rekao da bi se na taj način ispraznilo jezero veoma brzo.

Primera radi, čovek mi je objasnio da nakon remonta postoji striktan plan punjenja cevi, položaja zatvarača i slično jer se u suprotnom dešava havarija.
Kaže, jednom su malo odstupili i požurili sa nekim radnjama i da se u elektrani to tako osećalo kao da se celo brdo trese.
Inače sam bio u toj elektrani još u prošlom veku i mnogo moćno izgleda sve. Te dve turbine i njihove cevi su dosta veće od turbina u brani. (u mašinskoj sobi se vidi gornji deo generatora)
A bio sam i u još dve druge hidroelektrane, tj u samim branama koje su šuplje iznutra u određenom delu.

Naravno da se svako veče pune akumulacije jer je vršni period gotov, posle ponoći je znatno manja potrošnja struje i prednost hidroelektrane je da može da pravi rezervu radnog fluida za period kada bude bila potrebna veća proizvodnja. Svaka tako nagla promena termoelektranu dovodi u nepovoljan režim rada.
RHE Bajina Bašta ima generatore poprilično velike snage pa može da pegla ispadanje čitavih blokova termoelektrane.
Pumpanjem vode u jezero Zaovine ti u stvari em stvaraš potrošnju el. energije u periodu kad je prirodno nema (ljudi spavaju, industrija ne radi sva u 3 smene), pa ostali izvori mogu da rade u optimalnom režimu, em praviš sebi rezervu za proizvodnju kad potražnja bude najveća (već od 7 sati ujutru).

Upravo iz tog razloga mislim da je potrebno da RHE Bistrica bude prioritet, a naravno i da se domaćinski planira i počne sa radom na RHE Đerdap III (ta elektrana bi mogla da pegla ne samo ova dnevna neslaganja između potražnje i proizvodnje, već i sezonske pa čak i godišnje fluktuacije. To znači da i pored toga što takva elektrana potroši više energije nego što je proizvede, može da zaradi jer može da jeftino kupljenu energiju skladišti duže vreme i da nakon toga skupo proda kad je velika međunarodna potražnja)

Ako pogledate grafik hidrološke stanice Bajina Bašta, možete jasno da uočite da nivo vode isključivo reguliše čovek, kao i da vidite tačno u kojim vremenima prestaje sa proizvodnjom HE Bajina Bašta (nivo vode značajno opada) a taj trenutak je blisko povezan sa početkom rada turbina u RHE u suprotnom smeru, šta isto možete da vidite na sajtu energyflux. Celokupna energija koja je iskazana na režimu pumpa je isključivo potrošena tu, jer drugu RHE nemamo.
 
Celokupna energija koja je iskazana na režimu pumpa je isključivo potrošena tu, jer drugu RHE nemamo.
Koja је ово пумпа?
pumpa.png
 
Hvala, takođe. :censored:


"Čini se da se najvažniji deo programa odnosi se na energetiku. Prema PCI aranžmanu EPS je trebalo da postane akcionarsko društvo do kraja novembra, ali je u novom aranžmanu rok za promenu statusa pomeren do kraja februara.
.
.
.

Ovo će se ostvariti dobrim delom zahvaljujući poskupljenjima struje i gasa. Nakon poskupljenja struje u septembru od 6,5 odsto i povećanja naknade za OIE i poskupljenja za privredu od 27 odsto, dodatno kombinovano poskupljenje od 15 odsto trebalo bi prema oceni Fonda da bude dovoljno da EPS pokrije troškove proizvodnje i nabavke struje.



"Ovo će biti postignuto kroz poskupljenje od osam odsto u januaru i osam odsto u maju. Naredna povećanja cena će se primenjivati kako bi se zadržalo pokriće troškova", navodi se u saopštenju MMF-a.



Što se tiče gasa, vlada mnogo veća neizvesnost u pogledu cena ovog energenta. Pored povećanja cena za krajnje potrošače u avgustu od devet odsto, Fond procenjuje da bi u srednjem roku moglo biti potrebno povećanje cena za potrošače za 45 odsto.



U izveštaju Fonda navodi se i da osim poskupljenja gasa od 11 odsto u januaru, plavi energent će i u maju za 10 odsto, za koliko bi trebalo da poskupi i u novembru 2023. i maju 2024. godine."

izvor
 
Tačno, "panika nikome ne treba", pa ni tebi. :)
Pre neki dan objavio ovu sliku Zaovinskog jezera
Драгане ово је 20м испод пуног језера! Ја живим на Тари и знам тачно у детаље шта је проблем, клизиште је већ неколико пута однело неколико брда са викендицама и шумом!
 
Сви се слажемо да треба и РХЕ Бистрица и РХЕ Ђердап 3, и где год још може. Мада све то није довољно да замени неких 4000MW који су потребни за замену ТЕ. А за то је потребна и прилично велика нуклеарка од 3 до 4 блока, што је огромна инвестиција! Како год окренемо у гадном смо проблему наредних година и струја ће постати изузетно скупа!
 
клизиште је већ неколико пута однело неколико брда са викендицама и шумом!
Pa, klizište si tek sada prijavio kao problem.
A, ko još spomene Đerdap3 pre izgradnje Bistrice2 ima da ide u ćorku. Manite se fantazija, već lopate u ruke i pravac u kanjon Uvca.
 
Prema ovoj karti koju sam našao na forumu planirana akumulacija Klak mi se čini manja od akumulacije Zlatarskog jezera!?
Mada negde sam pročitao da će akumulacija Klak kada je puna biti viša za 7m od brane akumulacije Radoinjskog jezera.
U zoni potapanja zbog izgradnje nove akumulacije mi se čini da je jedna ili čak možda i dve crkve, mada možda i grešim!?
Da li možda neko ima još bolju kartu i vizualizaciju prostora buduće akumulacija Klak?

Belo-ljubičasti kvadratić nacrtan uz samu branu Radoinjskog jezera je ta nova trafostanica o kojoj sam pisao u prethodnom postu.

img_20220721_144504-jpg.141582
 
Vrh