Šta je novo?

Energetika

Nemojte veorvati statistickim podacima.
Sve se laziralo, od aflatoksina u mleku do COVID-a.
 
Pratim proizvodnju, uvoz/izvoz ovih dana i slično sam zaključio. Povećani dotok na rekama koriste za proizvodnju, a ne za ozbiljnije punjenje akumulacija.
A zimu još nismo ni videli. Ili stvarno nema para, ili će sad da se rasprde kako smo uprkos (zluradim) predviđanjima umesto da uvozimo, izvozili danima.
A kad zima postane prava zima, kada se konzum ustali na visokim vrednostima, a temperatura danima bude u dubokom minusu, uvoziće po skupe pare, ali u tišini. To što ćemo mi ovde, ili neki drugi forumaši, dizati glas i to primećivati, neće ih dotaći. Sa raznih tv grmeće geomoglasno da je sistem stabilan, da će svi imati struju. I imaće vrv, dok bude bilo gasa. Ako nastanu problemi sa njim, biće onda povuci-potegni. Ali, i onda će naći neki izgovor, od Ukrajine, zlog Zapada, Kurtija, Murtija...

Struju cmeoimati zahvaljujuci Njemu.
Mozda je on izmislio struju, nije Tesla.
 
Kod mene (Cvetkova pijaca) nije nestajala struja...
Od 17:15 skoro do 19. NT park, i odozgo koliko sam mogao da vidim sve do bulevara, ruzveltove je bilo u mraku. Na trenutkak je ispala i javna rasveta na širem području. Na vestima rekoše i deo Vračara bio bez struje. Ispala trafostanica u Milana Rakića
 
"Da li ste primetili da ima struje? Niste?
A, kako odmah primetite da nema struje!
Nije struja prirodna pojava, ona se pravi"

D.Radović

"Da li primećujete da ima struje? Ne primećujete.
A čim je nema, vi primetite, je l' tako? Čudni smo mi.
Lakše nam je da primetimo ono čega nema, nego ono čega ima"

Duško Radović
 
Poslednja izmena:
Na adresu portala N1 stigla je poruka da je rano jutros u 5.40 sati došlo do havarije u Rudarskom basenu Kolubara, na polju E u Zaokama. Iz EPS-a demantuju da je reč o havariji, već da se radi o "samozapaljenju uglja", što, dodaju, nije neuobičajena pojava.


Vladan Stanojević, koji je potpisan sa predsednik sindikata rudarstva, metalurgije i industrije, u saopštenju tvrdi da je rano jutros, u 5.40 sati „došlo do nove havarije u EPS u Rudarskom basenu Kolubara na polju E u Zeokama“.

Navodi da je došlo do velikog požara na bageru C 700 i da su izgorele obe trake za transport, kao i elektropostrojenje. Posada bagera je, navodi, loše reagovala a „vatrogasna služba EPS-a i Lazarevca je reagovala zakasnelo“.

Iz EPS za portal N1 demantuju da se desila bilo kakva havarija, ali navode da je došlo do „samozapaljenja uglja“.
 
completly-normal-phenomenon-chernobyl.gif
 
Zanimljiv tekst o tome zašto je povećanje inflacije u Švajcarskoj samo tri procenta, iako je svuda oko njih, u Evropi, povećanje 11%.

Ukratko, sopstvena moneta, visokim carinama zaštićena domaća poljoprivredna proizvodnja i kontrola države nad energetikom. Koriste nuklearke i hidroelektarne, pa time bez uvoza pokrivaju 90% energetskih potreba. Plus što tako nemaju ni zagađenja, znači ni zemlje ni vazduha, pa onda neće plaćati ni buduće CO2 ili druge "zelene" takse. Kakvo crno slobodno tržište i liberalni kapitalizam, država štiti ili kontroliše sve bazne oblasti: novac, hranu i energiju. I tako su ponovo u situaciji da ih ovaj haos, geopolitičko prestrojavanje čitavog sveta, veoma malo dotiče.

A mi smo još na nivou "spontanog" paljenja uglja. Do zagađenja nismo ni dobacili.

 
Poslednja izmena:
U svetskom energetskom ratu nama jedan rudnik uglja gubitaš...


 
Pola Priboja nema struje od 15h. Kompletna leva strana novog grada. Nema informacija zašto. Više Ts je van mreže. Takodje nema ni grejanja zbog ispadanja podstanica.
 
Да, прекјуче је конзум први пут ове зиме пробио 5000MW. То је био први велики тест - и пролази добро (у реду, то краткорочно може без проблема, ако се празне акумулације). Следећи тест ће бити функционисање на дужи рок (15-20 дана) на том нивоу, уз очекивано смањење хидро потенцијала. Након тога следи и највећи тест, функционисање на преко 5500MW у континуитету. Јасно је да на термо капацитетима имамо доста резерве, као и да ће хидро капацитети драматично опадати како зима буде одмицала. Е сад, да ли термо капацитети могу да раде у континуитету на максимуму (преко 3,500MW) је питање свих питања. До сада смо видели да када год приђу максимуму, нешто испада, или се плански гаси.
По мојој подели на три велика теста, први (конзум достиже 5000MW) је прошао одлично. Сада, ево и други (5,000MW у континуитету), пролази сјајно. Разлог је очигледно хидро потенцијал, који се баш мушки троши. За сада нам и количина падавина током децембра иде на руку. Трећи тест (5500MW у континуитету) следи, али делује да ће и он проћи како треба. Ето, чак можда и пуно превише добро, са нето извозом по јакој цени.

Колико је оволико пражњење акумулација почетком зиме храбар, луд, генијалан, или једноставно чист хазардерски потез, остаје да се види у марту...
 
Мене највише занимају Заовине, видим да пумпа ради ноћу. Не знам колика је произбодња РХЕ Бајина Башта тј. да ли се Заовине нето пуне или празне.

Још је интересантна разлика у цени струје на тржишту измећу минималне и максималне, много је већа од 1.3 пута колика је искористивост РХЕ. То показује само колико треба гурати Бистрицу. Буквално би могла да се исплати само на разлици цене струје.
 
Koji je razlog za ovako stabilan rad termoelektrana u poslednjih mesec dana? Meni izgleda kao da dosadašnji uvoz uglja uspešno nadomešta manjak u proizvodnji uglja na kopovima. Ove godine smo svi viđali barže sa ugljem kako idu Savom ka Obrenovcu. Pitanje je kolika je nosivost tih barži, ali po svemu sudeći uspeli su da ih doteraju dovoljno da pokriju manjak uglja.

Osim toga, očigledno uvozimo kvalitetniji ugalj nego što je bio lignit sa blatom koji smo morali da ložimo sa mazutom da bi sagorelo u kotlu, pa samim tim i kotlovi imaju manji broj havarija, a i emitovani dim iz termoelektrana je manje štetan po zdravlje. Moram priznati da uvoz uglja i transport rekom do Obrenovca uopšte nije loše rešenje.
 
Analiza Dimitrija Boarova


Fiskalni savet je u svojim analizama budžetske potrošnje Srbije ove godine, pa i u projekcijama za iduću godinu, skrenuo pažnju i na korelaciju profitne uspešnosti ovdašnjih kineskih kompanija sa „politikom cena“ energenata na našem prostoru. Naime, veoma je uočljivo da su, prema rang listi firmi koje imaju najveće profite Agencije za privredne registre u Beogradu, u vrhu tri ovdašnje velike kineske firme – Ziđin Majning (1), Ziđin Koper (3) i HBIS (4) – koje su veliki potrošači elektro energije (pa i gasa), iako su na svetskom tržištu upravo struja i gas tokom prošle i ove godine neverovatno poskupeli zbog Putinovog rata u Ukrajini i suše koja je drastično smanjila proizvodnju u hidroelektranama.​

Pojednostavljeno, domaća politika „jeftine struje“ i dotirane cene gasa u znatnoj meri su povećale dobit spomenutih kompanija. Tako je, na primer, Ziđin Koper, koji je počeo da proizvodi koncentrovani bakar (a u tom poslu je struja glavni trošak) povećao svoje prihode za 70 odsto, a troškovi su mu porasli samo 40 odsto, pa je tako utrostručio dobit u 2021. godini, u odnosu na prethodnu (sa 8,4 milijardi dinara na 23,8 milijardi). U velikoj meri na niskoj ceni gasa, navodno nižoj od ono koje je Gaspromu plaćao Srbijagas, nekadašnja Smederevska železara (HBIS) ostvarila je 200 miliona evra dobiti jer je postala veoma konkurentna. Naime, u Evropi je cena gasa udvostručena, a u Srbiji je ostala dvostruko niža za velike potrošače iako su cene gasa počele da divljaju još u jesen 2021. godine. Tako su velike kineske kompanije u Srbiji praktično postale veoma konkurentne u izvozu uz praktično dodatno subvencioniranje domaćih energetskih gubitaša, to jest uz dodatnu „dotaciju“ države Srbije tim kompanijama. Pošto će država pokriti gubitke EPS-a i Srbijagasa, direktno ili indirektno, svejedno, građani Srbije će indirektno „platiti“ deo visokih profita kineskih kompanija.

Dakako, svuda u svetu „veliki potrošači“ imaju određene povlastice proizvođača energije, ali mi u suštini ne znamo koliko je takvih povlastica ugovoreno između Srbije i stranih firmi koje su preuzele Smederevsku železaru i RTB Bor (a, ruku na srce, nisu preuzele „poslastičarnice“ nego firme u dubokim problemima). Bilo bi normalno da EPS, na primer, ima svoje „crvene linije“ u pružanju povlastica velikim potrošačima, makar koliki bio državni interes da „udomi“ firme koje su umesto dobiti decenijama uglavnom proizvodile gubitke.

I zbog navedenog razloga nije lako sačiniti plan „ozdravljenja“ naših javnih ili „polujavnih“ energetskih preduzeća i nismo sigurni da li je norveški institut koji nam je predložio strategiju energetskog upravljanja na zdravim ekonomskim osnovama, sve naše okolnosti imao u vidu. Uzgred budi rečeno, ovde je poseban publicitet dobila ocena tog instituta da u tri od četiri vodeće energetske kompanije u Srbiji treba menjati menadžment da bi se osavremenilo upravljanje. Verovatno je to tačno, ali mnogi posmatrači su već primetili da profesionalno upravljanje velikim preduzećima nije moguće bez jasno definisane autonomije top menadžmenta, čak i ako su u pitanja preduzeća u potpunom državnom vlasništvu. A kod nas autonomiju nemaju ni direktori osnovnih škola, a ne preduzeća sa ogromnim kapitalom.

Kad se govori o „reformi“ energetskog sektora, zapravo se mora govoriti o mnogo širem krugu reformi koje menjaju ne samo ekonomski raspored snaga nego zadiru i u sferu politike, koja, pre svega, ne može biti iznad državnog sistema.
 
Мене највише занимају Заовине, видим да пумпа ради ноћу. Не знам колика је произбодња РХЕ Бајина Башта тј. да ли се Заовине нето пуне или празне.
Snimak sa jedne FB grupe od pre dva dana.
IMG_20221214_130029.png
 
За нормалне, овај текст у новом магазину би могао да буде окидач и да каже: другови Кинези, имамо проблем са електрипном енергијом. Ајде да уфружимо снаге па да направимо пар нуклеарки како би смо Ваш профит подигли али и нама дали мало ваздуха да успешно подигнемо енергетски сектор. Пошто код нас нуклеарног кадра нема, ви ћете га дати на период од 20 година док наш не порасте
 
Vrh