Problem je što po zakonu Javna preduzeća i državne ustanove same odlučuju da li hoće da grade Solar, a ne nadležno ministarstvo koje bi moralo da im to naredi. Postoje velike površine krovova i zemljišta gde bi država mogla preko svojih preduzeća i sa EPS- om da izgradi mnogo Solara.
Ja bih rekao da si ti na "sisi". . kada si iz mog posta tako nešto zaključio.Rekao bih da si na državnoj sisi? . .
Ono što su uradili na ANT je možda najbolji (najgori) primer te gluposti i slepila:Нем, ми волимо да заузмемо плодну земљу и да ту напрндачимо панеле, а коровови, и вез заузете површине не желимо да комплликујемо себи живот. Бахато.
Uopšte nema potrebe da se gradi na plodnoj zemlji kada ima bolje osunčanih lokacija na većoj nadmorskoj visini. Primer su Ponikve ili duž puta u rekonstrukciji Kokin Brod - Pribojska Banja gde već postoji velika trafo-stanica Bistrica i gde će se u blizini graditi brana Klak. To je na visini od 800-900 met. i može da se gradi duž 10km puta, a osunčanost je odlična, kao i UV zračenje koje je takodje bitno.Нем, ми волимо да заузмемо плодну земљу и да ту напрндачимо панеле,
Pretpostavio sam nego reko da proverim. Apsolutno se slažem. Em grozno, em štetno po ekosistem.Да. Ако ово не ремети екосистем, не знам шта га ремети. Или ћемо сад све те концепте да прекрижимо из неке панике, као током ковида?
Odlična ideja ali nažalost verovatno bi morali da se brišu od prašine svaka tri dana.Meni su solarni paneli idealni za povrsinske kopove na kojima je zavrsena eksploatacija. I onako kod nas slabo rade rekultivaciju, a ogromne su povrsine u pitanju.
Ako posmatramo dugoročno, onda bi odmah morali da ukinemo Moratorijum na nuklearke i počnemo pripremu kadrova koji će da rade na NE. Za to je potrebno vreme i bolje da krenemo odmah u taj proces.. . struju koju možemo dobijati i iz nuklearki, termo i hidro elektrana.