[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914938#p914938:14181txy je napisao(la):Dart » 07 Jan 2022 12:17 am[/url]":14181txy]Navedena ograničenja su samo želje gospode iz EU. Oni nemaju mogućnost da nam zabrane sve dok nismo država članica. Pošto oni non stop odlažu sa rokovima prijema u EU, možemo i mi da odlazemo sa rokovima ispunjenja...
Ali na žalost imaju.
Naša trgovinska razmena je upravo sa EU najveća. Najveći priliv novca je i dalje iz EU. Finansijski sistem nam je visoko euroizovan.
Naše zastarele elektrane su izrazito prljave. Obavezali smo se da ih pogasimo i pređemo na čistije. Niko nije rekao da ne možemo i termoelektrane, ali sa čistijom tehnologijom, a usput da pravimo energetski miks sa obnovljivim.
Mi realno od 2018 ništa veliko nismo krenuli da radimo - opet ćemo u poslednjem momentu da gledamo šta ćemo.
OK, jesu napravljeni veći vetroparkovi u Banatu, ali ne i negde drugde - samim tim je to nepouzdano, jer su onda skoro svi vetrogeneratori izloženi istom riziku da vetra nema ili nije stabilan. Da bi to radilo koliko toliko pouzdano, parkovi vetrogeneratora treba da su što je moguće više “razbacani” geografski i da na taj način povećavaju verovatnoću da struje iz vetroparkova uvek ima u elektroenergetskom sistemu. Ista priča je i sa poljima fotovoltaičnih panela (nemci sad čak preferiraju da se prave mikrolokacije koje zadovoljavaju lokalne potrebe, jer je mala verovatnoća da sunca nema baš nigde, ali je velika da ako je oblačno u određenoj regiji celo veliko polje fotovoltaika ne proizvodi ništa). Po pitanju reverzibilnih HE ništa dosada nije poduzimano.
Ali sve ovo gore podrazumeva i drastičan reinženjering celog elektroenergetskog sistema, koji je zasada formiran samo da prenosi struju od velikih izvora ka potrošačkim središtima, a u ovoj priči gore podrazumeva da bude formiran tako da dozvoljava i postojanje velikog broja manjih izvora koji distribuiraju struju u lokalnim zonama, a po potrebi kada je nema dovoljno lokalno vuče iz udaljenijih krajeva, a to naravno u potpunosti redefiniše i način upravljanja celim sistemim - sve u svemu tek tu mislim da nismo ni krenuli da ozbiljno menjamo, a bez toga priča će biti veliki neuspeh sa idejom velikih vetroparkova i velikih solarnih elektrana, a kako bi se zadržao sadašnji princip rada celog sistema.
Kako EU može da nas natera da ispoštujemo čak iako nismo zemlja članica? Ono što i inače spominju - dodatno oporezivanje proizvoda koji su proizvedeni zahvaljujući dostupnosti jeftinije, a prljavije energije - čime mogu potpuno da ponište isplativost zadržavanja starih prljavih ložišta i čak je pretvore u čistu štetu. Isto tako nametnu dodatnu taksu na izvoz takve struje.
Čak je i Kina drastično redukovala takvu proizvodnju jer je bila suočena sa takvom mogućnošću.
Mi nažalost imamo tendenciju da prihvatimo neke ugovore, a onda od tog istog momenta gledamo da ih izvrdamo.