Šta je novo?

Energetika

U Užicu je izgoreo trafo 110/35 2006.godine. bio sam taj dan igrom slučaja u UE.

Ceo Novi Priboj je dobio struju oko 10čassova. Najveći problem je bio deo grada koji je na 10KV liniji koja nadzemno ide dalje u sela gde je i napravljen problem. Ostatak gradske zone gde je mreža podzemna imao je gomilu kratkih ispadanja.
U prigradskim naseljima sve živo je pokidano....
35 KV dalekovod za Fap danas do 15h nije saniran, prekid je negde ispod Pribojske Banje.
 
Poslednja izmena:
Treba da budu zahvalni na one 3 MHE što su im obezbedile struju za ceo grad kako vidim :)
Još 100 napraviti. Samo da sijamo u sred februara. Nije puno hladno, ugrijati se može
 
Ево и код нас био распад система, пало 50 цм влажног снега, Пробила се УЛТА и нашли су где је квар, па могу писати сада. Иако сам имам струје, репетитор нажалост нема убрзо после отварања заменили су нове акумулаторе за старе, па држи сад око пола сата!
 
U Prijepolju, u prigradskom naselju, skoro 48h nema struje. U ravnici, praktično odmah iza gradske bolnice prema manastiru Mileševa, na manje od 2km od centra (naselje Bostani, Luke, OŠ Sveti Sava). Nisu brda i sela, pa da kaže čovek negde bezveze. Sramota, a u medijima nigde, kao ni za celu opštinu, u februaru na 0 stepeni, u 21. veku, u gradu maltene, na 1,5km od strogog centra grada, na magistralnom putu. Čemu da se nadaju ljudi po selima. Jadan narod...
Opozicija -100, vlast -100000. Ovo je iskreno da padne vlada da je normalna država. Ali ovako... Čuti i trpi.
 
Ево и код нас био распад система, пало 50 цм влажног снега, Пробила се УЛТА и нашли су где је квар, па могу писати сада. Иако сам имам струје, репетитор нажалост нема убрзо после отварања заменили су нове акумулаторе за старе, па држи сад око пола сата!
Ljudi, evo ga, živ je!
 
U Priboju put za gradsku bolnicu treći put neprohodan.

Prvi put palo drvo od snega, pokidalo kablove rasvete.
Jutros odron, zatrpao ceo put.
Nakon čišćenja opet palo drvo i zapalilo se od sekundarne mreže.
1677614822138.jpg
 
Јел само ја имам осећај или се ово води ка намерном распаду система?
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
U Priboju put za gradsku bolnicu treći put neprohodan.

Prvi put palo drvo od snega, pokidalo kablove rasvete.
Jutros odron, zatrpao ceo put.
Nakon čišćenja opet palo drvo i zapalilo se od sekundarne mreže.
Pogledajte prilog 155169
Прибојавам се прибоја Прибојаца у Прибоју.
 
Ma, namerno ruše bandere da bi mogli više da izvoze - kao u 6:30.

Pogledajte prilog 155198
Одлично да си ово ставио, то говори буквално о односу колонијалних власти према народу Србије! Мрежа се распада а неко узима огромне паре. Хвала што си ово поделио!
 
Ево још мало вести око ЕПСа
Znate li ko je Rita Augestad Knudsen? Ne znate? Čudi me da vam Marinika nije rekla. Ili neko drugi iz opozicije. Aa, znam, nisu stigli jer brane Ustav Srbije. Elem, to je suruga Aljbina Kurtija, norvežanka. Sa pozicijom više istraživačice Norveškog instituta za medjunarodne poslove. Znate ono, EPS, gde se stavlja tačka na energetski sistem Srbije i "pomoći ce" (cjena prava sitnica) firma Rystad Energy, jer mi ništa ne znamo i šta će nama uopšte vitalni resursi. Ne da Kurti i Vučić saradjuju, nego se usraše od zajedničke pljačke. Ali, verovatno je to nebitna tema i ja sam u zabludi. Ima još, ali mrzi me da pišem a mogli bi za nešto i sami da se informišete. Znam da nećete, samo kažem. P.S. Moram i ovo da dodam: Kurtijeva supruga je opušteno 2021 u BG imala promociju svoje knjige, sa naslovom.. pazi sad... "Ideja slobode i samoopredeljenja".
 
B92, 1.3.2023.

Da sada počnemo imali bismo je 2031: Nuklearka neophodna Srbiji?

Ako bi danas započeli izgradnju nuklearne termoelektrane u Srbiji imali bismo je 2031. godine.

To je prognoza struke, uzimajući u obzir da je za to vreme najbrže izgrađena u Belorusiji.

Iako je malo onih koji bi nam u ovom trenutku pomogli na tom projektu, struka to ne vidi kao prepreku.

Dvanaest zemalja EU, predvođene Francuskom juče je razgovaralo o reformi energetskog sistema. Pariski predlog koji se oslanja na nuklearnu energiju podržale su zemlje u našem okruženju, Bugarska, Hrvatska, Finska, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Švedska. Imajući u vidu da neke od njih imaju već izgrađenu nuklearnu elektranu stručnjaci smatraju da Srbija treba da u taj krug uđe što pre, piše Blic.

Da neke zemlje koje za sada uvoze nuklearnu energiju razmišlju o izgradnji sopstvene, ukazao je juče i Mark Nelson, energetski analitičar, koji je svojim rečima aludiraao na Italiju i Hrvatsku. Kako je napisao na svom Tviter profilu, samo nekoliko nacionalnih izbora deli i druge zemlje EU koje rade na nuklearnom pogonu u ovaj blok. Iako Srbija nije članica EU, činjenica je da se nalazi na istom kontinetu.

Gotova za 9 godina

Građani često misle da izgradnja jedne nuklerane elektrane ne bi trajala dugo, međutim, u poređenju sa fabrikama ili poslovnim kompleksima, ovo je projekat potpuno "drugih dimenzija". Osim što košta i što se meri milijardama evra, reč je o vrlo kompleksnoj operaciji koju ne može svako da radi.

Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku,u kazao je na to da je malo zemalja koje imaju znanje za takve investicije, i da to najbolje rade Rusi i Amerikanci, a da mogu i Francuzi, Nemci, Južna Koreja i Japan. Istakao je i da mi imamo vrsne inženjere koji bi sa obukom od nekoliko godina u svetu, isto bili spremni za rad na ovom projektu.

"Mi kadar imamo, to su mašinski i elektro inženjeri koje možemo da pošaljemo na specijalizaciju i za godinu, dve, imaćemo stručnjake koji će moći da grade nuklearnu elektranu", rekao je za Blic Zdravković.

Sagovornik lista je podsetio da je najbrže izgrađena nuklearna elektrana u Belorusiji bila gotova za manje od devet godina, te da bi za taj period mogla da bude gotova i naša.

Srbiji nasušna potreba

Cena energenata već neko vreme je na uzlaznoj putanji, a predviđanja su da se još neće zaustaviti. Da je ovo najskuplji resurs današnjice, slažu se i domaćinstva ali i kompanije koje se sa troškovima energenata jedva nose.

Prema nekim istraživanjima, resursi iz obnovljivih energija za celu planetu se već u septembru potroše, što je sa ovim cenama neodrživo na duži period.

Danas nam naše termolektrane obezbeđuju 70 do 72 odsto struje koju potrošimo. Zajedno sa hidro i ostalim izvorima pravimo oko 7,9 gigavata instalisane snage. I to je ispostavlja se dovoljno, ali imajući u vidu prirodan proces koji će kroz budućnost i povećavati potrebe za strujom, novi alternativni izvor i više je nego značajan.
 
FqJEKDDWAAAB6QG.jpg


EU Neighbourhood & Enlargement 🇪🇺 @eu_near
We are providing 🇷🇸#Serbia with €165 million in immediate budget support to help mitigate high energy prices for vulnerable households and SMEs.
The 🇪🇺#EU is also supporting 🇷🇸's green transition by investments in clean energy through @TheWBIF

Više na linku
 
Занима ме колика је штета била на електеоенергетском систему од НАТО бомбардовања, има ли неко податак?
 
То је са инфлацијом око 2 милијарде еура. Хвала Дејан011 на информацији! Ми смо опет остали без струје синоћ око 22 часа до малопре. Наравно онда нема мреже и нета. Постаје све учесталије! Изгледа већ као намера! Видећемо убудуће!
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Kakav sjajan ekonomski rezon!
Isključiš jednostavno deo konzuma, dozvoliš da neraskresano drveće i sneg poobaraju dalekovode, ostanu čitavi gradovi, brojna sela bez napajanja, i onda se dičiš kako imaš struje za veliki izvoz.
Mislim da je tako radio Čaušesku - domaće restrikcije, a struja se izvozi.
Ta priča znamo kako se završila.
 
Kakav sjajan ekonomski rezon!
Isključiš jednostavno deo konzuma, dozvoliš da neraskresano drveće i sneg poobaraju dalekovode, ostanu čitavi gradovi, brojna sela bez napajanja, i onda se dičiš kako imaš struje za veliki izvoz.
Mislim da je tako radio Čaušesku - domaće restrikcije, a struja se izvozi.
Ta priča znamo kako se završila.
MIslim da je to tipicna radikalska fora.
 
U proteklih nekoliko dana je izvoz električne energije veliki samo zahvaljujući povećanoj proizvodnji termo i hidro elektrana koja je konstantna već nekoliko dana, a ne zahvaljujući tome što je manji deo komzuma bez električne energije. Izvoz je oko 1000MW dok je konzum koji je bez elektične energije oko 50MW.

Problem je decenijama potpuno zapuštena nisko i srednje naponska mreža (napona do 110kV) koju bi trebalo da održava lokalna samouprava i lokalne elektrodistribucije, prvenstveno mislim na održavanje zaštitnog pojasa oko nadzemne mreže (redovno košenje i rezanje rastinja u tom pojasu) i zamena dotrajalih (trulih) drvenih bandera novim drvenim zaštićenim od vlage ili betonskim.

Elektro mreža Srbije (EMS) je zadužena samo za održavanje mreže visokog napona (440, 220 i 110kV).
 
Poslednja izmena:
Izvoz je oko 1000MW dok je konzum koji je bez elektične energije oko 50MW.
Naravno da je potpuno sumanuta ideja da je neko namerno stvorio situaciju na terenu da pada mreža, padaju grane, padaju bandere i pada sneg, kako bi bilo više struje za izvoz.

Svake godine pada sekundarna mreža kada pada "mokri sneg" i tako je bilo i ove godine, a biće i sledećih godina sve dok se ona ne bude održavala na najbolji način.
 
Гране падају када се поткрес не уради на јесен! Када је време за то. То је намерно! Намерно је и не постављање подземних каблова на деоницама где су јаки ветрови и где је доста неприступачно за поткрес. О трафо станицама недовољне снаге да не говоримо! Све је то немар, односно нечија намера постављањем некомпетнтних људи на важна места!
 
Vrh