Šta je novo?

Energetika

Овај Моцарт је постао једна од најозбиљнијих компанија у Србији, ничу кладионице на све стране као печурке после кише:

"u ovom trenutku, sa oko 1.000 uplatnih mesta, brend je prisutan na teritoriji Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Malte, Rumunije, Kenije, Kolumbije, Gane i Nigerije. U Mozzartu više od 5.000 profesionalaca"
 
Pa zato što su masa Srba patološki kockari. I zavisnost od kocke u vidu kladionice je i dalje znatno društveno prihvatljivije nego zavisnost od ruleta. Iako su i jedno i drugo isto zlo.


Ništa od tih gluposti ne bi postojalo i opstajalo da ih jedan deo glupih Srba ne puni parama. Isto važi i za rijalitije, Pinkove, Grandove, IDJeve, sva ta njesra.
 
IMG_20221115_151931.jpgIMG_20221115_151854.jpg

Nova trafostanica Priboj. Po prvobitnom urbanističkom planu, na toj parceli je trebala da bude razna infrastruktura za građanske potrebe ali je zbog nekog "prebijanja" između EPS, SPC i Opštine poslednja slobodna parcela u Priboji pripala Epsu.


Jezera u sistemu Drinsko limskih su standardno prazna. Čak je i Radoinjsko znatno ispražnjeno.

Kolika je suša govori i podatak da si svi planinski izvori u okolini presušili.
 
Poslednja izmena:
Овај Моцарт је постао једна од најозбиљнијих компанија у Србији, ничу кладионице на све стране као печурке после кише:

"u ovom trenutku, sa oko 1.000 uplatnih mesta, brend je prisutan na teritoriji Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Malte, Rumunije, Kenije, Kolumbije, Gane i Nigerije. U Mozzartu više od 5.000 profesionalaca"

To je veliki posao.
Narod se nada da moze da se zivi od kladionice.
 
To je veliki posao.
Narod se nada da moze da se zivi od kladionice.

Ne, to je očajanje. Tako je u skoro svim siromašnim zemljama koje nisu baš toliko siromašne da, pošto nemaju ni šta da jedu, onda nemaju ni za loz. To je život bez iluzija, iako zvuči da je suprotno od toga. Kad čovek jednom izgubi svaku nadu da mu na normalan način, poštenim radom, može biti bolje, onda mu ne preostaje ništa drugo. Pogledajte tada jedine opcije na raspolaganju: Ili nastaviš tmurni i monotoni život kao do sada, sa tvrdim ličnim ubeđenjem da bolje i ne može biti, ili kupuješ lozove i nadaš se. Jer u drugom slučaju postoji bar neka verovatnoća, a u prvom nikakva. U drugom bar neka nada, a u prvom nikakva.

Većina je svesna da je verovatnoća za dobitak mizerna, ali u kladionicama se kupuje NADA, a ne loz. Jedino tamo šansu imaju i oni bez šansi. Kupuje se vreme kao očekuješ nešto lepo i novo, a ne svakodnevni mrak. Cela nedelja na poklon!

Zato su kockarnice, ako ih ima ovako puno, ustvari tragično ogledalo pravog psihološkog stanja u društvu.
 
Evo šta smo dočekali. Sad više ni termoelektrane i hidroelektrane uzete zajedno nisu dovoljne. Pre dve godine smo struju i izvozili, zimi i bez gasovoda do Srbije, a sad nam ni toplo vreme ne pomaže. Ni u novembru.

Sad nas spasava samo trošenje gasa. Koliko li će to na kraju koštati?

"Neverovatna je potrošnja struje. Počeli smo da trošimo rezerve gasa"

Vučić se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji.

"Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svuim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas", rekao je predsednik Srbije.

"Počeli smo da trošimo rezerve gasa, jer ugovorene količine koje dobijamo dnevno nisu dovoljne za naše potrebe. Srećom, zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom imamo 650 miliona kubnih metara gasa jutros. Juče smo napravili i dobar aranžman sa Bulgargasom, da bismo trošili manje rezervi. Nas gasne elektrane sada spasavaju, zahvaljujući panonskim elektranama mi možemo da prezimimo. Inače, na osnovu uglja i hidroelektrana ne bismo mogli da prezimimo", upozorio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.


8. januar 2020.

TURSKI TOK ZVANIČNO PUŠTEN U RAD​

29BF9FFA-5805-4ECE-8483-2FCEDB3E0BFF.jpg
 
Највећа грешка је направљена у томе што се држава селективно умешала у енергетику. Обећавано је да цена струје неће расти а истовремено ништа није предузето да се обуздају цене енергената за индивидуалне купце. Увек је рецимо огревно дрво било скупље у овом периоду него у августу а сада је обрнуто.

Додуше и није било једноставног механизма јер је та област у потпуном хаосу. Дакле неки су извукли опасан екстрапрофит а нема шансе да буду опорезовани јер се и не зна ко су.
 
Evo šta smo dočekali. Sad više ni termoelektrane i hidroelektrane uzete zajedno nisu dovoljne. Pre dve godine smo struju i izvozili, zimi i bez gasovoda do Srbije, a sad nam ni toplo vreme ne pomaže. Ni u novembru.
Nije nam smetao Mica Pecenjar, nismo kaznili njegovu Partiju na Izborima.
Nasi predstavnici, nasi opozicionari su nas izdali, ispostavilo se da su sluge okupatora, koa i Hulja.
Nasi pravnic, profesori i doktori dopustili su da se nas ugalj proda.
Nismo se pobunili, vazniji nam je bio fudbali starlete.
Poverovali smo u zemlju Dembeliju zvanu EU.
Poverovali smo Huljinim lazima.
Nismo shvatili d aje ovo nasa zemlja, bas ovo. A ne Huljin posed.
I sada, kao Vinstonu Smitu, na kraju "1984." ostaje nam ljubav prema Vodji, u hladnom.

Sreca obicno ne prati kukavice.
 
Srbiji će za ulaganja u energetski sektor prema predlogu norveških stručnjaka biti potrebno od 16-17 mlrd EUR do 32-33 milijardi za narednih 15-20 godina, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.​

On je na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu" u organizaciji ambasada Norveške u Beogradu i Sarajevu, rekao da je Srbija upala u strukturne probleme.

- Nije reč samo o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već o tome da postoji staromodni pristup, stare tehnologije u termoelektranama, a ničeg novog nema ni u hidropotencijalima. I dalje nismo u poziciji da povećamo procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji - rekao je Vučić.
:confused:
Таман остаје да изградимо метро приде...
 
Ja sam procitao da je ugovor 1.5 milijardi evra na deset godina savetovanja iz Norveske. Mislim tu zvali ide bar pola.
 
Или иде много више, или су цифре нејасно написане.
Јер, ако Жвали иде пола, значи да Норважанима иде 75милиона годишње. Ако иде толико, а да претпоставимо да нису неке транге франге у питању нека невидљива трговина, онда да питам, шта консултација од 75 милиона годишње даје наама? КОлико ми због стуцаних 150 милиона уштедимо? или јш боље зарадимо? Ако зарадимо због тога 300 милиона, па нек иде пола. Ако уштедимо, мање је добро, али боље него да се арчи више.
 
Киша пада већ неколико дана, али извори, потоци и речице уопште нису порасли....видим да ХЕ Перућац шљака пуном паром, иако је језеро 2м испод пуног нивоа!
 
Киша пада већ неколико дана, али извори, потоци и речице уопште нису порасли....видим да ХЕ Перућац шљака пуном паром, иако је језеро 2м испод пуног нивоа!
Mislim da posle ovolike suše kiša mora duže da pada....
 
Све су прилике да ће тако и бити! Била је баш гадна суша! Земља је упила без проблема око 100л по м2 на Тари! Верујем да је тако и у осталим крајевима.... Требаће 15-так дана киша да би се поправила ситуација, наредних 7 ће изгледа доста кише пасти. Видећемо. Температуре ће такође пасти а и време јој је! Самим тим ће порасти потрошња, видећемо како ће се то избалансирати и колики ће увоз бити потребан!
 
Ova kisa ce definitivno popraviti stanje akumulacija. A narocito ako imamo u vidu da su bukvalno prekinuli proizvodnju i da stede na max. Proizvode Derdjap 1 i 2 i u sistemu Drimsko limskih uglavnom samo kada je spic potrosnje. Van toga je ceo drimsko limski sistem cesto na svega 40MW.

Medjutim vidim da je veceras ispao sa mreze TENT B1 od 650MW, nadajmo se da nije nista ozbiljno. Uvoz momentalno ode na 700MW :(
 
Plašim se da ćemo stanje akumulacija opet brzo izprazniti
 
Vrh