@Bender Rodriguez nije kritika samo razmena mišljenja, ali mislim da nisi u pravu sa stavom "da ima nafte za 70 godina"
Mi kao drzava koja celokupnu potrošnju uvozi i godišnje troši na uvoz nafte verovatno više od 2 milijarde €. Za nas koji nemamo svoje resurse je rasipničko ponašanje i neka odgovorna vlast bi pokrenula nacionalni prelazak na automobile pogonjene strujom. Probacu da obrazložim na primeru, da unapred napomenem da me mrzi da jurim tačne cifre ali daću neke aproksimativne (mislim da su dovoljno tačne za poentu koju hoću da pokažem)
- Država godišnje uvozi 2.000.000.000€ nafte. Neka imamo 2.000.000 SUS automobila koji prelaze prosečno oko 8000km godišnje. Cena struje je već mislim 0.12€ po kw
Ukoliko bi se recimo dogovorili sa BYD da zamenimo 1.000.000 automobila (fizička + pravna lica) za neki njihov model od 15.000€, gde bi vlasnik platio 10.000€ a subvencija države bila 5.000€, kao i sa nekim proizvođačem solarnih panela gde bi u 3 godine uvezli 1.000.000 panela po 5.000€ (subvencija države bi bila 2.500€) Auto pretpostavljam da troši 15KW na 100km
- Država bi potrošila 7,5 milijardi € na 3 godine odnosno 2,5 milijarde godišnje, pojedinac bi se zadužio za 12.500€
- Pojedinac bi godišnje uštedeo 1000€ na gorivo + oko 700€ na struju (ostajalo bi mu višak od solarnih panela koje bi trošio u toku dana kada je struja najskuplja), znači investiciju bi otplatio za 7,5 godina == kredit na 8 godina rata bi mu bila manja od mesečnih troškova za gorivo + struju
- Država bi uštedela na uvozu nafte 1 milijarda godišnje + bi uštedela na proizvodnji struje od 6,5TWh godišnje (po ceni od 0.06€) to je oko 400 miliona €. Država bi svoju investiciju otplatila za 5,5 godina == kredit na 6 godina gde bi godišnja rata bila manja od godišnjih troškova uvoza nafte i proizvodnje struje
Posle 6 godina, odnosno 8 godina država bi štedela 1,4 milijarde € godišnje a svaki pojedinac bi štedeo 1700€. Samo vožnjom električnog automobila umesto SUS.
Verujem da cifre i rokovi mogu da idu 10-20% gore dole ali da bitno ne menjaju poentu.
(ukoliko je neko raspoložen može i da izvede detaljniju računicu - troškovi bi se recimo bitno smanjili ukoliko bi firme postavljale subvencionisane panele pa na jednom panelu punili 5 automobila zaposlenih - ali bi onda bila smanjena ušteda za pojedinca za iznos struje, troškovi bi se smanjili jer automobili pojedinaca nešto vrede pa nije potreban kredit na svih 12.500€ itd itd)