Dobio sam poprilično dobar odgovor od komšije, pa ako nekome zatreba vezano za temu ugradnje punjača u stambenim zgradama:
- Od EPS-a se traži povećanje odobrene snage (u njegovom slučaju na oko 27kW). Podnosi se zahtev, čeka se oko 6 meseci i naknada košta oko 32k din.
- Ako EPS odobri povećanje, njihovi radnici dolaze samo da zamene osigurače kod brojila tako da mogu da podrže tu struju - ništa više od EPS-a što se radova tiče.
- Tad se unajmi električar koji će da razdvoji kabl koji ide ka stanu i postavi dodatni kabl koji ide ka garaži za punjač. Komšija je odabrao neki ozbiljniji presek kabla za punjač kako bi bilo bezbedno i podržao jaču struju. Plan mu je da uzme možda i jači punjač, tj. preko 11kW pošto planira da puni auto noću kad je jeftinija struja, a tad nema većih uključenih potrošača u stanu pa veruje da će takav sistem raditi bez problema.
- I taj kabl se barem kod nas lako dovodi do garaže, fino se sredi onim metalnim kanalicama i nakon toga može da se priključi i postavi punjač.
Pošto je sve tako postavljeno, nije obaveštavao SZ niti bilo koju drugu instituciju sem odobrenje od EPS-a. Ovakvo rešenje mi za sad ima smisla jer nisam uspeo da pronađem nikakve zakone i pravilnike koje takav scenario uređuju. Čovek je sve sam uradio, vezuje se sve za njegovo brojilo, samo platio električara, nabavio opremu - niko mu nije tražio da ispuni ne znam kakve uslove - otuda ne vidim nikakav problem.
Ako neko poznaje zakone, ima iskustva i sl. neka dojavi, čisto da znamo jel ovakvo rešenje dobro i po pravilima.