Ko se rasipa strujom? Koliko si obicnih pojedinaca video da se u svojim kucama rasipaju strujom koju placaju? Isto tako, da li znas porodice koje kradu struju, pa ? Ja znam. Jel mislis da porodica koja oduvek sve placa uredno i na vreme treba da placa vise zato sto EPS nece da kazni ove koji kradu? Jel mi to govoris?
Hocu konkretne podatke ko se kako rasipa. Izvolite iznesite tacne podatke pa onda mozemo da pricamo o tome da li treba ceo narod da snosi posledice, ili pojedinci, ili drzavne firme, ili privatne firme. I kako koji prestup treba da se sankcionise.
Jel imas ti makar podatak, bilo kakav, ne mora zvanicni, koliko samo rovatori Shitcoina trose struje u Srbiji? Nemas, pretpostavljam? Super. Nabavi pa se vrati pa onda mozemo da pricamo o poskupljenjima i odgovornosti.
Ajde bre, dosta vise, preko 30 godina slusam kako smo ja i moje domacinstvo krivi za sve redom i kako treba da placamo ili nadoknadjujemo umesto drugih, dok te druge zabole patka i niko ih nikad ne dira. Ni murija, ni Vlada, ni EPS, ni poreska, niko.
Iznesite tacne podatke ko se koliko i kako rasipa po kategorijama pa onda mozemo da pricamo o menjanju cena za one koji to zasluzuju. Do tada, sve te price su nistavne. I ne samo to, nego bez takvog sistematskog pristupa nista necete resiti. NISTA. Da stavite cenu KWh da bude 100 dinara opet nista ne biste resili, opet bi EPS bio gubitas, opet bi pucao sistem i opet bismo morali da uvozimo. Zato sto taj "sivonja" metod resavanja ne radi kada imas sistem koji je sav truo i hordu debila i lopova.koji ga vode. I koliko god para ti nabijes u njega, on ce opet ostati u minusu. Jer je to crna rupa, korupcijska crna rupa bez dna, i dokle god ne zatvoris crnu rupu u njemu, dzaba ti sve. Shvatite to vec jednom aman i sjasite sa besmislenim sivonjskim srednjevekovjim merama koje nikada nista ne menjaju.
Upravo sam izneo podatke da u proseku srpsko domaćinstvo troši bar 20-30% više struje od komšijskih zemalja. I postavio tebi pitanje, šta ti misliš zbog čega je to?
Tebe i tvoju porodicu niko nije napao. Ja kažem da u globalu, pored stvari koje si nabrojao poput kradje struje, rudarenja bitkoina (za koje nemam pojma da li iko ima podatke koliko se potroši), neodgovornosti u upravljanju EPSom, odgovornost moraju da ponesu i gradjani i institucije, svako u svom domenu.
Ja ne govorim da nema ljudi koji se racionalno odnose prema potrošnji energije, ali očigledno je da je nešto ne funkcioniše kako treba. Da, slažem se, EPS ne funkcioniše najbolje, ali izvinite je li samo meni nije logično da trošimo u proseku toliko više energije od komšijskih zemalja?
Šta je tome uzrok, neracionalna potrošnja, veći % ljudi koji se greju na struju, katastrofalna izolacija stambenih jedinica (u proseku) ili nešto deseto, nemam pojma. Samo ukazujem na egzaktne podatke a oni su više nego jasni: u evropskom smo vrhu po prosečnoj potrošnji po domaćinstvu.