ZOBS je zakon koji se progurao na brzinu pod izgovorom da će poboljšati bezbednost a zapravo je nagurao lovu raznim nekim ljudima u džep. Tako da danas imamo jako puno nebuloza i nedefinisanih stvari.
Jedna od odredbi koja se našla u nacrtu pa ja hvala bogu izbačena je prelazak kolovoza na crveno van pešačkog prelaza. a bilo je još umobolnih odredbi.
Bicikla sa pomoćnim el motorom nije definisana jer je neko to zaboravio da uradi. Trotineti i ostalo naravno da nisu definisani kada nikome to ovde nije ni palo na pamet. E sad, ta odredba o mopedu realno potkačinje i bicikle i toritnete jer je tako nesrećno formulisana. Što znači da bi na mi scooter i na biciklu trebali da stavimo tablice, da platimo osiguranje i sve ostalo. Ali hajde neka neko proba to da uradi? ili evo, donirajte mi lovu ja ću pokušati da registrujem mi scooter
čak ću i da tužim državu kad me odbiju.
Što se tiče praćenja zakona, ni policija ni mnogi drugi radnici nisu podučeni šta je sve zakon i kako se primenjuje. A i policija nije zainteresovana da se bavi time dok im neko ne naredi, i oni bi ljudi radije da bleje na raskrsnici ili u kafiću i da drndaju telefon.
Ja sam inače za to da se PSP uvede još u osnovne škole kao nešto stvarno korisno umesto nekih drugih debilnih stvari.
za kraj, trotoar, ta nesrećna odredba u suštini znači da na trotoaru može svašta da se radi ali da pešaci imaju prednost. To znači da ti možeš i kola da voziš po trotoaru, eksplicitno piše da možeš da se parkiraš na trotoaru i sl. Ako obradite pažnju videćete da na nekim trotoarima postje posebni znaci zabrana saobraćaja motornim vozilima, ili biciklama.
Na žalost mnogi novi zakoni (poslednjih 10tak godina) su loši i moraće da se menjaju ako želimo da stvarno normalno uredimo društvo tako da bude funkcionalno.