Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828500#p828500:2ziv6g9l je napisao(la):
boca-ica » Čet Mar 04, 2021 12:35 pm[/url]":2ziv6g9l]StariPosmatrač wrote:
...Čudim se i kako nesrećni Bugari još uvek nisu digli Kozloduj u vazduh...

Koliko je udaljena od :?:
- naše granice
- Beograda , Niša...

Njihova ,, eko- NE sigurnost ,, preliva se i na nas .
a njihov energetski boljitak i opšte standardni boljitak ostaje samo njima :!:

Bezsmisleno i ne održivo je više
biti protiv izgradnje takve i bolje kod nas

Sa njom ne samo da ce porasti standard svakog našeg čoveka vec ce i sama ekologija biti zastupljenija. i poštovanija.
naročito za vazduh,vodu, ,buku ,zelenilo...

:sesir:

Uzdam se u majku prirodu i severozapadni vetar
 
:jbt sve već procvalo
nemo se uplašite ako u gradu sretnete nekog slinavog - to sam ja,
hvala unapred na razumevanju...
:o :sesir:
 
Počelo je to još u februaru. Sredinom februara sam video uveliko iznikle visibabe i dženarike i ligustrume kako kreću da pupe.
 
Ко сумња да се на званичним мерним местима вредности лажирају, увек може да прати Климерко мрежу

https://klimerko.org/
 
Sta se to desava u Sapcu?

 
Danas sam se malo prošetao Zvezdarskom šumom, Bulevarom i delom kod groblja.

Čovek bi pomislio da je na najvišoj tačci užeg dela Beograda vazduh čist, ali loženje se oseća svuda. Recimo ispod onog vidikovca kod Opservatorije je jedna kuća iz koje izlazi dim i to je dovoljno da, i pored vetrića, zasmrdi ceo taj potez. Plus još ko zna koliko kućica koje se greju na isti način.

Spustio sam se pored Olimpa i dalje išao Bulevarom i čim sam bio okružen zgradama, mirisa više nije bilo. Zatim sam presekao kod Đerma i išao ka groblju (kola su mi bila na servisu) i džaba sve te novogradnje kada između njih imamo udžerice koje lože.

Zaključak - vazduh je neprijatniji što je više kućica, a skoro pa prijatan u samom Bulevaru.

Slično, juče sam trčao do Gardoša i nazad. Džaba sva ta lepota, lepe kućice, kada ima nekih kuća koje lože i zbog koji smrdi ceo Zemun. Onda tamo u Nikolaja Ostrovskog zbog gužve i autobusa smrdi na saobraćaj, a onda u Aleksandra Dubčeka smrdi na neke roštilje i ćumur.

Plus, kada se zagledaš u sve te kućice, vidiš da je dobar deo njih za rušenje, pa ne smem ni da pomislim koliko oni paze šta lože.

Ima li nekoga iz Borče ovde? Naime, tamo uvek senzori pokazuju ekstremno zagađenje - da li tamo skoro svaka kuća loži jer u ovim delovima kojima sam prošao danas i juče, većina se ne greje tako.
 
Apsolutno si u pravu. Ja sam išao juče u Zemun na okretnicu 15ice i samo što nisam se ugušio od invidiualnih ložišta, tako je i Zvezdarskoj šumi. Inače, u delu šume ima više autoservisa koji zagađuju samo tako.
 
Читао сам скоро да су одлучили да смање цену прикључка на гас, надам се да је истина али мислим да је време за акцију на нивоу Телекома и СББ-а где је прикључак гратис и неки попуст прве године.
 
Spustiće ga na 720 evra ako se ne varam, uz mogućnost plaćanja na rate na dve godine. Tu je i trošak zamene kotla, prilagođavanja instalacije. Ne verujem da će bilo šta biti postignuto ovim smanjenjem cene.
 
Treba samo da zabrane prodaju jalovine potrosacima.
I resen problem.
Ali tu kaplje lova.
 
Konačno i papirom potvrđeno ono što je zadnjih mesec dana bilo toliko očigledno.

"Анализе показале присуство тешких метала у Пеку – одржана хитна седница Штаба за ванредне ситуације општине Кучево"
http://www.ekucevo.rs/?p=38920
 
Radojičić: Beograd primenjuje inovativna rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je uvodnu reč na konferenciji posvećenoj predstavljanju najinovativnijih ideja za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji

Konferenciju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj uz podršku UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije.

– Izuzetna mi je čast što prisustvujem prezentaciji pobedničkih timova koji su osmislili inovativna rešenja u oblasti smanjenja zagađenja i poboljšanja kvaliteta vazduha u Srbiji. Prema projekcijama UN-a, do 2050. godine u gradovima će živeti 68 odsto svetske populacije, i zbog toga je važno da gradovi sprovode adekvatne mere za zaštitu zdravlja svojih stanovnika i životne sredine, jer su ove oblasti usko povezane – rekao je gradonačelnik.

On je naveo da su najveći izvori zagađenja u Beogradu individualna ložišta tokom sezone grejanja, paljenje strnjike nakon jesenje žetve, saobraćaj tokom cele godine, termoelektrane i industrija.

– Prema važećoj Strategiji razvoja, održivi razvoj je jedno od strateških opredeljenja Grada Beograda, a u prilog tome govore činjenice da se trenutno na javnom uvidu nalazi Plan kvaliteta vazduha za narednih deset godina, dok su juče završeni javni uvidi u Akcioni plan za zeleni grad, koji smo uradili u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kao i u Akcioni plan za održivu klimu i energiju, a imaju za cilj da smanjimo emisiju gasova staklene bašte za 40 odsto – rekao je Radojičić.

Kako je gradonačelnik naveo, osim razvoja sistema javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture, za poboljšanje kvaliteta vazduha podjednako je važan sektor energetike i energetske efikasnosti.

– Danas je na teritoriji Beograda ostalo oko 14 kotlarnica na mazut, a nekada ih je bilo čak 1.300. U naredne dve godine ugasićemo sedam kotlarnica, dok je ove godine u planu gašenje još tri kotlarnice u osnovnim školama koje će biti priključene na sistem daljinskog grejanja, za šta je iz budžeta opredeljeno 14 miliona dinara. Zahvaljujem UNDP-u i Vladi Slovačke koji su poklonili studiju isplativosti o kapacitetu solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode na javnim zgradama u Beogradu, a ovaj projekat je na razmatranju za implementaciju – rekao je Radojičić.

On je dodao da se ove godine, prema principima energetske efikasnosti, počinje sa termalnom rehabilitacijom četiri javne zgrade.

– Rekonstruišemo zgrade Hitne pomoći, Studentske poliklinike, Gradske biblioteke i Stacionara. Projekat je finansiran putem IPA fonda Evropske komisije i uz kredit EBRD-a od pet miliona evra – kazao je Radojičić.

Kako je naveo, za bolji kvalitet vazduha neophodan je sveobuhvatni i multidisciplinarni pristup, te su koncepti poput održive urbane mobilnosti i te kako značajni.

– Proširili smo pešačku zonu u centru grada oko Knez Mihailove i uveli ekološki prevoz „Vrabac” u okviru iste zone. Donete su mere ograničenja kretanja teretnih vozila i vozila za snabdevanje u gradskoj zoni u periodu od 20 do 7 časova, a pokrenuta je i inicijativa „Parkiraj i bicikliraj”. Trenutna dužina biciklističkih staza je oko 100 kilometara, a prema Planu održive urbane mobilnosti cilj je da se do 2030. godine izgradi oko 400 kilometara staza – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da su veoma važni redovan monitoring i izveštavanje o kvalitetu vazduha i da je od 2019. godine pokrenuta aplikacija „Beoeko” koja prikazuje stanje kvaliteta vazduha u realnom vremenu.

– Osim infrastrukturnih projekata koji za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života građana, izgradnje metroa i obilaznice oko Beograda, Grad i te kako implementira inovativna rešenja koja pomažu u borbi protiv zagađenja. U svetu, pa i kod nas, sve je popularniji koncept prirodom inspirisanih rešenja. Tako se u Beogradu trenutno realizuju tri projekta finansirana uz pomoć Evropske unije. Oni se, između ostalog, tiču unapređenja statusa i zdravlja urbanih šuma, inovativnih ekoloških rešenja u centru grada kao što su sistemi za preradu otpadnih voda uz pomoć biljaka ili zeleni zidovi koji predstavljaju vid inovativnosti u prečišćavanju vazduha u urbanim sredinama – rekao je prvi čovek prestonice.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad Beograd oformio radnu grupu za projekat „Pametni grad” i naveo primer projekta koji se radi u saradnji sa „Simensom”.

– Zahvaljujući ovom projektu, a uz pomoć senzornog prepoznavanja saobraćajnih gužvi u gradu i stvaranjem zelenih talasa, gužve će biti smanjene za 15 do 30 odsto, što će imati i pozitivan efekat na kvalitet vazduha – rekao je Radojičić.

Izrazio je spremnost da sasluša mlade inovatore jer je siguran da će neka od predstavljenih rešenja naći svoju primenu u Beogradu, koji već primenjuje slične koncepte.

izvor: Studio B
 
Iz "Novosti", kopiram samo deo teksta:

"- U našoj zemlji je postao trend da mnogi investitori, pa i oni iz inostranstva, umesto prirodnog gasa spaljuju gume, plastiku i ulja iz automehaničarskih radnji - govori dr Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju.
- Čak su i strani ulagači počeli sa tom praksom: kod Ade Huje jedna nemačka kompanija ukinula je prirodni gas i počela da pali sve navedeno. Tako materije koje se emituju ne ulaze samo u pluća preko krvotoka, već i preko kože, tu nikakve zaštitne maske ne pomažu. Ovom problemu je potrebno što pre adekvatno pristupiti, ali kao da svi okreću glavu od njega."

https://www.novosti.rs/beograd/vesti/97 ... ski-otrovi
 
Koja nemacka kompanija? Mogla je da kaze kada vec ima podatke
 
Zasto ocekujete da ce se stranci ponasati bolje od nasih investitora.
Oni u svojm zemljama ne rade tako, ne zato sto su dobri i posteni vec zato sto postoje kazne za zlocinenjene i iste se izvrsavaju.

Cak ni ta profesorka ne sme da kaze ko koja je to firma.
Neme od nas vecih kukavica.

https://www.smurfitkappa.com/rs/about-us
 
Pošto sam amltene svaki dan na Adi Huji mogu da posvedočim da ta fabrika nonstop ispušta neki beli dim, da li je nedelja, praznik, nisam nikad video da miruju. Kažu da se radi o vodenoj pari, da nije ništa otrovno, ali nisam siguran
 
Svedoci smo ogromne lazi da ce nas tehnologija pasiti.
Tehnologija je dovela do ovoga.
Uzmimosolarne panele. Ovo godine je bilo 250 000 tona materijala od starih panela kojis e nisu mogli reciklirati.
A litijumske baterije. Koliko samo one truju okolinu.
A plastiak koja se NE reciklira u 75% slucajeva iako je tako naznaceno na ambalazi.

Odrziva tehnologija je konstrukt, postmoderni, medijski konstrukt isto kao "Brze pruge Srbije" ili nesto slicno.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=833942#p833942:1y3potla je napisao(la):
MC_ » Uto Mar 23, 2021 11:43 am[/url]":1y3potla]Svedoci smo ogromne lazi da ce nas tehnologija pasiti.
Tehnologija je dovela do ovoga.
Uzmimosolarne panele. Ovo godine je bilo 250 000 tona materijala od starih panela kojis e nisu mogli reciklirati.
A litijumske baterije. Koliko samo one truju okolinu.
A plastiak koja se NE reciklira u 75% slucajeva iako je tako naznaceno na ambalazi.

Odrziva tehnologija je konstrukt, postmoderni, medijski konstrukt isto kao "Brze pruge Srbije" ili nesto slicno.
Šta predlažeš MC, da prinesemo neku žrtvu bogovima?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830160#p830160:3doef3pf je napisao(la):
MC_ » Thu Mar 11, 2021 12:57 pm[/url]":3doef3pf]Treba samo da zabrane prodaju jalovine potrosacima.
I resen problem.
Ali tu kaplje lova.

Treba zabraniti bilo kakvo loženje u gradskim i prigradskim naseljima. Samo dozvoliti prirodan gas i TNG. I tu insistirati na filterima za izduvne gasove. U selima, kod loženja biomase, insistirati na preciscivacima na dimnjacima, Ugalj i mazut zabraniti u domaćinstvima i fabrikama.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834221#p834221:47uir5ei je napisao(la):
TheGray » Sre Mar 24, 2021 12:18 am[/url]":47uir5ei]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=833942#p833942:47uir5ei je napisao(la):
MC_ » Uto Mar 23, 2021 11:43 am[/url]":47uir5ei]Svedoci smo ogromne lazi da ce nas tehnologija pasiti.
Tehnologija je dovela do ovoga.
Uzmimosolarne panele. Ovo godine je bilo 250 000 tona materijala od starih panela kojis e nisu mogli reciklirati.
A litijumske baterije. Koliko samo one truju okolinu.
A plastiak koja se NE reciklira u 75% slucajeva iako je tako naznaceno na ambalazi.

Odrziva tehnologija je konstrukt, postmoderni, medijski konstrukt isto kao "Brze pruge Srbije" ili nesto slicno.
Šta predlažeš MC, da prinesemo neku žrtvu bogovima?

Predlazem:

Dodatni ekoloski porez na cvrsta goriva.
Poskupljenje struje u crvenoj zoni.
Termin jeftione struej prosiriti za dva sata od 22-24h.
Dodatni porez na benzin i dizel, a smanjivanje akciza za gas.
Prelazak na manuelni rad gde je moguce. Recimo, umesto masina sa cetkama zaposljavati ljude na poslovima ciscenja ulica.
Porez na robu isporucenu avionom.
Favorizaciju zeleznice.
Izlaznu taksu, da bi se destimulisala putovanja.
Ukidanje sporazuma SSP sa EU i podizanje carina, narocito na poljoprivredne proizvode.
Potpuno oslobadjanje poreza za sve firme i fizicka lic akoja se nalaze na preko 400m nadmorske visine.
Izgradnju pristupacnih gradskih menzi jer je kuvanje sa velikim kolicinama hrane energetski stedljivije.
Porez na tekstil loseg kvaliteta.
Porez na parfimisane proizvode i sve drugi sto sadrzi perfeme (Zbog unistavanja reka).
Zabrana parfimsanog deterdzenta. (Zbog unistavanja reka).
Velike subvencije taksistima (da bi ljudi sto manje posedovali automobile).
Porez na najlon kese.
Subvencije na kartu za GSP (da bi ljudi sto manje posedovali automobile).
Poskupljenje parkiranja u Beogradu i vecim gradovima (da bi ljudi sto manje posedovali automobile).
Drasticno poskupljenje vode i uvodjenje vodomera za merenje potrosnje ciste vode.
Promocija low tech resenja za sve situacije, gde je to moguce.
Subvencija na zanatske proizvode i rucni rad.
Subvencije za cenu interneta za one koji rade od kuce (da bi se manje vozili).
Ekstra porez na kafu spremanu u restoranima (zahteva toplotu).
 
Prvih milion dinara za uređenje staza zdravlja u Beogradu u okviru projekta „Otvori plavi krug”

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je u Banjičkoj (Bajfordovoj) šumi radove na uređenju pešačke staze u okviru projekta „Otvori plavi krug”, koji Grad Beograd realizuje u saradnji sa kompanijom „Novo Nordisk Srbija”.

– Zahvaljujem kompaniji „Novo Nordisk Srbija” koja je donirala Gradu Beogradu milion dinara za uređenje staza za šetnju u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi. Donacija je aktivirana nakon što je mobilnu aplikaciju „Otvori plavi krug”, u okviru istoimenog projekta, preuzelo više od 1.000 korisnika. Ova aplikacija pokrenuta je kako bi podstakla korisnike da budu fizički aktivni i edukuju se o dijabetesu, gojaznosti i komplikacijama koje oni nose. To je prva od pet planiranih donacija u okviru ovog projekta koji partnerski realizujemo – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja korisnika koji su preuzeli aplikaciju i doprineli približavanju zajedničkom cilju, a to su bolje zdravlje, uređeniji i zeleniji Beograd. Takođe, gradonačelnik je pozvao građane da preuzmu aplikaciju u što većem broju i u budućnosti, i apelovao da šetaju što više, posebno sada, kada u periodu pandemije boravak većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima nije preporučljiv.

Generalni direktor kompanije „Novo Nordisk Srbija” Aleksandar Popović rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što projekat „Otvori plavi krug” raste iz dana u dan i ostvaruje ciljeve.

– Naš sledeći cilj je da do 1. jula zajedno sakupimo ukupno 10.000 pređenih kilometara prilikom šetnje zabeležene aplikacijom, ali i organizovane kolektivne šetnje koju će voditi medicinski radnici a koje ćemo pokrenuti čim to epidemiološki uslovi dozvole. Svakim vašim korakom bliži smo novoj donaciji, a sve dalji od nezdravog načina života, gojaznosti i dijabetesa – rekao je Popović.

Kako je potvrdio direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević, radovi na obe staze biće završeni u aprilu, a uređenim stazama moći će da se šeta ili trči u gotovo svim vremenskim uslovima zahvaljujući tome što je stara podloga od zemlje i peska zamenjena kamenim agregatima i rizlom, što omogućava bolju drenažu staze i njeno korišćenje i tokom kišnih i snežnih dana.

Gradonačelnik je podsetio da se Grad Beograd preko ovog komunalnog preduzeća stara o Bajfordovoj šumi kao zaštićenom području u kontinuitetu već 28 godina, te da je napravljena mala šumska oaza u srcu Beograda, dostupna svim građanima.

– U narednom periodu u planu je da obnovimo mobilijare, obogatimo šume fitnes i dečijim rekvizitima, a takođe ćemo sprovesti redovan monitoring ptica, jer je Bajfordova šuma stanište za 70 vrsta ptica. U njoj će se realizovati i istraživački projekti, edukacija dece i omladine, probijanje novih pešačkih staza kroz šumu. Upravo zbog toga će biti od posebnog značaja korišćenje svih pogodnosti ovog našeg gradskog dragulja prirode, posebno za osobe obolele od dijabetesa, ali i za sve one koji brinu o svom zdravlju i prevenciji ovog oboljenja – reko je Radojičić.

On je dodao da će u okviru projekta „Otvori plavi krug” u naredne dve godine biti realizovan niz donacija i aktivnosti u Beogradu, poput projektovanja i uređenja novih gradskih staza zdravlja, podrške u radu savetovališta za dijabetes pri domovima zdravlja i kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika i obolelih od dijabetesa.

Beograd je u novembru 2020. godine postao deo globalne kampanje „Gradovi koji menjaju dijabetes”. Ovom kampanjom Beograd se pridružio porodici od čak 30 evropskih i svetskih metropola koje su opredeljene za proaktivne strategije u borbi protiv porasta broja novoobolelih od dijabetesa.

izvor: studio B
 
Vrh