Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Нестао билборд за мерење загађења у центру Београда

mora da ga marnula neka baba...
...ocenia da joj paše veličina tj br. :lool:
Ostružnica. Žasu. Bez maske ne mogu da izađem iz kuće. Žasu
Neverovatno ista situacija i na gornjem Zemunu
Baš me zanima kako li je tek u nižim delovima grada. :(

sad se vratih čere, podnošljivo jemož se diše...
(inače sam do pre nešto manje od tri godine živeo u munzeu, novom gradu. 55kuke:), ovo sto sam doživeo večeras ovde u selu, to sam jedino mogao da doživim u par navrata tamo na ćošku geteove i ex-mladena stojanovića, lm atanasija pulje...)

Očigledno je da je nekvalitetan ugalj iz Kolubare jedan od glavnih uzročnika zagađenja vazduha u gradovima. Trebalo bi ili ukinuti prodaju tog uglja ili na taj ugalj staviti ekološku taksu, s tim da ta taksa bude tolika da više ne bude taj ugalj najjeftiniji ogrev.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

ima ovde jedan što troši lignit :), a mi ostali (vikend naselje, breg okrenut gradu oki 38kuća) trošimo svoja drva...
bašme pita komšija iznad pita 'jelte komšija kako vaš dim uvek drugačije lepo miriše..?''
lepo, menjam deva za loženje, šljivu, orah, smokvu, jabuku, bagrem, danariku, etc, šra mi dođe pod ruku, a i moj je plac barem triput veći od vašeg... :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828119#p828119:23544wci je napisao(la):
roland » Сре Мар 03, 2021 10:04 am[/url]":23544wci]Očigledno je da je nekvalitetan ugalj iz Kolubare jedan od glavnih uzročnika zagađenja vazduha u gradovima. Trebalo bi ili ukinuti prodaju tog uglja ili na taj ugalj staviti ekološku taksu, s tim da ta taksa bude tolika da više ne bude taj ugalj najjeftiniji ogrev.

И шта ће да раде људи који користе њега јер само њега могу да приуште?

Индивидуална ложишта апсолутно јесу узрок већине загађења у градовима и неопходно је њихово решавање али то не може да се постигне кажњавањем најсиромашнијих особа у популацији.

Неопходно је

1. Кренути од прављења регистра свих који се греју на ложишта, шта користе и у којој мери.
2. Донети одредбу о томе ко сме да се греје на фосилна горива у зависности од личних примања.
3. Дозволити индивидуална ложишта само онима који докажу да су им примања толико ниска да не не могу да приуште скупље видове грејања.
4. Кренути у пребацивање тих људи на чистије видове грејања, што кроз субвенције што кроз снижене цене.

Све остало је бирократски маљ који не решава суштински проблем већ постоји да се иживљава над најосетљивијом популацијом. Овакви проблеми су последица сиромаштва и стога санкције морају да иду са врха ка дну а помоћ са дна ка врху.

Kako to sada da su odjednom svi delovi Srbije, gradovi i sela patoloski zagadjeni?
Kako to da je situacija katstrofalna u odnosu na proslu godinu?

Oduvek je vazduh zagađen, ali se tek u poslednje vreme priča o tome.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828297#p828297:5mutc5ah je napisao(la):
Dart » Sre Mar 03, 2021 5:21 pm[/url]":5mutc5ah]Oduvek je vazduh zagađen, ali se tek u poslednje vreme priča o tome.

Nisi primetio nikakve promene poslednjih godina?
Ne zivis u Srbiji?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828180#p828180:1bervt1r je napisao(la):
Kailan » 03 Mar 2021 12:28 pm[/url]":1bervt1r]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828119#p828119:1bervt1r je napisao(la):
roland » Сре Мар 03, 2021 10:04 am[/url]":1bervt1r]Očigledno je da je nekvalitetan ugalj iz Kolubare jedan od glavnih uzročnika zagađenja vazduha u gradovima. Trebalo bi ili ukinuti prodaju tog uglja ili na taj ugalj staviti ekološku taksu, s tim da ta taksa bude tolika da više ne bude taj ugalj najjeftiniji ogrev.

И шта ће да раде људи који користе њега јер само њега могу да приуште?

Индивидуална ложишта апсолутно јесу узрок већине загађења у градовима и неопходно је њихово решавање али то не може да се постигне кажњавањем најсиромашнијих особа у популацији.

Неопходно је

1. Кренути од прављења регистра свих који се греју на ложишта, шта користе и у којој мери.
2. Донети одредбу о томе ко сме да се греје на фосилна горива у зависности од личних примања.
3. Дозволити индивидуална ложишта само онима који докажу да су им примања толико ниска да не не могу да приуште скупље видове грејања.
4. Кренути у пребацивање тих људи на чистије видове грејања, што кроз субвенције што кроз снижене цене.

Све остало је бирократски маљ који не решава суштински проблем већ постоји да се иживљава над најосетљивијом популацијом. Овакви проблеми су последица сиромаштва и стога санкције морају да иду са врха ка дну а помоћ са дна ка врху.
Apsolutno se slažem. Ponavljam primer jedne siromašne porodice u Ruzveltovoj koja svake godine dobija donaciju drva od grada ili opštine i nastavlja da se greje tako.

Naša država subvencioniše bogataše koji imaju električne automobile koji su po 30.000 evra i više umesto one siromaške koji nemaju izbora nego se greju na čvrsto gorivo.

Inače, ono što ekolozi u Srbiji neće da prihvate je da se jedino nuklearnim elektranama mogu zameniti termoelektrane.

Takođe, nisam verovao da će tema ekologije postati dnevna politička tema, što je debata na RTS-u pre nekoliko nedelja potvrdila. Drago mi je zbog toga jer stoji da smo veoma zagađena država, ali opet bez obzira na istoriju ekološkog aktivizma nisam kao zeleni hipici koji su nerealni.

I sad će da krenu ljudi sa "a kako Danska skoro na 100% obnovljive energije", ali tu ima nešto što se prećutkuje.

Naime, Danska zaista jeste blizu da struju dobija iz 100% obnovljivih izvora. Mislim da su na preko 80%.

I šta je sada tu sakriveno? Pa to da struja učestvuje sa 20-a posto u ukupnoj energiji u Danskoj. Ostali sektori su grejanje i hlađenje i transport i tu su i dalje zavisni od neobnovljivih izvora.

I onda dođu "Zeleni" i krenu da pričaju protiv nuklearne energije, koja je zapravo najčistija.

Mi zapravo imamo super proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, Đerdap pravi 32% energije u Srbiji. Kada bi sagradili Đerdrap 3 diglo bi se na nekih 40%.

Obnovljivi izvori su skupa rabota koja zavisi od posebne prednosti kao velike okeanske obale pogodne za morske generatore, ili blizina ekvatoru za solarnu energiju. Da podsetim da je negde 80tih planirana nukelarna elektrana u blizini Smedereva koja bi bila pandan Krškom u Sloveniji koji podmiruje i HR.

Ugalj je ekstremno jeftin, ali EPS koji održava elektrane i engeretski sistem zbog partokratije nije. Sticajem okolnosti sam imao praksu u TENT-u A na fakultetu, čega sam se tamo nagledao za 5 dana verovatno nije previše različito na drugu državnu firmu to jest javno preduzeće. Ako bi im uveli alkometar na ulazu/izlazu sa radnog mesta bilo bi veselo.

Svako ko ima dimljak ima pravo da loži
sta ce loziti, ne zavisi nit od svesti, nit od uticaja na okolinu.
Isključivo zavisi od standarda šta može priuštiti sebi

Postoje dve opcije rešenja u odnosi na situaciju, za boljitak

Podici standard pod znacima navoda - nižim staležima a to se vec granici sa Utopijom
ili
jednostavno zabraniti prodaju lignita u Beogradu,
što se graniči sa autoritavnim dekretom , jer tako nešto je teško za demokratsko izglasavanje .A dekreti nisu popularni.

Gotovo da je kraj sezone grejanja
ovo - ili ili - ostaje za narednu i narednu i narednu...
sve dok ne dogori do nokta tj. tačnije pluca
:sesir:

MC_":29hnwwc2 je napisao(la):
Nisi primetio nikakve promene poslednjih godina?
Ne zivis u Srbiji?

Jedina promena koju sam primetio je da se više priča o tom problemu.

i ja se grejem na obnovljive resurse
letos sam poseko tri drveta, dva nova posadio,
a tri nova samoiznikla...

šta'š lepše...
(jedino me f. alergija sad ka još malo pa sve to procveta...)
:|

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828359#p828359:2cotte9i je napisao(la):
astrodule » Sre Mar 03, 2021 10:26 pm[/url]":2cotte9i]
I onda dođu "Zeleni" i krenu da pričaju protiv nuklearne energije, koja je zapravo najčistija.

Mislim da nuklearka stvarno nije za nas, suviše je opasno da padne u ruke članova stranke kojima je najveća kvalifikacija što su stranački vojnici. Čudim se i kako nesrećni Bugari još uvek nisu digli Kozloduj u vazduh...

Za nas nije, ali za Dansku jeste.

Ja mislim da mnogi nisu svesni koliko smo mi daleko od zdravog vazduha. Prosto se ne zna šta se prvo mora uraditi, a nabrojaću samo neke skupe stvari.

Grejanje po utrošku. Svaki stan bi morao da ugradi termo glave na radijatore. (povezano sa tim je energetska efikasnost same zgrade - fasade)
Gasifikacija i subvencije za prelazak na gas
Odsumporavanje na svim dimnjacima termoelektrana i svih fabrika.
Deponije i reciklaža.

Ali bukvalno se nismo pomerili sa mrtve tačke (možda samo kod reciklaže). Pričam o praktičnim stvarima, a ne o okruglim stolovima u usvajanje nekih regulativa koje se ne poštuju. Toliko pričamo o EU, a eko pristupna poglavlja nismo ni započeli da otvaramo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828430#p828430:2p4pb0lh je napisao(la):
astrodule » Čet Mar 04, 2021 8:46 am[/url]":2p4pb0lh]Za nas nije, ali za Dansku jeste.

Ja mislim da mnogi nisu svesni koliko smo mi daleko od zdravog vazduha. Prosto se ne zna šta se prvo mora uraditi, a nabrojaću samo neke skupe stvari.

Grejanje po utrošku. Svaki stan bi morao da ugradi termo glave na radijatore. (povezano sa tim je energetska efikasnost same zgrade - fasade)
Gasifikacija i subvencije za prelazak na gas
Odsumporavanje na svim dimnjacima termoelektrana i svih fabrika.
Deponije i reciklaža.

Ali bukvalno se nismo pomerili sa mrtve tačke (možda samo kod reciklaže). Pričam o praktičnim stvarima, a ne o okruglim stolovima u usvajanje nekih regulativa koje se ne poštuju. Toliko pričamo o EU, a eko pristupna poglavlja nismo ni započeli da otvaramo.

Nismo daleko. Pre samo 6 godina retko smo bili u crvenom, barem u Beogradu.
Zar ne shvatate to?
Zar nemate pamcenje?

Dovoljna je elimnacija vlaznog uglja iz Kostolca koj je sada dominantanna trzistu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828397#p828397:142u5ffv je napisao(la):
boca-ica » Čet Mar 04, 2021 12:37 am[/url]":142u5ffv]Svako ko ima dimljak ima pravo da loži

Podici standard pod znacima navoda - nižim staležima a to se vec granici sa Utopijom
ili
što se graniči sa autoritavnim dekretom , jer tako nešto je teško za demokratsko izglasavanje .A dekreti nisu popularni.

ne radi se o demokratiji. Mokri ugalj ni sada ne odgovara specifikacijama i do 2014. se nije ni mogao naci u prodaji zbog toga. Radi se o cistom kriminalu i prodaji djubreta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828397#p828397:czh6bqhk je napisao(la):
boca-ica » Чет Мар 04, 2021 1:37 am[/url]":czh6bqhk]Svako ko ima dimljak ima pravo da loži

ili

Одакле теби да свако има право да ложи шта хоће само зато што је направио себи димЉак :lol:

Što je najgore - tako je. Ne postoji način da ti neko zabrani da bacaš stari nameštaj ili plastiku u svoju peć.

U teoriji je moguće prijaviti ekološkoj inspekciji, pa onda oni dođu i izvrše merenja, ali tada gazda stavi normalni ogrev i očitavanja budu u normali.

U praksi bi trebalo da se to radi bez znanja gazde, ali mislim da je to trenutno nemoguće.

To k'o ono u "Mućkama" kada Del Boj flašira česmovaču, a poturi mineralnu vodu za analizu.

StariPosmatrač wrote:
...Čudim se i kako nesrećni Bugari još uvek nisu digli Kozloduj u vazduh...

Koliko je udaljena od :?:
- naše granice
- Beograda , Niša...

Njihova ,, eko- NE sigurnost ,, preliva se i na nas .
a njihov energetski boljitak i opšte standardni boljitak ostaje samo njima :!:

Bezsmisleno i ne održivo je više
biti protiv izgradnje takve i bolje kod nas

Sa njom ne samo da ce porasti standard svakog našeg čoveka vec ce i sama ekologija biti zastupljenija. i poštovanija.
naročito za vazduh,vodu, ,buku ,zelenilo...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828493#p828493:3ny7ku87 je napisao(la):
solecar » Today, 12:08[/url]":3ny7ku87]To k'o ono u "Mućkama" kada Del Boj flašira česmovaču, a poturi mineralnu vodu za analizu.
Ha ha, bukvalno.

Pretpostavljam da se ništa nije promenilo. Pre nekoliko godina smo kod svastike prijavili buku od klima uređaje od prodavnice u prizemlju i sva merenja su uradili u dogovoru sa njima.

Slično je i sa splavovima bilo koliko sam čitao.

To je isto kao što ti se inspekcija najavi da će doći - pa koja je svrha onda takve kontrole?

Ima i lepih vesti...

Одбачене пилеће ногице из Сурчина прерађене у Инђији

Око 22,5 тона пронађеног живинског отпада прерађено у компанији „Енергозелена”, једином постројењу за нешкодљиво уклањање животињског отпада у Србији

Животињски отпад – пилеће ногице и изнутрице (22,5 тоне) сa дивљих депонија у Сурчину, екипе ЈКП „Ветерина Београд” пребациле су у компанију „Енергозелена” у Инђију где су већ, како смо сазнали, прерађене. Ово је једно од два постројења за прераду животињског отпада у Србији где се он претвара у употребљиве сировине, али једино савремено постројење за нешкодљиво уклањање животињског отпада. До пре неколико месеци у Сомбору је радила кафилерија „Протеинка”, али је она крајем прошле године припојена „Енергозеленој”.

У Србији се годишње произведе око 250.000 тона животињског отпада, а од тога се око тридесетак одсто преради. Управо због тих 70 одсто који углавном заврше на њивама, крај река, на дивљим депонијама потребан је строг надзор над кретањем ове врсте отпада, као и постојање кафилeрија.

– По Правилнику о начину разврставања и поступања са споредним производима животињског порекла, ова врста отпада класификована је у три категорије. Код нас се прерађује отпад прве и друге категорије. Капацитети прераде су 150.000 тона сировине годишње, односно 20 тона на сат – кажу у „Енергозеленој”. Тренутно се у Инђији прерађује око 1.200–1.400 тона месечно.

Животињски отпад може у потпуности да се искористи. Од прве и друге категорије добијају се сировине за производњу биодизела и вештачког ђубрива. Трећа категорија отпада користи се за производњу хране за животиње – куце, маце и рибице, као и у козметичкој индустрији за израду ружева и лакова за нокте. Ова трећа категорија се не прерађује у „Енергозеленој”, али постоје фабрике у нашој земљи где се и тај отпад искоришћава.

„Енергозелена” се простире на површини од два хектара и у оквиру ње се налазе производни погон, складиште готових производа и управна зграда. Опремљена је најмодернијом опремом из увоза и важи за компанију са нултим загађењем. Осим Хрватске, ни једна друга земља на Балкану нема овакво постројење.

У власништву Републике Србије

„Енергозелена” се на нашем тржишту појавила пре десетак година. Белгијски инвеститор уложио је у њену изградњу 21.500.000 евра. У овој фабрици прерађено је око 650 тона животињског отпада после великих поплава 2014. године. Те исте године у новембру белгијска компанија жалила се на нелојалну конкуренцију и непоштовање прописа у области прераде животињског отпада и тужила Србију, тражећи арбитражу на суду у Вашингтону. Према писању неких медија, наша земља је изгубила спор, али није познато како је он и решен. Како стоји на сајту фирме „Енергозелена”, она је сада у власништву Републике Србије.

http://www.politika.rs/scc/clanak/47417 ... e-u-Indiji

Vrh