Kailan
Advanced
- Učlanjen(a)
- 24.08.2015.
- Pohvaljen
- 10.789
Lista "uopstenih" i "time obesmisljenih" zahteva:
Poštovanje Ustava i postojećih zakona
Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine
Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine
Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima
Zaštita prirode
Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje
Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE
Očuvanje vodnih dobara
Zdrave urbane sredine
Odgovorno upravljanje otpadom
Da dišemo čist vazduh
Dobru energiju za sve
Sveobuhvatni održivi razvoj
Тако је. "Да дишемо чист ваздух" и "добру енергију за све" нису смислени ни опипљиви захтеви а самим тим не постоји разлог зашто их власт не би игнорисала. Опипљив захтев би било "да се прекине Рио Тинто у Србији и забрани му се пословање". То је захтев који има тежину и власт ставља пред присилу да уради нешто конкретно, или ће да уради нешто или неће у ком случају ће бити протеста. Ово нису "захтеви" него листа жеља коју свака власт у свету са пола снаге може да спинује како јој одговара.
"Хоћете "очување водних добара"? Хвала што нас подржавате ето ми смо били ти који су донели закон којим странци не могу да буду власници водоизворишта у Србији и увелико дижемо кредит од три и по милијарде евра за постројења за пречишћавање вода по целој земљи , претходна власт то није умела а ми то радимо што и сами желите бла бла бла..."
Други разлог је што ово ничим не присиљава власт да ишта промени јер је у питању пуко окупљање, таксисти су се за своје привилегије изборили блокирајући свој град; ово је мирно окупљање испред Скупштине које се деси бар 3 пута годишње у Србији.
Kazes, ovo se ne resava za manje od 10 godina a? Po kojoj to logici? Je l treba da se saceka sa izgradnjom svih MHE pa onda da se nesto uradi po tom pitanju? Da se zaustavi seca suma - za nekih 10 godina? Bez radikalnih poteza kazes? Je l radikalan potez postovanje postojecih zakona i Ustava? Informisanje i obrazovanje?
https://biznis.telegraf.rs/info-biz...-svih-hidroelektrana-u-zonama-zastite-okoline
Ова забрана иначе није изборена окупљањима него дословним уништавањима покушаја да се оне граде. И за "сечу шума" ће се комотно позвати на повећање пошумљености Србије јер није наглашен ниједан конкретан пример него уопштен тренд који не постоји. "Поштовање постојећих закона и Устава" неће апсолутно ништа променити што је и видљиво узимајући у обзир да Србија није била ништа мање загађена пре доласка ових на власт када су се много више поштовали; највеће загађење је последица законитих загађивача попут термоелектрана, индивидуалних ложишта и нерешених градских канализација а решавање тих проблема је радикалан потез који није по вољи грађанима. Да сутра напредњаци дођу са најавом да ће изградити две нуклеарне електране да замене и угасе постојеће термоелектране ови исти би се први побунили иако термоелектране загађују више десетина пута него све фабрике у земљи заједно.
Uostalom, sve i da za neke od ovih zahteva i treba "10 godina", da li to treba da znaci da SADA ne treba da se radi nista?
Не, то значи да оваква окупљања (нећу ни да назовем ово протестом) могу да сачекају месец и по дана када није епидемиолошки талас. Да сам ја нпр. фризер који не зна како да прехрани децу јер су ми укинули једини извор прихода због апела људи попут већ поменутог Зорана Радовановића "да се све затвори због пандемије" и онда да га видим недељу дана касније како позива што више људи да се нагужвају испред Скупштине свега ми дошао бих да га убијем од батина. Обрисао бих под њиме па макар и завршио у затвору.
Jeste, u Nemackoj bi nas mozda rasterali "vodenim topovima"...ali Nemacka nema problem da je najzagadjenija zemlja na svetu kojoj se reke trpaju u cevi i gde se vrsi deforestacija.
Нема ни Србија "проблем да је најзагађенија земља на свету"; пола ваших "брига" су лажне вести и подацима неподржане флоскуле које се шире преко друштвених мрежа непретерано различито од десничарских теорија завере. Исти они који ће инсистирати да је на Тргу Републике уништено зеленило јер су видели на инстаграму једну слику из девесетих из угла где 2,3 брезе изгледају зелено поред жардињера и другу садашњу, сликану зими тако да се не види засађених нових 8 младица.
Далеко од тога да у Србији не постоји еколошки проблем и далеко од тога да не треба да се решава али нит је "најзагађенија земља на свету" нит је то нешто што због чега мора да се протествује кршењем епидемиолошких мера у зениту треће-четвртог таласа.
Но, моја поента чак ни није била да не треба протествовати због еколошких проблема нити чак да то не треба чинити за време таласа; рекао сам да је овакав концепт "протеста" потпуно јалов и промашен и изразио дубоко гађење лицемерјем и безобразлуком људи који су на њега позивали (и шатро угрожених медија који их подржавају). Ви можете да покушате себе да ставите у ранг антиваксера и студентских пијандура али ти људи су изнад вас у бар једном аспекту - они нису провели месеце заговарајући гашење целог друштва и привреде "због пандемије" да би се окупљали са и сликали са надменим осмесима као нека душебрижничка "грађанска Србија" која је толико изнад својих "примитивних суграђана" да може без последица да крши мере за које су се залагали и позивају се на то како се ради у "нормалним земљама" где би, као што рекох, били растерани воденим топовима тако душебрижни и узвшишени.