Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674029#p674029:rqkaif4l je napisao(la):
tragac » Ned Okt 27, 2019 9:55 am[/url]":rqkaif4l]Treba uvesti destimulativne akcize na ugalj za domaćinstva a podsticati širenje gasovoda. U Beogradu je pokrivenost gasnim instalacijama jako niska, možda 30% (ne računamo objekte koje greju toplane). Veliki broj novogradnji nije priključen ni na centralno ni na gas.
Генерално се слажем, проблем је низак стандард. Гас је јако скуп за грејање, посебно ако је ниска енергетска ефикасност то је први проблем. Други проблем је што се не дозвољавају пећи које могу акумулирати енергију, јер онда мање зарађују!

Šta kažu nadležni...jel smo sad urbaniji...jel raste cena kvadrata?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=673790#p673790:1gpdafmf je napisao(la):
мајстор » Sub Okt 26, 2019 4:10 pm[/url]":1gpdafmf]Студирао сам географију и бавио се доста климатологијом и метерологијом. Све стоји за висок притисак необичан за овај део године у дужем временском интервалу, са јако мало струјања. Међутим није ни приближно једнако, на различитим висинама. Постоји ваздушна струја на 900-1100м , па на 2500-3000 и и даље на већим висинама. Зато се виде облаци који иду различитим брзинама , на разним висинама. Како нам већина времена долази са северозапада правац Аустрија, Немачка, доноси нам и сво загађење од тамо. Са друге стране Бг је на дну Панонске низије и могуће је да се ствара кумулативни ефекат. Цела Србија има 2 милиона аутомобила, као ни пола Берлина, да не говорим о Паризу или Лондону. ПМ2.5 углавном настаје од саобраћаја и ТЕ. Јасно је да у Србији не може бити од саобраћаја, ако је од ТЕ онда би вредности сумпордиоксида морале бити сличне, што није случај. Логичан закључак је да нам је европа због морфологије терена и ваздушних струја " извезла " своје загађење. Да би смо ми платили за исто! Да се разумемо ја сам за апсолутно здраву и чисту животну средину, зато и живим на Тари, сада.

Dva miliona krntija na dizel. Evropa nam izvozi ono što sad gori i smrdi, ali nam za to plaća, tj. država svesno kupuje i skladišti prljavi otpad iz Evrope i tako sebi puni džepove. Budimpešta ima sličnu morfologiju ako se ne varam pa je nema među najzagađenijim.

Deponija nam je katastrofa plus hoćemo da napravimo sumnjivu spalionicu. Najveće zagađivače smo (pro)dali Kinezima. Kinezi nam grade nove TE. Toliko toga ima u našem korumpiranom dvorištu...

Vratili smo se na drugo mesto .. sad je na nadleznima da preduzmu akciju i vrate dizel D2 u promet. Kad vec dozvoljavaju uvoz euro 3 vozila, koja su u ko zna kakvom stanju, jos malo populizma ne bi skodilo. Prvo mesto nam je na dohvat ruke.

ps. Ne daj boze, da "neko" uhvati brata Mileta za vrat da zaustavi TE Ugljevik dok ne ugrade bar neke filtere. Ta TE je ubedljivo najveci zagadjivac u Evropi

Bitno je objasniti zašto se ovo dešava. Da li je problem Vinča, paljenje njiva ili standardni problem (saobraćaj) u kombinaciji sa periodom stabilnog vremena.

Bilo bi dobro da neko stručan izmeri i kaže koliki uticaj imaju gore navedeni elementi.

Evo, nedelja je i saobraćaj je sigurno manji činilac u ukupnom rezultatu, pa se neki zaključak sam nameće.

Ja verujem da je do nagle promene najviše došlo zbog, redom:

1) požara u Vinči - jer se juče/prekjuče odjednom osetio jak miris paljevine u istočnom delu grada koji ranije nije bio tu. I nije prvi put da se tamo dešavaju požari a da se vlasti i službe prave mutave
2) loših klimatskih uslova - manje vetra, visok pritisak i (prolongiran) nedostatak padavina uz nenormalno visoke temperature
3) povećanja/pojačanja grejanja

Podvlačim ovo ''promene'', jer nema sumnje da smo i ranije imali problem sa zagađenjem, ali očigledno je u poslednja dva dana stvar prerasla u katastrofu.

A očigledno je i da klima u globalu odlazi u bestraga, čim u oktobru overavamo 28 stepeni. No to je već druga tema. A možda i nije, s obzirom da su zagađenje i atmosfera/atmosferski uslovi ipak poprilično povezani...

Ono što bi bilo neophodno uraditi: hitno postaviti filtere za pročišćenje na TE, stroga kontrola i zabrana spaljivanja ostataka po njivama, kontrola deponije u Vinči, drastično smanjenje akciza i PDV-a na gas, kako bi se stimulisalo da što veći broj vozila koristi TNG koji manje zagađuje okolinu od dizela i benzina i da se što veći broj domaćinstava greje na gas, a ne na fosilna goriva, kontrola i pregled izduvnih gasova iz vozila na tehničkom pregledu itd.

Ali kome to reći.....

Pored već postojećeg problema sa smogom, opet imamo i požar na deponiji u Vinči.
6e66a94ec95a4905347c26d3e2c60187.jpg

Nemam reči za ovaj nivo nesposobnosti...

Сада сам био на видиковцу Биљешка стена на Тари који је на 1275нм, све испод 900м је у густом облаку смога и у Босни и у Србији, цело Перућко језеро исто, где нема никаквог загађења у близини, ни саобраћаја ни индустрије. Ужасно изгледа тај црвенкасти смог.

Stigao mi je juče senzor za kvalitet vazduha koji meri 4 parametra: HCHO, TVOC, eCO2 i PM2.5. Živim na Vidikovcu u Beogradu, senzor sam postavio na terasu. Ako vas interesuje mogu da postavim trenutno očitane vrednosti. Ne znam koliko je sam uredjaj pouzdan, jer je bio prilično jeftin (oko 25 USD).

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674213#p674213:3pg181xq je napisao(la):
kolombaja » Ned Okt 27, 2019 5:35 pm[/url]":3pg181xq]Stigao mi je juče senzor za kvalitet vazduha koji meri 4 parametra: HCHO, TVOC, eCO2 i PM2.5. Živim na Vidikovcu u Beogradu, senzor sam postavio na terasu. Ako vas interesuje mogu da postavim trenutno očitane vrednosti. Ne znam koliko je sam uredjaj pouzdan, jer je bio prilično jeftin (oko 25 USD).

Наравно да нас интересује, само постави. Пре ћемо сами направити мрежу станица него држава...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674151#p674151:35ivt7sg je napisao(la):
Dart » Today, 14:51[/url]":35ivt7sg]Pored već postojećeg problema sa smogom, opet imamo i požar na deponiji u Vinči.
6e66a94ec95a4905347c26d3e2c60187.jpg

Nemam reči za ovaj nivo nesposobnosti...

Ovo je slika od danas?

Trenutne vrednosti sa Vidikovca:
HCHO: 0,039 mg/m3
TVOC: 0,424 mg/m3
eCO2: 853 ppm
PM2.5: 37 ng/m3

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674221#p674221:254qq7k8 je napisao(la):
kolombaja » Ned Okt 27, 2019 5:59 pm[/url]":254qq7k8]Trenutne vrednosti sa Vidikovca:
HCHO: 0,039 mg/m3
TVOC: 0,424 mg/m3
eCO2: 853 ppm
PM2.5: 37 ng/m3

Ако претпоставио да твој апарат прави грешку од 10%. Вредности су свеједно много мање. Разлог за то у овој ситуацији може битно само надмораска висина. Видикивац је у просеку на 100м већој висини и евентуално струјање ваздуха!

Btw, na Sentinelu se jasno vidi kako gore njive. Igranjem sa slojevima boja (Custom mode) na Sentinelu se može videti tačno koji deo koje njive zahvata vatra. I ponovo se pale njive uz autoput i uz druge puteve. Dakle, pokušaj ubistva u najavi.

Izgleda zastrašujuće, a to je samo jedan snapshot u 48h.

Treba u svakoj urbanoj sredini potpuno zabraniti ugalj i drvo kao ogrev, zabrana od 100%. Grejanje na ugalj zabraniti nationwide 100%. Grejanje na drva dozvoliti samo na selima, pa ko voli neka izvoli. Pola ovih što su došli u gradove jednostavno ne znaju da žive u njima. Kasnije se pozabaviti i automobilima, sve ispod Euro 5 zabraniti.

Ili ćemo da živimo normalno ili da se razboljevamo pa ćemo koštati državu x 5.

Baš sam sinoć gledao kod nas i našao sam neke aparate koji su veoma skupi: Od nekoliko stotina do par hiljada evra.
I mene zanima koliko je aparat precizan, pošto je definitivno jeftin. Ako se ispostavi da radi korektno, naručiću bih ga.

Nemam ideju kako bih utvrdio koliko je precizan. Evo linka sa koga sam naručio, ima ih još istih na AliExpress kod drugih prodavaca (model JQ-300):
https://s.click.aliexpress.com/e/2qpDTsQG

Što se tiče načina očitavanja, mora se na telefonu podesiti hotspot sa tačnim nazivom i lozinkom pa se senzor nakači na njega. Skine se aplikacija za android (ima i za iOS) i preko nje se očitavaju vrednosti.

Za mene način očitavanja predstavlja minus jer ne mogu da očitam vrednosti kad nisam kod kuće. Sama aplikacija nije na Google play već je neki bez veze link i to mi je drugi minus za ovaj uređaj - neproveren kineski softver. Treći minus je da uredjaj je može da radi na temperaturi ispod +5C, znači nije za spoljašnju upotrebu.

S druge strane veoma je jeftin pa nisam mnogo ni očekivao. Naručio sam ga jer smo i prošle godine u toku zime imali slične natpise u novinama, pa sam želeo da samostalno probam da utvrdimo koliko je sve to tačno.

Planiram da u toku nedelje uredjaj ponesem na posao (kod Mostara) pa da uporedim očitane vrednosti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674237#p674237:2fo13qjd je napisao(la):
Svetlopis » 27 Oct 2019 05:28 pm[/url]":2fo13qjd]Baš sam sinoć gledao kod nas i našao sam neke aparate koji su veoma skupi: Od nekoliko stotina do par hiljada evra.
I mene zanima koliko je aparat precizan, pošto je definitivno jeftin. Ako se ispostavi da radi korektno, naručiću bih ga.
Nisam siguran koliko baš jeftini aparati mogu da budu dobri. Ovde je važan zaista kvalitetan senzor. Recimo ovaj izgleda dobro, a ima i paralelno očitavanje unutrašnjeg i spoiljašnjeg zagađenja, i to nekoliko različitih vrsta. 279 evra.

https://www.airvisual.com/air-quality-monitor

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=674240#p674240:2kvptx5j je napisao(la):
kolombaja » Ned Okt 27, 2019 6:36 pm[/url]":2kvptx5j]Nemam ideju kako bih utvrdio koliko je precizan. Evo linka sa koga sam naručio, ima ih još istih na AliExpress kod drugih prodavaca (model JQ-300):
https://s.click.aliexpress.com/e/2qpDTsQG

Što se tiče načina očitavanja, mora se na telefonu podesiti hotspot sa tačnim nazivom i lozinkom pa se senzor nakači na njega. Skine se aplikacija za android (ima i za iOS) i preko nje se očitavaju vrednosti.

Za mene način očitavanja predstavlja minus jer ne mogu da očitam vrednosti kad nisam kod kuće. Sama aplikacija nije na Google play već je neki bez veze link i to mi je drugi minus za ovaj uređaj - neproveren kineski softver. Treći minus je da uredjaj je može da radi na temperaturi ispod +5C, znači nije za spoljašnju upotrebu.

S druge strane veoma je jeftin pa nisam mnogo ni očekivao. Naručio sam ga jer smo i prošle godine u toku zime imali slične natpise u novinama, pa sam želeo da samostalno probam da utvrdimo koliko je sve to tačno.

Planiram da u toku nedelje uredjaj ponesem na posao (kod Mostara) pa da uporedim očitane vrednosti

Још сутра ће бити топло и вероватно гадно загађење, ако имаш неколико пута веће вредности код Мостара онда уређај и није лош. Посебно за те паре! Поззз

Imam znatno lošija očitavanja u stanu nego napolju:

HCHO: 0,234
TVOC: 0,697
eCO2: 1401
PM2.5: 43

Stan bio provetravan ceo dan, nemam pojma sta moze da bude uzrok.

Budalaštine. Zagađenje u stanu može biti gore nego napolju ako čovek živi kao svinja, ako mu je stan umašćen od kuvanja i masti, i ako ne čisti prašinu.
U svakom drugom slučaju, štetni uticaj prašine u stanu ne može se meriti sa štetnim uticajem čestica na ulici. Uostalom, najveći deo prašine i dolazi upravo sa ulice.

Vrh