Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870427#p870427:2beaoo46 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Avg 09, 2021 8:21 pm[/url]":2beaoo46]Niti je tačno da oni ne žive od države, niti su to grupe koje će sutra kobajagi da se bore za tvoje interese i opšte dobro.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870423#p870423:2beaoo46 je napisao(la):
MC_ » Pon Avg 09, 2021 9:17 pm[/url]":2beaoo46]
Naravno da jesam.
Uz to se smatram kompetentnim da drzim lekcije.
Svaka čast.
I kako ide s tim lekcijama? Šta si do sad postigao njihovim deljenjem? Koliko ljudi si inspirisao da bilo šta promene, a kamoli da krenu u revolt i reforme društva?

Mislim da sam postigao dovoljno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870427#p870427:1pfefux1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 09 Avg 2021 21:21[/url]":1pfefux1]I kako ide s tim lekcijama? Šta si do sad postigao njihovim deljenjem? Koliko ljudi si inspirisao da bilo šta promene, a kamoli da krenu u revolt i reforme društva?
Sudeći po komentarima ovde, kontra efekat. Mladi čim čuju da oni treba da dižu bune i revolucije, da se to od njih očekuje, "polude" zbog toga. A kada neko njemu kaže da je on taj koji treba da diže bune i revolucije, onda kaže kako je star za tako nešto. A kada vidim Cecu Bojković kako staje ispred kamiona u Revi, vidim da nije do godina, nego do stava mnogih ljudi, koji misle da imaju svo pravu ovog sveta da dele lekcije drugima, a kada treba nešto konkretno da se uradi, e onda ih odjednom poče boleti svaka koščica u organizmu, čak i ona za koju nisu ni znali da je imaju.

Meni je fascinantna sporost u lokalizovanju pozara na deponiji. Kada je dim vec zahvatio pola grada svi su kao u cudu pitali STA to gori.
Prve slike sa deponije i protivpozarna vozila videli smo kada je prosla citava noc, i pola dana.

Pozar mora biti stavljen pod kontrolu pre nego sto iko primeti dim na horizontu.

Nocas u 3.00, zatim juros oko 5.00, kako i proslu noc u 3.00, celo naselje Cerak vinogradi i Vidikovac su bili u oblaku dima iz obliznjeg nehigijenskog naselja. Smrad je bio toliko jak da me je probudio. Zbog atmosferskih prilika, verovatno visokog pritiska i hladnijih jutara bez vetra, dim se ovog puta vukao po zemlji, nije se dugo razilazio. E sad, da li na nase zdravlje ima veci uticaj aktuelna situacija na deponiji Vinca od neposrednih "komsijskih" zagadjivaca nehigijenskih naselja oko toplane "Cerak" ili na nekom drugom mestu u gradu, ne bih rekao. Na google earth sam locirao vecinu velikih nehigijenskih naselja i zakljucio da je oko sireg centra Beograda prsten ovakvih naselja. Izvetsavanje medija je vrlo selektivno i tendencdiozno, uglavnom se ne pominju nehigijenska naselja u kontekstu zagadjivaca vec u prvi plan ide "tezak"zivot stanovnika tih naselja i sve stoji na mrtvoj tacki. Narocito se istice u tome jedna "opoziciona" tv koja ima u nazivu i logu jedno slovo i jednu brojku. Daleko od toga da je situacija sa deponijom Vinca nebitna, samo vidim da je neko forsira da bi bilo prihvaceno najskupjle resenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870469#p870469:1b1y387u je napisao(la):
Drakche » Uto Avg 10, 2021 6:01 am[/url]":1b1y387u]Meni je fascinantna sporost u lokalizovanju pozara na deponiji. Kada je dim vec zahvatio pola grada svi su kao u cudu pitali STA to gori.
Prve slike sa deponije i protivpozarna vozila videli smo kada je prosla citava noc, i pola dana.

Pozar mora biti stavljen pod kontrolu pre nego sto iko primeti dim na horizontu.

Sto da zure kad ne moraju?
Da li bi ti zurio na njihovom mestu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870471#p870471:3ciqky6k je napisao(la):
dove » Uto Avg 10, 2021 6:09 am[/url]":3ciqky6k]Nocas u 3.00, zatim juros oko 5.00, kako i proslu noc u 3.00, celo naselje Cerak vinogradi i Vidikovac su bili u oblaku dima iz obliznjeg nehigijenskog naselja. Smrad je bio toliko jak da me je probudio. Zbog atmosferskih prilika, verovatno visokog pritiska i hladnijih jutara bez vetra, dim se ovog puta vukao po zemlji, nije se dugo razilazio. E sad, da li na nase zdravlje ima veci uticaj aktuelna situacija na deponiji Vinca od neposrednih "komsijskih" zagadjivaca nehigijenskih naselja oko toplane "Cerak" ili na nekom drugom mestu u gradu, ne bih rekao. Na google earth sam locirao vecinu velikih nehigijenskih naselja i zakljucio da je oko sireg centra Beograda prsten ovakvih naselja. Izvetsavanje medija je vrlo selektivno i tendencdiozno, uglavnom se ne pominju nehigijenska naselja u kontekstu zagadjivaca vec u prvi plan ide "tezak"zivot stanovnika tih naselja i sve stoji na mrtvoj tacki. Narocito se istice u tome jedna "opoziciona" tv koja ima u nazivu i logu jedno slovo i jednu brojku. Daleko od toga da je situacija sa deponijom Vinca nebitna, samo vidim da je neko forsira da bi bilo prihvaceno najskupjle resenje.

Pa ta TV samo sprovodi ideologiju koju je nametnuo Kolonizator.
Manjine su isuper nstrument rerpresije nad vecinom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870469#p870469:2wt2r36u je napisao(la):
Drakche » Уто Авг 10, 2021 6:01 am[/url]":2wt2r36u]Meni je fascinantna sporost u lokalizovanju pozara na deponiji. Kada je dim vec zahvatio pola grada svi su kao u cudu pitali STA to gori.

Прво вече су изашли ватрогасци из Гроцке и Младеновца по пријави, па им се око 9 придужила бригада са Звездаре са већином својих возила. Само што тад нико није сликао. Али ни они нису били у могућности пуно да ураде због специфичности гашења депонијских пожара. Главно је да се не прошири на околно растиње.

Sad bi trebalo pitati vlasti gde je i šta radi Ruski humanitarni centar u Nišu i zašto se njihovi resursi ne upotrebe - pa makar i uz nadoknadu - da se ovaj požar satre u korenu. Osim ako grešim i ako njihova tehnika ne može da bude od koristi za ovaj požar, i u tom slučaju povlačim reč.

KAda se smece zatrpava na deponiji, radi se tako da se ne dozvole da ostau veliki slojevi smeca neizolovanog zemljom.
Ovde se jasno radi o javasluku odnosno kradji.
Medjutim, oni nec emorati da rese taj problem jer ne postoji zelja ili nezadovoljstvo populacije koje bi ih nateralo na to.
Informer tvrdi da je pozar podmetnut.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870471#p870471:2mgz92s3 je napisao(la):
dove » Tue Aug 10, 2021 6:09 am[/url]":2mgz92s3]Nocas u 3.00, zatim juros oko 5.00, kako i proslu noc u 3.00, celo naselje Cerak vinogradi i Vidikovac su bili u oblaku dima iz obliznjeg nehigijenskog naselja. Smrad je bio toliko jak da me je probudio. Zbog atmosferskih prilika, verovatno visokog pritiska i hladnijih jutara bez vetra, dim se ovog puta vukao po zemlji, nije se dugo razilazio. E sad, da li na nase zdravlje ima veci uticaj aktuelna situacija na deponiji Vinca od neposrednih "komsijskih" zagadjivaca nehigijenskih naselja oko toplane "Cerak" ili na nekom drugom mestu u gradu, ne bih rekao. Na google earth sam locirao vecinu velikih nehigijenskih naselja i zakljucio da je oko sireg centra Beograda prsten ovakvih naselja. Izvetsavanje medija je vrlo selektivno i tendencdiozno, uglavnom se ne pominju nehigijenska naselja u kontekstu zagadjivaca vec u prvi plan ide "tezak"zivot stanovnika tih naselja i sve stoji na mrtvoj tacki. Narocito se istice u tome jedna "opoziciona" tv koja ima u nazivu i logu jedno slovo i jednu brojku. Daleko od toga da je situacija sa deponijom Vinca nebitna, samo vidim da je neko forsira da bi bilo prihvaceno najskupjle resenje.
Pale sakupljene žice zbog bakra

Dobro vest za NBG je da više ne smrdi deponija jer je vetar promenio smer.

Loša vest je da je taj vetar doneo mirise sa farmi iz pravca Surčina.

Zamislite kako je tim jadnim zivotinjama.
I to je mozda najodvratnije kod nasih humanista. Srce im se cepa nad psima, a svinje umiru svaki dan u smradu supstvenog izmeta.
Ne krkajte pljeskavice ili se hranite skupim svinjskim mesom od mangulice!

Što ne dovedu one sirote ostrvske ribare
što love tune , sipe , rakove ...
pa da jedemo svaki dan zdravu ranu :)
a ne da vako sirotu ,, gudu,, da muču i kolju
:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870498#p870498:kgog5a5f je napisao(la):
Bender Rodriguez » Уто Авг 10, 2021 8:50 am[/url]":kgog5a5f]Sad bi trebalo pitati vlasti gde je i šta radi Ruski humanitarni centar u Nišu i zašto se njihovi resursi ne upotrebe - pa makar i uz nadoknadu - da se ovaj požar satre u korenu. Osim ako grešim i ako njihova tehnika ne može da bude od koristi za ovaj požar, i u tom slučaju povlačim reč.
Тај центар је више административан, складиште и тренинг центар. Нема тамо сталног састава, а из русије долазе тек по позиву. Опет, ватрогасци немају ту шта више да раде, сад мора да се затрпа брдо смећа које тиња у дубини са земљом. Отворени пламен је угашен.

Nije samo zatrpavanje. Plan je da se cevima taj metan iz dubine izvlači na površinu i pretvara u energiju.

Doduše, Grad još nije uradio svoj deo posla, tj. spojio cevima Deponiju i toplanu na Konjarniku.

Да цевима ће извлачити метан из дубине, али је прво потребно херметички затворити целу масу депоније.

Hoće prvo biti separacija otpada pa spaljivanje ili ne?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870534#p870534:36flc7ub je napisao(la):
Дошљак » 10 Avg 2021 12:03[/url]":36flc7ub]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870498#p870498:36flc7ub je napisao(la):
Bender Rodriguez » Уто Авг 10, 2021 8:50 am[/url]":36flc7ub]Sad bi trebalo pitati vlasti gde je i šta radi Ruski humanitarni centar u Nišu i zašto se njihovi resursi ne upotrebe - pa makar i uz nadoknadu - da se ovaj požar satre u korenu. Osim ako grešim i ako njihova tehnika ne može da bude od koristi za ovaj požar, i u tom slučaju povlačim reč.
Тај центар је више административан, складиште и тренинг центар. Нема тамо сталног састава, а из русије долазе тек по позиву. Опет, ватрогасци немају ту шта више да раде, сад мора да се затрпа брдо смећа које тиња у дубини са земљом. Отворени пламен је угашен.
Nemojte me držati za reč, ali čini mi se da sam čuo na TV - u (mislim da bio RTS) da su angažovani na gašenju požara u Srbiji i da je nešto slato Makedoncima kao pomoć u gašenju njihovih požara. Takođe, određeni broj vatrogasnih kamiona i 40 - ak vatrogasaca smo poslali u Grčku kao pomoć u gašenju njihovih požara.

То смо ми послали МУПове хеликоптере и ватрогасце са опремом. Нема то везе са РСХЦ.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870539#p870539:1pqaakx6 je napisao(la):
11030 » Today, 12:16[/url]":1pqaakx6]Hoće prvo biti separacija otpada pa spaljivanje ili ne?

Mislim da je po ugovoru separacija i reciklaža u nadležnosti Grada, a ne ove deponije. Mi smo dužni da im donesemo đubre "na vrata", a oni sve spaljuju i energiju dobijenu tim spaljivanjem šalju do toplane na Konjarniku.

Sada sam zaboravio da li primaju šut, ali ako ga primaju, šut mora odvojeno da im se dovozi na vrata.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870539#p870539:21jpthrz je napisao(la):
11030 » Uto Avg 10, 2021 11:16 am[/url]":21jpthrz]Hoće prvo biti separacija otpada pa spaljivanje ili ne?

nece biti separacije. Upravo u tome je srz konflikta sa investicionom bankom iz EU koja je trazila da se vrsi separacija jer je to po EU propisima (i po zdravom razumu).
Vesic nije lud da radi separaciju jer ovako lova moze brze da se obrne i vise moze da bude dobar..
menagement je jednostavniji, ulaz - izlaz, kaplje lova.
Moze i da se ustedi ako se ne ciste filteri.

Separacija bi bila i velika sansa da se nase manjine koje inace to rade bolje uposle i da im se pomogne.

Смеће треба сепарисати у контејнерима, а не на депонији. Ту је већ касно, и често неупотребљиво за рециклажу због упрљаноси другим смећем. Ја бих то препустио приватницима, да они празне контејнере за рециклажу.

Eto idealne prilike za pojedince da otvore svoje biznise koji bi se bavili upravo tome i da sprovedu svoje zelje o menjanju drustva oko sebe. To bi bilo mnogo konkretnije i korisnije od pisanja istih uzaludnih stvari i optuzbi po forumu.

Dragi ljudi,

Hvala vam što ste se fotografisali sa natpisom Rio Tinto: Marš sa Drine! Taj transparent, koji smo sastavili od fotografija podrške koje su stizale iz preko 50 mesta iz Srbije i sveta i odneli na protest je meštanima doneo osmeh na lice i vetar u leđa da nastave da hrabro koračaju podignute glave. Dragi meštani, hvala vam što vraćate veru u to da moral nije zaboravljena kategorija!

Borba meštana sa Rio Tintom i dalje traje. Borba Davida i Golijata.

Ponekad se zapitam šta se desilo sa moralom u našoj zemlji? Da li je moguće da su profit i lični interes osnovna pokretačka snaga ljudi u Srbiji? Da li je moguće da je neko spreman da ugrozi našu vodu, vazduh i najplodniju zemlju i zbog čega? Ja razumem da kompanija koja ima 170 biliona dolara može da kupi mnogo toga u našoj zemlji, u kojoj je godišnji prihod oko 1,4 milijarde, ali neke stvari nisu na prodaju! Meštani, njihova deca i dedovina nisu na prodaju!

Evo šta kaže Zlatko, otac petoro divne dece kome su nudili novac za imanje, ali je uredno odbio: ”Ko može da odlučuje o mojoj kući, mojoj porodici i da kaže Zlatku treba da se oduzme četiri hektara zemlje? Jel postoji zakon u Srbiji koji štiti moje pravo na život, na rad, na porodicu? Mene pare ne interesuju, ja hoću da budem seljak i to je to! Sa 15 godina sam ostao bez oca, brat je imao 5, imao sam kuću od 40 kvadrata, čardak i malu biciklu. Sad imam mnogo, ta zemlja je tu. I sad neko da meni to oduzme? Pa neće moći! Moja deca će imati više nego što sam ja imao kada mi je otac umro. Mi možda nismo obrazovani, ali nismo nepismeni. Mene to nije interesovao, ali ja sam čitao noću sve što pišu i svaki dan pratim. To što oni pišu to su bajke, a ono što oni rade to je drugo.”

Zlatko, Miladin, Marijana, Nebojša.. svi oni svakoga od vas mogu da pogledaju u oči, zato što znaju da je ono za šta se bore borba za dostojanstven život, za decu, za zemlju svih nas. Nažalost nije isti slučaj sa odbornicima u Loznici koji su pognutog pogleda izlazili iz Gradske skupšine gde su pre nepune dve nedelje usvojili Prostorni plan koji omogućava Rio Tintu početak građevinskih dozvola.

Možemo posumnjati da li David bez oklopa, sa praćkom i kamenom može pobediti zastrašujuće velikog Golijata, ali jedno je sigurno, snaga često leži u vrednostima za koje se borimo i da, možda nije izvesno, ali je moguće da David pobedi Golijata.

Marina i Tim Kreni-Promeni

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RDFBbxMDi1U[/youtube]

Bila je nedavno i epizoda John Oliver-a u vezi reciklaze. U sustini, stvar ne vodi nikuda i nece se izmeniti dokle god sami proizvodjaci ne pocnu da pakuju svoje proizvode u nesto sto nije plastika. Umesto sto trose milione dolara na PR da su se "ozeleneli" jer svoje proizvode pakuju u plastiku koja se (skoro) moze reciklirati.

Vrh