Dragi ljudi,
Hvala vam što ste se fotografisali sa natpisom Rio Tinto: Marš sa Drine! Taj transparent, koji smo sastavili od fotografija podrške koje su stizale iz preko 50 mesta iz Srbije i sveta i odneli na protest je meštanima doneo osmeh na lice i vetar u leđa da nastave da hrabro koračaju podignute glave. Dragi meštani, hvala vam što vraćate veru u to da moral nije zaboravljena kategorija!
Borba meštana sa Rio Tintom i dalje traje. Borba Davida i Golijata.
Ponekad se zapitam šta se desilo sa moralom u našoj zemlji? Da li je moguće da su profit i lični interes osnovna pokretačka snaga ljudi u Srbiji? Da li je moguće da je neko spreman da ugrozi našu vodu, vazduh i najplodniju zemlju i zbog čega? Ja razumem da kompanija koja ima 170 biliona dolara može da kupi mnogo toga u našoj zemlji, u kojoj je godišnji prihod oko 1,4 milijarde, ali neke stvari nisu na prodaju! Meštani, njihova deca i dedovina nisu na prodaju!
Evo šta kaže Zlatko, otac petoro divne dece kome su nudili novac za imanje, ali je uredno odbio: ”Ko može da odlučuje o mojoj kući, mojoj porodici i da kaže Zlatku treba da se oduzme četiri hektara zemlje? Jel postoji zakon u Srbiji koji štiti moje pravo na život, na rad, na porodicu? Mene pare ne interesuju, ja hoću da budem seljak i to je to! Sa 15 godina sam ostao bez oca, brat je imao 5, imao sam kuću od 40 kvadrata, čardak i malu biciklu. Sad imam mnogo, ta zemlja je tu. I sad neko da meni to oduzme? Pa neće moći! Moja deca će imati više nego što sam ja imao kada mi je otac umro. Mi možda nismo obrazovani, ali nismo nepismeni. Mene to nije interesovao, ali ja sam čitao noću sve što pišu i svaki dan pratim. To što oni pišu to su bajke, a ono što oni rade to je drugo.”
Zlatko, Miladin, Marijana, Nebojša.. svi oni svakoga od vas mogu da pogledaju u oči, zato što znaju da je ono za šta se bore borba za dostojanstven život, za decu, za zemlju svih nas. Nažalost nije isti slučaj sa odbornicima u Loznici koji su pognutog pogleda izlazili iz Gradske skupšine gde su pre nepune dve nedelje usvojili Prostorni plan koji omogućava Rio Tintu početak građevinskih dozvola.
Možemo posumnjati da li David bez oklopa, sa praćkom i kamenom može pobediti zastrašujuće velikog Golijata, ali jedno je sigurno, snaga često leži u vrednostima za koje se borimo i da, možda nije izvesno, ali je moguće da David pobedi Golijata.
Marina i Tim Kreni-Promeni