Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Mnogi ljudi smatraju da je sve u savrsenom redu. Ovo je svkako najbolji svet od svih mogucih. Progres je super. Kapitalizam je cool.
Ispijajte kapucina.

Ipak, postoji nauka, ne ona hipotetika, ideoloska, vec ona klasicna, koja analizira i broji i meri. recimo broj insekata u nekoj zapremini.
Ispostavlja se da je bioamsa insekata pala za 75% u zadnjih 27 godina U Nemackoj. Biomasa (masa ulovljenih insekata u nekoj zapremini) je pala u svim ekoloskim nisama. Pad broja insekata indikator je bolesti ekosistema.

Ne znamo da li je zbog zagadjenja, elektromagnetnog zracenje ili je nesto drugo.
Znamo da smo to mi, ljudi. Vrsta koja je unistila planetu.

https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0185809

Global declines in insects have sparked wide interest among scientists, politicians, and the general public. Loss of insect diversity and abundance is expected to provoke cascading effects on food webs and to jeopardize ecosystem services. Our understanding of the extent and underlying causes of this decline is based on the abundance of single species or taxonomic groups only, rather than changes in insect biomass which is more relevant for ecological functioning. Here, we used a standardized protocol to measure total insect biomass using Malaise traps, deployed over 27 years in 63 nature protection areas in Germany (96 unique location-year combinations) to infer on the status and trend of local entomofauna. Our analysis estimates a seasonal decline of 76%, and mid-summer decline of 82% in flying insect biomass over the 27 years of study. We show that this decline is apparent regardless of habitat type, while changes in weather, land use, and habitat characteristics cannot explain this overall decline. This yet unrecognized loss of insect biomass must be taken into account in evaluating declines in abundance of species depending on insects as a food source, and ecosystem functioning in the European landscape.

Vest od potencijalno ogromnog i civilizacijskog značaja.

Ako sve bude išlo po planu Kina je spremna da već početkom septembra pusti u rad prvi u svetu Torijumski nuklearni reaktor punih dimenzija i pridruženu električnu centralu od 2 MW. Ovakvi reaktori imaju niz eksploatacionih i sigurnosnih karakteristika koje ih čine prvim sigurnim i komercijalno upotrebljivim čistim izvorom energije koji nije promenljiv u vremenu i ima neograničeni kapacitet. Ne zagađuju, mogu biti toliko mali da se stave u avion, od njih se ne može napraviti oružije, torijuma ima bitno više od urana, itd. Ako to uspe bukvalno bi se mogla završiti faza prljave energije, fosilnih goriva i "nužnog" zagađenja.

"In 2011, Beijing approved the construction of the prototype Thorium Molten Salt Reactor (TMSR), in Wuwei, a desert city in Gansu province. Meanwhile, teams of researchers from across the country were mobilised to solve the technical problems revealed by the earlier experiments. These included development of an alloy that can withstand the radiation from thorium salt at temperatures of nearly 1,000 degrees Celsius. Although the project fell behind schedule, in part due to the pandemic, construction work on the TMSR is due to finish next month and a test run of equipment could start in September.
Although the prototype is only capable of generating 2MW, if it succeeds it will be the first time theory has been put into practice."

https://www.neimagazine.com/news/newsch ... or-8919220

China Is Building a Thorium Molten Salt Reactor - Here's Why It Matters

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1EFfxMx6WJs[/youtube]

Cuo sam glasine o tekucij intenzivnoj seci domacih suma (na Kopaoniku) i drugim nac. parkovima.
Trupci se izvoze vozom preko Rijeke. U svemu ucestvuju "Srbija sume".
Ne znam da li je istina.

Toplo vreme, nema individualnih ložišta, ali imamo PM zagađenje. Divno vreme da se izdvoji direktan krivac za to.

TE NIKOLA TESLA

Možemo videti očigledno poklapanje zagađenja SO2, PM2.5 i PM10 (ovaj PM10 na jugu je pesak iz Afrike koji na sreću neće doći do Beograda po trenutnoj prognozi)

zagadjenje-centusky-so2.jpg
zagadjenje-centusky-pm25.jpg
zagadjenje-centusky-pm10.jpg

bravo astrodule.

znaci mi imamo potpuno resiv problem u TE NT koji niko nece da resi. (filtrracija)

Cuo sam glasine o tekucij intenzivnoj seci domacih suma (na Kopaoniku) i drugim nac. parkovima...
I ja čuo naročito i za Frušku goru od ,,prve ruke ,, -kamiondjije koj je iz šume terao posečema debla.... i da prepolovimo količinu o kojoj mi je prčao...
što je mnogo ,mnogo je to
cena gradje svuda u Evropi je skočila -poskupela zbog covida, pa i kod nas

Duplirana zarada je ne odoljiva za mafijaše i nj. spregu -provozijaše

:twisted:

Nešto gori, izgleda na deponiji. Tj, tačka odakle izlazi dim je sigurno deponija, ali ne bih da pričam da je to baš na deponiji. Ima li neko precizne informacije?

(Kopirano iz teme o Deponiji Vinča)

Prilozi

• 20210807_201116~2.jpg
    20210807_201116~2.jpg
    707,7 KB · Pregleda: 654
Video sam i ja juče dim sa Ade. Baš sam se pitao da li je dim ili oblaci.

Ali, da li je moguće, da u 2021. godini, kada skoro svako ko želi ima dron, nema nijednog jedinog snimka ovakvih katastrofa. Pored toliko "opozicije", NVO, zelenih pokreta, baš niko ne može da digne dron i snimi pravi izvor ovog trovanja!?

Užaš. Kod mene (Fontana) se oseća i vidi taj smrad.

Pohvalno je što je upravo Vesić okačio ovaj snimak. Doduše, ovo se ne može sakriti, ali viđamo napredak u odnosu sa javnošću!

Ја се надам само да ће са изградњом спалионице отпада у Винчи овакви акциденти постати прошлост. Страшно је каквим све канцерогеним материјама се цео град трује због овог пожара.

Na području karaburme je od jutros gust dim i neugodan smrad. Dim iz deponije je stigao

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870159#p870159:f5izsxnd je napisao(la):
astrodule » 08 Avg 2021 11:53[/url]":f5izsxnd]Užaš. Kod mene (Fontana) se oseća i vidi taj smrad.
Za čudo, kod mene se ništa nije osetilo.

Изгледа ангажују и хеликоптер на гашењу пожара.

Zemun i NBGD pod oblakom, West kula se vise ni ne vidi :)

Баш нам је ово требало на овако топли дан :(

Blic piše da je Vesić izjavio da je požar nastao oko 20:30. Ja sam onu sliku gore napravio u 20:11, a videlo se i ranije. Uzimajući u obzir da je dim već tada bio visok i daleko otišao, požar je nastao pre 20h.

Ponekad se zapitam kako bi tek ziveli i sta bi se desavalo da nase "bajne"sluzbe ne reaguju pravovremeno i efikasno kao sto je to do sada slucaj u svakom incidentu. Mi u stvari sa svakim sledecim akcidentom vidimo koliko je gradska vlast efikasna

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870183#p870183:7shajxx3 je napisao(la):
marrecar » 08 Aug 2021, 13:15[/url]":7shajxx3]Blic piše da je Vesić izjavio da je požar nastao oko 20:30. Ja sam onu sliku gore napravio u 20:11, a videlo se i ranije. Uzimajući u obzir da je dim već tada bio visok i daleko otišao, požar je nastao pre 20h.

juce u 19:51:

PXL-20210807-175137949.jpg

Vrh