Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Wow, pa ova naša spalionica će da “radi” na uvezeno đubre uglavnom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870687#p870687:3ubvffc1 je napisao(la):
TheGray » Uto Avg 10, 2021 3:50 pm[/url]":3ubvffc1]Wow, pa ova naša spalionica će da “radi” na uvezeno đubre uglavnom.

Pa naravno. Izgradis spalionicu u zemlji 4. sveta (Srbija) i tamo spaljujes svoje djubre.
Domoroci zadovoljni.

Ukoliko se prethodno po domaćinstvima odvoji reciklaža i ukoliko se spaljuje otpad koji mi proizvedemo i ukoliko spalionica ima filtere cela priča ima nekog smisla. A uvoz otpada, spaljivanje svega i svačega i upitno održavanje pogona tj nepoverenje da li će sve biti po propisima je nedopustivo. Znači imaćemo Vinču kao ovih dana svaki dan.

Ja zaista verujem da će spalionica imati propisane filtere. Smatrajte me naivnim, ali oko toga uopšte ne brinem. Ono što je mnogo bitnije je ugovor koji je potpisan i koji je vrlo nepovoljan za Grad.

Verujem da niko ne bi ni prihvatio da preuzme Vinču po nekim normalnim uslovima, jer tu nema toliko mnogo para koliko mnogi misle.

I ja verujem da će imati u početku. Ali za 5, 10 godina? U zemlji u kojoj svako može da radi šta hoće jednostavno nemam poverenja.

Stavka Ugovora koja je najviše kritikovana je ona koja se odnosi na kvalitet “reckiliranog djubreta” koje će se koristiti u Spalionici. U videu koji je postovao Nex, vidi se da 84% recikliranog, sortiranog i tretiranog djubreta, na kraju završi u spalionici. U zemlji koja je svetski šampion u recikliranju. Zar stvarno sumnjate da će 90% spaljenog djubreta u ovoj Spalionici biti uvezeno?

Okacili su dodatno pojasnjenje u komentaru -

The official number for Germany’s recycling rate is 38% for plastic that was thrown away by consumers. But of these 38% about 16% are exported to other countries and recycled there. 7% are burned.
The 16% that we referred to as being “actually recycled” in the last section, is the plastic that is turned into recyclate and used for the production of new plastic products in Germany.

Pored tih 16% izvezene "reciklazne" plastike - mene brine gde sve ide ostalih 62% bacene plastike, a tu se ne racunaju i razni drugi tipovi otpada (gume, elektronika, i sl). Nesto sumnjam da sve to ide samo na Filipine...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870807#p870807:3f5fqgd6 je napisao(la):
11030 » Yesterday, 21:52[/url]":3f5fqgd6]I ja verujem da će imati u početku. Ali za 5, 10 godina? U zemlji u kojoj svako može da radi šta hoće jednostavno nemam poverenja.

Znam, ali po toj logici ništa ne treba da se gradi jer nam je održavanje nula već dosta godina.

Svako može da radi ono što hoće jer narod ne shvata da je vlast u njegovim rukama. OK, izbori su na 4 godine, ali neka političari shvate da mogu mnogo više da izgube nego da dobiju ako rade na svoju ruku. Od toga smo daleko barem 2 izborna ciklusa :(

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870797#p870797:1bskdyzw je napisao(la):
astrodule » Uto Avg 10, 2021 8:35 pm[/url]":1bskdyzw]Ja zaista verujem da će spalionica imati propisane filtere. Smatrajte me naivnim, ali oko toga uopšte ne brinem. Ono što je mnogo bitnije je ugovor koji je potpisan i koji je vrlo nepovoljan za Grad.

Verujem da niko ne bi ni prihvatio da preuzme Vinču po nekim normalnim uslovima, jer tu nema toliko mnogo para koliko mnogi misle.

Lepo je sto verujes.
Verujes li isto tako da se rekonstrukcija "4 bulevara" zavrsila 31.01.2020. ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870793#p870793:2aj0h0fl je napisao(la):
11030 » Uto Avg 10, 2021 8:22 pm[/url]":2aj0h0fl]Ukoliko se prethodno po domaćinstvima odvoji reciklaža i ukoliko se spaljuje otpad koji mi proizvedemo i ukoliko spalionica ima filtere cela priča ima nekog smisla. A uvoz otpada, spaljivanje svega i svačega i upitno održavanje pogona tj nepoverenje da li će sve biti po propisima je nedopustivo. Znači imaćemo Vinču kao ovih dana svaki dan.

bas tako.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870813#p870813:t5cj364g je napisao(la):
TheGray » Uto Avg 10, 2021 9:30 pm[/url]":t5cj364g]Stavka Ugovora koja je najviše kritikovana je ona koja se odnosi na kvalitet “reckiliranog djubreta” koje će se koristiti u Spalionici. U videu koji je postovao Nex, vidi se da 84% recikliranog, sortiranog i tretiranog djubreta, na kraju završi u spalionici. U zemlji koja je svetski šampion u recikliranju. Zar stvarno sumnjate da će 90% spaljenog djubreta u ovoj Spalionici biti uvezeno?

Sigurni smo da ce se uvoziti djubre.
Sve sto se do sada radi u Srbiji zadnjih 20 godina stvara apsolutnu sigurnost po tom pitanju.

Ne slažem se. Nije isto neogržavanje objekta koji potencijalno može da otruje i razboli ceo grad i okolinu i neodržavanje tamo nekog npr građevinskog objekta.
Što se naroda vlasti i sličnog tiče, tvoj stav mi je krajnje naivan. Ovde narod odavno ne odlučuje, i ko god da dođe na vlast bićemo kolonija i zemlja 3. sveta. Jedino što narod može je da pišti blokira ulice i kratkoročno nešto uradi, dugoročno i ne baš (primer protesti sa Karaburme zbog ubijenog deteta). Zbog toga i objektivna nezainteresovanost oko malte ne svega i masovna migracija van granica.

Imamo tri opcije:
- da se organizujemo
- da pobegnemo
- da pustimo da nas drzavni aparat tzv republike Srbije unisti

Ево управо гори дивља депонија испод Газеле са НБГ стране.

Po ovom sajtu, sada ispada da vetar duva na zapad.
Znaci Vozdovac, Konjarnik, Banovo Brdo, Rakovica ...

Ako ima neko u tim delovima grada, jel se oseca nesto ?

Ja osećam smrad paljevine u Filmskom gradu, ali mislim da je kineski tc.

Beograd se od novembra do marta guši u raznim morima Smederevaca i toplana na tečno đubre, a od juna do septembra u smradu od fekalija i stajnjaka, i dimčugi od deponija i požara.

Metropola u kome je vazduh za disanje čitava 3 meseca. Divno... :bash:

Upravo (oko 1:30), užasan smrad paljevinje se odjednom osetio, i to bez ikakve najave, kao što obično biva. I to je toliko intenzivno, da dok sam se rastrčao da pozatvaram prozore, toliko se uvuklo da me tera na kašalj. Kada kažem bez ikakve najave, pod tim mislim na to da se prvo slabije oseti, pa onda nešto jače i na kraju najjače. Sad odjednom udarilo najjače, i to rekao bih možda čak i jače od najjačeg.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871353#p871353:1zycolbe je napisao(la):
avatar_one » 13 Avg 2021 01:10[/url]":1zycolbe]Oko ponoći pogled sa Zvedare, definitivno je iz Vinče oblak jer sam ga pratio odakle počinje.

Garant se nešto opet zapalilo tamo, jer ovaj smrad koji sam opisao, ne sećam se da sam ikada osetio kada je dolazio od spalionice sekundaraca.

Sad kad malo bolje razmislim, između 23h - 00h sam se vraćao kući, kada sam video par vozila vatrogasaca kako su projurili sa sirenema kroz Kneza Miloša, iz pravca gazele, ka Takovskoj.

P.S.
Ne znam šta da mislim, jer upravo pročitah na N1 da gori KIneski tržni centar na NBG i da vatrogasci pokušavaju već nekoliko sati da ga ugase.

Kolika je šansa da je došlo do sudara Vinče i Kineza?

I ja sam jutros osetio miris sličan kao iz Vinče pre par dana. Pošto nema nešto vetra, verujem da su u pitanju Kinezi

Slike sa Naxi kamera od jutros

kineyi dim.jpg
gazela dim.jpg

prema mernim stanicama i culu mirisa (djubre) vidi se da kancerogeni smrad dolazi iz Vince.
Uzasno je kad u letnje jutro otvoris prozor i udises kancerogeni vazduh.
Od ovoga ce sigurno neki broj ljudi dobiti rak i umreti za par godina.

Snaga vlasti jeste u nasoj spremnosti da trpimo za njih.

Prilozi

• zag.jpg
    zag.jpg
    282,2 KB · Pregleda: 684
Ja mislim da merne stanice nikako ne mogu da detektuju dim, a naročito ne miris plastike koji osećamo zbog Vinče i Kineza.

Naime, dok nešto gori, imamo PM čestice, a dim, tj. ova izmaglica što se vidi mislim da nema uopšte mnogo ni PM čestia, ni SO2, ni NOx koji se mere.

Pa pm2.5 cestice su posledica dima.

NASIN satelit za detekciju pozara janso pokazuje oba izvora zagadjenja, ali i moze da se vidi i kolike su razmere zlocina u Vinci u odnosu na pozar na NBGD. Mislim da ce stanje sada nedeljama biti ovakvo (dok ne padne jaca kisa).

https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/ma ... 5,44.8,13z

Prilozi

• dim.jpg
    dim.jpg
    447 KB · Pregleda: 675
Vrh