Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690223#p690223:10vhtpma je napisao(la):
Zvezdara64 » 18 Dec 2019 04:08 pm[/url]":10vhtpma]Trenutno je 14 stepeni. Retko ko se greje, a kvalitet vazduha je los ili veoma los. Vetra nema, do 2 m/s. Zagadjenje je najverovatnije od TE i izduvni gasovi automobila.
Netačno. 14 stepeni, komšije i mi ložimo. Preko dana je koliko toliko prijatno napolju, ali unutra je hladno, pogotovo već predveče i ujutru. Naravno, tu zagađuju i TE i saobraćaj, kao što si rekao, ali i dalje je ubedljivo najveći emiter (ako moze u jednini), domaćinstvo koje se greje na ugalj/drva, šta god da koristi, odnosno pojedinačno ložište.
Meni je interesantno da se ovom zagađenju masovno pridaje značaj tek od ove i prošle godine. Pre toga, a možda se i varam, mi se čini da se nije toliko obraćala pažnja u javnosti.
Verujte mi da je ovo svake godine uobičajeno, što naravno nije dobro ni u kakvom slučaju. Pogotovo danas će biti katastrofa, odnosno večeras, zbog slave. Interesantan podatak jeste da je za Sv. Nikolu najveća potrošnja energije u Srbiji. Tako da bih ja večeras čak očekivao da budemo prvi u svetu po zagađenju vazduha.
Drago mi je da se ovako "paniči", i drago mi je da je javnost koliko toliko informisana o štetnosti, posebno PM čestica. Ali se nadam da neće ostati samo na paničenju, jer će nam to odjednom postati normalno i zaboravićemo ozbiljnost ovog problema. Država mora ozbiljno da se pozabavi ovim problemom, posebno da investira/subvencioniše i smanji broj domaćinstava sa ložištima.

netacno. Zagadjenja ima i na mestima gde nema individualnih lozista.
Sem toga, individualnih lozista je bilo i pre 2017.

Znaš da zagađenje vazduha tako i funkcioniše? Da se širi i da ne ostaje u neposrednoj okolini emitera? I još su sada (mislim na odlazak leta) povoljni uslovi za temperaturnu inverziju, čime se "povećava" zagađenje u nižim slojevima atmosfere. Mislim da nisi ni svestan koliko je to zagađenje iz individualnih ložišta, posebno u Beogradu. Niti je ono ekskluzivno za okolinu/predgrađe.
Nisam ni rekao da je ovo zagađenje od strane individualnih ložišta tek od 2017. Rekao sam da se samo javno priča o tome u poslednje vreme više nego ranije.

MC_":2pfjg10s je napisao(la):
Bilo je zagađenja i pre 2017.
Trenutno je neobično suvo vreme za ovo doba godine što je praćeno visokim vazdušnim pritiskom koji obara dim ka zemlji. Kada se spusti vazdušni pritisak, pašće kiša, a smog će se podići sa površine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690301#p690301:3d6dqwrx je napisao(la):
Dart » Sre Dec 18, 2019 7:08 pm[/url]":3d6dqwrx]
MC_":3d6dqwrx je napisao(la):
Bilo je zagađenja i pre 2017.
Trenutno je neobično suvo vreme za ovo doba godine što je praćeno visokim vazdušnim pritiskom koji obara dim ka zemlji. Kada se spusti vazdušni pritisak, pašće kiša, a smog će se podići sa površine.

Bilo je, ali broj dana sa zagadjenjem iznad normale je biko nizi.
U izvestaju SEPA imate deokumentovan pad kvaliteta vazduha iz II u III kategoriju.
To su cak i oni priznali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690270#p690270:2fhzk8cw je napisao(la):
marrecar » Sre Dec 18, 2019 6:02 pm[/url]":2fhzk8cw]Znaš da zagađenje vazduha tako i funkcioniše? Da se širi i da ne ostaje u neposrednoj okolini emitera? I još su sada (mislim na odlazak leta) povoljni uslovi za temperaturnu inverziju, čime se "povećava" zagađenje u nižim slojevima atmosfere. Mislim da nisi ni svestan koliko je to zagađenje iz individualnih ložišta, posebno u Beogradu. Niti je ono ekskluzivno za okolinu/predgrađe.
Nisam ni rekao da je ovo zagađenje od strane individualnih ložišta tek od 2017. Rekao sam da se samo javno priča o tome u poslednje vreme više nego ranije.

Zivim u kraju gde nema individualnih lozista.
Zagadjenje je ipak zastrasujuce.

nekad,a kada odete na recimo Bulbulder se moglo osetiti zagadjenje i moglo se osetiti d aje to od lozista.
Sada je zagadjenje homogeno.
Cak i u Kosutnjaku, u nedelju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690234#p690234:1rlbne0k je napisao(la):
marrecar » Wed Dec 18, 2019 4:04 pm[/url]":1rlbne0k]

Netačno. 14 stepeni, komšije i mi ložimo. Preko dana je koliko toliko prijatno napolju, ali unutra je hladno, pogotovo već predveče i ujutru. Naravno, tu zagađuju i TE i saobraćaj, kao što si rekao, ali i dalje je ubedljivo najveći emiter (ako moze u jednini), domaćinstvo koje se greje na ugalj/drva, šta god da koristi, odnosno pojedinačno ložište.
.
.
Država mora ozbiljno da se pozabavi ovim problemom, posebno da investira/subvencioniše i smanji broj domaćinstava sa ložištima.

Ma naravno, ono su moje laičke pretpostavke šta može da bude glavni razlog zagadjenja. Kod mene u kraju se manje ložilo preko dana zbog visokih temperatura, pa sam pretpostavio da su svuda smanjili loženje. A zna se šta su pretpostavke :)

Definitivno je potrebno da državne institucije urade ozbiljna merenja, analize i iznesu u javnost podatke i zaključke o zagadjenju vazduha u Srbiji. I da predlože neke hitne mere i dugoročne programe smanjenja uzroka zagadjenja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690395#p690395:20l489xg je napisao(la):
Zvezdara64 » 18 Dec 2019 11:37 pm[/url]":20l489xg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690234#p690234:20l489xg je napisao(la):
marrecar » Wed Dec 18, 2019 4:04 pm[/url]":20l489xg]

.
.
Država mora ozbiljno da se pozabavi ovim problemom, posebno da investira/subvencioniše i smanji broj domaćinstava sa ložištima.

Ma naravno, ono su moje laičke pretpostavke šta može da bude glavni razlog zagadjenja. Kod mene u kraju se manje ložilo preko dana zbog visokih temperatura, pa sam pretpostavio da su svuda smanjili loženje. A zna se šta su pretpostavke :)

Definitivno je potrebno da državne institucije urade ozbiljna merenja, analize i iznesu u javnost podatke i zaključke o zagadjenju vazduha u Srbiji. I da predlože neke hitne mere i dugoročne programe smanjenja uzroka zagadjenja.
Da bude žalosno, državna institucija, odnosno Agencija za zaštitu životne sredine, svake godine pravi izveštaj za svaku oblast životne sredine, pa tako i kvalitet vazduha. I jasno se daju ocene vazduha, ali nisam siguran da li daju nekakve preporuke nadležnima. Ali nisu ni u obavezi. Oni koji imaju obavezu da pročitaju taj izveštaj su takođe u obavezi i da na osnovu izveštaja donesu preporuke i akcije. Ako i svaka laboratorija koja radi analize. Ako dobiju posao da urade analizu nečega, njihov zadatak je da ispitaju i da u izveštaju, pored tehnikalija (korišćene metode uzorkovanja, analize, vreme, itd), napišu i dobijene rezultate i to da li su prekoračenje maksimalno dozvoljene koncentracije. A mušterija, onaj koji je naručio analizu, čita izveštaj i radi sa njim šta hoće. Laboratorija po standardu ne sme da objavljuje rezultate bilo kome niti da prijavljuje bilo koga ako su analize pokazale prekoračenje koncentracija određenih supstanci. Nekome možda zvuči neobično, ali je to standard (ISO 17025) koji mora da poštuje svaka laboratorija, ako želi da bude akreditovana. Tako isto i Agencija za zaštitu životne sredine. Njihov zadatak je da rade merenja i analize, da pišu izveštaj i na taj način upozore onoga ko je u zakonskoj obavezi da čita taj izveštaj, i on će da preduzme potrebne mere.
Tako da ovde opet propada neko ministarstvo.

@Astrodule
Pretpostavljam da prognozu prave na osnovu meteorološke prognoze. Može se samo pretpostaviti ako će biti vetra, da će onda i da se smanji zagađenje u nekoj oblasti.

Prognoze se prave na osnovu vrlo složenih modela disperzije čestica u atmosferi, tj kad se zagađujuće čestice već pojave, koliko brzo mogu da odu negde drugde. Međutim te metode predikcije, kao i za vreme, još uvek ne daju baš previše pouzdane podatke. Jedan, Evropski model i provera pouzdanosti predviđanja za Pariz:
https://aqicn.org/forecast/model/emep-europe/

Za Kineski sajt:
https://aqicn.org/forecast/

i za drugi sajt:

20170630_about_infographic.png

Atmospheric dispersion modeling
https://en.wikipedia.org/wiki/Atmospher ... n_modeling

Biće bolje u subotu, jer su najavili kišu što znači i niži vazdušni pritisak.

Novi Beograd 19.12.19:

Lift kućice Mercedes solitera u Bloku 38 su na koti 128, odnosno 50m od nivoa terena. Po tome što je West 65 bliže od Mercedesa a Genex dalje može se zaključiti da je West 65 trenutno oko kote 60 a viši, stambeni deo Genexa na koti 92 od terena na strani okrenutoj ka gradu u nivou ulaza u garažu i to bez bočnih tornjeva za vertikalnu komunikaciju. Niža, poslovna kula je na koti 81.

Ispada da je smog najgušći ispod kote 60, ređi 60-75, dok je na 75+ već čistiji vazduh. Na visini preko 100m vazduh je relativno čist pa osim manje buke i pogleda nije teško shvatiti zašto su u najvećem delu sveta upravo stanovi u visokim zonama najskuplji. Stanovi u zagađenim niskim prenatrpanim zgradama najjeftiniji su.

Izgleda je smog ovih dana sabijen pri tlu zbog čega je neuobičajeno gust. Ovo nije prvi put, niti je toliko izražen s obzirom da nema magle. Kad se pomeša s maglom onda se zgrade uopšte ne vide a dobro se sećam takvih prizora protekle dve decenije u 8 ujutru.

Ako su uslovi isti svake godine zašto sada toliko smrdi? Uvek se ložilo, uvek je bila gužva. Mora da postoji neki drugi razlog. Trenutno duva istočni-jugoistočni vetar brzine 2m/s. Prekjuče je duvao slab jugoistočni pa smrdelo. Što je vetar sporiji to je veća verovatnoća da će promeniti pravac. Rekao bih da je izvor smrada negde bliže. Znači ako nije Kostolac onda mora biti Vinča.

Takav sloj zagađenja leži nisko nad celim gradom. I verovatno što niže i zaklonjenije, to gore, jer prepreke ometaju i ono malo vetra. Pa se nešto pitam kakav je SADA lokalni kvalitet vazduha u Beogradu na vodi i kakav će biti kad se sve planirano napravi? Pre par godina sam ovde vodio duge diskusije pokušavajući da objasnim da je Savski amfiteatar ... pa, amfiteatar, tj kotlina otvorena prema reci i Vojvođanskim ravnicama. I da pravljenje gustog niza visokih zgrada duž jedine otvorene strane amfiteatra, a nižih u unutrašnjosti, pravi zid duž reke koji će promeniti mikroklimu u SA i ometati slobodno strujanje vazduha ka unutrašnjosti, pa time i provetravanje, odnosno uklanjanje zagađenja. Imamo li merač zagađenja u Beogradu na vodi? Ovo je ilustracija tog problema, sa ucrtanim visinama, iz vremena samih početaka BNV-a:

file.php

Данас је поред паркинга на аеродрому ''Никола Тесла'', посечено здраво, зимзелено дрвеће...

Ove godine, konkretno u ovih poslednjih mesec dana, sam naučio da volim i cenim vetar.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690622#p690622:2qcxef45 je napisao(la):
Весна » Чет Дец 19, 2019 6:45 pm[/url]":2qcxef45]Данас је поред паркинга на аеродрому ''Никола Тесла'', посечено здраво, зимзелено дрвеће...

file.php
Хвала Весна за информацију а мој коментар је: Брука и срамота, овде свако може да ради шта год му падне на памет.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690482#p690482:393jinwi je napisao(la):
Express » Čet Dec 19, 2019 10:27 am[/url]":393jinwi]Novi Beograd 19.12.19:

Ako su uslovi isti svake godine zašto sada toliko smrdi? Uvek se ložilo, uvek je bila gužva. Mora da postoji neki drugi razlog. Trenutno duva istočni-jugoistočni vetar brzine 2m/s. Prekjuče je duvao slab jugoistočni pa smrdelo. Što je vetar sporiji to je veća verovatnoća da će promeniti pravac. Rekao bih da je izvor smrada negde bliže. Znači ako nije Kostolac onda mora biti Vinča.
file.php

Vidi li neko vatru u Vinci?
Ljudi, vazno je!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690733#p690733:6sreujx0 je napisao(la):
astrodule » 20 Dec 2019 09:36 am[/url]":6sreujx0]Noćas se nešto desilo i vazduh je čistiji. . .
Desilo se da je dunuo vetar. :)

Tako je. Međutim to nije bilo dovoljno za mernu stanicu Mostar. NBG i Stari grad su se pročistili.

Ovo su podaci sa aerodroma

Vidimo očiglednu vezu vetra koji se pojačao oko 2h i pročišćenja vazduha. Zanimljivo da je najjači nalet bio tada i kao da je potrebna neka granična vrednost vetra da potera zagađenje, a to je preko 10km/h.

Kao što vidimo, pritisak je manje više konstantan.

Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 5

Međutim, izgleda da je ruža vetrova oko merne stanice na Mostaru drugačija. Ne bih sada komentarisao da li to ima veze sa BnV i zidovima zgrada, ali bilo bi zanimljivo i to proučiti

Pogledajte prilog 4

Zanimljivo je takođe i da je Valjevo imalo malo pročišćenje u istom trenutku kao Beograd, ali kao da tamo vetar nije dovoljno dugo duvao, a možda je i potpuno drugi razlog.

Pogledajte prilog 1

E sad, kod Pančeva je zanimljivo takođe, jer imamo istu situaciju kao u Valjevu, a to je kratkotrajno pročišćenje oko 2h. Ipak mi je zanimljiviji jučerašnji period kada su malo duže imali bolji vazduh. Moguće da je to neki drugi nalet vetra koji se nije osetio u Beogradu

Pogledajte prilog 3

Što se tiče Smedereva, nema neke promene u prethodna 24h, ali tamo su izraženije dnevne promene. Železara ili svakodnevne promene vetra? Pre bih rekao da je direktno povezano sa železarom.

Pogledajte prilog 2

Eto moje male analize.Bilo bi zanimljivo kada bismo imali stručne insajdere iz Rafinerije i Železare.

edit: nešto mi se pomešalo kod slika za Smederevo i Valjevo, ali ukapiraćete

Mostaru je potrebno da konstantno duva vetar, vidiš razliku da je tu zagađenje "konstantnog" nivoa u odnosu na ostale merne stanice. A to je posledica pozicije te merne stanice jer se nalazi oko velikog saobraćaja. Tu će redovno, tokom cele godine, biti izraženo zagađenje u odnosu na ostale merne stanice.

Vrh