Par zanimljivijih komentara čitaoca na farsičnu vest da naše nove kese nisu biorazgradive već samo "raspadajuće", i da treba da se nose u reciklažne centre koje nemamo ... a ponekad, možda, nisu ni "raspadajuće"?
ovo je posao da se stotinama malih proizvođača uzme po 10000€ za sertifikaciju da su im sad kese "biorazgradive", i ti jadni ljudi su svi morali da se sastave i da plate za sertifikaciju da bi i te sertifikate mogli da okače mačku o rep za godinu dve dana...
(Miloš)
To sam i sam primetio pre više godina, kada je Maksi počeo da daje te kese na kasama. Jedna mi ostala u nekom rancu i kada sam ga otvorio nakon godinu dana - zapahnuo me oblačić sitnih konfeta. Ta kesa se raspala u milion "malih kesa" tako da ništa od ekologije. Posle su ih povukli čini mi se.
(dzigi, 3. januar 2020 19:46)
U sustini, nista se nije promenilo, samo su kese skuplje
(sale, 3. januar 2020 20:00)
Te biorazgradive kese su 100 puta stetnije za prirodu od ovih klasicnih. Biorazgradive kese se nakon nekog vremena raspadnu i pretvore u nekakve konfete i to ne moze vise pokupiti ni hudini, dok ove klasicne mogu lako da se uklone ako ima volje. Sve je to farsa zarad zarade, prvo su kese bile bsplatne, pa 2 dinara, pa 3, pa 5 a sada su 9 dinara. Briga njih za prirodu, ljude, zivotinje... sve je to samo u svrhu bogacenja pojedinaca.
(Hoce to, 3. januar 2020 21:00)
Pre 5 godina sam zakopao u baštu biorazgradivu kesu. Vođen ovom vešću nije me mrzelo da ponesem fenjer (na baterije) Da prekopa taj deo. Iz prve sam naleteo na nju. Samo se natpis 100% biorazgradiva kesa, razgradio. Kesa je cela.
(Sremčica, 3. januar 2020 21:06)
Потписујем! Радио сам у производњи на екструдерима у Н. саду. Адитиви за разградивост су се држали типа 100гр у кесици на прозору ако СЕ НАЈАВИ инспекција да се убаци... Наравно штампа са ваљака је увек ишла са отиском "100% разградиво".
Те фаце јутрос у студију...
(МилеНС, 3. januar 2020 23:32)
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1637824